Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τρόπος ζωής !


Πολλοί που με διαβάζετε και με μάθατε με τον καιρό μέσα από την αλληλεπίδραση, θα γνωρίζετε ίσως ότι εδώ και δύο-δυόμιση  χρόνια έχω διακόψει κάθε σχέση με το άσπρο αλεύρι, τα γλυκά και τις επεξεργασμένες τροφές. Δεν τρώω επίσης λευκό ρύζι, δεν πίνω αναψυκτικά, απέχω από junk food, ταχυφαγεία και λοιπές προτηγανισμένες νοστιμιές.
Δεν είναι θέμα δίαιτας με τη σημερινή έννοια του όρου. Είναι θέμα "Δίαιτας" με την αρχαιοελληνική της σημασία δηλαδή Τρόπος ζωής!
Είναι μια καθημερινή μου επιλογή που με κάνει να αισθάνομαι ότι σέβομαι τον εαυτό μου, τιμώ το σαρκίο που μου δόθηκε να φιλοξενεί τη ψυχή μου, προσπαθώ να είμαι μέσα στα πλαίσια του "νους υγιής εν σώματι υγιεί".
Στα χρόνια αυτά έχω ακούσει "μπράβο", θαυμασμό για τις αντοχές μου, περιέργεια για το πώς τα καταφέρνω αλλά έχω επίσης ακούσει και κοροϊδίες ότι στερούμαι όλες τις χαρές της ζωής, ότι αυτές οι λιπαρές τηγανισμένες τροφές είναι αμβροσία για τον ουρανίσκο, και επίσης τη γνωστή ατάκα:  Θέλω να πάω χορτάτος.... Πόσα χρόνια θα ζήσω ; Ας τα απολαύσω"!
Πριν περάσω στη δική μου επιχειρηματολογία και γνωρίζοντας καλά πώς κανένας δεν θα αλλάξει σήμερα γνώμη απλά και μόνο διαβάζοντας με, σας παραθέτω αυτούσιο ένα κείμενο που διάβασα πρόσφατα.
Τι δεν έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και ήταν τόσο έξυπνοι;
πηγή

Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη έχει σκύψει στον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων και έχει μελετήσει αρχαία συγγράμματα σε μια προσπάθεια να απαντήσει και σε ένα απλό ερώτημα πέρα από τα πολυσύνθετα. Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».
Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.
Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος , τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.
Ένα από αυτά ... κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου. 
«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζεα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.
Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».
Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά - άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!» Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό. «Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».
Η βιομηχανική επανάσταση έφερε την επεξεργασία στη ζωή μας. Μαζί και τόσες μα τόσες αρρώστιες. Το άσπρο αλεύρι για να γίνει άσπρο από το σιτάρι επεξεργάζεται. Αυτή η επεξεργασία έγινε αρχικά για να είναι οπτικά πιο όμορφο το ψωμί! 
Με την επεξεργασία όμως το σιτάρι απογυμνώνεται από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο και το κάνει να προσφέρει στον οργανισμό μόνο άμυλο.
Εκείνο που έχει αλλάξει δραματικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι είναι η σύνθεση της γλουτένης του σταριού μέσα από τη συνεχή υβριδοποίησή του.
 Δεν είναι το σιτάρι που τρώμε σήμερα το ίδιο με αυτό που υπήρχε πριν από 50 χρόνια. 'Εχει αλλάξει πολύ στο βωμό του κέρδους και η αλλαγή αυτή έφερε πολλά προβλήματα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Στην ουσία τρώγοντας τρόφιμα από λευκό αλεύρι βάζουμε μέσα μας τζούφιες θερμίδες και πιθανότατα ουσίες που προκαλούν μακροπρόθεσμα ζημιά στον οργανισμό μας.

Θα  μπορούσα να σας μεταφέρω πολλά κείμενα. Κυκλοφορούν τόσα στο διαδίκτυο. Πιθανόν να έχετε διαβάσει πολλά, πιθανόν να γνωρίζετε όλα όσα σας λέω. 
Θα μπορούσα να γράψω και για τη ζάχαρη πολλά, αλλά δεν το κάνω. Γιατί δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος κατά τη γνώμη μου, που να πιστεύει ότι η ζάχαρη προσφέρει κάτι θετικό στη ζωή μας πέραν της πρόσκαιρης ευχαρίστησης. Μια πλασματική ευχαρίστηση όμως καθώς η ζάχαρη διαταράσσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, με συνέπεια να χρειάζεται κανείς να εισπράττει διαρκώς ζάχαρη για να κρατάει τη διάθεσή του στα πάνω της!

Η ουσία της σημερινής μου δημοσίευσης βρίσκεται σε μία ερώτηση: Γιατί αφού λίγο πολύ γνωρίζει κάποιος τη σωστή διατροφή και το γεγονός ότι τα λιπαρά φαγητά, η ζάχαρη και τόσες άλλες νοστιμιές κάνουν ζημιά, τα βάζει μέσα του αυτοκτονώντας ουσιαστικά; Μήπως επειδή ο θάνατος είναι κάτι που δεν αναμένουμε ; Κάτι που δεν το βλέπουμε άμεσα; Μάλλον είναι όπως με το κάπνισμα. Όλοι γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες του. Έχουν δει άπειρες φωτογραφίες μαυρισμένων πνευμόνων και  χαλασμένων στοματικών κοιλοτήτων. Κι όμως καπνίζουν! 

Ο αργός θάνατος σου δίνει μια ψευδαίσθηση: ότι εσύ θα τον αποφύγεις! 
Όσοι έχουν παιδιά έχουν σκεφτεί την ευθύνη που έχουν να είναι υγιείς και δίπλα τους; Έχουν σκεφτεί πόση ζημιά κάνουν όταν πρωτοβάζουν λίγη τουρτίτσα από τα γενέθλια στο στόμα της μπέμπας... "να γλυκαθεί λίγο , δεν παθαίνει και τίποτα "! Όταν βλέπω τέτοιες σκηνές φρίττω! Μαθαίνουμε τα παιδιά μας στις χειρότερες συνήθειες. Πού είναι η υπευθυνότητα σας ω ρε γονείς;  

Αγαπώ τη ζωή. Το φωνάζω διαρκώς. Θέλω ποιοτικό χρόνο, ακόμα κι αν δεν είναι πολύς, ακόμα κι αν αρρωστήσω κι εγώ κάποια στιγμή από την κατάρα της σύγχρονης εποχής. Έχω ένα κληρονομικό ιστορικό πολύ βεβαρημένο. Αλλά τουλάχιστον δεν θα έχει γίνει από δική μου αμέλεια, από δική μου ανευθυνότητα. 

Μην συμφωνήσετε μαζί μου σήμερα. Μην μου πείτε μπράβο πώς τα καταφέρνεις. Αναμένω και την αντίθετη άποψη. Τα έχω ακούσει πολλάκις! Έχω συνηθίσει! 
Δεν θα αλλάξει κανείς άποψη γιατί μια Χαζέα κατέθεσε τη δική της άποψη κι εμπειρία.

Αν για λίγο σταθείτε και σκεφτείτε για τη ζωή σας και τα παιδιά σας μου είναι αρκετό!

Καλή σας μέρα!
@ριστέα

ΥΓ: Αν έχετε απορίες ΤΙ επιλέγω να τρώω χωρίς να αισθάνομαι ότι στερούμαι μπορώ να το μοιραστώ μαζί σας, ευχαρίστως! 

69 σχόλια:

  1. Το κείμενο λέει ούτε λίγο ούτε πολύ πως οι αρχαίοι λόγῳ διατροφής ήταν έξυπνοι! Ενώ εμείς δηλαδή είμαστε χαζοί... Ξεχνώντας τον πολύ μικρότερο μέσο όρο ζωής των αρχαίων... Ή το ότι οι αρχαίοι δεν κάπνιζαν! Ούτε ανέπνεαν μολυσμένο από καυσαέρια αέρα!. Καθώς κυρίως, και το ρόλο της εκπαίδευσης...

    Εν πάσει περιπτώσει, η τυποποίηση των τροφίμων (ως επακόλουθο της τεχνολογικής ανάπτυξης) έφερε μοιραία και την υποβάθμισή τους διότι ο άνθρωπος λόγῳ κέρδους, συμπεριφέρεται αυτοκαταστροφικά.

    Από 'κει και πέρα, υπάρχουν δύο απόψεις που εν πολλοίς ακολουθούν πολλοί. Η μία λέει, αυτά έχουμε, αυτά θα φάμε. Η άλλη, θα τρώμε μόνο τα (πιο) υγιεινά. Όπως και να 'χει, δεν μπορούμε και να μην τρώμε τίποτα...

    Να μην ξεχνάμε βέβαια, πως για να μπορέσουμε να ακολουθούμε υγιεινούς τρόπους διατροφής, πρέπει πρώτα η «δίαιτα» ως τρόπος ζωής, να έχει ξεκινήσει στο πνεύμα! Γιατί αν εκουσίως παραμένουμε υπανάπτυκτοι πνευματικά, τότε δεν έχει νόημα η όλη συζήτηση! Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν οι αρχαίοι δίνοντας προβάδισμα στο Νου και μετά το σώμα.

    Υ.Γ. Η Αποκάλυψη λέει, πως θα έρθει μια εποχή που τις τρωφές θα τις βλέπουμε μόνο και δεν θα μπορούμε να τις φάμε! Δεν νομίζω να απέχουμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έβαλα πρώτος σχόλιο! Να και κάτι σπάνιο!
      Την καλημέρα μου και καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
    2. χεχε! Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου! Κυρίως στο ότι "πρέπει πρώτα η "δίαιτα" ως τρόπος ζωής, να έχει ξεκινήσει στο πνεύμα"!
      Το έγραψα κι εγώ αλλά μάλλον μέσα σε τόσα δεν φάνηκε η σημασία που δίνω!
      Φυσικά σε μια εποχή τόσο δύσκολη που πολλοί δεν έχουν να φάνε η επιλογή μπορεί να είναι πολυτέλεια! Μιλώ κυρίως για αυτούς που μπορούν κι επιλέγουν το χειρότερο!
      Κρίμα δεν είναι!

      Σε ευχαριστώ για την κατάθεση της άποψης σου! Αν και συνήθως "αντιρρησίας" εκτιμώ πάντα την άποψή σου ακόμα κι αν είναι αντίθετη!
      Την καλημέρα μου!

      Και ναι , είναι σπάνιο! Συνήθως κλείνεις τα σχόλια των δημοσιεύσεων μου!
      Καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  2. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: αν θέλουμε γερά κορμιά,σφύζουσα υγεία και υψηλά επίπεδα ενέργειας θα πρέπει να βάζουμε στο κορμί μας μόνο τις καλύτερες πρώτες ύλες.

    Δεν είναι λογικό;

    Είναι δυνατόν να επιλέγουμε τα καλύτερα λιπαντικά για το αυτοκίνητό μας και να μην κάνουμε το ίδιο για το σώμα μας;

    Δεν νομίζω!

    Δεν χρειαζόμαστε ξένα σώματα στο σώμα μας για να ανακατεύονται ανεξέλεγκτα με τη φυσιολογία μας.
    Αν τρώμε junk οι επιδόσεις μας και η υγεία μας θα είναι junk!
    Oι τροφές δεν είναι μόνο πηγές θερμίδων αλλά και πληροφοριών. Δώστε στα γονίδια σας τις σωστές πληροφορίες.
    Μια σπουδαία συμβουλή με πολλή αγάπη:
    Μη χρησιμοποιείτε το μέγεθος της απόλαυσης σαν κριτήριο για το τι θα φάτε.

    Χρήστος Στρογγύλης
    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Κυριακή Αριστέα μου... το κάνεις απόλυτα συνηδειτοποιημενα γιατί το επέλεξες εσύ ,δε σου το επέβαλε κανένας και έτσι το απολαμβάνεις...σίγουρα κάποια θα τα στερείσαι αλλά από τη στιγμή που ΕΣΥ το επέλεξες να κάνεις υγιεινή διατροφή... φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα γλυκιά μου! :))
      Σίγουρα όλα ξεκινούν από εσωτερική συνειδητοποιημένη επιλογή! Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει ξαφνικά. Απλά να σκεφτεί και να αναρωτηθεί για κάποια πράγματα!
      Στην αρχή μέχρι να συνηθίσω ίσως να σκεφτόμουν ότι στερούμαι. Θυμάμαι που μύριζα ένα γλυκό ή το φρέσκο ζεστό ψωμί. Τώρα πια δεν μου λείπουν οι μυρωδιές καν!
      Όταν η μαμά ζυμώνει με άσπρο αλεύρι (πχ λαγάνες την Καθαρή Δευτέρα, το Πάσχα...) εγώ ζυμώνω με πολύσπορο!
      Έχω πάντα επιλογές ! Και νόστιμες !

      Φιλάκια!
      Καλή Κυριακή να έχεις !

      Διαγραφή
  4. Αριστέα μου καλημέρα!! Το μαγικό με σενα όταν σε διαβάζω είναι πως σου απαντάω από μέσα μου και στις επόμενες γραμμές έχεις καλύψει αυτά που σκέφτομαι!
    Όλοι είμαστε οι επιλογές μας!
    Σε νιώθω απόλυτα καθώς έχουμε ζήσει και συνεχίζουμε να βιώνουμε κάτι σχετικά κοινό στην υγεία μας που μας έκανε να αλλάξουμε νοοτροπία! Μακάρι να ήμουν τόσο δυνατή όσο εσύ, έχω κόψει τα μισά.. (πχ αναψυκτικά μαχαίρι) αλλά δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά.. Μειώνω απλά τις ποσότητες και ελέγχω την πάθησή μου με άλλους τρόπους (θέλει ηρεμία και επίσης βοηθούν πολύ κάποια συμπληρώματα διατροφής) Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας νομίζω..Όμορφη Κυριακή να έχεις!! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιτσιρίκα μου, καλησπέρα!
      Έχεις ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα! Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Δεν χρειάζεται να κοπούν όλα μαχαίρι. Αυτή είναι η δική μου επιλογή.
      Το ευερέθιστο έντερο απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο και ναι εν μέρη είναι θέμα διατροφικών συνηθειών αλλά από την άλλη παίζει τεράστιο ρόλο κι η ψυχολογία μας! Ίσως οι περισσότεροι ξεκινούν να έχουν ενοχλήσεις καθαρά λόγω άγχους ή κατάθλιψης!
      Φιλάκαι κοπέλα μου!
      Keep walking με το εντεράκι! :)

      Διαγραφή
  5. πιστευω οτι ολοι οταν κανουμε τις επιλογες μας γνωριζουμε τα υπερ και τα κατα..
    δεν μου αρεσει να στερουμαι τιποτα απο οτι μου προσφερεται στη ζωη..
    ολα σε μικρες δοσεις νομιζω οτι ειναι μια χαρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το όλα από λίγο ενέχει πολλούς κινδύνους. Αν υπάρχει το μέτρο δεν διαφωνώ καθόλου. Αλλά έχω δει τόσες πολλές φορές ( σε άλλους) να χάνεται το μέτρο κι όμως να το ονομάζουν λίγο από όλα! Φυσικά δεν έχω λόγο να πιστέψω ότι δεν το έχεις καταφέρει εσύ!

      Προσωπικά το λίγο από όλα είναι σαν εν γνώση μου να δηλητηριάζω από λίγο τον οργανισμό μου! Δεν έχει ορατούς κινδύνους αλλά δεν παύει να σαμποτάρω όλες τις άλλες μου προσπάθειες για μια καλή ζωή!

      Καλό μεσημέρι!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Μπράβο σου Αριστέα!!
    Ειλικρινά σε συγχαίρω!!
    Εχω σταματήσει ζάχαρη, junk food, αναψυκτικά εδώ και πολλά χρόνια.
    Δεν το βλέπω σαν δίαιτα!!
    Είναι τρόπος ζωής.
    Το σώμα μας είναι ναός του μυαλού και πρέπει να το προσέχουμε!!
    Η αλήθεια είναι δεν έχω προχωρήσει όσο εσύ...
    Θα το κάνω όμως!
    Φιλάκια πολλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε σένα θα πω μπράβο κορίτσι μου γλυκό!
      Και χαίρομαι που χρησιμοποίησες την έκφραση "το σώμα μας είναι ναός" γιατί κι εγώ έτσι το βλέπω!
      Έχεις ήδη προχωρήσει πολύ! Μην αγχώνεσαι!
      Σταδιακά θέλει! :)))
      Πολλά πολλά φιλιά! ♥

      Διαγραφή
  7. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ ζηλεύω πάρα πολύ το μυαλό σου και σου βγάζω το καπέλο που τα καταφέρνεις. Καταλήγω στο ότι είμαι ένα πολύ επιπόλαιο άτομο και δεν προσέχω καθόλου τον εαυτό μου. Προσπαθώ να με αναλύσω τόσα χρόνια, ανεπιτυχώς. Γιατί δεν κάνω αυτά που τα βλέπω για θετικά και τα ζηλεύω; Ε; Πες μου γιατί; Καλημέρα ομορφιά μου, σε φιλώ γλυκά! (χωρίς ζάχαρη! με μέλι, κάνει;; :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμ είσαι περίεργη περίπτωση!
      Πότε θα καθίσεις είπαμε στο ντιβάνι;
      Τρελοκομείο μου γλυκό...αν δεν έχεις βάζο με μερέντα στο ψυγείο δεν θα φας το βάζο με τη μερέντα! Απλά πράγματα!
      Σκέφτηκες να το δοκιμάσεις;

      Πριν μήνες πήρα λόγω απογραφής και ταχινόμελου 3-4 κιλάκια. Επειδή το λατρεύω το ταχινόμελο αλλά υπήρχαν στιγμές που δεν έβαζα όριο, όταν αποφάσισα να διώξω τα περιττά πριν "κατσικωθούν" για τα καλά σταμάτησα να αγοράζω ταχινόμελο!
      Όταν αποτοξινώθηκα αγόρασα ξανά αλλά πλέον το χρησιμοποιώ με φειδώ!
      Τα κάνω να φαίνονται εύκολα; Δεν είναι πάντως. Θέλει εσωτερική δύναμη! Δραστικά μέτρα!
      Φιλί τεράστιο!

      Διαγραφή
  8. Συμφωνώ Συμφωνώ και Συμφωνώ. Τώρα τελευταία άρχισα κι εγω να το ψάχνω το θεμα και προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου να καψω αλεύρι, σιτάρι, άσπρο ρύζι και ζάχαρη αλλα δεν μπορω ακόμα να κανω την αρχή!
    Αντε να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Στέλλα και μόνο που το σκέφτεσαι!
      Μια καλή αρχή είναι από τα ψώνια μας! Τι έχουμε στο σπίτι διαθέσιμο!
      Σκέψου το!
      Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό! Πόσα πράγματα δεν ήξερα και τα διαβάζω τώρα για πρώτη φορά! :Ο
    Μπράβο σου Αριστέα! Είσαι πολύ ψαγμένη και συνειδητοποιημένη και μια τέτοια απόφαση να αλλάξεις δραστικά τη διατροφή σου είναι μεγάλο θέμα! Καθόλου εύκολο για κάθε άνθρωπο.
    Όσο για τη ζάχαρη, ισχύει. Είμαι σχεδόν εθισμένη, και όσο πιο πολλά γλυκά τρώω, τόσα πιο πολλά θέλω. Πολύ κακή συνήθεια... Πρέπει κάποτε να την κόψω...
    Μου έδωσες πολύ καλή ιδέα για να βελτιώσω τη διατροφή μου, όχι να την τελειοποιήσω όπως εσύ, νομίζω πως δε θα το καταφέρω... Αλλά θέλω πολύ να προσπαθήσω!
    Οποιαδήποτε απορία έχω, θα απευθυνθώ σε εσένα, σίγουρα θα χρειαστώ τις συμβουλές σου!
    Φιλάκια πολλά!
    Καλό κυριακάτικο υπόλοιπο :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ αφού μου είσαι ακόμα πιτσιρικάκι εσύ! Πάνω στην ανάπτυξη ακόμα :))) Οτιδήποτε κι αν αλλάξεις για αρχή είναι καλύτερο από το τίποτα! Αυτό να θυμάσαι! Ένα μικρό όχι σε αυτά που ήδη γνωρίζεις σαν πολύ κακά για τον οργανισμό μας ένα πολύ μεγάλο βήμα!
      Όποτε θες ....ρώτησε με ! Μη διστάσεις να με "ενοχλήσεις" στο mail ε;
      Φιλάκια πολλά ομορφιά μου! ♥

      Διαγραφή
  10. Δεν την περίμενα τέτοια ανάρτηση από σένα, μια Χαζέα όπως αυτοαποκαλείσαι... Μεγάλες αλήθειες κι ένα δυνατό χαστούκι για να συνέλθουμε λίγο απ' το λήθαργο της υποτιθέμενης ευδαιμονίας μας. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου και να σε παρακαλέσω να μας δώσεις χρηστικές οδηγίες. Που να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμες βέβαια. Τα γρήγορα φαγητά και τα αναψυκτικά είναι απαγορευμένα δια ροπάλου. Δεν φτάνει όμως αυτό.
    Θα μ' ενδιέφερε να μας πεις προϊόντα που πρέπει (ή δεν πρέπει) να αγοράζουμε.
    Σε μια μελλοντική ανάρτηση ίσως (?)

    Να'σαι καλά ρε Αριστέα!
    Πολύ μου άρεσε το σημερινό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου!
      Πολύ καιρό ήθελα να γράψω για τη διατροφή, αλλά δεν ήξερα αν επειδή εγώ πιστεύω και κάνω αυτά που κάνω, θα βρουν ανταπόκριση. Περίμενα επίσης πολλές αντιδράσεις αφού αυτό έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές ως τώρα στη ζωή μου , τα τελευταία χρόνια.

      Μια καλή αρχή είναι: προσέχω τι ψωνίζω. Τι γεμίζω το σπίτι μου, το ψυγείο μου, τα ντουλάπια μου!
      Όταν πάω στο σούπερ μάρκετ νιώθω απίστευτα όμορφα όταν αδειάζω το καρότσι μου κι έχω το πιο υγιεινό υλικό απλώσει πάνω στο ταμείο!

      Να ακολουθήσει λες δεύτερο μέρος;
      Αν δεν το κάνω θα γράψω ένα μικρό κείμενο και θα το διανέμω μέσω mail στους ενδιαφερόμενους φίλους!

      Φιλιά πολλά!
      Καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
    2. Στείλε μου και μένα...σε παρακαλώ:)))

      Διαγραφή
    3. χεχε! Μόλις γράφω το μέρος βου!
      Μείνε συντονισμένη!
      (Θα φάω ξύλο αύριο όμως, το βλέπω!)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    4. Πολύ καλό το θέμα σου Αριστέα! Δεν ήξερα καν αυτο που λες για τους αρχαίους Έλληνες και εξεπλάγην!
      Στείλε και σε εμάς αν δε σου κάνει κόπο! ;)
      Ευχαριστούμε!
      Φιλιά :))

      Διαγραφή
    5. Αλέξανδρε αύριο ακολουθεί δεύτερο μέρος! :)))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    6. Θα περιμένω εναγωνίως!
      Καλό ξημέρωμα :))

      Διαγραφή
  11. Πέρασα να αφήσω την καλησπέρα μου....!
    Κι έπεσα πάνω στην διατροφή...δύσκολο θέμα....!
    Θα σου πω ένα μπράβο...όχι για την διατροφή ή για τον τρόπο ζωής....απλά για τον αυτοέλεγχο σου!
    Καλά να περνάς :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα καλή μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ. Όλα είναι θέμα σεβασμού προς στη ζωή πάνω απ'όλα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Σε θαυμάζω και σε σέβομαι απόλυτα για την επιλογή σου, αν και δυσκολεύομαι να καταλάβω ΠΩΣ το κάνεις!!! Θέλει κουράγια, ειδικά στην αρχή και όσο κι αν το έχεις αποφασίσει... ή τουλάχιστον, έτσι το βλέπω εγώ.
    Για μένα, ακόμη και το αγνό δεν είναι και τόσο αγνό. Το λες κάπου για το σιτάρι, εγώ θα το ανάγω σε όλα: δεν τρώμε ό,τι τρώγαμε πριν 50 χρόνια. Ορμόνες, φυτοφάρμακα, χρώματα, μεταλλάξεις, κι εγώ δεν ξέρω τι. Και έχουν όλα, από το απλό και ταπεινό μαρούλι, ως και τα μπισκότα (εκτός αν το μαρούλι είναι φυτεμένο από εμάς, στην αυλή μας και το ελέγχουμε - αλλά και πάλι; ο σπόρος;).
    Έχω περιέργεια όσον αφορά τα προϊόντα που προμηθεύεσαι. Όσο για μένα; Είμαι αμετανόητη... καπνίζω, πίνω και τρώω τα πάντα. Δεν σου μοιάζω καθόλου...
    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Έλλη μου!
      Θέλει απόφαση. Όχι κουράγια. Απλά να αποφασίσεις να αλλάξεις αρκετά. Το ότι τα περισσότερα που κυκλοφορούν δεν είναι αγνά άρα ότι και να κάνω θα πάει στράφι δεν με δικαιολογεί να τρώω απρόσεκτα. εμένα αντιθέτως με κάνει πιο προσεκτική ...ακόμα περισσότερο θα έλεγα!
      Όλα ξεκινούν από το πως ψωνίζω! Και πω προγραμματίζω την καθημερινότητά μου!
      Το τι προμηθεύομαι θα το αφήσω για αύριο που έπειτα από απαίτηση του κοινού θα υπάρξει και σχετική δημοσίευση βου!
      χεχε! Θα είμαι αυστηρή αύριο...το νου σου!
      Φιλιά πολλά πολλά! :)))

      Διαγραφή
  13. διαφωνω με οτιδηποτε απολυτο ιριδα
    εννοειται οτι θα ξεφυγεις
    δεν ειμαστε ρομποτακια, ουτε ρατσιστες απεναντι σ αυτους που μπορει να εχουν ενα σωμα μη γυμνασμενο ή κανουν μια διατροφη πλουσια σε λιπαρα, χωρις λιπαρα, λιγο απο ολα κλπ κλπ εννοω δεν ειμαστε ρατσιστες σε οσους εχουν λιγα παραπανω παχακια ή κοιλιτσα!

    ακομη και το τσιγαρο, μπορει να το καπνιζεις ενα την ημερα αλλα καποια στιγμη μπορει να παει και 10

    δεν χαθηκε ο κοσμος, ας μη φανατιζομαστε κι ας μη φτανουμε στα ακρα

    μη ξεχνας και οτι η νευρικη ανορεξια καπως ετσι εχει ξεκινησει σε καποιους ανθρωπους

    αλλωστε αυτο που ειναι σωστο για σενα για μενα μπορει να κινδυνος

    φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ κι εγώ διαφωνώ με τα απόλυτα! Εκτός κι αν πρόκειται για το λευκό αλεύρι και τη ζάχαρη! χεχε !
      Κατά τα άλλα πήγες αλλού το θέμα! Δεν καταπιάστηκα καθόλου με σώματα γυμνασμένα, ούτε παχάκια ούτε και με τη νευρική ανορεξία, που είναι από μόνο ένα πολύ σοβαρό θέμα!
      Ήμουν πολύ προσεκτική και κράτησα το θέμα μου αυστηρά μέσα στα πλαίσια της υγείας.
      Σε αυτό το θέμα δέχομαι ως διαφορετική άποψη κάποιον που ακολουθεί ειδικό διαιτολόγιο από γιατρό για συγκεκριμένους λόγους!
      Η αναφορά μου σήμερα έχει να κάνει με τους απόλυτα υγιείς και τις επιλογές του!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  14. Για μένα το θέμα της διατροφής για κάποιο λόγο δεν είναι μόνο συνδεδεμένο με τη διατροφική παιδεία και την πληροφόρηση που εχει ο καθένας μας για το φαγητό αλλά με τη λαική ρήση, είμαστε ότι τρώμε.Δεν ξέρω πως το εξηγήτε εσείς καταθέτω την δική μου άποψη,πολλές φορές το φαγητό μπορει να είναι το μέσο που δείχνει πως αισθανόμαστε είτε τρώγωντας ακατάπαυστα είτε τρώγωντας τίποτα απολύτως.
    Από ότι καταλαβαίνω δυστυχώς αλλό ένα θέμα είναι η διατροφή που γίνεται ένας μεγάλος αγώνα χειράφετησης των λαών δηλ. σου έχουν πάρει όλους τους σπόρους για να μην μπορεις να ελέγχεις τις καλλιέργειες και σου σερβίρουν υβρίδια τα οποία για να μεγαλώσουν πρέπει να δηλητηριάσεις τη γη και στη συνέχεια το νερό ,τα ζώα κλπ
    Στη σύνέχεια σου επιβάλουν να ζεις σε ένα οικονομικό ασταθές περιβάλλον με αποτέλεσμα να είσαι πλέον συναισθηματικά αδύναμος ώστε να μην μπορείς να αντιδράσεις και να πεις όχι στο καταιγισμό άπειρων τυποποιημένων ύλικων που χρησιμοποιούνται σε χίλιες παρασκεύες.Αχ άλλος ένας αγώνας ενάντια στο κατεστημένο τους κάτι δηλ. σαν τον άγωνα που αναβάλουμε να κάνουμε ή μένουμε παθητικοί και αποκαμωμένοι απέναντι στον αόρατο εχθρό της εξαθλίωσης...ουφ πολλά είπα δεν είναι η δικιολογία μου για το γεγονός ότι δεν έχω κόψει τα γλυκά ακόμα αλλά ένας τρόπος να προβληματιστώ για άλλον έναν αγώνα που πρέπει να δώσω με αφορμή την ωραία ανάρτηση της Αριστέας! Όλο αγώνες πια έχει αυτή η ζωή,άσε δε τον αγώνα που πρέπει να κάνω με τους άντρες του σπιτιού αυτό φιλενάδα δεν παλεύται με τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, τι ωραία! Μίλησες για διατροφική Παιδεία!
      Χαίρομαι απίστευτα για τον όρο αυτό! Το θέμα της διατροφής ξεκινά από τα μικράτα μας! Τι διδασκόμαστε μέσα στην οικογένεια.

      Βάζεις πολλά θέματα στο τραπέζι .... Το θέμα με τις καλλιέργειες θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους μας. Είναι ένας από τους τρόπους που έχει επιλεγεί για τη λεγόμενη μείωση του πληθυσμού! Και τα φυτοφάρμακα και το ράντισμα όλα στην ίδια κατηγορία εντάσσονται!

      Από κει και πέρα θεωρώ σωστό να κάνουμε ξεκαθάρισμα και επιλογή. Αν δεν μπορούμε τότε δεν μπορούμε να γκρινιάζουμε για πολλές δυσμενείς συνέπειες :)
      Το είπες κι εσύ: είμαστε ότι τρώμε!
      Καλό σου βράδυ!
      Σε ευχαριστώ για την κατάθεση της άποψης σου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Στο συγκεκριμένο άρθρο (Τι δεν έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και ήταν τόσο έξυπνοι) έπεσε πολλές φορές το μάτι μου την τελευταία εβδομάδα. Να σου πω την αμαρτία μου; Το προσπέρασα και πήγα στα επόμενα. Γιατί; Γιατί που να χτυπάω τον %#@$ μου κάτω δεν θα βρω το «εναλλακτικό» σιτάρι που θα σπείρω για να καλλιεργήσω και να παράγω το δικό μου ψωμί.
    Οπότε;
    Καλά και άγια είναι τα καμπανάκια, αλλά άμα δεν έχεις εναλλακτικές …βράστα! Φορτώνεσαι μόνο σκέψεις και τύψεις που δεν οδηγούν πουθενά.

    Ο Κώδικας Alimentarius έρχεται σιγά σιγά και μας χτυπάει τις πόρτες. Και να μη του ανοίξουμε, αυτός δεν πρόκειται να φύγει.
    Σήμερα στο ζάπινγκ πέτυχα μια εκπομπή όπου ένας τύπος (επιστήμονας πρέπει να ήταν) μίλησε για τα καλά της …ασπαρτάμης! Ποια ζάχαρη και τρίχες; Ασπαρτάμη πρότεινε ο κύριος. Για να μη τη σπάσω άλλαξα κανάλι. Αν ψάξεις πληροφορίες θα βρεις από την «ευεργετική αξία της ασπαρτάμης», μέχρι «η ασπαρτάμη ενοχοποιείται για λευχαιμία και λέμφωμα». Κατά που να στρίψω δεν ξέρω!

    Πέρα όμως από την πλάκα, να σου πω τι έχω σκεφτεί: σε λίγα χρόνια σταματάω τη δουλειά και σκέφτομαι να φύγω για το χωριό. Έχω βρει ένα μαγαζί που πουλάει σπόρους από κηπευτικά «παλαιάς κοπής». Την επιχείρηση την έχουν δύο αδέλφια και έχουν κρατήσει την πολιτική του πατέρα τους. Αυτός από μικρή ηλικία φύλαγε σπόρους. Κάθε χρόνο φυτεύουν, μαζεύουν και ανανεώνουν τους σπόρους. Μπορείς λοιπόν να αγοράσεις σπόρους ντομάτας, κολοκυθιού, μελιτζάνας κλπ, αυτούς που υπήρχαν πριν 50 χρόνια. Μάλιστα σου μαθαίνουν και τον τρόπο μετά τη συγκομιδή του καρπού να μαζεύεις μόνος σου και να αποθηκεύεις τους σπόρους για την επόμενη χρονιά.

    Και ας έρθει ο κάθε μ@λάκας να μου πει πως απαγορεύεται να καλλιεργώ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ και πως υποχρεούμαι να αγοράζω τα υβρίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Δεν σου λέω ότι θα ζήσω περισσότερα χρόνια. Θα πάω όμως κόντρα στη π..στιά τους.
    Εγώ μια ζωή …με τους άλλους ήμουν!

    ΥΓ: Αν με όλα αυτά που γράφεις και πιστεύεις θεωρείσαι Χαζέα, εύχομαι η Ελλάδα να γεμίζει χαζοβιόληδες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι για όλα όσα έγραψες Πέτρο! Γιατί το ψάχνεις. Ανησυχείς. Κάποια στιγμή θα το κάνεις, το πιστεύω! Γιατί δείχνουν σεβασμό στη ζωή! Όλα ξεκινούν από τη σκέψη.
      Λάτρεψα το υστερόγραφο σου! Με τιμάει! Κι έλιωσα και στα γέλια ( κάτι που μου αρέσει να κάνω).

      Για το δημητριακό της αρχαιότητας βρήκα πριν λίγο κι άλλα:

      http://www.tsantiri.gr/ellada/zia-to-dimitriako-pou-apagorevtike-skopima-stin-ellada%E2%80%A6-dite-giati.html

      Πωλείται και στην Ελλάδα. Σε καταστήματα βιολογικών- είναι αυτό χωρίς γλουτένη.

      Αλλά και πάλι αν αποκλείσουμε το λευκό καραεπεξεργασμένο αλεύρι έχουμε κάνει ήδη το μισό δρόμο!

      Αύριο ακολουθεί μέρος βου!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  16. Μπράβο Αριστέα πολύ θα'θελα κι εγώ να κάνω το ίδιο,αλλά προσπαθώ, τα καταφέρνω για λίγο καιρό και μετά ξανά στα ίδια. Φιλάκια και να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
      Προσπάθησε να ελέγξεις τα ψώνια σου! Και διάβασε την αυριανή μου δημοσίευση!
      Φιλιά!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  17. η κορη μου εχει αλλεργια στην γλουτενη οποτε αναγκαστικα δεν τρωει τιποτα που να περιεχει αλευρι.Μεχρι να βρω ομως διαφορα προιοντα,τα οποια ειναι και πανακριβα ,και να μπορει να τα φαει καθως εχει και σε αλλα τροφιμα αλλεργια ειδα και επαθα!!τωρα πια εχω βρει διαφορα προιοντα και της φτιαχνω εγω σχεδον τα παντα!!προσφατα μου εδειξε ο αντρας μου το συγκεκριμενο κειμενο για να μου πει οτι καλυτερα που δεν τρωει γλουτενη η κορη μας γι αυτο ειναι και πανεξυπνη(χαζομπαμπας)χαχα!!διορθωνω κι εγω πολλα πραγματα στην διατροφη μας ,αρχισα να σκεφτομαι και το αλευρι αλλα μου φαινεται αρκετα δυσκολο με τοσους πειρασμους ειδικα οσον αφορα και τα παιδια...πχ πας σε ενα παρτυ και τα παντα ειναι με λευκο αλευρι!!τι κανεις τοτε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχα!Σε ένα πάρτυ τίγκα στο λευκό αλεύρι εγώ θα φάω τις σαλάτες, αν είμαι τυχερή και έχει! Αλλιώς θα πιω και θα κάνω υπομονή! Αλλά φαντάζομαι πως δεν είναι το τέλος του κόσμου ένα πάρτυ! Μια ατασθαλία πού και πού θα γίνει. Η καθημερινότητα που είναι επιλογή μας είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί!
      Κι εγώ έχω αλλεργίες . πχ είμαι δυσανεκτική στη λακτόζη, έχω ευερέθιστο έντερο πράγμα που ήταν κατάρα κι ευτυχία μαζί γιατί έμαθα να τρώω σωστά! Δεν γνωρίζω την ηλικία της κόρης σου αλλά μπορείς να της το μεταφέρεις αυτό; Είναι ευλογία κατά κάποιο τρόπο η αλλεργία της! Θα την ανακουφίσει σημαντικά πιστεύω!
      Άσε που σίγουρα θα είναι πολύ έξυπνη σύμφωνα με το άρθρο! αχαχαχα!
      Χαίρομαι που το ψάχνεις!
      Καλή συνέχεια γλυκιά μου!
      Και καλή δύναμη :)))

      Διαγραφή
    2. μωρε εμεις την τρωμε την σαλατα,τα μικρα που βλεπουν το ενα το αλλο και ζηλευουν τι κανουν...Βεβαια μια φορα να φαει και κατι οπως ειπες δεν εγινε και τιποτα.Η μικρη μου ειναι 2,5 οποτε στο χερι μου ειναι τωρα να μαθει να τρεφεται σωστα και μεχρι τωρα πιστευω οτι ειμαι σε καλο δρομο!!κι εμενα ειναι και στο γαλα ,στο αυγο,ξηρους καρπους και παει λεγοντας...το καλο ειναι οτι δεν ειναι μονιμες αλλεργιες οποτε θα επικεντρωθουμε στην σωστη διατροφη!!για την στεβια το εχεις ψαξει;ελεγα να αντικαταστησω με αυτο την ζαχαρη.

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ θέλω να τη δοκιμάσω! Τη στέβια!
      Είναι στα προσεχώς μου! :))
      (Κι εγώ από βρέφος αλλεργικό ήμουν...εξού και το τόσο ψάξιμο
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  18. Πολύ καλό θέμα άνοιξες, κούκλα μου!
    Τώρα αν σου πω, ότι δεν τρώω τίποτα που έχει γλουτένη, κασείνη και ζάχαρη, θα με πιστέψεις? χι..χι.. θα νομίζεις πως σου κάνω πλάκα!
    όλα ξεκίνησαν, με ένα τεστ τροφικής δυσανεξίας που έκανα.Όλα αυτά που αναφέρω, συν τα μανιτάρια (μύκητας) βγήκαν στο κόκκινο, που σημαίνει ότι αν ήθελα να είμαι υγιής, δεν έπρεπε να τα βάλω ξανά στο στόμα μου.Ακολούθησα τους κανόνες για τέσσερις μήνες, μέσα στους οποίους έχασα και 8 κιλά (για τα επιπλέον κιλά, είχα κάνει το τεστ) και μετά σαν χαζόπουλο,λίγο - λίγο ξαναγύρισα στις λάθος διατροφικές συνήθειες.
    Μέχρι που πλέον και λόγω βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού, αποφάσισα ότι τέρμα πια!
    Θα πρέπει εδώ να πω ότι τις 4 πρώτες μέρες είχα πονοκεφάλους και βαρυθυμία, που όπως με είχε προειδοποιήσει ο γιατρός, οφείλονται στην αποτοξίνωση του οργανισμού..και μετά μια χαρά.
    Άριστο το Ντίνκελ( προέλευση Γερμανία) και δεν νομίζω πως στερούμαι και τίποτα.
    Η αντικατάσταση της ζάχαρης με το μέλι, μια χαρά είναι, δεν χάνεις και τη γλύκα!
    Τώρα ίσως πολύ αναρωτηθούν τι είναι η κασείνη και που βρίσκεται... απ΄ότι μου είπε ο γιατρός και μετέπειτα διάβασα, είναι ένα ισχυρό χημικό που χρησιμοποιούν οι γαλακτοβιομηχανίες, για να φτιάξουν τα προιόντα με χαμηλά λιπαρά..οπότε δεν τρώμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά..γιατί μπορεί κάποιοι να κερδίζουν σε θερμίδες, χάνουν σε υγεία.
    Μετά απ όλα αυτά,συνδύασα το γεγονός πως ο παιδίατρος δεν με άφησε ποτέ να δώσω στα παιδιά γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ειδικά στη μικρή μου, που είχε θέμα με τα κιλά της. Ναι σε όλα, όσα έλεγε η διαιτολόγος της, αλλά θα μου "έκοβε τα πόδια" αν έδινα στο παιδί προιόντα χαμηλών λιπαρών (αυτά στα 12 της μικρής).
    Επίσης ο ίδιος παιδίατρος δεν έδωσε ποτέ στα παιδιά μου εκείνες τις απογευματινές κρέμες (τίγκα στη ζάχαρη), που τρώνε όλα τα μωρά, κάπου γύρω στους 4 με 6 μήνες, εμείς τη βγάζαμε με γιαούρτια και δόξα τον Θεό μια χαρά μεγάλωσαν. Συγνώμη για το σεντόνι, μα το σήκωνε το θέμα και η έκπληξη (κι άλλο κοινό?)
    ΥΓ. Απορία: όταν μιλάς για Ζέα, εννοείς αυτό που εγώ λέω Ντίνκελ? (Από επίσημα χείλη,εκπρόσωπος εταιρείας αλεύρων, σε σχολική εκδρομή, μας είπε ότι το 99,9% του πληθυσμού, είμαστε δυσανεκτικοί στη γλουτένη).
    Φιλιά Αριστέα και Άριστα, κοριτσάκι, για το θέμα που έβαλες! Περιμένω το Δεύτερο Μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πω..πω...!!!!!!όντως σεντόνι!!!!!!!!!!!!!!Συγνώμη:)

      Διαγραφή
    2. Καταρχήν μη ζητάς συγγνώμη για το σεντόνι. Φίντα είναι! :)))
      Τόσο ενδιαφέροντα πραγματικά όσα μοιράστηκες μαζί μας!
      Ομολογώ ότι την κασείνη δεν τη γνώριζα καθόλου!
      Τις τροφές με χαμηλά λιπαρά τις αποφεύγω ρητά. Ξέρω ότι στην ουσία είναι διατροφικές βόμβες!
      Όπως και η ζάχαρη.
      Χαίρομαι που βρήκατε το δρόμο σας από τόσο νωρίς για τα απιδιά Γεωργία !
      Φιλιά!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
    3. Α! Νομίζω ότι ναι Γεωργία μου!
      Το Ζέα ή Ζεία είναι αυτό που λες κι εσύ: το αλεύρι χωρίς γλουτένη.
      Αλήθεια είναι καλό; Και πού το βρίσκεις;

      Διαγραφή
    4. Τα Ζέα είναι χωρίς γλουτένη, αλλά δεν είναι ακριβώς σιτάρι...δημητριακό είναι πάντως..αλλά δεν είναι το ντίνκελ..άλλο η ζέα, άλλο το ντίνκελ...
      Η Ζέα κυκλοφορεί σε ζυμαρικά αλλά μπορείς να βρεις και αλεύρι για να φτιάχνεις ψωμί...

      Διαγραφή
    5. Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα το βρίσκεις..χαχα..ξέχασα να απαντήσω καλέ...ντίνκελ βρίσκεις ότι ώρα θες..το Ζέας είναι πιο δύσκολο και ίσως χρειαστεί να το παραγγείλεις..ζυμαρικά πάντως βρίσκεις εύκολα και από ντίνκελ κι από Ζέα..

      Διαγραφή
    6. αχαχα! Μαρία σε υπερευχαριστούμε για όλα! Θα το ψάξω !
      Ευτυχώς που αποκτήσαμε κι εμείς μαγαζάκι με βιολογικά στην πόλη μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    7. Καλημέρα!Με κάλυψε η Μαρία!Τα βρίσκεις στα καταστήματα βιολογικών προιόντων. Πάντως εδώ που μένω δεν έχω βρει Ζέα, εξ΄ου και η ερώτηση. Ντίνκελ βρίσκεις πολλά είδη και σίγουρα δεν έχουν τις ιδιότητες της Ζέα, όμως δεν περιέχουν γλουτένη. Φιλιά και μια όμορφη, δημιουργική βδομάδα!

      Διαγραφή
    8. Νομίζω ότι θα προσπαθήσω κι εγώ να βγάλω τη γλουτένη από τη ζωή μου! :))

      Διαγραφή
    9. Το ντινκελ απο οσο εψαξα εχει γλουτενη αλλα διαφορετικης συστασης ωστε να ειναι ανεκτο απο αυτους που εχουν ήπια δυσανεξια ή αλλεργια.Το ειχα παρει στην μικρη μου που εχει αλλεργια γιατι μου το προτειναν απο το καταστημα με τα βιολογικα και επαθε αλλεργικο σοκ,οποτε θελει λιγο προσοχη!!κανονικα πρεπει να εχουν πανω στις συσκευασιες το σημα οτι ειναι χωρις γλουτενη για να ειμαστε σιγουροι.

      Διαγραφή
    10. Αυτό που ήθελα να τονίσω κι εδώ και παρακάτω και μόνο αυτό δεν έκανα τελικά, είναι πως δε χρειάζεται να βγάλουμε τη γλουτένη από τη ζωή μας, αν δεν έχουμε πρόβλημα...υπάρχει πολύ παραφιλολογία γύρω από αυτό..
      Δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση και μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που είπε ο εκπρόσωπος εταιρίας αλεύρων....εκτός αν είπε πως το 99% του πληθυσμού δεν έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη...γιατί το ποσοστό αυτών που έχουν πρόβλημα είναι πολύ μικρό!
      Σόρυ που επανέρχομαι, αλλά χτες το ξέχασα αυτό...

      Διαγραφή
  19. Περνάω τα ζόρια μου. Προσπαθώ να κάνω δίαιτα και συχνά τα κάνω μπάχαλο....
    Η δίαιτα θέλει καθαρό μυαλό και λίγα προβλήματα...
    Εγώ έχω ξεχειλίσει από προβλήματα.
    Ότι μπορώ κάνω... κάποτε ανεπιτυχώς όμως.
    Δεν απολογούμαι απλώς αγχώνομαι περισσότερο με τα τόσα πρέπει που πρέπει να προσθέσω σε όσα ήδη με έχουν γεμίσει.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές κακές διατροφικές συνήθειες πασταφλωρίτσα μου ξεκινούν από κακή διάθεση και πολλά προβλήματα. Δεν το αγνοώ καθόλου αυτό το κομμάτι. Πολλές φορές όμως κι η κακή διατροφή δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη κακή ψυχολογία μας.
      Θέλει πολύ μεγαλύτερη προσοχή η δική σου περίπτωση και κυρίως να ξεκινήσει η αλλαγή από μέσα σου! :))
      Σε φιλώ γλυκιά μου και να θυμάσαι ότι είμαι δίπλα σου αν χρειαστείς ενθάρρυνση!

      Διαγραφή
  20. Τις ξέρω όλες αυτές τις θεωρίες, και πιστεύω πως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση...παν μέτρον άριστον, βέβαια και καλό είναι να προσέχουμε τι τρώμε για να μη μας τρώει..
    Όμως το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και δίνει τα σημάδια μόνο του...π.χ. εμένα το σώμα μου το ίδιο μου απαγόρευσε το αυγό που αναμφίβολα είναι μια καλή τροφή.. δεν την αντέχει και αντιδρά με πόνο..μια δυο (χίλιες..χαχα), το έπιασα το υπονοούμενο..
    Το σώμα φωνάζει και αντί να ακούμε όλους αυτούς που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια διεκδικώντας ένα αλάθητο που δεν έχουν, ας μάθουμε να ακούμε το σώμα μας...
    Το έχω ψάξει πολύ το θέμα και νομίζω πως χωρίς να κάνω ακρότητες, η διατροφή μας είναι αρκετά καλή..άλλωστε κυκλοφορούν χίλιες δυο θεωρίες πια..άλλοι υποστηρίζουν τη χορτοφαγία, άλλοι την ωμοφαγία και άλλοι βγάζουν τη γλουτένη και τη λακτόζη από τη διατροφή τους ακόμα κι αν δεν έχουν πρόβλημα..
    Όλα θέλουν ψάξιμο πάντως...και δεν υπάρχει σωστό και λάθος...απλά πρέπει να προσέχουμε..η πολλή η ζάχαρη φυσικά και βλάπτει, αλλά ένα κομμάτι τούρτα μια στο τόσο δεν είναι καταστροφικό..
    Καλά κάνεις που ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή και αν αυτό σε κάνει να νιώθεις καλά σημαίνει πως σωστά το κάνεις...
    Εγώ αν δε φάω ψωμί δε χορταίνω με τίποτα...αλλά πάλι μπορεί γι΄αυτό να μην είμαι έξυπνη..χαχα!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται για θεωρίες γλυκιά μου Μαρία. Τόνισα ότι πρόκειται για τρόπος ζωής. Δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο, ούτε μίλησα ως ειδικός αφού δεν είμαι! Μιλάω για το σύνολο. Φωνάζω για τις οικογένειες που μαθαίνουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες.
      Ούτε με τη χορτοφαγία είμαι , ούτε με την ωμοφαγία, ούτε με τις στερητικές δίαιτες. Είμαι με το σεβασμό στην υγεία μας και στη ζωή μας.
      Προσοχή σε ό,τι βάζουμε μέσα μας.
      Για μένα προσωπικά δεν είναι θέμα πολλή ζάχαρη, λιγότερη ζάχαρη.
      Κι επειδή συμφωνώ τόσο πολύ με τα λόγια του αγαπημένου "γυμναστή" τα παραθέτω αυτούσια :

      "Δεν χρειαζόμαστε ξένα σώματα στο σώμα μας για να ανακατεύονται ανεξέλεγκτα με τη φυσιολογία μας.
      Αν τρώμε junk οι επιδόσεις μας και η υγεία μας θα είναι junk!
      Oι τροφές δεν είναι μόνο πηγές θερμίδων αλλά και πληροφοριών. Δώστε στα γονίδια σας τις σωστές πληροφορίες.
      Μια σπουδαία συμβουλή με πολλή αγάπη:
      Μη χρησιμοποιείτε το μέγεθος της απόλαυσης σαν κριτήριο για το τι θα φάτε."


      Φιλιά!
      Καλό βράδυ !♥

      ΥΓ: Δεν είπα όχι στο ψωμί. Λέω όχι στο λευκό αλεύρι. Κι εγώ τρώω ψωμί. Απλά όχι άσπρο που αποδεδειγμένα είναι καταστροφικό για τον οργανισμό μας.

      Διαγραφή
    2. Μα δεν είπα πως εσύ είσαι πίσω από όλα αυτά..μιλάω για τους τάχα γιατρούς, λίγοι ομοιοπαθητικοί π.χ. είναι πραγματικά καλοί ή όσους βάλθηκαν να αποδείξουν πότε πως το γάλα δεν είναι καλό και πότε το σιτάρι..κι εκεί αναφέρομαι όταν λέω ψωμί...γιατί οι περισσότεροι σταρένιο τρώμε..ακόμα και ολικής να είναι σταρένιο είναι..
      Ζέας έπαιρνα πριν κάποια χρόνια και ζυμαρικά και αλεύρι..τώρα δεν μπορώ να τα παίρνω έτσι κι αλλιώς..
      Στα τζανκ ποτέ δεν είπα ναι..άλλωστε ούτε αλλαντικά τρώω, ούτε μαγιονέζες και τέτοια περιττά, ούτε γλυκά (με ελάχιστες εξαιρέσεις..)..και πολλά πολλά άλλα..άλλο το να τρώμε σωστά και άλλο να ακολουθούμε πιστά όσα λένε οι "γκουρού"..δεν με έπεισαν τελικά..να το πω έτσι!!
      Αναψυκτικά και τέτοια ούτε να τα βλέπω δε θέλω, αλλά όχι γιατί περίμενα να μου το πει κανένας..μέχρι εκεί μου κόβει παρόλο το σιτάρι που έχω καταναλώσει..χαχα!

      Διαγραφή
    3. Αμ έτσι όπωςς τα έγραψες πού να σε καταλάβω! :)))
      Δεν ακούω τους γιατρούς. Απλή λογική ακολουθώ. Την υγεία μου έχω ως κίνητρο και το ψάχνω όσο μπορώ. Κάποια βασικά όλοι τα γνωρίζουμε, ξέρουμε ότι είναι σωστά κι όμως δεν τα κάνουμε. Για αυτές τις περιπτώσεις αναφέρομαι!
      Για το δημητριακό στο άρθρο το έβαλα ως κίνητρο να προσέξουμε λίγο περισσότερο. Να προβληματιστούμε!
      Είσαι ψαγμένη από ότι κατάλαβα! Ειδικά με το ζέας. Αλλά δεν είναι οι περισσότεροι!

      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  21. Έμεινα πολύ ώρα διάβασα όλα τα σχόλια και μου άρεσε πολύ το θέμα σου σήμερα.Δεν τρώω λευκό ψωμί αλλά χρησιμοποιώ αλεύρι και ρύζι .Αυτές τις μέρες σκέφτομαι να τα ελαττώσω επειδή έχω κάποιες ενοχλήσεις χωρίς να υπάρχει κάτι παθολογικο.Θα περιμένω και την αυριανή σου ανάρτηση!!!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δέσποινα. Κι εγώ από τις ενοχλήσεις μου ξεκίνησα. Για την υγεία μου συνέχισα!
      Θα τα πούμε και στη σημερινή δημοσίευση!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  22. Πολύ ωραίο το θέμα σου και ξεχωριστό θα έλεγα . Το αντεράκι μου λοιπόν και εμένα όταν τα παιδιά ήταν μικρά , με έβαλε σε σκέψεις. Η διατροφή μας σαν οικογένεια είναι πολύ προσεγμένη , ίσως γιατί πολύ νωρίς ήθελα τα παιδιά μου να τρέφονται σωστά. Δεν τρώμε λευκό ψωμί , αλλαντικά δεν αγοράζω και πολλά λιπαρά καθόλου.
    Το άρθρο που παρέθεσες το είχα διαβάσει , επίσης και γιατί απαγορεύτηκε η Ζέα . Είμαι αρκετά ικανοποιημένη από την διατροφική μου στάση , έτσι ποτέ δεν είχα περιττό βάρος , διατηρώ τα κιλά μου πολλά χρόνια. Αυτή η διατροφική γραμμή πέρασε και στις κόρες μου και συνειδητά τα μικρά μου εγγονάκια τρέφονται υγιεινά .
    Θέμα σεβασμού προς τον εαυτό μας είναι , μαθαίνεις και τίποτα δεν ζηλεύεις.
    Ομως μην νομίζεις ότι όλα καλά τα λέω . Καπνίζω , και αυτό είναι το μεγάλο μου ατόπημα.
    Καλή εβδομάδα
    Φιλάκια με άρωμα μαύρου ψωμιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Νικόλ που έχεις δώσει στα παιδιά και διατροφική παιδεία! Ακριβώς θέμα σεβασμού! Το γράφω και στη σημερινή μου ανάρτηση που θα δημοσιεύσω σε λίγο!
      Μαθαίνεις και τίποτα δεν ζηλεύεις. Είμαστε της ίδιας σχολής!
      Σε φιλώ γλυκά!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  23. Όλα όσα είπες είναι ακριβώς έτσι. Δεν είναι θέμα δίαιτας αλλά διατροφής. Ειδικά τη ζάχαρη μόνο αν μπορούσαμε να κόψουμε -γιατί εκτός του ότι σκοτώνει το ανοσιοποιητικό, είναι και άκρως εθιστική επίσης- θα ζούσαμε πολύ καλύτερα. Γιατί ναι, ότι τρώμε είμαστε. Αλλά στην αμερική έπρεπε να έρθω για να τα δω όλα αυτά.. Όλα μεταλαγμένα.
    Έβλεπα ένα ντοκυμαντέρ τις προάλλες και τα ανέλυε όλα. Δεν είναι θεωρίες, είναι η αλήθεια και δε λέει ο καθένας άλλα, όλοι το ίδιο λέμε. Από κει και πέρα, ας κάνει ο καθένας την επιλογή του :)
    Φιλιά κοπέλα μου, καλή εβδομάδα !!

    υ.γ δηλαδή για γλυκό τι τρως ρε παιδάκι μου όμως; Μέλι; μη μου πεις ότι δεν έχεις καν όρεξη για κάτι γλυκό. Τις περοσσότερες φορές τη βγάζω με γιαούρτι και μέλι ή κανένα φρούτο, αλλά και πάλι πολύ δύσκολα κόβεται η άτιμη. Θα πάω σε rehab χχχχεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή συμφωνούμε στα πρώτα που είπες απόλυτα πάω στην απορία σου κατευθείαν: μέλι με καρύδια και ταχινόμελο!
      Πριν αδιαθετήσω είναι οι μόνες στιγμές που με τσακίζει και θέλω κάτι γλυκό. Πίνω ένα-δύο σφηνάκια μπέιλις και μια χαρά μετά!
      Φιλάκια πολλά πολλά γλυκό μου κορίτσι!
      Keep walking!

      Διαγραφή
    2. Μπέιλις ε; Χαχα δε το είχα σκεφτεί, είναι όντως γλυκό σαν πετιμέζι :)

      Διαγραφή
    3. Αλλά αυστηρά ένα δύο σφηνάκια...γιατί μετά η διατροφή πάει περίπατο!

      Διαγραφή
  24. Σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου!
    Καλή σου μέρα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Με ζάχαρη και άσπρο ρύζι δεν με νοιάζει, γιατί δεν το χω κιόλας έτσι και αλλιώς, αλλά έχω αδυναμία στο ψωμάκι και μου έχει και αυτό.
    Τι να πω προσπαθώ.
    Φιλιά Αριστάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχα! Άλλη μία ψωμού;
      Κι εγώ ήμουν Έλενα γλυκιά μου! Ξεκίνησα με το αλλάξω σε πολύσπορο ή μαύρο και μετά να μετράω τις φέτες!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή