Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Εγώ είχα μια γιαγιά, όπως όλοι....

πηγή

Του προφήτη Ηλία σήμερα, βοήθειά μας. Δεν θα με δείτε εύκολα να μιλώ για την πίστη μου, αλλά δεν το έχω και κρυφό ότι πιστεύω. Ίσως όχι όπως κάνουν οι πιστοί, αλλά να μου πεις και τι κάνω εγώ όπως πρέπει;
Να σας πω καταρχήν ότι εγώ πιστεύω στα θαύματα. Και σήμερα, του Προφήτη Ηλία επέλεξα να σας μιλήσω...... για τη γιαγιά μου, τη συνονόματη!
Εγώ είχα μια γιαγιά που δεν γνώρισα.Που πέθανε παραμονή Χριστουγέννων (έσβησε σαν πουλάκι) ενώ εγώ ήμουν στην κοιλίτσα της μανούλας μου. Κι όμως θα σας μιλήσω για κάποια που δεν γνώρισα. 
Μεγάλωσα με τόσες διηγήσεις από τη μαμά που είναι σαν να την έζησα. Κι αν η μαμά μου θεωρείται εντελώς υποκειμενική στην εικόνα που μου έχει παρουσιάσει, η γνώμη ξένων ανθρώπων που την γνώρισαν, αλλά και του μπαμπά μου ως γαμπρού-και ξέρετε δα τι λένε οι άντρες για την πεθερά τους- νομίζω ότι είναι αρκετά αντικειμενική.
Η γιαγιά μου η Αριστέα γεννήθηκε και μεγάλωσε σε δύσκολες εποχές. Σε ένα χωριουδάκι, κόρη μιας πολύτεκνης οικογένειας που δούλευε σκληρά στα χωράφια. Κάποια στιγμή της φέρνουν ως είθισται εκείνα τα χρόνια, προξενιό τον παππού μου, χήρο με τέσσερα παιδιά. Και τον παντρεύεται.Γιατί κάτι μέσα της έλεγε πως έτσι έπρεπε! Μαζί με τα τέσσερα "ξένα" παιδιά κάνει και τέσσερα  δικά της, ( ένα εκ των οποίων η μαμά μου, τα δύο τα έχασε λίγο μετά τη γέννα).  Μεγαλώνει όμως τα ξένα με περισσότερη φροντίδα κι αγάπη από τα δικά της. Το περισσότερο, το καλύτερο φαγητό στα άλλα. "Εκείνα δεν έχουν τη μανούλα τους. Εσείς με έχετε. Να μη ζηλεύετε"... έλεγε στα παράπονα των δικών της παιδιών. Δούλευε μεροκάματο. Κι όταν δεν δούλευε, φρόντιζε έναν γέροντα στη γειτονιά που ήταν σαν καλαμιά στον κάμπο, χωρίς συγγενείς κι άρρωστος. Στην ουσία αυτή τον έπλενε, του μαγείρευε και του φρόντιζε το σπίτι. 
Δυο γνωστές της που δούλευαν και δεν είχαν να αφήσουν κάπου τα μικρά τους μετά από δική της προτροπή τα άφηναν και κείνα στη γιαγιά μου. "Έξι έχω και δύο ακόμα, δεν πειράζει έλεγε. Έχει ο θεός. Και οι γνωστές της τα έβρισκαν και ταϊσμένα παρ'όλο που η οικογένεια με το ζόρι τα έβγαζε πέρα. Κι όλοι είχαν να πουν πόσο  φιλότιμη ήταν, πόσο έδινε διαρκώς με την καρδιά της,πόσο γλυκομίλητη κι ευγενική ήταν.
Κάποτε αρρώστησε βαριά. Φυματίωση. Του θανατά η γιαγιά. Οι γιατροί συστήνουν αλλαγή κλίματος κι άμεση απομάκρυνση από την οικογένεια μην κολλήσουν και τα παιδιά. 
Ο παππούς τη φορτώνει στο άλογο και την πάει στο βουνό του Προφήτη Ηλία, όπου στην κορυφή του είναι ακόμα και σήμερα το ομώνυμο εκκλησάκι του. Εκεί της φτιάχνει μια πρόχειρη καλύβα, με πόρτα μια κουρελού (!) της αφήνει μια κατσικούλα απέξω για να την αρμέγει και σε μια πρόχειρη περίφραξη με σύρμα δυο-τρεις κοτούλες να τρώει τα αυγουλάκια τους. Ανά τακτά διαστήματα της πήγαινε προμήθειες κι έβλεπε αν ζούσε!
(Να σας πω ότι εκείνα τα χρόνια ήταν το αντάρτικο και στα βουνά ήταν επικίνδυνο να μένεις).
Κάποιο βράδυ, διηγιόταν αργότερα η γιαγιά που επέζησε από όλο αυτό, μέσα στο φτωχικό της καλυβάκι, η κουρελού άνοιξε στην άκρη κι ένας γέροντας με άσπρη μακριά  γενειάδα εμφανίστηκε. Η γιαγιά μου λογικό ήταν να τρόμαξε. "Μη φοβάσαι της είπε ο γέροντας. Ήρθα να σε δω και να σου πω ότι όλα θα πάνε καλά. Κι αν σου τύχει κάτι και κινδυνέψεις να φωνάξεις Ηλία , Ηλία κι εγώ θα τρέξω να σε βοηθήσω".
Στην επόμενη επίσκεψη του ο παππούς βρήκε τη γιαγιά καλά στην υγεία της. Τη φόρτωσε το λοιπόν να την φέρει στους γιατρούς. Κανείς δεν πίστευε στην ανέλπιστη πρόοδο της υγείας της. Το ονόμασαν θαύμα και για σένα που δεν πιστεύεις είναι εύκολο το όραμα να το εξηγήσεις με την ακατανίκητη επιθυμία της γιαγιάς να βοηθηθεί από την πίστη της. Εξάλλου "έχει ο θεός" έλεγε! 
Χρόνια αργότερα όμως η μαμά μου, ετοιμόγεννη στην αδερφή μου, και με σπασμένα τα νερά βασανιζόταν επί δύο μέρες καθώς δεν έκανε διαστολή με τίποτα η μήτρα κι οι γιατροί στην Αμερική εξαντλούσαν όλα τα περιθώρια πριν προβούν σε καισαρική. Η μαμά μου προσευχήθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής της στον Προφήτη Ηλία. Κι ευθύς αμέσως νιώθει  ένα χέρι ανθρώπινο μέσα της. Ανοίγει εκνευρισμένη τα μάτια να μαλώσει τον πατεράκο μου, ότι της βάζει χέρι μπροστά στις νοσοκόμες. Αλλά ο μπαμπάς την κοιτάζει και μονολογεί "πάει ξεκούτιανε από τους πόνους η γυναίκα μου" ! Σε χρόνο ντε τε η μήτρα είχε ανοίξει κι η μαμά είχε λυτρωθεί από όλη της την ταλαιπωρία!
Εσύ σκεπτικιστή αναγνώστη μου ας πούμε ότι το εμηνεύεις κι αυτό ως τυχαίο γεγονός. Μισό γιατί σου έχω κι ένα τελευταίο που ζητάει ερμηνεία, χρόνια τώρα.
Όταν πέθανε η γιαγιά μου, η μαμά ήταν στην Αμερική. Τότε επικοινωνία εύκολη δεν είχαν. Τα τηλέφωνα σπάνια. Η μαμά μου έχασε κηδεία και μνημόσυνα. Αλλά κι όλα τα σχετικά με το θέμα τα αγνοούσε.Ένα βράδυ ονειρεύτηκε τη πεθαμένη της μητέρα. Ήταν πολύ θλιμμένη. Στην ερώτηση της μαμάς μου γιατί ήταν έτσι η γιαγιά της είπε: 
-Στα κόλλυβα παιδάκι μου, δεν μου είχαν βάλει μαϊντανό. 
-Βρε μανούλα, δεν θα είχαν! 
-Και χάθηκε να κόψουν λίγο πράσινο από τη γη και να το βάλουν μέσα;
Όταν καιρό αργότερα η μαμά ήρθε στην Ελλάδα και θυμήθηκε το όνειρο το διηγήθηκε στην αδερφή της.
-Ναι, έχεις δίκιο. Το κόψαμε αλλά στην στενοχώρια μας ξεχάσαμε να το ρίξουμε! Έμεινε στο πιάτο!
Κάγκελο όλοι τους!
Μέχρι και συζητήσεις από το υπέρ πέραν σας είχα σήμερα!
Και μπορεί τελικά να μην ήταν θαύματα όλα αυτά, αλλά μεγάλες επιθυμίες που συνέπεσαν με την τυχαία πραγματοποίησή τους. Για μένα όμως αυτή η γιαγιά που δεν γνώρισα και πήρα το όνομά της, νομίζω ότι ήταν ένα θαύμα από μόνη της! Μου έδωσε πολλά.Και νομίζω ότι την αγάπη μου να προσφέρω της την οφείλω.
Για μένα είναι θαύμα που μέσα από διηγήσεις και μόνο εγώ τη λάτρεψα, εγώ διδάχτηκα, και θέλω να πιστεύω ότι κι εκεί ψηλά είναι άγγελος και μας προσέχει!


Καλή σας μέρα!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Θα τα πούμε αργά καθώς η θάλασσα σήμερα έχει την τιμητική της!
@ριστέα


64 σχόλια:

  1. Πολλή όμορφη η ιστορία σου Αριστέα μου και θα πρέπει να είσαι πολλή περήφανη για τη γιαγιά σου!!Ήταν σπάνιος άνθρωπος!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου! Ναι είμαι υπερήφανη καιι χαίρομαι πολύ για αυτό που ήταν κι ας μην τη γνώρισα!
      Φιλιά πολλά! :)))

      Διαγραφή
  2. Tί Άνθρωπος η γιαγιά σου Αριστέα μου.
    Πόσο καλή και δοτική ήταν!
    Πώς να την εγκαταλείψει μετά ο Θεός;...
    Ναι πιστεύω στον Θεό και στα θαύματα και ξέρω πως ακόμα και σήμερα γίνονται μόνο που είμαστε πολύ μακριά από Εκείνον για να μπορέσουμε να τα δούμε.
    Σε φιλώ γλυκά Αριστέα μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζίνα μου, διάβασα της μαμάς μου τι έγραψα και μου είπε ότι και λίγα έγραψα για τη δοτικότητά της! Ήταν σπάνια μορφή! Και την πήρε πολύ νωρίς κοντά του!
      Πόσο δίκιο έχεις για τα θαύματα....είμαστε μακριά όντως σήμερα!
      Φιλάκια Τζίνα μου! :)

      Διαγραφή
  3. Στα θαύματα όλοι πιστεύουμε, ή θέλουμε να πιστέψουμε...
    Η γιαγιά σου μου φάνηκε τόσο γνώριμη...και είμαι σίγουρη πως σας προσέχει από ψηλά..
    Φιλιά πολλά και καλές βουτιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι νομίζω! Ότι μας προσέχει! :))
      Να'σαι καλά Μαρία μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Με συγκίνησε και με ανατρίχιασε η ανάρτησή σου...
    Πάντα να τη "θυμάσαι" έτσι! Ήταν υπέροχος άνθρωπος και αυτό είναι και δικό σου χαρακτηριστικό!
    Φιλάκια, κούκλα μου!
    Να περάσεις όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννα μου! Να'σαι καλά! :)))
      Φιλιά πολλά! ♥

      Διαγραφή
  5. Για τις γιαγιάδες μας...
    http://www.youtube.com/watch?v=y9T1Agt8DCw&feature=related

    την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφο κομμάτι! Αν κατάλαβα ...λάτρευες κι εσύ τη γιαγιά σου;
      Φιλιά Ναυαγέ μου! ♥

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Αριστέα μου!!
    Είναι ολοφάνερο πως δεν πήρες μόνο το όνομά της!!
    Η ιστορία της γιαγιάς σου μου θύμισε την ιστορία της αδερφής της μαμάς μου. Παντρεύτηκε και εκείνη χήρο με παιδιά και έλεγε ακριβώς τα ίδια λόγια στα παιδιά της!
    Έχω πίστη και πιστεύω στα θαύματα!! Αυτές τις μέρες άλλωστε ζω ένα θαύμα!!! :))
    Καλό Σαββατοκύριακο!!! Θα ζητάω για μέρες ακόμα να κάνετε και μια βουτιά για μένα!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρασκευούλα μου, χαίρομαι που πιστεύεις και ζεις το θαύμα! Ξέρω πόσο ανάγκη το έχεις εσύ ειδικά! :)))
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Να'σαι καλά!
      Και σύντομα από κοντά γλυκιά μου! ♥

      Διαγραφή
  7. Αριστέα μου καλημέρα!
    Σαν σήμερα πέθανε η δική μου η γιαγιά, η μαμά της μαμάς μου, που μας μεγάλωσε μέχρι τα 11 μου γιατί δούλευαν οι γονείς μου.. Λένε πως είναι καλό για τις ψυχές να φεύγουν σε γιορτή,δεν ξέρω.. Υπέροχη η ιστορία σου και ο τρόπος που τα γράφεις σαν να τα έζησες.. Πάντως δεν χρειάζεται να είσαι θρησκόληπτος για να πιστεύεις στα θαύματα! Εγώ δεν είμαι καθόλου και σε ορισμένα πιστεύω πολύ! Όπως και στα όνειρα.. έχω κι εγώ επικοινωνία.. Και η μητέρα μου το ίδιο. Πολλές φορές με προειδοποιούν για κάτι ή με τον τρόπο τους μου δείχνουν ότι με προστατεύουν. Μπορεί να μην γνώρισες την γιαγιά Αριστέα αλλά πήρες την δύναμή της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ζήσετε να τη θυμόσαστε χαρά μου! Κι εμένα σε γιορτή έφυγε...παραμονή Χριστουγέννων! Είχα κι άλλα όνειρα να διηγηθώ αλλά δεν ήθελα ούτε να μακρυγορήσω ούτε να χαθεί η ουσία, που για μένα ήταν τα θαύματα του Προφήτη!
      Σε ευχαριστώ πιτσιρίκα μου για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά πολλά! ♥

      Διαγραφή
  8. Υπέροχος άνθρωπος και δυνατός η γιαγιά σου Αριστεα μου!
    Είχε πίστη και γι αυτο ο Θεός και ο προφήτης Ηλίας την βοηθούσε.
    Πιστεύω στα θαύματα και στην βοήθεια απο το Θεό ... και η ιστορία της γιαγιάς σου φανερώνει οτι θαύματα γίνονται ... καθημερινά θαύματα που τις περισσότερες φορες δε τα βλέπουμε καν.
    Ενας παπάς μου είχε πει πριν λιγο καιρο, ότι έτσι που ειναι η ζωη σημερα, με τόσα βάσανα και υλισμό, δεν βλέπουμε τα απλα καθημερινά θαύματα που κανει ο Θεός για μας, Αν εχουμε τα ματια και την ψυχη μας ανοιχτή θα δούμε το Καλό και τη βοήθεια γυρω μας. Ενα δίκιο το έχει :)

    Καλο Σ/Κ Αριστεα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Στέλλα μου για τα καλά σου λόγια! :))
      Τα θαύματα θέλουν πίστη για να τα αναγνωρίσεις! Δύσκολο να βρεθεί αγνή πίστη στις μέρες μας!
      Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου και σε σένα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Αριστέα μου κάτι έχει αφήσει η γιαγιά σου και σε σένα.
    Μαζί με το όνομά της κουβαλάς βαριά κληρονομιά την αγάπη για τον διπλανό σου.
    Σίγουρα είναι κοντά σας και σας προσέχει...
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πασταφλωρίτσα μου, πόσο με τιμούν τα λόγια σου!
      Φιλιά κοπέλα μου!

      Διαγραφή
  10. Καταπληκτική ανάρτηση! :)
    Χαίρομαι να διαβάζω για την ύπαρξη τέτοιων ανθρώπων, μου δίνει ελπίδα.. σε ευχαριστώ!
    Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες κοπέλα μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Να'σαι καλά!
      Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου και σε σένα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Βοήθεια μας ο προφήτης Ηλίας!!!
    Να στέκει πάντα δίπλα στον αγώνα μας!!!
    Να περνάς όμορφα, καλό σου απόγευμα :)

    Υ.Γ. Μην ξεχνάς πως τα θαύματα, μπορούν να τα δουν μόνο όσοι πιστεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βοήθειά μας!
      Σε ευχαριστώ πολύ, να ΄σαι καλά !
      Φυσικά κι έχεις δίκιο για τα θαύματα! :)))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Συγκινήθηκα πολύ με την ιστορία της γιαγιάς σου.
    Μέσα απ' τη διήγηση σου γι αυτήν, μας δίνεις την εικόνα της εποχής εκείνης. Σπάνιοι άνθρωποι, με δύναμη ψυχής & πίστη ακλόνητη.
    Θαύματα έχουμε βιώσει όλοι. Και το ότι ζούμε, είμαστε υγιείς, απολαμβάνουμε αυτά που κάποιοι θεωρούν δεδομένα, μα δεν είναι, για μένα είναι θαύμα. Προσωπικά, αν δεν είχα νιώσει το άγγιγμα ενός αγγέλου σε μια δεδομένη στιγμή, η ζωή μου θα είχε άσχημη εξέλιξη.
    Δεν με νοιάζει αν αυτό δεν είναι πιστευτό και δεν εκλογικεύεται από τρίτους, μου φτάνει πως το έζησα και είμαι ευγνώμων γι αυτό.
    Φιλιά πολλά Αριστέα μου! Συγχαρητήρια για το υπέροχο αφιέρωμα που της έκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΙ εγώ συγκινούμαι με τα λόγια σου Μαρία μου!
      Κι εγώ όπως κι εσύ πιστεύω και μόνο που ζούμε είναι θαύμα από μόνο του! Κι αν φοβόμουν την κριτική των άλλων τίποτα δεν θα έβγαινε στον αέρα! Αλλά δεν δίνω σημασία στους μικρόμυαλους. Ή μικρόψυχους!
      Σε φιλώ γλυκά!
      Καλό Σαββατόβραδο!

      Διαγραφή
  13. Δεν τα ψαχνω πια....
    "Μυριζω αγαπη-μοιραζω αγαπη"
    αυτο ειναι το ελαχιστοτατο θαυμα
    που μπορει ο ανθρωπος να κανει
    οσο κουβαλαει το σαρκιο του.

    Καλοαπογευματινοφιλακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοιράζω αγάπη = θαύμα!
      Μου αρέσει η ματιά σου αγριομελούσα μου!
      Καλό Σαββατόβραδο!
      Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  14. Έτσι εξηγείται ότι το DNA μας ακολουθεί... Σπουδαία και δοτική η γιαγιά, σπουδαία, δυναμική, δοτική κι αξιόλογη
    η εγγονή Αριστέα !!! Δίκαια την τίμησες σήμερα, με απλά, αληθινά λόγια, αλλά κι όμορφα μηνύματα! Ο καθ' ένας από μας σίγουρα έχει βιώσει ένα δικό του θαύμα !!!
    Φιλιά πολλά κι εύχομαι ένα ΣαββατοΚύριακο δροσερό
    και χαρούμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, πόσο με συγκινούν τα λόγια σου!
      Νιώθω πως σήμερα γιορτάζει! Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τη γιορτάζω! Τη μνήμη της! Γιατί η ιστορία της με έμαθε να πιστεύω στα θαύματα! :)))
      Φιλιά πολλά!
      Καλό Σαββατόβραδο!

      Διαγραφή
  15. Πόσο υπέροχη και πανέμορφη η σημερινή σου διήγηση Αριστέα μου! Ανατρίχιασα με τις λεπτομέρειες...! Εχω κάνει εγώ συζητήσεις με τον παππού μου...ουουου! Και η γιαγιάκα η Κατίνα που την έχασα πριν ένα τρίμηνο το έκανε και εκείνη το θαύμα της!
    Πιστεύω έντονα πως υπάρχει ζωή μετά από εδώ και σίγουρα όλοι εκείνοι μας ακούν και μας προσέχουν!
    Να είστε καλά να την θυμάστε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κατερίνα μου, να ζήσετε να τους θυμάστε μόνο με χαρά.
      Αφήνουν όλοι κάτι στη ζωή μου, τους γνωρίσαμε , δεν τους γνωρίσαμε!
      Να'σαι καλά!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  16. Έτσι εξηγούνται όλα!!!!Έμοιασες της γιαγιάς!!!!!
    Ανατρίχιασα με την ιστορία σου!!!
    Να είσαι καλά να την θυμάσαι!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να της έμοιαζα! Νομίζω όμως ότι έχω δρόμο πολύ! :)))
      Σε ευχαριστώ κοπέλα μου, να ΄σαι καλά!
      Καλή σου μέρα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Κάποιοι δεν γνώρισαν τους παππούδες και γιαγιάδες, κάποιοι δεν γνώρισαν γονείς καν.
    Να σου πω να ζήσεις να τη θυμάσαι, δεν ταιριάζει. Σίγουρα θα έχεις πάντα τη μορφή της η οποία γεννήθηκε μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας σου και όσων τη γνώριζαν.

    Για τον σκεπτικιστή αναγνώστη:
    Η πίστη (όπως και η όλη σχέση μας με τη θρησκεία) είναι άμεσα συνυφασμένη με την προσωπική μας εμπειρία. Η εμπειρία μας πρωτίστως, απευθύνεται στο δικό μας εαυτό, στη δική μας ματιά, στα δικά μας συναισθήματα, λογική κ.α. Είναι, ας πούμε, προσωπική μας υπόθεση.

    Όταν λέμε μια εμπειρία μας σε κάποιον άλλο, αυτός αυτόματα την περνάει από το φίλτρο της δική του λογικής. Αυτό σημαίνει πως είτε φανερά (ενώπιόν σου), είτε κρυφά (πίσω από την πλάτη σου) θα την αποδεχτεί ή όχι. (Ιδιαίτερα αν σχετίζεται με κάποιο μεταφυσικό περιεχόμενο, δύσκολα τη δέχεται κανείς...)

    Εδώ εν προκειμένῳ είναι εύκολο κάποιος να διατυπώσει διάφορες λογικές ή λογικοφανείς αντιρρήσεις. Θα δει το όλο σαν ένα παραμύθι που εμπεριέχει πνευματικές παρειδωλίες, φαντασία, ψέμματα κ.α. Και αυτό γιατί για τη μητέρα σου είναι βιωματική εμπειρία ενώ γι' αυτόν μια έξωθεν ιστορία (που μέσα του προσπαθεί να την κατανοήσει λογικά) Και ασφαλώς θα καταλήξει στο γνωστό «αν δεν δω κι εγώ, δεν πιστεύω».

    Πάλι μου ξέφυγε και άρχισα να μακρηγορώ. Ίσως κάποια άλλη στιγμή να καταφέρω να το εξηγήσω όλο αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ για όσα έγραψες! Ενδιαφέροντα! Και νομίζω ότι θα συμφωνήσω μαζί σου!
      Καλή σου μέρα! :)))

      Διαγραφή
  18. Αριστέα μου κρίμα που δεν γνώρισες αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο. Να έχεις την ευχή της και την προστασία της. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η σημερινή σου ανάρτηση Αριστέα μου εμπεριέχει τον ανθρωπισμό και την καλωσύνη των γιαγιάδων μας , τη βαθειά τους πίστη , το νοιάξιμο για τα ορφανά.
    Δεν την γνώρισες όμως πήρες στοιχεία του χαρακτήρα της και ας μην τη γνώρισες .Εγώ με τους παπάδες δεν έχω σχέση , μα η πίστη μου είναι διαφορετική , χωρίς μεγάλους σταυρούς και γονυκλισίες .
    Κάποια φορά θα μιλήσω για το προσωπικό μου θαύμα , την επιστροφή μου από μακριά!
    Να είσαι καλά και να μας συγκινείς
    Φιλάκια με την γλυκιά σου ανάμνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νικόλ μου! Τα λόγια σου με συγκινούν!
      Θα περιμένω με χαρά να διαβάσω και το δικό σου θαύμα!
      Φιλιά πολλά!
      Να έχεις μια υπέροχη Κυριακή!

      Διαγραφή
  20. Πολύ με συγκίνησες με την ιστορία της γιαγιάς σου, γιατί
    και η δική μου γιαγιά (από τη μαμά μου), παντρεύτηκε τον
    παππού μου, χήρο με 7 παιδιά (η γυναίκα του η 1η κάηκε
    ούσα έγκυος στο 7ο παιδί)και έκανε και τη μητέρα μου !!
    Έχω κι εγώ αυτής της γιαγιάς το όνομα !!
    Να είσαι καλά γλυκιά μου και να θυμάσε πάντα με αγάπη
    αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπω πόσο μοιάζουν οι ιστορίες!
      Νομίζω ότι μας έδωσαν καλή κληρονομιά :))))
      Σε ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου!
      Καλή σου μέρα! :)))

      Διαγραφή
  21. Το θαύμα του ανθρωπισμού. Σπουδαία η γιαγια κοίτα να της μοιάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ κοπέλα μου!
      Αμήν θα πω!
      Καλή Κυριακή σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  22. Διαβάζοντας την συγκλονιστική ιστορία της γιαγιάς Αριστέας, συνειδητοποίησα πως η χθεσινή μου ανάρτηση
    γράφτηκε για κείνη, μα και για κάθε άτομο που αποπνέει
    αγάπη ανιδιοτελή κι αυτοθυσιαστική...
    Μια όμορφη Κυριακή να έχεις Αριστέα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ανταίε μου!
      Έρχομαι να σε διαβάσω γιατί έχασα πολλά χτες!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  23. Καλημέρα κοπελιά μου!
    Αυτό με τη γιαγιά και το μνημόσυνο το είχαμε συζητήσει μια φορά και είχα νιώσει δέος... Η γιαγιάκα όμως άφησε την καλύτερη παρακαταθήκη... Εσένα. Λένε κάποιοι σοφοί πως, αν θες να γνωρίσεις έναν άνθρωπο καλά, μην κοιτάς μόνο εκείνον, κοίτα και την οικογένεια του... Εδώ αυτό λοιπόν έχει απόλυτη εφαρμογή... Σε φιλώ γλυκά! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου αγαπημένη με έλιωσες! :)) Με την καλή , με τη γλυκιά έννοια! Σε ευχαριστώ "λημμαρισμένη" ξανθή αγαπημένη Παναγιά!
      Πολύ σοφό αυτό που έγραψες, όντως!
      Φιλούρες! :)))

      Διαγραφή
    2. Αυτός άλλωστε είναι και ο προορισμός μιας πέτρας: να λιώνει ότι βρει!!! Χαχαχαχα! (αυτό που νομίζω ότι έχω χιούμορ πως σου φαίνεται!!)
      "Μπλε-ρουα-ματ"!

      Διαγραφή
    3. Μπλε ρουα ματ!
      Ναι έχεις χιούμορ και πολύ μάλιστα!
      Θα τα πούμε στο όφωνο περιεκτικώς! :)))

      Διαγραφή
  24. Ποσα ομορφα συναισθηματα βγαζει αυτο το κειμενο.
    Ειμαι σιγουρη πως η γιαγια θα ειναι πολυ περηφανη για την εγγονη της !Μακια. χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαράκι μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ καρδούλα μου! ♥
      Καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  25. Με συγκίνησε πολύ η ανάρτησή σου...
    Εγώ πιστεύω (ή θέλω να πιστεύω) πως οι αγαπημένοι μας που χάσαμε είναι κοντά μας και μας προσέχουν, με τον τρόπο τους. Το ίδιο είμαι σίγουρη πως κάνει και η γιαγιά σου για σένα.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις Έλλη μου πόσο συγκινήθηκα όταν έγραφα! Κι εγώ έτσι θέλω να πιστεύω...ότι μας προσέχουν!
      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  26. Καλή εβδομάδα..Πιστεύω στα θαύματα Αριστέα μου και να μη τα δω με τα ίδια μου τα μάτια , ναι πιστεύω!!! Πολύ συγκλονιστική η ανάρτηση σου..καταρχήν χάρηκα το αφιέρωμα που έκανες στην συνόνοματη σου γιαγιούλα ειδικά που δεν την γνώρισες... Πολύ όμορφη η ανάρτηση , με όμορφο τρόπο τα διηγείσαι και τα τρία θαύματα..Ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Δελφινάκι μου, να'σαι καλά!
      Κι εγώ πιστεύω στα θαύματα ακόμα κι αν δεν τα δω με τα ίδια μου τα μάτια !
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  27. Ετσι εξηγουνται πολλα! Εχεις και το ονομα και τη χαρη! Και ξερεις τα ονοματα μας λενε δεν μας δινονται τυχαια! Για σκεψου την ετυμολογια του δικου σου. Υπεροχη αναρτηση, ας μην την γνωρισες τη γιαγια φτανει που την αγαπησες! Εγω στα θαυματα πιστευω πολυ! Ειμαι ευλογημενη, οποτε χρειαστηκα ενα θαυμα, μικρο η μεγαλο, ο Θεος και η Παναγια μου το εστειλαν, με αποκορυφωμα αυτο εδω:
    http://butterfly-butterflysworld.blogspot.gr/2013/02/blog-post_12.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ! Να' σαι καλά κορίτσι μου γλυκό!
      Πάω να διαβάσω το θαύμα σου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  28. Οσο διαβαζα την ιστορια της γιαγιας Αριστεας ηταν σαν να μεταφερομουνα σε εκεινη την εποχη, υπηρχαν τετοιοι ανθρωποι τοτε (οχι πολλοι) που εκαναν το καλο γιατι το πιστευαν γιατι πηγαζε απο μεσα τους και δεν περιμεναν ανταποδωση, ολες οι χαρες της να σε συνοδευουν παντα κοριτσι μου, οσο για τα θαυματα εγω πιστευω σε αυτα, οπως πιστευω και στην προσευχη , αυτη που βγαινει απο τα βαθη της ψυχης μας, αυτη πιστευω πως εισακουγεται, πολλα φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου, θα συμφωνήσω μαζί σου : εκείνα τα χρόνια τα φτωχικά οι άνθρωποι μοιράζονταν πιο εύκολα από τα ελάχιστα που είχαν, έκανα με την καρδιά τους το καλό και βοηθούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη τους άλλους! Σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια!
      Να'σαι καλά!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  29. Απ' τις στιγμές που αξίζει πράγματι να πούμε ένα από καρδιάς ευχαριστώ. Εμείς όλοι στην γιαγιά σου, επειδή υπήρξε ως ωραίος άνθρωπος, και σε σένα, επειδή με τόση ανθρώπινη ευαισθησία και ταιριαστή αξιοπρέπεια μάς την έφερες στις καρδιές μας. Υπέροχο το μοίρασμά σου, Αριστέα μου, μας γλύκανες. Να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω! Σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα όμορφα λόγια σου!
      Να'σαι καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  30. Έχω ανατριχιάσει Αριστεα!!! Νομιζω μας εχεις ξαναμιλησει για τη γιαγια σου. Τη γιαγια που πηρες το ονομα της. Αυτο τον υπεροχο ανθρωπο με τη μεγαλη καρδια. Ειμαι σιγουρη πως εκτος απο το ονομα, εχεις παρει πολλες χαρες της και θα γινεις ανταξια της.
    Και βεβαια πιστευω στα θαυματα. Δεν εχω ζησει καποιο, αλλα νιωθω απεραντο δεος οταν ακουω ή διαβαζω γι'αυτα.
    Σε φιλω γλυκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δημητρούλα μου! Ναι, είχα κάνει αναφορά ότι είχα μια υπέροχη γιαγιά σε ένα PhotoDay που ζητούσε το όνομά μου! Έτσι μάθατε γιατί πιστεύω ότι ήταν υπέροχη παρ'όλο που δεν την γνώρισα :)))
      Φιλάκια πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα Αριστέα μου!
    Μόλις τώρα αξιώθηκα να σ'επισκεφτώ :(

    Έθιξες πολύ σπουδαίο θέμα.
    Οι άγιοι πάντα είναι δίπλα μας. Είναι φίλοι μας, συμπορευτές μας. Και (επειδή πολλοί το ξεχνάμε) ήταν κι αυτοί άνθρωποι σαν κι εμάς.

    Η γιαγιά σου, καλή μου, είναι (όχι ήταν!!) διαμάντι. Πολύ χαίρομαι που μοιράστηκες μαζί μας αυτές τις ιστορίες.

    Να'χουμε την ευχή του αγίου.

    υγ: Πόσο θα'θελα να μπορούσα να κάνω την καρδιά μου απλή σαν της γιαγιάς σου, Αριστέα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σεβάχ μου! Κι εγώ πιστεύω το ίδιο. Αν έχεις πίστη μέσα σου όλα είναι δυνατά! Ή μάλλον μόνο τότε είναι Δυνατά!
      Ναι η γιαγιά είναι διαμάντι κι άγγελος και μακάρι να παίρναμε παράδειγμα από τις πράξεις της!
      Φιλιά πολλά !

      Διαγραφή