Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Θάμνος, ιτιά ή βελανιδιά;

Σήμερα θα αναφέρω μια ιστορία πραγματική του ψυχολόγου Γ. Πιντέρη (που είναι και ο αγαπημένος μου) με το δάσκαλο που είχε στο καράτε, τον Tatsuo Suzuki. 
(αναφέρω το απόσπασμα αυτούσιο)


"Σε κάποια προπόνηση προκειμένου να βάλω δύναμη στις κινήσεις μου σφιγγόμουν ολόκληρος. Μετά την προπόνηση ο δάσκαλος με πήρε σε μια άκρη και μου είπε:

- Το δέντρο της βελανιδιάς είναι δύσκαμπτο. Όταν φυσά ο αγέρας, στέκει ντούρο. Το δέντρο της ιτιάς με τον παραμικρό άνεμο κουνιέται πέρα-δώθε. Όταν όμως έρθει ένας τυφώνας, το δέντρο της βελανιδιάς (που δε λυγίζει) σπάει. Το δέντρο της ιτιάς μπορεί να φτάσει μέχρι το έδαφος αλλά, όταν περάσει η μπόρα, στέκει και πάλι στην αρχική του θέση.
Αμέσως διαμαρτυρήθηκα:

-Τι λες δάσκαλε; Ξέρεις πώς το λέμε στην πατρίδα μου αυτό; Το λέμε Ο.Φ.Α. δηλαδή "Όπου Φυσά ο Άνεμος". Αυτό είναι καιροσκοπία! Είναι οπορτουνισμός! Μπορεί να στέκει όσον αφορά την προπόνηση, αλλά σαν φιλοσοφία για τη ζωή είναι ανήθικη! Ένας άνθρωπος έχει τις αρχές του και τις υποστηρίζει ενάντια σε κάθε αντιξοότητα. Αλίμονό μας αν πηγαίναμε με τον άνεμο.
Με είχε πιάσει το πατριωτικό μου και μιλούσα όπως κάθε Ρωμιός όταν του την είχε δώσει και αγορεύει για "αγώνα στις επάλξεις".
Ο Γιαπωνέζος με κοιτούσε ήρεμα:
- Έχεις μπερδέψει το δέντρο της ιτιάς με τον ξεριζωμένο θάμνο. Ο θάμνος είναι Ο.Φ.Α. Αλλά όσο ακίνητες και σταθερές είναι οι ρίζες της βελανιδιάς, άλλο τόσο είναι και οι ρίζες της ιτιάς!"

Γ. Πιντέρης, Ph.D.

Μου έχει μείνει βαθιά αυτή η ιστορία! 
Το κείμενο αφορά τους δογματικούς- δύσκαμπτους  ανθρώπους! ( Εγώ τους ονομάζω δυσκοίλιους!)

Αφορμή για να το αναφέρω εδώ η επικαιρότητα! Το τι δογματισμό είδα σήμερα το απόγευμα κάνοντας μια βόλτα στο φέις ανάμεσα στους φίλους μου σχετικά με θέματα θρησκείας- ελεύθερης διακίνησης των ιδεών- και τη καταρράκωση της δημοκρατίας, δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια! Όπως μπήκα - βγήκα ...αθόρυβα!
Όλοι έχουμε τα πιστεύω μας, τις αξίες μας , τα ιδανικά μας! Δεν μπορούμε να τα επιβάλλουμε με το ζόρι. Δεν τα χάνουμε όμως αν έχουμε ρίζες βαθιές.
Η επιλογή είναι δική μας : θάμνοι, ιτιές ή βελανιδιές;

Καλό ξημέρωμα.
airis



17 σχόλια:

  1. Ωραία ανάρτηση!Πιστεύω ότι το να ΄χει κάποιος σήμερα ιδανικά και να τα υποστηρίζει είναι ορθό κι έξυπνο.Το να προσπαθεί να τα επιβάλλει όμως αυτό τον καθιστά ηλίθιο.Καλό βράδυ με πολλά χαμόγελα!:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα μπορούσες να το είχες θέσει καλύτερα !
      Καλό βράδυ και σε σένα! :)))

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλή ανάρτηση.. Αυτό που ανέφερες ότι επικρατεί στο fb είναι αλήθεια και εννοείται επικρατεί και εκτός fb. Πλέον έχω αποκρύψει τις ενημερώσεις που μου έρχονται από κάποια άτομα ή έχω διαγράψει γιατί συγχύζομαι με αυτό το στυλ που επικρατεί τελευταία..
    Είμαστε οι επιλογές μας!
    Συμφωνώ πολύ με το πρώτο σχόλιο!Καληνύχτα πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα και το ΦΒ μικρόκοσμος είναι! Δύσκαμπτα μυαλά υπάρχουν παντού!
      Όταν τα βλέπω στο ΦΒ πια τα προσπερνάω!
      Ναι , το Αγκάθι τα είπε όλα σε τρεις σειρούλες!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Α, γι'αυτο λατρευω τις κλαιουσες ιτιες? Λατρευω τον ανεμο που τις κυματιζει σαν μακρυα μαλλια και οποτε βρισκω μια τρεχω να αγκαλιαστω με τα κλαδια της... :οp

    Τωρα, για το αλλο που λες...εχεις απολυτο δικιο! Αυτο το απολυτο και "εγω μονο εχω την σωστη αποψη", με διαολιζει! (κι εγω δυσκοιλιους τους λεω!χιχι...
    Βαλε βρε ανθρωπε λιγο νερο στο κρασι σου! Μπορει, ισως, μια στο εκατομμυριο να εχεις κανει ενα λαθακι! Ασε και αυτο το ενδεχομενο ανοιχτο...ειναι καλυτερα να αποδειχθει μετα οτι ελεγες μ....ες? Πως θα το μαζεψεις? Ρεζιλικια πραματα....
    Τα φιλια μου για καλο βραδυ και...σε ευχαριστω για την τρυφερη σου απαντηση στο σχολιο μου!
    Ηδη χαμογελω πιο ανετα! ;ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχα! Για τις κλαίουσες ιτιές γελάω! Συμβαίνει και εγώ να υποστηρίζω τις απόψεις μου αλλά συνήθως ξέρω ότι είναι από τη δική μου πλευρά! Πολύ νερό βάζω στην κρίση μου για τους ανθρώπους συνήθως..
      αχαχα Μου αρέσει όπως τα λες !
      Σχετικά με το σχόλιο και την προηγούμενη δημοσίευση ίσως κάνω μια δημοσιευσούλα για τους τρόπους αντιμετώπισης της κριτικής... Απλά χρόνο να βρω !
      Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

      Διαγραφή
  4. ευτυχώς που απέχω από το facebook θα είχα φρικάρει δηλαδή! χα χα χα.. τίποτα δεν πρέπει να επιβάλλουμε, είναι φασισμός αυτό. καθένας έχει τις δικές του αξίες, πιστεύω και ιδανικά. οι γνώμες είναι σεβαστές, από κει και πέρα το τι θα προασπίζει ο καθένας είναι δική του υπόθεση! φιλάκια πολλά, καλή μας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου καλή μου!
      Φιλάκια πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Δεν έχουμε μόνο τα ιδανικά μας στις ρίζες δυστυχώς. Κι οι πεποιθήσεις εκεί βρίσκονται. Και πόσο μοιάζουν αυτά τα δύο...
    Την καλημέρα μου
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σωστή παρατήρηση! Πεποιθήσεις και στερεότυπα!
      Και κάνουν μια διάβρωση αυτά στα μυαλά μας....άλλο πράγμα!
      Καλή σου μέρα ! :))

      Διαγραφή
  6. καλημερα @iris μου.
    πολυ ευστοχη η παρομοιωση του καθε δεντρου. μου αρεσε παρα πολυ και η σημερινη σου αναρτηση! τα φιλια και την αγαπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Ναι και εμένα μου άρεσε πολύ για αυτό και την έβαλα εδώ! Μου αρέσει απίστευτα πως γράφει ο συγκεκριμένος ψυχολόγος!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. τα ιδανικά..διαφέρουν από άτομο σε άτομο!
    όποιος επιβάλλει αργά ή γρήγορα..θα πρέπει να είναι πρόθυμος και να δεχτεί την ήττα του!
    εύστοχος ο παραλληλισμός με το κάθε δέντρο!μια διαφορετική προσέγγιση..που μου άρεσε πολύ!
    τα φιλιά μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι είναι! Οι αρχές είναι πανανθρώπινες, τα ιδανικά και οι αξίες προσωπική υπόθεση!
    Καλή σου μέρα!
    Φιλιά και από μένα! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημερα καλή μου..αν και μεσημέριασε....δυσκολοι μερα παλι σημερα γτο.. βαρέθηκα ...μ έχουν διάλυση τα νεύρα μου.... είναι που ώρες ώρες λες θα πάρω φόρα και θα τρέχουν να κρυφτούν.... καλός καλός καλός..ο καλός καλό δεν έχει τελικά ...τα φιλιά μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα precious!
    Και εμένα ήταν μια γεμάτη μέρα ( τώρα χαλάρωσα λίγο αλλά έχω ακόμα τουλάχιστον μια ώρα ακόμα στη δουλειά) αλλά δόξα τω θεώ όλα καλά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφη ανάρτηση. Είναι όπως η κριτική που έλεγες. Ο καθένας μας έχει τις απόψεις και τα ιδανικά του. Και αυτά είναι αντικειμενικά. Είναι κουτό να τα επιβάλλουμε στους άλλους.
    Καλό απόγευμα :)
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή