Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

24 Days Challenge, Day # 4: Δ

Δ

Όπως λέμε δάσκαλος!

Δάσκαλος δεν είναι κατ' ανάγκη για μένα αυτός που τελείωσε την παιδαγωγική επιστήμη, πήρε ένα πτυχίο κάθεται σε ένα έδρανο, διδάσκει την ύλη της ημέρας, εξετάζει, βαθμολογεί, περνάνε οι μέρες, διακοπές, αργίες, καλοκαίρι, νέα σχολική χρονιά και φτου και πάλι από την αρχή!
Φυσικά και σέβομαι το έργο τους!  Απόλυτα! Και θα ήθελα πραγματικά να είναι όλοι άξιοι του λειτουργήματος που επιτελούν.Κι αν αγαπούν αυτό που κάνουν τότε μπράβο τους, έχουν επιτύχει στο έργο τους!

Σήμερα θα μιλήσω για τη Μαρία, μητέρα δύο παιδιών, το Λάκη τον παντοπώλη που παίρνει τα δυο του ανίψια κάθε Κυριακή και πάνε στο γήπεδο και παίζουν μπάλα. Θα μιλήσω για τη γιαγιά Φωτεινή που μεγαλώνει τα τέσσερα εγγόνια της, την Ελένη που παίρνει τακτικά το τρίχρονο βαφτιστήρι της και πάνε βόλτα ή το Στέφανο που τα καλοκαίρια έχει μαζί του τους γιους του στη δουλειά, να μην κάθονται όλη μέρα στο σπίτι , να λιώνουν στο playstation -ας μάθουν πώς βγαίνει το ψωμί!

Πολλοί και πολλές γινόμαστε συχνά στη ζωή μας δάσκαλοι. Όλοι οι γονείς είναι δάσκαλοι των παιδιών τους. Οι πρώτοι και σημαντικότεροι. Και μέχρι να ενηλικιωθούν τα παιδιά, πάντα δάσκαλοι θα είναι. Μα κι όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά γιαγιάδες, παππούδες, θείοι, νονοί, επαγγελματίες κι άσχετοι.... Όσοι πλησιάζουν ένα παιδί και του μιλούν, όσοι βρίσκονται κοντά του και το παιδί τους παρακολουθεί, γίνονται δάσκαλοι.

Το μικρό παιδί ρουφάει σα σφουγγάρι διαρκώς πληροφορίες. Οι γονείς το πιάνουν στο μπίρι μπίρι και μη το ένα, μη το άλλο, βάζουν κανόνες, περιφρουρούν την τήρηση τους, άλλοι αυστηρά άλλοι χαλαρά, άλλοι με μέτρο, οι περισσότεροι αγωνιούν, φυσικά και το αγαπούν και κανείς υγιής άνθρωπος δεν έχει πρόθεση να κάνει κακό στο παιδί του, αλλά άλλο η πρόθεση κι άλλη πολλές φορές η κατάληξη!
Το παιδί διδάσκεται κυρίως μέσω των πράξεων, μέσω της συμπεριφοράς. Όσο κι αν του πεις: δεν κάνει να λες ψέματα, αλλά την ίδια στιγμή μπρος στα μάτια του λες άπειρα ψέματα στη φίλη σου, στη συνάδελφό σου, στη γειτόνισσα, στο παιδί σου το ίδιο, έχεις αποτύχει παταγωδώς στη διδασκαλία σου!

Το κυριότερο εφόδιο του δασκάλου-γονιού, (όπως και του δασκάλου-παιδαγωγού) είναι κυρίως ένα: η αγάπη του για το παιδί. Φωνάζω κατά καιρούς για τις σχολές γονέων που δυστυχώς δεν υπάρχουν σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα σχολεία, φωνάζω για τη μελέτη παιδαγωγικών βιβλίων και ψυχολογίας αλλά η βάση της διδασκαλίας δεν βρίσκεται σε κανένα βιβλίο! Βρίσκεται στην καρδιά όλων μας! Μόνο με την καρδιά οδηγείται η καρδιά του ανθρώπου, έλεγε ο δάσκαλος των δασκάλων, ο Πεσταλότσι.
Ο Χριστός δεν δίδαξε με περίπλοκη γλώσσα και περίτεχνο ύφος. Μίλησε απλά και κατανοητά. Ήταν μέγας δάσκαλος. Δίδαξε με τις πράξεις του και τις παραβολές του.

Αυτός που αγαπάει δεν κουράζεται να διδάσκει, να δίνει αγάπη. 
Όσοι αμφιβάλλετε για το αν είστε καλοί γονείς αφήστε την καρδιά σας να σας οδηγήσει....
Όσοι έχετε κοντά σας παιδί και του μιλάτε, θυμηθείτε ότι είστε δάσκαλοι. Βοηθήστε τα παιδιά να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες. 

Παραδοχή, ενθάρρυνση, στήριξη κι όχι επιβράβευση και τιμωρίες. 
Βοηθήστε τα παιδιά να στηρίζονται στα δικά τους πόδια, όχι πάνω σας, να έχουν αυτοεκτίμηση, ενθαρρύνετέ τα να πιστεύουν στις δυνατότητές τους, βρείτε παρέα τις κλίσεις τους και βοηθήστε να τις καλλιεργήσουν, χαρείτε μαζί τους, ακούστε τα λόγια τους, τα όνειρά τους, δεχτείτε τα ταπεινά τους δώρα, τις ζωγραφιές τους, ακόμα και μουντζούρες να είναι, είναι κομμάτια τους, κάντε τρέλες μαζί τους, περάστε χρόνο μαζί τους ποιοτικό.
Σας θέλει δίπλα του το παιδί, όχι από πάνω του! 

Παρασύρθηκα, ζητώ συγγνώμη. Αγαπώ κάθε παιδί που έρχεται δίπλα μου, γιατί δεν ξεχνώ πως κάποτε ήμουν κι εγώ παιδί. Δεν κάνω τίποτα περισσότερο από αυτό που ήθελα κάποτε κι εγώ από όλους όσοι με πλησίασαν.... αγάπη και παραδοχή!

Κι εσύ "δάσκαλε" που μόλις με διάβασες δώσε αγάπη και θα έχεις δώσει τα πάντα!


Δεν έχω να κάνω κανένα αφιέρωμα στο ψέμα σήμερα.
Δεν τα συμπαθώ, την πατάω, προσπαθώ να μην λέω!

Καλή σας μέρα. Καλό μήνα. Καλή εβδομάδα.
Είμαι στο τρέξιμο...............
Σας φιλώ!
@ριστέα

47 σχόλια:

  1. καλημέρα και καλό μήνα Αριστέα μου!!πολύ σοφός ο ορισμός του δασκάλου ......και συμφωνώ μαζί σου το μεγαλύτερο όπλο του δασκάλου ( ακόμα και αυτού της αίθουσας ) είναι η αγάπη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γεωργία μου, καλό μήνα !
      Χάρηκα πολύ για την άποψη σου γιατί ήταν η άποψη και της μάνας Γεωργίας αλλά και της παιδαγωγού κ. Κοτσόβολου!
      Σε ευχαριστώ πολύ ! Με τίμησε αφάνταστα το σχόλιο σου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα, Αριστέα μου!

    Πόσες δεκάδες, εκατοντάδες οι "ανώνυμοι δάσκαλοι" της ζωής... εκείνοι απ' τους οποίους μάθαμε δίχως ποτέ να γράψουμε διαγώνισμα, δίχως ποτέ να μας βαθμολογήσουν, δίχως ποτέ να μάθουμε ίσως τ' όνομά τους...
    Κι από την άλλη... δάσκαλοι που μας άφησαν το σημάδι τους, τη σφραγίδα τους, που τους συναναστρεφόμαστε ή τους θυμόμαστε με νοσταλγία κι αγάπη...

    Τόσο τετριμμένη λέξη (μόνο λέξη, όμως) η αγάπη, αλλά πόσο σημαντική και ουσιαστική. Πόσοι είναι πλήρεις από αυτήν; Πόσοι δεν την έχουν βιώσει, παρά ελάχιστα; Πόσοι δεν μπορούν να τη νοιώσουν; Πόσοι, κάθε φορά που ετοιμάζονται να την πουν, να τη γράψουν, να την εξομολογηθούν ή δεν σκέφτονται το βάρος της και την αξία της... και πόσοι την χρησιμοποιούν όπως... τα χαρτομάντηλα!...

    Οι δικοί μου, πρώτοι "δάσκαλοι" -οι γονείς μου- μού χάρισαν απλόχερα τη δική τους αγάπη... Τα μαθήματά τους, άλλοτε διασκεδαστικά, άλλοτε σκληρά, τα θυμάμαι ένα-ένα... επίσης με πολλή αγάπη!
    Το ίδιο και τα μαθήματα των δασκάλων που σημάδεψαν το μυαλό και τη σκέψη μου.
    Αυτά τα "μαθήματα", προσπαθώ να διδάξω στο παιδί μου, άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε... άτσαλα -ομολογώ- αλλά πάντα με πολλή πολλή αγάπη!

    Πολλά φιλάκια, ❥Αριστέα μου!
    Σ' ευχαριστώ για την τόσο σημαντική και ουσιώδη ανάρτησή σου!
    ✽~✽~✽

    Δίχως να έχω έρθει ακόμη σ' εσένα, πέρασα λίγο νωρίτερα από την Eva Saga... κι άφησα κάτι στον εκεί "καλό μήνα".
    Νομίζω πως επάξια ταιριάζει να το αφήσω και στη δική σου ανάρτηση:

    [..] «Πήγαινε να δεις τα τριαντάφυλλα», είπε η αλεπού...
    Ο μικρός πρίγκιπας έφυγε να δει ακόμη μια φορά τα τριαντάφυλλα.
    «Δε μοιάζετε καθόλου με το δικό μου τριαντάφυλλο», είπε... «Είστε όμορφα, αλλά κενά... Αν κάποιος τυχαίος περαστικός έβλεπε το τριαντάφυλλό μου, θα νόμιζε ότι σας μοιάζει. Εκείνο όμως είναι πολύ πιο σημαντικό από όλα σας, γιατί είναι το τριαντάφυλλο που έχω εγώ ποτίσει. Γιατί είναι το λουλούδι που προστάτεψα. Γιατί έχω σκοτώσει τα σκουλήκια του, γιατί είναι το τριαντάφυλλο που έχω ακούσει να παραπονιέται, να καμαρώνει ή να σιωπά. Γιατί είναι το τριαντάφυλλό μου το καλύτερο απ' όλα.»
    «Βλέπεις μόνο με την καρδιά» είπε η αλεπού. [..]

    Από τον "Μικρό Πρίγκηπα" του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν Ιωάννα μου σε ευχαριστώ για τις ευχές! Αντεύχομαι γλυκά! :))
      Ρούφηξα κυριολεκτικά το σχόλιό σου και χάθηκα μέσα του!
      Κάποια στιγμή θα έπρεπε να κάνω ξεχωριστό αφιέρωμα σε δύο ανθρώπους: η μία είναι η νονά μου, που δε ζει πια η οποία χωρίς καμία μόρφωση που μου έμαθε την αγάπη κι άλλη μία αφιέρωση στον δάσκαλο που είχα μονάχα σε μία από τις τάξεις του δημοτικού ( την πέμπτη) αλλά αποτέλεσε το πρότυπο μου κι αργότερα όταν δίδαξα κι εγώ πιστεύω ότι τον είχα μέσα μου να με καθοδηγεί!

      Τέλος να σου πω ότι διαβάζοντας το απόσπασμα του Μικρού πρίγκιπα, έμεινα με το στόμα ανοιχτό! Χτες γράφοντας το κείμενό μου είχα γράψει το συγκεκριμένο απόσπασμα με δικά μου λόγια αλλά το έσβησα! Είναι λατρεμένο, όπως και το κομμάτι της περιγραφής της εξημέρωσης!
      Σε ευχαριστώ που έβαλες αυτό που έσβησα εγώ για οικονομία χώρου ( δεν θέλω να γράφω πολλά γιατί κουράζουν τους πολλούς!:))
      Σε φιλώ γλυκά και χαίρομαι αφάνταστα να σου πω εδώ να σε διαβάζω!

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα Αριστέα μου, συμφωνώ απόλυτα για τον ορισμό του δάσκαλου και την ανάγκη να τον καθοδηγεί η αγάπη και μόνο η αγάπη.
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλησπέρα και καλό μήνα!
      Χαίρομαι που συμφωνούμε ! Εκτός από μάνα που δεν θα πάψεις να είσαι ποτέ είσαι και νια γλυκύτατη γιαγιά! :) Δυο και τρεις φορές δασκάλα!
      Φιλάκια! :))

      Διαγραφή
  4. Τί όμορφα που έθεσες το θέμα "Δάσκαλος"...
    Δεν θα διαφωνήσω σε τίποτα.
    Καλή εβδομάδα κ' καλό μήνα, κοριτσάκι μου!!!
    Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου..με έχεις πάρει είδηση: δεν ακολουθώ πεπατημένες! έχω τη δική μου πάντα οπτική!
      Καλό μήνα και καλή εβδομάδα κοπέλα μου!
      Φιλάκια πολλά πολλά! ♥

      Διαγραφή
  5. Αριστέα Καλό Μήνα , γεμάτος με όμορφες αναρτήσεις όπως η σημερινή ! Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο παρά ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλό μήνα! :)))
      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Να'σαι καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Έχω παράδειγμα παιδιού, που η μαμά ήταν συνέχεια από πάνω του, ήταν το πιο καθαρό, περιποιημένο, φροντισμένο παιδί, αλλά.... το παιδί έμαθε παράλληλα να μηχανοραφεί, να λέει ψέματα, να εκτιμάει όσους είχαν να του προσφέρουν και να υπολογίζει τι οφέλη θα είχε απ' τους άλλους...
    Τα παιδιά μιμούνται.... κυρίως....
    Σε φιλώ Αριστέα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφο το παράδειγμα που μοιράστηκες Φλώρα μου μαζί μας!
      Σε ευχαριστώ χαρά μου!
      Καλό μήνα να έχουμε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Δεν θα σου πω πόσο όμορφα και χρήσιμα είναι όλα όσα αναφέρεις,ούτε πόσο μου άρεσαν τα παραδείγματα σε πρόσωπα και καταστάσεις που χρησιμοποίησες, αλλά θα σταθώ σε μια φράση:
    "Το κυριότερο εφόδιο του δασκάλου-γονιού, (όπως και του δασκάλου-παιδαγωγού) είναι κυρίως ένα: η αγάπη του για το παιδί."
    Ενώ κατά βάση συμφωνώ, με αυτό που λες επίτρεψέ μου να το επεκτείνω λίγο, και να πω πως, η αγάπη του θα πρέπει να είναι πιο πλατιά..
    Βλέπεις η αγάπη προς το παιδί σου, κατά κάποιο τρόπο, είναι δεδομένη.
    Κατά το σκεπτικό μου λοιπόν, η αγάπη του δασκάλου-γονιού θα πρέπει πρωτίστως να περιλαμβάνει την ανθρωπότητα στο σύνολό της, ως υποχρέωση της συνέχειας της ίδιας της ζωής!
    (Νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...)
    Πιστεύω μια διαπαιδαγώγηση που θέτει ένα παιδί σε μεγαλύτερη ακτίνα πνεύματος και σε άλλη κλίμακα, πέρα από τα στενά πλαίσια του σπιτιού του ή της κακώς εννοούμενης μοναδικότητάς του, του ενσταλάζει την αρχή πως είναι μέλος μιας μεγάλης παρέας (κοινωνίας) και τελικά θα δημιουργούσε έναν πολύ καλύτερο κόσμο...
    Καλό σου μήνα και από δω Αριστέα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανταίε μου καταρχήν καλό μήνα και καλή εβδομάδα από δω!
      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τις παρατηρήσεις σου!
      Μακάρι να ήταν και να σκέπτονταν έτσι όπως περιέγραψες ΟΛΟΙ οι γονείς! :)
      Λες όμως πως η αγάπη του γονιού προς το παιδί του είναι δεδομένη.
      Να ρωτήσω για όλους αυτούς που το γεμίζουν καθ'οποιοδήποτε τρόπο τραύματα και πληγές τι συμβαίνει;
      Ειλικρινά ψάχνω με αγωνία την απάντηση!
      Σε φιλώ φίλε Ανταίε! :)

      Διαγραφή
  8. Για φαντασου να'λεγε κι ο Θεος
    "ωχ αδερφε...δε βαριεσαι"
    καθως δημιουργουσε τον ανθρωπο...
    Οπως δηλαδη "κανουμε" σχεδον ολοι
    με τα δημιουργηματα μας.
    Και ειναι τοσο πολυτιμες "αποθηκες",γαμωτο...

    Καλον Απριλη ματια μου...

    ειναι χαμενο και αυτο το "παιγνιδι" θαρρω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταπληκτική η παρέμβασή σου αγριομελάκι μου! :)
      Οπως δηλαδη "κανουμε" σχεδον ολοι
      με τα δημιουργηματα μας: ωχ αδερφέ! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Και μιλάς για πολύτιμες αποθήκες!

      Πολύτιμη παρατήρηση λέω εγώ και ένα μεγάλο ευχαριστώ!
      Έστω κι αν συνοδεύεται η σκέψη σου με τη λυπηρή διαπίστωση: είναι χαμένο το παιχνίδι!

      Φιλιά και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  9. Μπράβο για τη σημερινή ανάρτηση!
    Είναι τόσο όμορφα γραμμένη και λέει όλα όσα πρέπει να ειπωθούν...
    Καλό μήνα..φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Καλό μήνα καρδούλα μου!
      Φιλάκια! ♥

      Διαγραφή
  10. Πόσο δίκιο έχεις Αριστέα μου.
    Αγάπη αγάπη αγάπη κάποιοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει.
    Εσύ όχι είμαι σίγουρη γι' αυτό!
    Ας είμαστε όλοι οι δάσκαλοι που θα θέλαμε να έχουμε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα σε ευχαριστώ πολύ για τη ψήφο εμπιστοσύνης!
      Είχα κι έχω πάντα στο νου ένα: να κάνω το λιγότερο δυνατό κακό!
      Αυτό: ας είμαστε όλοι αυτό που θα θέλαμε κι εμείς να είχαμε μεγαλώνοντας!
      Φιλιά!
      Καλό μήνα και χαρούμενη εβδομάδα σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  11. Σκέφτομαι σοβαρά να το τυπώσω όλο αυτό και να το κολλήσω στην πόρτα, στη δουλειά... αλλά θα μπει στον κόπο κανείς να το διαβάσει, έστω;

    "Μαλλί έχει βγάλει η γλώσσα μου" να υποστηρίζω όσα λες κι εσύ! Τι άλλο να σχολιάσω;

    Καλό μήνα να έχεις, Αριστούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη μου τώρα πια είμαι βέβαιη πως είσαι μια μεγάλη ΔΑΣΚΑΛΑ!
      Παιδαγωγός!
      Δεν έχω να πω τίποτα πιο μεγάλο από αυτό!
      Σε φιλώ!
      Καλό μήνα, καλή εβδομάδα, καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα Αριστέα μου!!
    Πολύ όμορφη δημοσίευση και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!!
    Να έχεις έναν όμορφο μήνα!! Φιλάκια πολλά!!

    ( τα γυαλιά και τα μάτια σου!!! Έχω φρικάρει! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρασκευούλα μου , καλησπέρα και καλό μήνα χαρά μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      ΥΓ: Ένα θα σου πω: Σήμερα ξέχασα τα γυαλιά μου στο σπίτι! Κι έκοβα διαρκώς τιμολόγια! ΠΕΘΑΝΑ!
      Στραβώθηκα η γυναίκα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Η τέχνη του να είσαι γονιός δεν καταχτιέται ποτέ Αριστέα μου. Κι εσύ το ξέρεις καλύτερα. Δεν είναι σαν το ποδήλατο. Ξέρεις να κάνεις πετάλι και καθάρισες... Είναι συνεχής η προσπάθεια και πάντα πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου ως "μαθητευόμενο" γονιό.
    Τα πιο σπουδαία μαθήματα ζωής, τα πήρα εγώ απ' τα παιδιά μου. Μαθαίνω δίπλα τους και βελτιώνομαι. Το ζητούμενο είναι να τους παραχωρήσω χώρο για να με ξεπεράσουν. Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρω...
    Τα φιλιά μου και τα συγχαρητήρια μου γι αυτή σου την ανάρτηση. Ειδικά γι αυτή!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μαρία μου! Έκανες τη πιο σωστή παρατήρηση: πάντα θα είσαι μαθητευόμενος ως γονιός- αν και δάσκαλος!
      Κι είπες και το πιο όμορφο: να σε ξεπεράσουν τα παιδιά σου! Πόση αγάπη κρύβει ο λόγος σου αυτός!
      Όταν ο ανιψιός μου τέλειωσε τη σχολή του πρώτος ανάμεσα σε πολλούς και πήρε και υποτροφία το παλικάρι μου δεν μπορείς να φανταστείς ( ή μάλλον ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ!!!!!) το καμάρι μου: Ο μαθητής να ξεπερνάει το δάσκαλο! Υπάρχει τίποτα καλύτερο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

      Σε φιλώ! Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  14. Αχ τι όμορφη ανάρτηση κοριτσάκι μου και συγκινητική πολύ! Η μεγαλύτερη φοβία μου για τα παιδιά που θα φέρω στον κόσμο. Αν θα είμαι η καλύτερη δασκάλα τους.

    Επίσης θέλω να πω κάπου εδώ, πως στην ουσία ο καλύτερος δάσκαλος είναι ο εαυτός μας.. μέσα από τις κινήσεις μας, τα λάθη μας, τα σωστά μας, πέρνουμε τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής.

    Πολλά φιλάκια σου στέλνω! Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην φοβάσαι! Ν' ακούς την καρδιά σου! Να μην βαριέσαι ποτέ να απαντάς .... να αγαπάς να αγαπάς να αγαπάς!
      Κι όλα θα πάνε καλά! :)))
      Φιλιά γλυκό μου κορίτσι! :)))

      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  15. Αχ βρε Αριστέα τι όμορφη ανάρτηση! Δεν ξέρω, ειλικρινά δεν ξέρω. Ενώ έχεις απόλυτο δίκιο, τα λένε οι ειδικοί, τα λένε οι ίδιοι ο ι γονείς, τότε γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν τα τηρούμε? Έλλειψη χρόνου? Στη δουλειά το αντιμετωπίζω συνέχεια. Γονείς των άκρων. Ή υπερβολικά υπερπροστατευτικοί ή εντελώς αδιάφοροι. Για άλλη μια φορά χάος μεταξύ θεωρίας και πράξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω δει μορφωμένους γονείς να κάνουν απίστευτα λάθη κι άλλους καθοδηγούμενους μόνο από την αγάπη να είναι άψογοι από όλες τις πλευρές! Έχει να κάνει με πολλά θέματα ....πόσο εγωιστής είναι ως άνθρωπος ο γονιός; Πώς μεγάλωσε; Τι παιδεία έχει;

      Τα λάθη γίνονται γιατί γεννούν παιδιά και μετά νομίζουν ότι το ένστικτο θα ξεφυτρώσει μόνο του! Αμ δεν φτάνει! Θέλει ισορροπημένα άτομα η οικογένεια! Θέλει ανθρώπους που κάνουν υπερβάσεις!

      Γονιός δεν γίνεσαι γιατί γεννάς! Μέχρι να πεθάνω αυτό θα φωνάζω!
      Γονιός είναι ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ !!!!!!!!!!!!!!

      Όλα τα άλλα έρχονται μετά!
      Καλό μήνα εύχομαι !
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Δεν προλαβαινω να διαβασω την ανάρτηση,άνοιξα λίγο τον υπολογιστή και ετοιμάζομαι να βγω αλλά σε είδα στ' όνειρό μου ότι μου έλεγες πως άλλαξε πάλι η μέρα κι ήρθαν οι καιροί μας!
    Θυμάσαι που σου είχα γράψει το φθινόπωρο σε μια ανάρτηση μια ανάσα μέχρι να ξαναρθει ο καιρός με το μέρος μας; Εε ήρθε!
    Χαχα:):) φεύγω! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιά κοριτσάρα μου!
      θα έρθει κάποτε και η μέρα της ξαστεριάς!
      Θα έρθουν οι καιροί μας!
      Σε φιλώ!
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  17. Εξαιρετική η ανάρτησή σου Αριστέα και συμφωνώ με όλα αυτά.
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ , να'σαι καλά!
      Καλό μήνα και καλή εβδομάδα χαρά μου! :))

      Διαγραφή
  18. Αριστέα μου Καλό μήνα!!!!!!
    Υπέροχα τα λόγια σου!!!!Αυτο που θέλω πάρα πολύ είναι εκτός απο την πολύ αγάπη που θα δώσουμε στην μικρούλα μας σαν γονείς ,να καταφέρουμε να είμαστε δίπλα της και όχι πάνω της.
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Δέσποινα!
      Σε ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να έχετε οδηγό πάντα την αγάπη!
      Χαίρομαι που καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι αυτό το "δίπλα" !
      Σε φιλώ!
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  19. Καλό μήνα..αν θυμάμαι καλά ,κάποτε το ανέφερες, ήσουν δασκάλα ή καθηγήτρια..κατι παραπάνω θα ξέρεις..παν μέτρον άριστον..όλα χρειάζονται..πρέπει να έχουμε γνώση του καθε τι..να γνωριζουμε το καθε τι..φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δελφινάκι μου και καλό μήνα χαρά μου!
      Ναι, είναι αλήθεια. Έκανα μαθήματα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες για πάρα πολλά χρόνια. Για αυτό και θέλησα να το πιάσω όχι από τη πλευρά του δασκάλου αλλά γενικά όλων μας!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  20. Διδάσκω ἀεί διδασκόμενος, που έλεγε και ο Σόλων!
    Βέβαια, άλλο είναι ο διδάσκαλος επί της έδρας, και άλλο ο διδάσκαλος επί της ζωής. Και στα δύο όμως υπάρχει η παγίδα της «αυθεντίας»...

    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα. Χαίρομαι που έθιξες τη παγίδα της αυθεντίας! Ουαι κι αλίμονο σε αυτόν που θα πιστέψει κάτι τέτοιο και θα διδάξει έχοντας αυτή την πίστη!
      Και κρίμα για τους μαθητευόμενους :(
      Καλημέρα.
      Σε ευχαριστώ για το πέρασμα ! :))
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  21. Εγω τώρα τι λέξεις ν’αφήσω όταν έχουν ειπωθεί τόσα ?
    Αυτο που επιθυμώ είναι να μάθουμε ν’ακούμε τα παιδιά και να σκεφθούμε πως έχουν όλο το δικαίωμα να ζούν την ηλικία τους.
    Να έχεις ένα όμορφο ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αυτά που παρατήρησες καλέ μου πολύτιμα είναι!
      Ειδικά να ακούμε τα παιδιά μας!
      Φιλιά!
      Καλή σου μέρα!:))

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα φίλη μου!!!!
    Να,και και εγω!!! Μου έλειψες,να ξέρεις:)
    Το κείμενο σου ειναι συγκλονιστικό!! Ακουμπάει αλήθειες,μα πόσα λάθη άραγε γίνονται απο εμάς προς τα αθώα παιδάκια μας;
    Μακάρι όλοι να μπορούσαμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις δικιές τους χωρίς να επιβάλλουμε τα δικά μας απωθημένα!!
    Μακάρι!!!
    Σε φιλώ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα χαρά μου!
      Κι εμένα μου έλειψες! ♥
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Όσο για σένα είμαι σίγουρη ότι έχεις σωστό πλησίασμα στα παιδιά!
      Η ευγένεια ακόμα και της φωνής σου με έχεις πείσει για αυτό!
      Δε σε φοβάμαι καθόλου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  23. Καλημέρα Αριστέα μου!
    Φανταστικό το κείμενο σου...Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
    Από μικρή είχα ένα θέμα για την έννοια του Δασκάλου..ήμουν από τις καλές μαθήτριες όμως δεν σημαίνει πως είχαν όλοι την εκτίμηση μου! Στην πραγματικότητα μόνο 2-3 ήταν αυτοί...Θα μείνω σε αυτό που λες πως τα παιδιά διδάσκονται από τις πράξεις! Αν συνειδητοποιήσουμε αυτό, ο κόσμος μας θα γίνει πολύ καλύτερος!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κατερίνα μου! Κι εγώ είχα το ίδιο θέμα με τους δασκάλους μου στο δημοτικό. Και φυσικά δεν μου άφησαν όλοι την ίδια αίσθηση. Ευτυχώς έμαθα στην πορεία πόσο σημαντικό να είσαι δάσκαλος για ένα παιδί!
      Φιλάκια χαρά μου!

      Διαγραφή
  24. Πόσο όμορφα τα είπες. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους, όχι πάνω τους. Πόσο δύσκολο αλλά παράλληλα μαγικό το ταξίδι της ανατροφής. Γι'αυτό λέω κ επιμένω ότι αυτό σε κάνει γονέα. Η ανατροφή, όχι η γέννα!
    Όσο για τους δασκάλους, μακάρι να ήταν όλοι μερακλήδες και φιλότιμοι και να αγαπούσαν το λειτούργημά τους, όχι απλά να το ασκούν επειδή πέρασαν εκεί! Εγώ είχα την τύχη στο Δημοτικό καο στο Γυμνάσιο να έχω αληθινούς δασκάλους. Τώρα για τα παιδιά μου δεν μπορώ να πω οτι είναι τόσο τυχερά. Οι δασκάλες τους βαριούνται μια γιορτή να διοργάνωσουν και ουτε για απόκριες έκαναν ούτε για 25η Μαρτίου. Λέω για την γιορτή κ όχι για μαθήματα γιατί τα μαθήματα είναι το αυτονόητο. Στις σχολικές εορτές φαίνεται το μεράκι του δασκάλου.
    Σε λάτρεψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή