Μπαίνω στο θέμα μου κατευθείαν, χωρίς προσχήματα. Συνεχίζω από χτες, λες κι είχα πάει απλά να πιω νερό.
Ποιος δε θέλει να μεγαλώνει καλά; Φαντάζεται άραγε κανείς τον εαυτό του ηλικιωμένο, με αρθριτικά, κινητικά προβλήματα, μπάι μπας, αναπνευστικά ζάχαρο, πίεση ή κατάκοιτο; Όλοι όμως μεταθέτουμε το θέμα για όταν έρθει εκείνη η ώρα.
Είναι πολύ εύκολες οι δικαιολογίες. Έχω ακούσει άπειρες σε συζητήσεις που κάνω. Χτες ανάμεσα στα σχόλια σας, είδα κι αυτή την απάντηση που περιέχει μια μεγάλη αλήθεια: "οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε μεν, αλλά αύριο μεθαύριο θα είμαστε και πάλι ο εαυτός μας.."
Το γνωρίζω αυτό . Σχετικές αναρτήσεις είχα κάνει ξανά αρκετούς μήνες πριν. Πόσοι αλήθεια άλλαξαν τη διατροφή τους; Από όσο μπορώ να γνωρίζω ένα κοριτσάκι μου αγαπημένο σίγουρα και δύο φίλοι-τρεις άλλοι φίλοι που προσπαθούν σταδιακά να αλλάξουν αρκετά και μπράβο τους. Δεν είναι εύκολη η αλλαγή! Την έχω κάνει και το ξέρω. Είναι ολόκληρη στροφή. Και δεν γίνεται γιατί κάποιος μιλάει ένθερμα για αυτό το θέμα! Αλλιώς θα είχα συμπαρασύρει την κολλητή φιλενάδα μου που με ακούει τόσα χρόνια, με βλέπει τι τρώω και τι αποφεύγω, με έχει ζήσει και με έχει αντέξει (να δω πόσο ακόμα) με όλες μου τις παραξενιές.
Δεν πιέζω ποτέ κανέναν. Ενήλικες είμαστε. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.
Όμως δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες. Το ότι πολλοί που ακολουθούν σωστή διατροφή και δεν κάνουν καταχρήσεις νοσούν από καρκίνο (ενώ αντίθετα άλλοι φουλ στις καταχρήσεις δεν νοσούν -ίσως να μην προλαβαίνουν να νοσήσουν από καρκίνο θα πω εδώ) δεν αρκεί για μένα για να βάλω μέσα μου αποδεδειγμένα δηλητήρια.
Σίγουρα ισχύουν αυτές οι εξαιρέσεις , Κι έχουν να κάνουν με άλλους παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμούνται. Στην προκειμένη περίπτωση το DNA από τη μια και η προσωπικότητα από την άλλη συνεπικουρούν το ίδιο. Επειδή για το DNA δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα ασχοληθώ στις επόμενες αναρτήσεις με αυτό το θέμα: με την επίδραση της προσωπικότητας στην υγεία μας. Όταν φτάσουμε σε αυτό το κεφάλαιο θα δούμε τη σχέση άγχους και καρκίνου και την επίδραση της χαράς στην ίαση.
Αλλά πριν ας δούμε μερικές ακόμα γνωστές ή άγνωστες πληροφορίες γύρω από τη διατροφή και τον καρκίνο.
Σας έχω ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις 10 πιο ανθυγιεινές, καρκινογόνες τροφές.
1) Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs)
Εννοείται ότι οι GMOs δεν έχουν καμία θέση σε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά τώρα που έχει αποδειχτεί ότι και οι GMOs, αλλά και τα χημικά που τους βάζουν, κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Δυστυχώς, οι GMOs είναι παντού, όπως στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, canola). Μπορείτε να τους αποφύγετε με το να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά, μη-γενετικά τροποποιημένα αλλά και τοπικά παραγόμενα προϊόντα.
2) Επεξεργασμένα κρέατα
Τα περισσότερα από αυτά, όπως το μπέικον, το λουκάνικο, τα hot-dog, περιέχουν χημικά συντηρητικά που τα κάνουν να φαίνονται φρέσκα και ελκυστικά, αλλά δυστυχώς προκαλούν και καρκίνο. Το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, και για άλλες μορφές καρκίνου. Προσέξτε τα κρέατα που αγοράζετε να είναι μη-επεξεργασμένα, και κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής.
3) Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων
Μπορεί να είναι βολικές, αλλά αυτές οι σακουλίτσες ποπκόρν είναι γεμάτες χημικά που προκαλούν όχι μόνο στειρότητα, αλλά και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA) που περιέχεται στα ποπκορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Όμοια, το χημικό διακετύλιο που χρησιμοποιείται στα ίδια τα ποπκόρν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων.
4) Προϊόντα τύπου κόλα
Όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, έτσι και τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνους. Οξύνει το pH του σώματος και ταΐζει τα καρκινικά κύτταρα, καθώς είναι γεμάτη ζάχαρη, χημικά και χρωστικές ουσίες. Το καραμελόχρωμα και η 4-μεθυλιμιδαζόλη (4-MI) έχει φανεί ότι και από μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
5) Φαγητά και αναψυκτικά “διαίτης”
Ακόμα χειρότερη από τα κανονικά αναψυκτικά είναι τα διαίτης και τα φαγητά “διαίτης”. Πρόσφατα έγινε μια έρευνα από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που συμπεριέλαβε 20 ξεχωριστές μελέτες. Κατέληξε ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά, προκαλεί μια σωρεία ασθενειών μαζί με προβλήματα στη γέννηση και καρκίνο. Τα γλυκαντικά σουκραλόζη, σακχαρίνη και πολλά άλλα έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.
6) Επεξεργασμένο “λευκό” αλεύρι
Το επεξεργασμένο αλεύρι είναι συνηθισμένο συστατικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά οι υπερβολικοί υδατάνθρακες που περιέχει θέλουν προσοχή. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων τριπλασίασε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το αλεύρι) ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, το οποίο τροφοδοτεί απευθείας τα καρκινικά κύτταρα και την εξάπλωσή τους.
7) Επεξεργασμένη ζάχαρη
Το ίδιο ισχύει και για την επεξεργασμένη ζάχαρη, που ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (HFCS) είναι πολύ επικίνδυνα καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Οπότε, αφού τα μπισκότα, οι τούρτες, τα κέικ, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, οι σάλτσες, τα δημητριακά και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα HFCS και άλλες ζάχαρες, είναι λογικό που οι καρκίνοι αυξάνονται όλο και πιο πολύ τελευταία.
8) Μήλα, σταφύλια και άλλα “βρόμικα” φρούτα
Πολλοί πιστεύουν ότι κάνουν υγιεινή διατροφή επειδή αγοράζουν μήλα, σταφύλια και φράουλες από το σούπερ-μάρκετ. Αν όμως τα φρούτα αυτά δεν είναι βιολογικά, ή πιστοποιημένα χωρίς φυτοφάρμακα, τότε είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Το Environmental Working Group βρήκε ότι το 98% όλων των προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας (ιδίως τα “βρόμικα” φρούτα) είναι μολυσμένα με καρκινογόνα ζιζανιοκτόνα.
9) Σολωμός ιχθυοτροφείου
Ο σολωμός ιχθυοτροφείου είναι άλλο ένα επικίνδυνο τρόφιμο, σύμφωνα με τον Dr. David Carpenter, Διευθυντή στο Ινστιτούτο Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Albany. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο σολωμός αυτός έχει έλλειψη βιταμίνης D, μολύνεται από καρκινογόνα χημικά, PCBs, επιβραδυντές φλόγας, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά.
10) Υδρογονωμένα έλαια
Χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν επεξεργασμένα τρόφιμα και να παρατείνουν το χρόνο τους στο ράφι. Όμως, τα υδρογονωμένα έλαια αλλάζουν τη δομή και την ευλυγισία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αυτό οδηγεί σε πολλές ασθένειες, μία από τις οποίες είναι και ο καρκίνος. Κάποιοι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση τους και τα αντικαθιστούν με φοινικέλαιο, αλλά τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
http://nutrilabs.gr/anthygieines-trofes-kakes-karkinos/Αλλά γιατί αγνοούμε την πληροφορία ότι τα καρκινικά κύτταρα ταΐζονται και πολλαπλασιάζονται με τη ζάχαρη;
Γιατί έχουμε συνήθειες που γνωρίζουμε ότι μας δηλητηριάζουν; Γιατί επιτρέπουμε στον ουρανίσκο μας να καθορίζει την υγεία μας στο μέλλον;
Και κυρίως γιατί διδάσκουμε λάθος τα παιδιά μας, σήμερα που έχουμε πρόσβαση στη γνώση;
Ποιος θα μου απαντήσει;
Επιμένω πάντα στη σχέση τροφής και καρκίνου. Έχει αποδειχθεί και νομίζω ότι οι περισσότεροι ήδη το γνωρίζουμε, ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη. Νομίζω ότι από κει μπορούμε να ξεκινήσουμε. Να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η Μεσογειακή Διατροφή.Τα επεξεργασμένα, τα λίπη, τα junk δεν είναι πάντως Μεσογειακή διατροφή!
Ακολουθούν κάποιες κάποιες πληροφορίες που έχω συλλέξει γύρω από τη διατροφή και τον καρκίνο.
√ Κάθε άνθρωπος έχει καρκινικά κύτταρα στο σώμα του. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις, εφόσον δεν έχουν πολλαπλασιαστεί σε ορισμένα δισεκατομμύρια. Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει απλώς ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στις εξετάσεις τους, επειδή ο αριθμός τους δεν ανέρχεται καν στο ανιχνεύσιμο ποσό.Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι ισχυρό, τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται και έτσι αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους και κατά συνέπεια ο σχηματισμός όγκων.
√ Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο. Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας απομακρύνουμε μία σημαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως τα Canderel, NutraSweet, Equal, Spoonful κ.λπ. παράγονται από ασπαρτάμη, που είναι βλαβερή. Ένα καλύτερο φυσικό υποκατάστατο θα ήταν το μέλι Manuka ή οι μελάσες αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα.
√ Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινα περιβάλλοντα. Μία διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι όξινη. Είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρι και λίγο κοτόπουλο, από ότι μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και παράσιτα που είναι όλα επιβλαβή, ειδικά για καρκινοπαθείς.
√ Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα σας.
√ Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οξυγονωμένα περιβάλλοντα. Η καθημερινή άσκηση και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στη διοχέτευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξυγονοθεραπεία είναι μία ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Πηγή: JOHN HOPKINS HOSPITAL, βλ. εδώ
Το θέμα ασφαλώς και θα συνεχιστεί, καθώς δυο μέρες τώρα δεν έχω μιλήσει καθόλου για τη σημασία της φυσικής άσκησης!
Και φυσικά θα κλείσω με την επίδραση της προσωπικότητας στην υγεία.
Καλή σας μέρα
@ριστέα
Ψιλά γράμματα: Το ξύλο να δω πότε θα το φάω!