Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Κόβοντας τα σκοινιά...



"Έχετε παρακολουθήσει ποτέ μεγάλους να καπνίζουν; Τους γονείς σας, τους δασκάλους σας, τους γείτονές σας ή κάποιους άλλους; Τους έχει γίνει συνήθεια, έτσι δεν είναι; Καπνίζουν μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, κι έχουν γίνει σκλάβοι της συνήθειας αυτής. Πολλοί συνειδητοποιούν καμιά φορά πόσο κουτό είναι να είσαι σκλάβος μιας συνήθειας και την πολεμάνε, προσπαθούν να πειθαρχήσουν στον εαυτό τους για να την κόψουν, αντιστέκονται και δοκιμάζουν όλων των ειδών τους τρόπους για να απαλλαγούν από αυτή.
Αλλά, βλέπετε, η συνήθεια είναι κάτι νεκρό, γίνεται μηχανικά, κι όσο την πολεμά κανείς τόσο πιο πολλή δύναμη της δίνει. Αν όμως ο άνθρωπος που καπνίζει συνειδητοποιήσει αυτό που κάνει -ότι βάζει το χέρι του στην τσέπη για να βγάλει το πακέτο, ότι μετά το ανοίγει και παίρνει το τσιγάρο, ότι το βάζει στο στόμα του, το ανάβει και τραβάει την πρώτη ρουφηξιά-, αν κάθε φορά που κάνει αυτές τις κινήσεις απλώς τις παρατηρεί χωρίς να τις καταδικάζει, χωρίς να κατηγορεί τον εαυτό του και να νιώθει ενοχές λέγοντας πόσο φριχτό είναι που καπνίζει, τότε δεν θα δίνει κάθε φορά καινούργια ζωή σ’ αυτή τη συνήθεια.

Αλλά για να κόψεις κάτι που σου έχει γίνει συνήθεια -από το κάπνισμα έως κάποια σχέση- πρέπει να την ερευνήσεις σε βάθος, που σημαίνει ότι θα αναζητήσεις απάντηση στο ερώτημα γιατί ο νους καλλιεργεί συνήθειες, δηλαδή γιατί ο νους είναι απρόσεκτος. Αν πλένεις τα δόντια σου αφηρημένος, τότε το πλύσιμο των δοντιών σου γίνεται μια συνήθεια. Αν όμως πλένεις τα δόντια σου πάντα πολύ προσεκτικά, δίνοντας όλη σου την προσοχή σ’ αυτό, τότε δεν γίνεται συνήθεια, δεν είναι μια ρουτίνα που επαναλαμβάνεται επιπόλαια.


Κάντε το εξής: Παρατηρήστε πώς ο νους θέλει να αποκοιμίσει τον εαυτό του μέσω κάποιας συνήθειας και μετά δεν θέλει να τον ενοχλεί κανείς. Ο νους των περισσότερων ανθρώπων δουλεύει πάντα μέσα σε αυλάκια φτιαγμένα από συνήθειες και, καθώς μεγαλώνουμε, αυτό χειροτερεύει. Πιθανώς κι εσείς, σ’ αυτή τη νεαρή ηλικία, να έχετε ήδη αποκτήσει δεκάδες συνήθειες: Να φοβάστε τι θα συμβεί αν δεν κάνετε ό,τι σας λένε οι γονείς σας, αν δεν περάσετε τις εξετάσεις, αν μάθει ο πατέρας σας ότι καπνίζετε ενώ καπνίζει κι αυτός κ.ο.κ. Κι έτσι ο νους σας έχει ήδη μπει στο αυλάκι .Κι όταν έχει μπει η ζωή σου μέσα σ’ αυλάκια, παρόλο που μπορεί να είσαι δέκα ή δεκαπέντε χρόνων, έχεις ήδη μαραθεί μέσα σου, είσαι ήδη γέρος. Μπορεί να έχεις ένα δυνατό σώμα, αλλά δεν έχεις τίποτε άλλο εκτός από αυτό. Το σώμα σου μπορεί να είναι νεανικό και να μη γέρνει προς τα μπρος, αλλά ο νους σου είναι φορτωμένος και σκυφτός από το ίδιο του το βάρος.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσουμε στο σύνολό του το πρόβλημα «γιατί ο νους ζει πάντα μέσα στις συνήθειες, μέσα σε αυλάκια, γιατί κινείται πάνω σε κάποιες ειδικές ράγες σαν τραμ και φοβάται να αμφισβητεί, να ψάχνει»; Αν πείτε: «Ο πατέρας μου είναι το τάδε και το ίδιο θα γίνω κι εγώ», αν το πείτε αυτό χωρίς να το έχετε ψάξει, χωρίς αμφισβήτηση, χωρίς καμιά σκέψη αν θα ’πρεπε να κάνετε το ίδιο ή κάτι άλλο, τότε μοιάζετε με μηχανές. Το κάπνισμα, επίσης, σε κάνει μηχανή, σκλάβο μιας συνήθειας, και μόνο όταν το καταλάβεις αυτό ο νους σου γίνεται φρέσκος, νέος, δραστήριος, ζωντανός, κι έτσι κάθε μέρα θα είναι καινούργια για σένα, κάθε ηλιοβασίλεμα στον ορίζοντα θα είναι κάτι που θα το κοιτάς και θα σε γεμίζει πάντα χαρά, όπως την πρώτη φορά που το είδες.

Κρισναμούρτι
Κρισναμούρτι ”Η αίσθηση της ευτυχίας” μετάφραση Ν.Πιλάβιος εκδ.Καστανιώτη

αρχική πηγή: insight




Βάζω στο πρόγραμμα την καταπολέμηση των συνηθειών μου. Δίνω προσοχή στις πιο απλές, καθημερινές μου πράξεις. Σαν ιεροτελεστία κι όχι σαν συνήθεια, από σήμερα, προσέχω, ερμηνεύω απολαμβάνω.
Αποβάλλω τα νεκρά κομμάτια μου - κρατώ μόνο τα πορτοκαλοκίτρινα ξερά φύλλα της αυλής μου.
Κόβω σκοινιά ....

Θα με ακολουθήσεις;

Καλή σας μέρα
Καλή εβδομάδα
@ριστέα

54 σχόλια:

  1. Καλή σου μέρα Αριστέα μου και καλή εβδομάδα !!!!
    Ωραίο κείμενο !!!! Θα....... σε ακολουθήσω !!!!!!!!
    Φιλάκια !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νίκη μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ! Καλή εβδομάδα να έχουμε!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Αριστέα μου :)) όσον αφορά το τσιγάρο μου φαίνεται πολύ πολύ δύσκολο...αν και έχω προ πολλού συνειδητοποιήσει αυτό που λέει ο Κρισναμούρτι φιλάκιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω τη δυσκολία, αφού μπορεί να μην καπνίζω αλλά έχω κι εγώ τις συνήθειες μου και τη ρουτίνα μου!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα Γεωργία μου!

      Διαγραφή
  3. Μια συνήθεια, που από τα αρχαία χρόνια γνωρίζουμε πως, αν την ελέγξεις σε βοηθάει, είναι η αναπνοή!
    Σκέψου πως, σχεδόν, σε κάθε δύσκολη κατάσταση, λέμε ή μας λένε
    πάρε βαθιές ανάσες, ανέπνεε αργά κλπ, και στην ουσία η γιόγκα,
    πάνω σε αυτή την λογική στηρίζεται..
    Καλημέρα, καλή εβδομάδα, με βαθιές ανάσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανταίε έχεις πολύ δίκιο! Όταν έκανα γιόγκα ήμουν άλλος άνθρωπος! Και γυμναστική επίσης. Έχω από τον Ιούνιο να κάνω τα βάρη μου, να ελέγξω αναπνοές και σιγά σιγά...έπεσα στο τρυπάκι των συνηθειών κι εγώ....
      Ένας λόγος που έγινε η σημερινή δημοσίευση είναι καθαρά για μένα!
      Αυτοχαστουκίζομαι και προχωρώ!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα:))

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Αριστεα μου. Πολυ ωραιο κείμενο!
    Ευτυχώς την κακή συνήθεια του τσιγάρου δεν την απέκτησα ποτε. Φαντάζομαι δύσκολη η απόφαση να το κόψεις, όπως ειναι δύσκολο να κόβεις οποιαδήποτε μακροχρόνια κακή συνήθεια. Εξίσου όμως δύσκολο να υιοθετήσεις μια Καλη συνήθεια :)
    Για καθε νεα Καλη αρχη πάντως, ευχομαι καλη συνεχεια και ενα επιτυχίες αποτέλεσμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Στέλλα μου. Ευτυχώς κι εγώ δεν κάπνισα ποτέ, άλλες συνήθειες όμως έστω κι ελάχιστες έχω :(
      Σε ευχαριστώ για τις ευχές.
      Φιλιά πολλά!
      Χαρούμενη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. καλημερα αγαπημενη μου φιλη και καλή εβδομαδα να εχουμε!
    σημερα εκανες ενα πολυ καλο ποστ και μου αρεσε ιδιαιτερα το κειμενο που το συνοδεψες. θα επισκεφτω και τη πηγη σου σε λιγο! :)

    χαιρομαι που μοιραστηκες αυτα μαζι μας και κυριως που με τις αναρτησεις σου μας βαζεις να σκεπτομαστε μα και να συνειδητοποιουμε! :)

    μεγαλο πραγμα η συνηθεια.....

    εχω κοψει δυομιση χρονια σχεδον το καπνισμα, καπνιζα περιπου 4 με 5 χρονια. Εχθες ειχα εντονη την επιθυμια να καπνισω. Πολυ εντονη ομως. Δε καπνισα και σημερα καμαρωνω γι αυτο! Η επιθυμια χαθηκε και η χαρα της νικης εμεινε! :)

    Φιλακια πολλα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κική μου!
      Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέροντα τα λόγια του Κρισναμούρτι και μπράβο σου που κατάφερες να κόψεις το κάπνισμα.
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Αριστέα μου!! Πολύ όμορφο το κείμενο! Το βασικότερο στην ζωή μας είναι να ψάχνουμε στα ουσιώδη πράγματα. Μέσα από εμάς και ερωτήσεις που κάνουμε σε εμάς..Μια απομονωμένη προσπάθεια μόνο δεν μπορεί να θεραπεύσει μια συνήθεια. Θέλει πολλή και καθημερινή δουλειά...Πρέπει να έχουμε αντιληφθεί τι θέλουμε, γιατί ζούμε, γιατί αναζητούμε το καλό και το αληθινό. Τι αποφάσεις παίρνουμε και τι θυσίες πρέπει να κάνουμε για να υλοποιηθούν. Σαν καπνίστρια πολλών χρόνων ( δεν καυχιέμαι καθόλου για αυτό αλλά τώρα πια είναι προσωπική επιλογή να μην θέλω να το κόψω) δεν έχω πάψει να βλέπω το κάθε ηλιοβασίλεμα σαν το πρώτο που είδα στην ζωή μου!!! Με εξαίρεση το κάπνισμα σε ακολουθώ στις υπόλοιπες κακές μου συνήθειες!! :) Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Παρακσευούλα μου. Πολύ σωστά όσα έγραψες, μια αποκομμένη προσπάθεια για μια μόνο συνήθεια δεν αρκεί.
      Πάμε γερά- εγώ έχω το κρασάκι μου να ξαποστείλω!
      Φιλάκιαπολλά !

      Διαγραφή
  7. κάποιες από τις συνήθειές μου τις αγαπώ. κάποιες άλλες τις αποδέχομαι με... κατανόηση.
    υπάρχουν και κάποιες που με κάνουν να ντρέπομαι που έχω γίνει έρμαιό τους. μία από αυτές το κάπνισμα... και να σου πω και το χειρότερο; ντρέπομαι αλλά το κάνω, χωρίς να έχω καμιά θέληση για να το κόψω...

    καλημέρα Αριστέα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίκυ μου, σε καταλαβαίνω.
      Αένανη προσπάθεια είναι η πάλη με τις συνήθειες. Κάθε μέρα πρέπει να είναι μέρα προσπάθειας και προσωπικών νικών ! Κάπως έτσι άλλαξα διατροφή κάποτε κι έκοψα για πάντα λευκό αλεύρι και ζάχαρη!
      Καλή δύναμη μας εύχομαι!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Η "έξις είναι δευτέρα φύσι" στον άνθρωπο.
    Ποιος λέει όμως ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν?Θέλει κουράγιο, δύναμη, υπομονή κι επιμονή.
    Καλή Πορεία Αριστέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ben και φυσικά αλλάζουν οι άνθρωποι. Εκείνοι που έχουν θέληση και μεγάλη εσωτερική δύναμη όπως πολύ σωστά λες.
      Να'σαι καλά!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Αριστέα μου και καλή εβδομάδα
    Πολλές οι συνήθειες που μας καταδυναστεύουν
    κάποιες όμως προσφέρουν μικρές χαρές και
    τακτοποιούν την ατάκτως ερριμμένη ζωή μας

    Σε γλυκοφιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου, καλή εβδομάδα και σε σένα εύχομαι!
      Πιστεύω ότι οι μικρές χαρές βρίσκονται στις απλές στιγμές μας που μαθαίνουμε να τις απολαμβάνουμε κι όχι τόσες στις κακές συνήθειες!

      Φιλιά πολλά κοπέλα μου!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα & Καλή Εβδομάδα κοριτσάκι μου!
    Μεγάλη κουβέντα είπες: "Η Συνήθεια είναι κάτι νεκρό"..
    Προσωπικά θα σε ακολουθήσω με μεγάλη χαρά! Αν και προσπαθώ να κάνω αυτό που λες και να δίνω σημασία στις κινήσεις μου ακόμη και τις καθημερινές για να μην γίνονται ρουτίνα, θα δεχτώ την πρόκληση να αποβάλω ακόμη πιο πολλές "συνήθειες"!
    Τελευταία με συνεχείς μετακινήσεις που συμβαίνουν στον εργασιακό μου χορό, θέλοντας και μη έχω μπει στη διαδικασία τίποτα να μη θεωρώ δεδομένο και να είναι άνετη στις αλλαγές οι οποίες δείχνουν να μη σταματούν.. :-) Ξέρεις, όμως πλέον δεν με ενοχλεί γιατί το έχω πάρει με θετικό μάτι, πως μαθαίνω όλο καινούρια πράγματα σε καινούρια τμήματα...
    Καλή συνέχεια!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *χώρο, εννοούσα... το κατάλαβες έτσι; :-)

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Κατερίνα μου, καλή εβδομάδα να έχουμε!
      Χαίρομαι που ακολουθείς! :))
      ( Μετά από καιρό θα πρέπει να κάνω ανάρτηση με ανατροφοδότηση, ναι; αχαχα)
      Εύχομαι να συνεχίζεις έτσι κοπέλα μου, πάντα αισιόδοξη και ευπροσάρμοστη στις αλλαγές !
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Με πολύ πολύ ενδιαφέρον θέμα ξεκίνησες την εβδομάδα μπράβο!!
    Προσωπικά δεν μου αρέσει η συνήθεια καθόλου και πολλά χρόνια τώρα την καταπολεμώ! Πρώτα ξεκίνησα με το τσιγάρο.. Μόλις κατάλαβα τι πάει να γίνει είπα " όχι,δεν θα το αφήσω. Είμαι πιο δυνατή από αυτό" και το έκοψα. Ακόμα και οι φοβίες δημιουργούν περίεργες συνήθειες.. Αυτές θέλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Καλή εβδομάδα ψυχή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Κατερινάκι μου!
      Μπράβο σου για το κάπνισμα. Αν και δεν καπνίζω καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι το να το κόψεις και πόση χαρά και ικανοποίηση ακολουθεί όσους τα καταφέρνουν!
      Εγώ έχω κόψει όλες τις κακές διατροφικές συνήθειες και νιώθω περήφανη πολύ χρόνια τώρα !
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. “…κατά την προσχολική ηλικία οι εξωτερικές επιδράσεις συνδέονται ευθέως και εκπορεύονται από το άμεσο περιβάλλον και κυρίως από την οικογένεια. Κατά την περίοδο αυτή το άτομο παραμένει κάτω από την αποκλειστική σχεδόν επίδραση της οικογένειας και της γειτονιάς. Το άμεσο λοιπόν αυτό περιβάλλον αποτελεί τη βασική πηγή των πρώτων εμπειριών του ατόμου. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των ερεθισμάτων και των μορφωτικών ευκαιριών που παρέχει το άμεσο αυτό περιβάλλον αποτελεί παράγοντα καθοριστικό για τη νοητική και τη γλωσσική ανάπτυξη του ατόμου. Έρευνες έχουν τελεσίδικα πλέον δείξει ότι το οικογενειακό περιβάλλον, που δεν παρέχει πλούσια ερεθίσματα και ευκαιρίες για ποικίλη μάθηση και δεν ενθαρρύνει τη γλωσσική παραγωγή και τις πνευματικές ενασχολήσεις, προκαλεί σημαντική ανάσχεση στην πορεία της ανάπτυξης. Αν μάλιστα οι αρνητικές αυτές επιδράσεις παραταθούν και πέρα από ορισμένα αναπτυξιακά όρια, η προκαλούμενη καθυστέρηση γίνεται μόνιμη.”

    Από το βιβλίο του Καθηγητή Ι. Ν. Παρασκευόπουλου
    ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – Η ψυχική ζωή από τη σύλληψη ως την ενηλικίωση (σελ. 77)



    Συμπτωματικά το διάβαζα μόλις χθες το απόγευμα και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.

    Αριστέα, για να κόψεις τα σχοινιά πρέπει πρώτα να παραδεχτείς πως υπάρχουν και σε κρατούν δεμένο πίσω. Μόλις το αντιληφθείς ήδη έχεις κάνει τη μισή διαδρομή.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο συμβαίνει το βιβλίο του καθηγητή να το έχω διαβάσει όταν σπούδαζα :)))
      Πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα.

      Όσον αφορά τα σκοινιά φυσικά κι υπάρχουν! Κανείς δεν είναι τέλειος κι εύκολα παρασυρόμαστε στην καθημερινή ρουτίνα.
      Προσωπικά το σημερινό απόσπασμα αποτελεί για μένα έναυσμα να αρχίσω να δίνω ξανά σημασία στα σημαντικά. Έχω κόψει κατά το παρελθόν πολλές συνήθειες ( τις διατροφικές για παράδειγμα ) αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.
      Θέλω να να δίνω σημασία (ξανά) στις πιο μικρές καθημερινές κινήσεις και να μην αποκοιμίζω τον εγκέφαλο με τα τετριμμένα και τις μηχανικές κινήσεις. Προχωρώ πιστεύοντας πως έχω κάνει ήδη τη μισή διαδρομή :))
      Σε ευχαριστώ!
      Φιλιά

      Διαγραφή
    2. να να.... το ένα "να" είναι διακοσμητικό ;-)

      Διαγραφή
    3. Τι μας θύμισες βρε Πέτρο!! Στις σπουδές κι εμείς είχαμε Παρασκευόπουλο.. 4 βιβλία του για την ακρίβεια είχαμε στην ύλη της Εξελικτικής Ψυχολογίας. Είναι σταθερή αξία!

      Διαγραφή
    4. χεχε έπεσε στην περίπτωση! :)))

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα Αριστέα μου,
    καταπληκτικό το κείμενο που μοιράστηκες!! Ακολουθώ σε αυτή την προτροπή, διότι αξίζει καθετί να είναι ιεροτελεστία και όχι ρουτίνα... ο χρόνος είναι πολύτιμος αρκεί να το κατανοήσουμε και να τον κάνουμε να αξίζει με τις κινήσεις και τις σκέψεις μας!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα γλυκιά μου, καλή εβδομάδα να έχουμε!
      Το έχω δοκιμάσει σε πολλές καθημερινές μου στιγμές να κάνω ιεροτελεστίες. Ξέρω πόσο όμορφο είναι. Τελευταία άφησα τον εαυτό μου να κατακυλήσει σε ρουτινιάρικο πρόγραμμα κι αυτό το ένιωσα βρόγχο στο λαιμό!
      Πάμε γερά λοιπόν!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  14. Λίγοι εθισμοί μού έχουν μείνει ακόμα και θα γίνω σαν καινούργια! Ναι, το τσιγάρο πάει (αν και έχω ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο), καθώς κι άλλες κακές μου συνήθειες, πάντα όμως κρατώ κάποιες βλαβερές συνήθειες για να μην....ρουτινιάσω! Χαχα! Να στο ξαναπώ;; Ωραίο σεμινάριο βρε! Με υπολογιστή! Χλίδααααα!! Σε φιλώ γλυκά! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι τρελοκομείο μου! Good for you! :)))
      Είδες τι καλά που περνάμε με τα σεμινάρια μας ; Μια χαρά όλα!
      Φιλιά !!!

      Διαγραφή
  15. Aριστάκι καλησπέρα εγώ το έκοψα το τσιγάρο εδώ και ενα χρόνο και κάτι.
    Γενικά προσπαθώ να κόψω όποια κακιά συνήθεια.
    Προσπαθώ δεν σημαίνει ότι τα καταφέρνω πάντα.
    Φιλιά πολλά γλύκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Ελενάκι μου :)))
      Κανείς μας δεν είναι τέλειος έτσι κι αλλιώς! Σημασία έχει η προσπάθεια!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!
    Ωραίο το κείμενο... όλοι έχουμε τις συνήθειές μας. Καλές ή κακές.
    Καπνίζω πάααρα πολλά χρόνια. Αν σου πω πόσα, δεδομένου της ηλικίας μου, θα με βρίσεις. Ξέρω ότι αν το βάλω πείσμα θα το κόψω, γιατί πάντα καταφέρνω κάτι αν το βάλω στόχο. Αλλά το παραδέχομαι, δεν θέλω.
    Δε με βοηθούν και οι συνθήκες, βλέπεις! Ακούγεται σαν δικαιολογία, αλλά ξέρεις πως δεν είναι...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Έλλη μου και σε ευχαριστώ. Δεν έκανα όμως τίποτα περισσότερο από το να αναδημοσιεύσω ένα κείμενο που με άγγιξες και θέλω να αποτελέσει αρχή των δικών μου προσπαθειών-αλλαγών!
      Αυτό το δεν θέλω πρέπει ο καθένας να ψάξει! :)))
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  17. Που λες Αριστέα μου, ο κύριος που μετέφρασε το παραπάνω κείμενο (και άλλα 40!), κάπνιζε από τα δέκα τέσσερα του, 4 πακέτα την ημέρα... όταν γεννήθηκε ο γιος μας, είδε πως όταν αγαπάς το παιδί σου δεν επιβαρύνεις την ατμόσφαιρα όπου αυτό μεγαλώνει και το έκοψε μαχαίρι... δεν ξανακάπνισε ποτέ και τώρα ο γιος μας είναι 29 ετών!
    Καλή η φιλοσοφία, αλλά αν δεν κάνουμε πράξη αυτά που διαβάζουμε, χάνουμε την ώρα μας!

    ΑΦιλάκια και πάντα καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου υποκλίνομαι! Τιμή μου να μου σχολιάζει η σύζυγος του αγαπημένου μου παραμυθά!
      Και μπράβο του που σταμάτησε το κάπνισμα όταν έγινε πατέρας! Αυτό δείχνει Υπεύθυνο άνθρωπο γεμάτο Αγάπη!
      Σε φιλώ γλυκά και χαίρομαι αφάνταστα που σε συνάντησα διαδικτυακά! :))))

      Διαγραφή
  18. Κάποιες συνήθειες είναι δύσκολο να κοπούν γιατί σου δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και γιατί κάπου πρέπει να ξεβολευτείς για να τις κόψεις. Υπάρχουν όμως και ωραίες συνήθειες που, αν τις αντιμετωπίζεις σαν κάτι ξεχωριστό, τις απολαμβάνεις...ένας καφές, μια βόλτα με φίλους, μια προσευχή...
    Το τσιγάρο δεν είναι συνήθεια, είναι εξάρτηση! Και ναι, είμαι εξαρτημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω από συνήθειες Σοφία παρ'όλο που δεν καπνίζω!
      Ο καφές, οι βόλτες η προσευχή δεν είναι και δεν μπορούν να θεωρηθούν συνήθεια ! :)))
      Φιλάκια εξαρτημένο μου ♥

      Διαγραφή
  19. Πολύ καλή επιλογή κειμένου Αριστέα. Με πολλαπλά νοήματα για τον καθένα μας. Δυστυχώς οι συνθήκες δεν βοηθάνε για ριζικά κοψίματα. Γιατί αυτό απαιτεί ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. Παραμένω οπαδός του "παν μέτρον άριστον", ίσως για να δικαιολογώ κάποιες συνήθειες, που καλώς ή κακώς,αποτελούν μια διέξοδο στη ζωή μου.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου το ξέρω ότι είναι δύσκολο το θέμα! Αν ήταν εύκολο θα είχα κόψει όλες μου τις κακές συνήθειες. Βρίσκω όμως συγκλονιστικά τα λόγια του Κρισναμούρτι.
      Αλλά και το παν μέτρον είναι καλός οδηγός :)))
      Σε φιλώ γλυκά! ♥

      Διαγραφή
  20. Διάβασα 2 φορές την ανάρτηση! όχι γιατί δεν την κατάλαβα, αλλά επειδή δεν τη χόρτασα!!!
    ;-)
    Καλό βράδυ, κούκλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Γιάννα μου! Κι εγώ το έχω διαβάσει πολλές φορές το κείμενο!
      Φιλιά πολλά!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα Αριστεούλα μου. μου αρεσαν οι φωτος σου, ειδικά η πρώτη...για τα άλλα , ειναι γνωστό "η δύναμη της συνήθειας" δυστυχώς δε τα καταφέρνουν όλοι...Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Δελφινούι μου που σου άρεσε! Ξλερω ότι είναι δύσκολο! Μα τα δύσκολα θέλουν μάχες!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  22. Αριστέα μου, το όμορφο κείμενο που διάλεξες, υπέροχα μεταφρασμένο (ο Ν. Πιλάβιος είναι και ο δικός μου αγαπημένος παραμυθάς) μας παίρνει γλυκά από το χέρι, στο δρόμο που οδηγεί μακριά από τις εξαρτήσεις.
    Με ευγνωμοσύνη, θέλω να ακολουθήσω την κατεύθυνση που δείχνει αυτό το σοφό δάχτυλο.
    Υπάρχει, όμως, μια εξάρτηση, από την οποία δεν θέλω να αποκοπώ : Η άσβεστη δίψα για το αλισβερίσι της Αγάπης. Σε όλες της τις μορφές. Έχω ανάγκη ν'αγαπώ και ν'αγαπιέμαι, όσο και τον αέρα που αναπνέω. Αυτό πολύ συχνά πονάει. Όμως δεν θα το άλλαζα με τίποτα.
    Φιλιά πολλά ( με την αγάπη μου, που ξέρεις πως είναι και δική σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά κάνεις και δεν θες να αποκοπείς Αννούλα μου από την Αγάπη, μόνο που αυτή συνήθεια δεν είναι ! Ανάγκη είναι ! Επιτακτική μάλιστα!
      (Μακάρι να ήταν έτσι όλες οι συνήθεις !)
      Φιλάκια Αννούλα μου!

      Διαγραφή
  23. Στις τελευταιες φρασεις εγκειται η σοφια του ανθρωπου
    κατα το μεγαλωμα του...
    Ομως θα σου πω κατι αλλο...
    Το αλλο με τον Τοτο το ξερεις????

    Κανενας δεν χαλιεται για να φτιαχτει ,ματια μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα εύστοχη μέσα στην καυστικότητά σου!
      Δίκιο που έχεις....
      Κανείς δεν χαλιέται για να φτιαχτεί... Για αυτό πάμε κατά διόλου!

      Φιλί!

      Διαγραφή
  24. Άργησα αλλά ήρθα κι εγώ στην παρέα! Σε διάβασα χθες Αριστέα μου, αλλά, δεν πρόλαβα ν' αφήσω σχόλιο. Τι όμορφα που το ανέλυσες κι η αναφορά σου στον Κρισναμούρτι .." ο νους ζει μέσα στη συνήθεια..." πόσο σοφά λόγια! Μα πόσο γλυκά μας πέρασες το μήνυμα του αποχωρισμού μιας κακιάς μας συνήθειας. Θα κερδίσω απ' αυτό που χάνω!
    Πολύ σημαντικό μήνυμα, μ' εσωτερική επεξεργασία βεβαίως.
    Θα σε ακολουθήσω γλυκιά μου airis, i will follow you!!!
    Φιλιά πολλά με αγκαλιά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Κατερίνα μου : όταν χάνουμε κακές συνήθειες...κερδίζουμε!
      Πάμε γερά λοιπόν!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή