Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Μπορεί να υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία.....



Δυο κύριοι στέκονται μπροστά σε έναν πίνακα που απεικόνιζε μια γυμνή γυναίκα κι έναν κύριο.
-Πω πω ντροπή, τι ανήθικος πίνακας ! λέει ο ένας κύριος! Αυτή η γυναίκα βγάζει τα ρούχα της μπροστά σ' έναν άγνωστο άντρα!
-Πρώτον η γυναίκα δεν γδύνεται-ντύνεται και δεύτερον ο κύριος δεν είναι άγνωστος - είναι ο άντρας της! Άρα το ανήθικο δεν είναι στον πίνακα αλλά στα μάτια σας! 
Κι εγώ είμαι ο ζωγράφος!

Όταν κρίνουμε να έχουμε λοιπόν τη γνώση ότι κρίνουμε μέσα από τα δικά μας μάτια ( με πρισματικά γυαλιά ή όχι), τις δικές μας εμπειρίες, το δικό μας προσωπικό σύστημα αξιών, κι επίσης ότι πιθανό να υπάρχει πάντα και μια άλλη ερμηνεία: του άλλου! 

Βιαζόμαστε να κάνουμε υποθέσεις τι σκέφτεται ο άλλος, να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά του, έχοντας κάποια κομμάτια του παζλ - όχι όμως και όλη την εικόνα...
Πού μπορεί τελικά καμία σχέση να μην έχει με τη εικόνα του άλλου !

Σπεύδουμε να βγάλουμε συμπεράσματα ...είμαστε γεμάτοι συμπεράσματα, λες και είναι τα πάντα ιδιότητες των μαθηματικών : όταν συμβαίνει αυτό , τότε προκύπτει το άλλο!

-Δεν μου είπε να βγούμε -δεν με θέλει!
-Δεν με πήρε τηλέφωνο- του είμαι αδιάφορη!
-Χάθηκε μια βδομάδα - τελείωσε ! Έχει άλλη!

Πολλές φορές μπορεί και να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας!
Άλλες τόσες έχουμε πέσει τόσο έξω!

Αλήθεια ; Δεν σου έχει συμβεί;
Κι εξακολουθείς να είσαι προπέτης; 

Λέω πάντα τούτο: Περίμενε!  Άκουσε !  Κι έπειτα βλέπεις τι θα κάνεις!

Καλό σας βράδυ!

airis

~~~~~~~~~
Περιμένω !
Να το ξέρεις! 
Υπομονετικά! 

22 σχόλια:

  1. Επειδή όλα αλλάζουν και κινούνται πολύ γρήγορα γύρω μας, γι΄ αυτό τα μάτια μας πολλές φορές δε συμβαδίζουν με τις σκέψεις μας.Ζούμε στην εποχή fast food...Καλό βράδυ και να ΄σαι καλά με την ενδιαφέρουσα ανάρτησή σου!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα! Ναι το έχουμε αυτό με τη βιασύνη !!!!!!
      Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εκνευριστικά υπομονετική είμαι! Φοβάμαι ότι αυτό θα καταλήξει να είναι αρνητικό στο τέλος!
      Καλό σου βράδυ και εσένα ! :))

      Διαγραφή
  2. καλησπέρα Αριστέα :)

    ου θύμισες αυτή την ιστορία απ'το γεροντικό:
    http://aoratigonia.blogspot.gr/2012/01/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σεβάχ μου Θα πάω να δω τη σχετική ανάρτηση! Καλό ΣΚ καλέ μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. How much truth ...
    Have a wonderful weekend!! and my G+ for you...

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλές οι υποθέσεις 50-50, αλλά οι κινήσεις βγάζουν από μόνες τους συμπεράσματα!!! βλέπεις έναν άνθρωπο (έτσι χωρίς λόγο) με το ένα πόδι να πατάει την άκρη του γκρεμού και με το άλλο να πατάει στο πουθενά, στο κενό...50-50 αν θα πέσει από τον γκρεμό ή αν δεν θα πέσει...αλλά το συμπέρασμα υπάρχει,αυτός ο άνθρωπος είναι ηλίθιος. και κάτι άλλο που μου ήρθε τώρα στο μυαλό...βλέπεις έναν άνθρωπο με ένα μικρόφωνο στο χέρι 50-50 τι τραγούδι θα ακούσεις (σκυλάδικο? heavy metal?) το αποτέλεσμα/συμπέρασμα είναι ίδιο όμως, θα ακούσεις τραγούδι

    καλησπέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα melissaκι!
      Αν δω έναν άνθρωπο με μικρόφωνο στο χέρι μπορεί και να υποθέσω ότι ετοιμάζεται να βάζει λόγο!;-) Θα περιμένω να φτάσω κοντά και να ακούσω!
      Αυτό είναι το θέμα μου: συμπεραίνουμε με ευκολία τι μπορεί να σκέφτεται ο άλλος και πολλές φορές δεν ακούμε ούτε και τις εξηγήσεις του! Όταν μας μιλάει εμείς έχουμε προεξοφλήσει στο μυαλό μας την εξήγηση! Το έχω δει άπειρες φορές να συμβαίνει!
      Τώρα για τις κινήσεις που λες ...ναι μερικές φορές η συμπεριφορά του άλλου είναι τόσο ξεκάθαρη.....
      Καλό ΣΚ γλυκιά μου!

      Διαγραφή
  5. Περίμενε! Άκουσε ! Κι έπειτα βλέπεις τι θα κάνεις!
    Πόσες φορές με έχει σώσει το παραπάνω airis μου πόσες!
    Περιμένω !
    Να το ξέρεις!
    Υπομονετικά!
    Καρκίνε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα με έχει σώσει!
      Άλλες φορές βέβαια αποδείχτηκε πως τελικά τα πράγματα ήταν ακριβώς όπως φοβόμουν.... Αλλά έμαθα πως δεν χρειάζεται να ανησυχώ πριν την ώρα του ! :)
      Καλημέρα , καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα, iris και καλό σαββατοκύριακο. Το τι θεωρεί, κανείς, ανήθικο, πλέον, είναι ένα σπάνιο συναίσθημα, που έχει σχέση με την τιμή της αξιοπρέπειας του ατόμου, ως ψυχή, σώμα και πνευματικότητα. Δύσκολη εποχή για όσους δεν τους ενδιαφέρουν όσα προβάλλει η τηλεόραση, το σινεμά, ακόμη και το θέατρο, χωρίς αιδώ. Κάποιοι, αυτού του είδους την ...εγκράτεια, στο τι αξίζει, θα το ονόμαζαν αποχή από την πραγματικότητα. Εξάλλου, το ανέφερες κι εσύ, εμμέσως, σε προηγούμενη ανάρτηση σου: επιφανειακές σχέσεις, επιδερμικές. Οι άνθρωποι πλέον, έχουν γίνει επικίνδυνα λάγνοι και προκλητικοί, λες και δεν έχουνε μυαλό, μήτε καν μια σταλιά ..χλωρίνη για να καθαρίσουν το υγρό, στον εγκέφαλο τους. --Τώρα, για το περίμενε και μετά αποφάσισε τι θα κάνεις, αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στις ανθρώπινες, σχέσεις, εγώ θα πω, ανάμεσα στα δύο φύλα. Κοίτα να δεις :) πως τυχαίνει πάντα, ας πούμε, όταν μου αρέσει κάποια, να βρίσκεται αρκετά μακριά μου και να μη μπορώ να τη συναντήσω. Άραγε πρέπει να επικοινωνώ, μαζί της, ή να φτιάξω τη ζωή μου, εδώ ...κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γεράσιμε!
      Θίγεις την ανηθικότητα που είναι το πρώτο κομμάτι που κι αυτό πιστεύω ότι πολλές φορές είναι στο μυαλό μας! Καλό είναι να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να μην κρίνουμε βλέποντας ένα κομμάτι μόνο στη συμπεριφορά κάποιου! Κάπου διάβασα κάτι όμορφο και δεν θυμάμαι ποιος το είπε....πριν με κρίνεις περπάτησε με τα παπούτσια μου , μάθε την ιστορία μου .... Αλλά τι κάνουμε; Βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα ....γιατί ζούμε στην εποχή της ταχύτητας που είπε και το αγαπητό Αγκάθι πιο πάνω!
      Στο τελευταίο σου δίλημμα δεν έχω απάντηση... Ένα κομμάτι μου , το συναισθηματικό λέει: αξίζει για ένα όνειρο να παλεύεις και να περιμένεις! Το άλλο κομμάτι μου λέει : μην μένεις δεμένος με κάτι άπιαστο γιατί η ζωή μπορεί να περάσει και εσύ ακόμα να περιμένεις!
      Πωπω φωτιές μου άναψες ... νομίζω πως έχω και εγώ δίλημμα!
      Καλό ΣΚ !
      ΥΓ: Μπαίνω βλέπω τις αναρτήσεις σου αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω ...μου ζητάει λογαριασμό στο
      Pathfinder :(

      Διαγραφή
    2. :) Μια προσπάθεια, πιστεύω, πως αξίζει, με την κοπέλα που με ενδιαφέρει, κι ας βρίσκεται, μακριά. Το: περπάτησε με τα παπούτσια μου, πριν με κρίνεις, βρίσκεται οπωσδήποτε, κάπου στο πίσω μέρος του κεφαλιού και της σκέψης, του καθένα, αλλά όπως είπες κι εσύ, δεν υπάρχει καν, χρόνος, για να σκεπτόμαστε. Απλά προσπαθούμε να δουλεύουμε για να πληρώνουμε τα χαράτσια. Να είσαι καλά και καλό σαββατοκύριακο. Για το μπλόγκ μου, υπάρχει επιλογή να αφήνεις σχόλια ως χρήστης google. Απλά, κάτω από το όνομα σου θα προσθέσεις μάλλον, τη σελίδα του μπλόγκ σου. Κάπως έτσι γίνεται. Δεν είμαι σίγουρος, να σου πω. Δεν θα σου συνιστούσα να αφήσεις μήνυμα ως ανώνυμος, γιατί δεν απαντώ στους ανώνυμους. Μπορείς βέβαια να κάνεις login κάποια στιγμή, στον pathfinder.gr Να φτιάξεις το προφίλ σου, με την φωτογραφία που έχεις εδώ, για να σε αναγνωρίζω. Και να προσθέσεις ότι άλλα στοιχεία θέλεις να φαίνονται. Να περνάς όμορφα.

      Διαγραφή
    3. αχ τα χαράτσια και η οικονομική κρίση!
      Θα προσπαθήσω να κάνω κάτι ...γιατί πολλές φορές θέλησα να σχολιάσω και πήγε άπατο και άκλαφτο το σχόλιο μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. τελειο παραδειγμα! τελεια τα λογια που εγραψες! καλημερα φιλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ!
      Καλό Σαββατοκύριακο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Αργώ να βγάλω συμπεράσματα, έχω υπομονή και περιμένω..μερικά πράγματα όμως ακόμα και στα παπούτσια του άλλου να μπεις πάλι παραμένουν ανήθικα...τίποτα δε δικαιολογεί τις κακές και άσχημες συμπεριφορές..προπάντων όταν αυτές έχουν επιπτώσεις σε άλλους!
    Νομίζω πως το "ηθικό δίδαγμα" της όμορφης ιστορίας σου είναι απλά να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα...δε λέει ότι πρέπει να δικαιολογούμε τις άσχημες συμπεριφορές των άλλων...άλλωστε και ο ίδιος ο ζωγράφος ήταν καταπέλτης με τον άλλον κύριο..αμέσως τον έκρινε ανήθικο..δεν κάθησε να σκεφτεί γιατί άραγε να είπε κάτι τέτοιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ! Σε εαυτό ήθελα να επικεντρωθώ: να μην βιαζόμαστε να κρίνουμε χωρίς να ακούσουμε και τη δικαιολογία του άλλου!
      Όχι, κάθε άλλο ...δε λέει ότι ο άλλος θα έχει οπωσδήποτε δίκιο!
      αχαχαχα! Για το τελευταίο που είπες γελάω! Μου αρέσει που μπορείς να βλέπεις και κάτι άλλο!
      Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχο... Πράγματι βιαζόμαστε να κρίνουμε... βγάζουμε σενάρια από το μυαλό μας... Και τελικά καταλήγουμε αγκαλιά με το τίποτα...
    "Περίμενε! Άκουσε ! Κι έπειτα βλέπεις τι θα κάνεις!" Πολύ σωστά!! Αλλά μερικές φορές, μπορεί να μην γίνεται να περιμένεις.. και τότε;;
    Εξάλλου ορισμένες καταστάσεις δεν μπορείς να τις δεις από την γωνία του αυτουργού...
    Καλό σ/κο!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μερικές φορές δεν γίνεται να περιμένεις!
      Αλλά σε πολλές καταστάσεις το να περιμένεις λίγο μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο ε;
      Καλό ΣΚ χαρά μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. μην κρίνεις για να μην κριθείς!! και άλλες τόσες παροιμίες μπορώ να σου πω! δεν είναι τυχαίο! δεν πρέπει να βιαζόμαστε, ειδικά με τους ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι!
      Και με την κριτική έχω ένα θεματάκι! Θα με δεις να ασχολούμαι με αυτό και σε άλλες μου αναρτήσεις!

      Διαγραφή