Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Photo a Day Μέρα 18η

Photo a Day 18 December : makes you feel merry

Κάτι που με κάνει χαρούμενη. Πολλά και τίποτα! Δηλαδή κι από το τίποτα μπορώ να γίνω χαρούμενη. Ο ήλιος το πρωί, ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι, ένας καφές -μόνη ή με την κολλητή μου- μια αγκαλιά, ένα μήνυμα αγάπης -είτε το στείλω εγώ, είτε το λάβω- ένα καλό βιβλίο, μια υπέροχη ταινία χουχουλιάζοντας στο κρεβάτι με ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι, ένα χαμόγελο από τα ανίψια μου, ακόμα ακόμα κι ένα χάδι που θα δώσω στα σκυλιά μου. Α! Κι ένα ποτήρι δροσερό κρασί....μη ξεχνιόμαστε. 
Λίγο πολύ έχω ήδη ανεβάσει διάφορες φωτογραφίες που δείχνουν τη χαρά μου και την ευγνωμοσύνη μου. Απόψε θα βάλω κάτι που με κάνει χαρούμενη από μικρή, που όσα χρόνια κι αν περάσουν συνεχίζει να με κάνει χαρούμενη κι αν σταματήσω να το κάνω δεν θα είμαι εγώ ...

Χωρίς άλλα λόγια .... Αυτό....




Ακολουθεί ένα απόσπασμα, αγαπημένο. Το έχω κρατήσει στο αρχείο μου. Έτσι κάνω όταν εντοπίζω κάτι που αρέσει πολύ. Δεν έβαλα όλο το άρθρο γιατί θα ήταν κουραστική η ανάγνωση κι ο χρόνος σας πολύτιμος.

Βάλε τη μουσική να παίζει αν το διαβάσεις τελικά.


Γιατί πρέπει να βγεις ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει... 
(Κείμενο του Charles Warnke, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τη Σταυρούλα Χρυσοχόου).

(......) Κάνε αυτά τα πράγματα, γαμώτο, γιατί τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα κορίτσι που διαβάζει. Κάνε τα, σου λέω, γιατί μια ζωή στο καθαρτήριο είναι καλύτερη από μια ζωή στην κόλαση. Κάνε τα γιατί το κορίτσι αυτό είναι γνώστρια του λεξιλογίου που μπορεί να περιγράψει αυτή την ακαθόριστη δυσαρέσκεια ως μια ανεκπλήρωτη ζωή. Ένα λεξιλόγιο που αναλύει την εσωτερική ομορφιά του κόσμου και την κάνει δυνατή αναγκαιότητα αντί για φαντασιακή αναζήτηση. Το κορίτσι που διαβάζει έχει πρόσβαση σε ένα λεξιλόγιο που μπορεί να διακρίνει μεταξύ της απατηλής και απαθούς ρητορικής κάποιου που δεν μπορεί να την αγαπήσει, και της άναρθρης απελπισίας κάποιου που την αγαπάει πολύ. Ένα λεξιλόγιο που, γαμώτο, κάνει την κενού περιεχομένου σοφιστεία μου ένα φτηνό κόλπο.

Κάνε τα γιατί το κορίτσι που διαβάζει κατανοεί σύνταξη. Η λογοτεχνία την έχει διδάξει ότι οι στιγμές τρυφερότητας έρχονται σε σποραδικά αλλά αναγνωρίσιμα διαλείμματα. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η ζωή δεν έχει γραμμική πορεία, και θεωρεί δεδομένο ότι η παρακμή ρέει στην ίδια κατεύθυνση με την απογοήτευση. Ένα κορίτσι που έχει εμβαθύνει στη σύνταξη του λόγου αναγνωρίζει στις ακανόνιστες διστακτικές παύσεις ανάμεσα σε δύο ανάσες τη φύση του ψέματος. Επίσης, αντιλαμβάνεται τη διαφορά της μεμονωμένης στιγμής θυμού από την μόνιμη συνήθεια κάποιου να είναι πικρός και κυνικός ανεξάρτητα λόγου ή αιτίας· αυτή η συνήθεια θα παραμείνει ζωντανή και όταν έχει πακετάρει τα πράγματα της, έχει αποχαιρετήσει απρόθυμα, έχει αποφασίσει ότι πρόκειται για παύση και όχι για τελεία και…προφανώς θα συνεχίζεται εις τον αιώνα τον αιώνων αμήν. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το συντακτικό που ταιριάζει στο ρυθμό και στους κυματισμούς ενός «αγαθού» βίου.

Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει γιατί το κορίτσι που διαβάζει γνωρίζει τη σημαντικότητα της πλοκής, μπορεί να εντοπίσει που τελειώνει ο πρόλογος καθώς και τις αιχμηρές εντάσεις της κορύφωσης. Τις νοιώθει στο πετσί της. Το κορίτσι που διαβάζει θα είναι υπομονετική σε μια διακοπή της δράσης, θα επισπεύσει τη λύση. Μα πάνω απ’ όλα γνωρίζει την αναπόφευκτη βαρύτητα του τέλους. Βρίσκεται στο στοιχείο της. Έχει αποχαιρετήσει χιλιάδες ήρωες με ένα σούβλισμα θλίψης όλο κ’ όλο στην καρδιά.

Μην βγεις ραντεβού με ένα κορίτσι που διαβάζει γιατί τα κορίτσια αυτά είναι που αφηγούνται τις ιστορίες. Εσύ και ο Τζόυς, εσύ και ο Ναμπόκοφ, εσύ και η Γουλφ. Εσύ στη βιβλιοθήκη, στο διάδρομο αναμονής του μετρό, στη γωνία του καφέ, στο παράθυρο του δωματίου σου. Εσύ που αιωνίως κάνεις την ζωή μου αφόρητη. Το κορίτσι που διαβάζει έχει βγάλει έξω το τεφτέρι της ζωής της και είναι γεμάτο νόημα. Προσέχει οι αφηγήσεις της να είναι πλούσιες, το υποστηρικτικό καστ χρωματιστό και η γραμματοσειρά έντονη. Εσύ, το κορίτσι που διαβάζει, με κάνεις να θέλω να είμαι όλα αυτά που δεν είμαι. Αλλά είμαι αδύναμος και θα σε απογοητεύσω, αφού αυτό που έχεις ονειρευτεί είναι καλύτερο από αυτό που είμαι. Δεν θα δεχόσουν ποτέ τη ζωή για την οποία μιλούσα προηγουμένως. Δεν θα δεχόσουν τίποτα λιγότερο από πάθος, τελειότητα και μια ζωή άξια να αφηγηθεί. Αυτό ήταν. Τελείωσα μαζί σου κορίτσι που διαβάζει. Και μην ξεχάσεις με το επόμενο τρένο να πάρεις και τον Χεμινγγουέι μαζί σου. Σε μισώ. Δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ σε μισώ.



Σας φιλώ
Καλό σας βράδυ
@ριστέα 

15 σχόλια:

  1. Όταν βλέπω βιβλιοθήκες γεμάτες, σκιρτάει η καρδιά μου!!
    Και μου'ρχεται να κλειστώ σ'ένα δωμάτιο με τζάκι και τη φωτιά αναμμένη και να χαθώ στα μονοπάτια των λέξεων!

    Καλό ξημέρωμα, Αριστέα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Σεβάχ μου! Λάτρευα τις μεγάλες βιβλιοθήκες από μικρή και ήθελα να έχω ένα δωμάτιο μόνο με ραφιέρες γιομάτες βιβλία! Α και χρόνο για να διαβάζω!
      Όταν δέχομαι για δώρο ένα βιβλίο χαίρομαι απίστευτα!
      Μη σου πω ότι είναι για μένα το καλύτερο δώρο!
      Φιλιά!
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  2. Ω, πόσο σε νιώθω!!!
    Τελικά έχουμε πολλά κοινά..φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μόνη διαφορά ως τώρα Μαράκι είναι ...ο Κοέλο! αχαχχαα!
      Να έχεις μια υπέροχη μέρα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Χαχα, ναι και ίσως όχι μόνο..αλλά τα βιβλία μας κάνουν ευτυχισμένες...οπότε!!

      Διαγραφή
  3. εντυπωσιάστηκα με τη συλλογή!! πολύ όμορφο απόσπασμα!!! φιλάκια πολλά!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτωχή είναι Εύη μου , πίστεψέ με!
      Θα ήθελα να είναι μεγαλύτερη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. θα γίνει με τον καιρό!! :) έχεις μέλλον ακόμη!

      Διαγραφή
  4. δωσε μου εμενα βιβλιο και παρε μου την ψυχη να εισαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρούμενη καλημέρα Αριστέα μου!
    Η ανάγνωση ενός βιβλίου παραμένει το κυριότερο, αλάνθαστο και διαχρονικό μέσον που σε βοηθά να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις!
    Υπέροχη η δημοσίευσή σου, όσο κι η βιβλιοθήκη σου!
    Να ΄σαι πάντα καλά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σοφία μου!
      Βέβαια δεν θα συμφωνούσαν όλοι σε αυτό αλλά χαίρομαι που συμφωνούμε εμείς! :)))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Όταν βλέπω τόσα πολλά βιβλία τρελαίνομαι από την χαρά μου!! Θέλω να τα διαβάσω όλαααα!
    Πολύ ωραίο το απόσπασμα του Charles Warnke!
    Χαρούμενη μπορεί να γίνω και εγώ από το τίποτα ή το πιο απλό!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο μοιάζουμε Παρασκευή μου! Σε τόσα πολλά!!!!!
      Να σου ένα μυστικό εδώ; Έχω δουλέψει κάποτε σε βιβλιοπωλείο ! Όταν είχα πάρει το πτυχίο μου- ήταν η πρώτη δουλειά που βρήκα! Από τις πιο όμορφες δουλειές για μένα κι ας ήμουν μια απλή πωλήτρια!
      Έμπαινα στον παράδεισο !
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Μμμμ...το ξέρω το μυστικό σου! Μάλιστα σε ένα σχόλιό σου έίχα διαβάσει για τα βιβλία που διάβαζες και πρόσεχες μην τσαλακωθούν! :))
      Εξαιτίας του γιου μου φέτος έχω πρόσβαση στην βιβλιοθήκη των ΤΕΙ!! Νιώθω ακριβώς το ίδιο!! Μπαίνω στον παράδεισο!! Για να είμαι ειλικρινής όμως δεν διαβάζω όλο το χρόνο. Υπάρχουν περίοδοι που δεν ανοίγω σελίδα! :))

      Διαγραφή