Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Photo a Day Μέρα 11η

Photo a Day 11 December : sweet 

Κάτι γλυκό!
Υπάρχει θέμα σοβαρό.... μια πρώην γλυκατζού, που έχει τσακωθεί δια παντός με τη ζάχαρη και τα γλυκά, καλείται να φωτογραφίσει κάτι γλυκό! Στο σπίτι μου εδώ και δυο χρόνια οι μόνες γλυκές γεύσεις που υπάρχουν είναι: μέλι, ταχίνι με μέλι και ενίοτε μπέιλις! 
Μετά από ψάξιμο βρήκα λίγη λευκή ζάχαρη - ε μη ζητήσει κανένας φίλος για τον καφέ του και δεν έχουμε!  Πώς να πείσω όμως με μια φωτό για τη γλύκα του ταχινιού με μέλι; 
Για τα οφέλη του ίσως; Να κάνω και καμιά εκστρατεία...θα με ακούσει κανείς;
Ίσως για το σκέτο μέλι;
Καρύδια με μέλι ! 
Ένας γλυκός πειρασμός για μένα με πολλαπλά οφέλη! 


 Ζάχαρη- Ο λευκός άγγελος του θανάτου!


Αναδημοσίευω από το μπλογκ totalfitness-christos
Mερικά από τα κυριότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση ζάχαρης.
1. Παχυσαρκία
Η ζάχαρη συντελεί πολύ περισσότερο από τα λίπη στην αύξηση των φαινομένων της παχυσαρκίας γιατί σαν πανταχού παρούσα προσλαμβάνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
Επί πλέον η χρήση της προκαλεί σοβαρό εθισμό και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και θέληση για να απεμπλακεί κανείς απ'αυτή.
Το κακό με τη ζάχαρη είναι ότι δεν προκαλεί την ίδια αίσθηση κορεσμού με τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Μετά την πρώτη αίσθηση ικανοποίησης και ευφορίας ο οργανισμός πέφτει και αναζητά την επόμενη δόση του.
Δηλαδή φαύλος κύκλος.
Η υπερέκκριση ινσουλίνης και η περίσσεια σακχάρων δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την αποθήκευσή τους - υπό μορφή λίπους-στο λιπώδη ιστό και για την αύξηση του επιπέδου των τριγλυκεριδίων που συνδέεται,βέβαια, με την αύξηση των καρδιακών παθήσεων.
2. Μείωση των αποθεμάτων του οργανισμού σε ανόργανα στοιχεία.
Πράγματι για να μεταβολισθεί η ζάχαρη και να εξουδετερωθεί το ισχυρά όξινο περιβάλλον που δημιουργεί, απαιτείται η συνδρομή πολύτιμων θρεπτικών μικροσυστατικών όπως το ασβέστιο το νάτριο,το κάλιο,το μαγνήσιο κλπ.Όλες οι σωματικές διαδικασίες που απαιτούν την επαρκή τους παρουσία υποφέρουν.
3. Αύξηση της οστεοπόρωσης
Η μείωση των αποθεμάτων του ασβεστίου οδηγεί σε αύξηση της οστεοπόρωσης και σε γρήγορη φθορά των δοντιών.
4. Αύξηση των κρουσμάτων του διαβήτη τύπου 2
Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης απαιτεί τρελούς ρυθμούς εργασίας από το πάγκρεας ώστε να παραχθεί η ανάλογη ινσουλίνη.Με τον καιρό το πάγκρεας κουράζεται και δεν μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του με επάρκεια.
5. Μερική καταστολή του ανοσοποιητικού
Η ζάχαρη έχει συνδεθεί με τη τη μείωση τόσο του αριθμού όσο και της ζωτικής ισχύος των λευκών αιμοσφαιρίων.
6. Χαμηλά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας
Η κατανάλωση της ζάχαρης δημιουργεί ανεπιθύμητα σκαμπανεβάσματα στο επίπεδο του σακχάρου του αίματος και της ενέργειας του οργανισμού.Μετά το πρώτο ανέβασμα ο οργανισμός καταρρέει,αισθάνεται πιο κουρασμένος από πριν και νιώθει την ανάγκη για ένα νέο ανέβασμα.
Ποιους και σε τι ωφελεί η ζάχαρη: 
1. Ωφελεί σοβαρά τη βιομηχανία ζάχαρης και όλους όσους εμπλέκονται σ'αυτή άμεσα ή έμμεσα:εργαζόμενους,εμπόρους ζάχαρης και προϊόντων που βασίζονται σ'αυτή κλπ.2. Ωφελεί σχεδόν όλους τους γιατρούς λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που προκαλούν στο γενικό κοινό.3. Ειδικά οι οδοντίατροι θα έβλεπαν χωρίς την τερηδόνα το βιοτικό τους επίπεδο να κατακρημνίζεται.4. Οι εργαζόμενοι στα ινστιτούτα αδυνατίσματος θα είχαν επίσης μέγα βιοποριστικό πρόβλημα χωρίς την επιδημία παχυσαρκίας που σαρώνει τα οικονομικώς ανεπτυγμένα κράτη.5. Αμ οι δεκάδες βιοτεχνίες με ρούχα μεγέθους ως XXXXXXXL(!), που τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν σαν ανοιξιάτικα μανιτάρια , μπορεί κανείς να μου πει τι θα έκαναν;6. Τέλος οι παραγωγοί και οι έμποροι συσκευασμένων,επεξεργασμένων τροφών και ποτών που μας φορτώνουν με τόνους ζάχαρης-όπως και αλατιού,τρανς λιπαρών,γλουταμινικού νατρίου κλπ- μπορείτε να φαντασθείτε τι πρόβλημα θα είχαν χωρίς τη γλυκά ένοχη συνδρομή της ζάχαρης;

Έπεισα κανέναν;
Καλό ξημέρωμα
airis

17 σχόλια:

  1. εγώ θα συμφωνήσω πως η λευκή ζάχαρη είναι ότι χειρότερο!! μέλι και πάλι μέλι!!!! :) φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Ευάκι μου!
      Κι αν το μέλι είναι κι από καλή πηγή κι όχι του εμπορίου που έχουν και ζάχαρη μέσα ακόμα καλύτερα!
      Φιλάκια! :)

      Διαγραφή
  2. Είναι θάνατος η ζάχαρη ρε γαμώτο, και να σου πω και κάτι στην τελική, μια συνήθεια είναι. Την έχω ελαττώσει κατά πολύ τελευταία, αλλά υπήρχε και μια περίοδος που πραγματικά έτρωγα μόνο γιαούρτι με μέλι και καρύδια για γλυκό και δεν είχα καμιά επιθυμία για ζάχαρη.
    Σήμερα όμως τρώω κάτι πολύ κακό... το πιο κακό.. τησ γριάς το μαλλί.. απαπα μόνο ζάχαρη.. τι να κάνω το είδα στο σουπερ μάρκετ και το λιμπίστικα, αλλά δε θα ξαναπάρω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως μια συνήθεια είναι!
      Εμένα πια δεν μου κάνουν εντύπωση τα γλυκά!
      Η αρχή κι απόφαση είναι δύσκολη!
      Είμαι σίγουρη ότι θα εγκαταλείψεις το μαλλί της γριας ;-)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. καλημερα.τα καρυδια μου αρεσουν ως ξηρος καρπος και ως γλυκου του κουταλου (ειναι το αγαπημενο μου γλυκο κουταλιου) Το μελι δε μου αρεσει καθολου, δε το τρωω ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω! Αλήθεια; Μια από τις πιο υγιεινές τροφές ( όταν προέρχεται από την πηγή κατευθείαν) αλλά και το μοναδικό τρόφιμο που δεν έχει ημερομηνία λήξης να ξέρεις!
      Τα καρύδια ( ωμά πάντα) είναι επίσης θαυμάσια επιλογή!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. ναι το ξερω οτι ειναι το μονο χωρις ημερομ.ληξης, το διαβασα παλιοτερα, αλλα δε μου αρεσει καθολου. φιλουθκια

      Διαγραφή
    3. Περί ορέξεως ...εννοείται!
      Φιλάκια καλή μου! :)

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα κι ενημερωτική δημοσίευση!
    Να σου πω ότι προσέχω τη διατροφή μου, θα σου πω ψέμματα.Ποτέ δεν κοίταζα τι θα φάω, γιατί γενικά είμαι λιγόφαγη.Και τώρα που έμπλεξα με τα δόντια σχεδόν το ΄χω κόψει.χαχαχα!Πάντως γλυκά, παγωτά κι ότι άλλα γλυκίσματα παρόλο που μ΄ αρέσουν, τ΄ αποφεύγω.Προσέχω τη σιλουέτα μου!χιχιχι!
    Σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης είχα κάνει παλιότερα αναδημοσίευση κι είχαν και τη ζάχαρη, το αλάτι(κι άλλα προϊόντα που δε θυμάμαι) σ΄ αυτά που δεν έχουν ημερομηνία λήξης.Τώρα δεν ξέρω εάν είναι ή δεν είναι σωστό!
    Γενικά όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο(κι όχι με το μέτρο!χαχαχα!).
    Πω, πω! σήμερα ξύπνησα ευδιάθετη!Να δεις κάτι μου λέει πως θα μου χαλάσει η μέρα!
    Καλημέρα καλή μου με πολλά χαμόγελα!:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σοφία μου.
      Α! Εμένα μου είχε μείνει αυτό με το μέλι αλλά νομίζω ζάχαρη κι αλάτι είναι πολύ πιθανό να μην έχουν κι αυτά ημ. λήξης!
      Και βέβαια σε όλα χρειάζεται μέτρο...Απλά για τη ζάχαρη επειδή είναι εθιστική και με μηδέν θετικά είμαι κάθετη ( σε μένα) ;-)
      Φιλάκια πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα!!
    Να είμαι ειλικρινής δεν προβληματίστηκα ποτέ για την ζάχαρη. Είναι από τα λίγα που δεν μου έχουν κόψει ακόμα οι γιατροί! χαχαχα Οπότε την απολαμβάνω όσο με παίρνει ακόμα.
    Τα καρύδια μου αρέσουν πάρα πολύ. Το μέλι όσο το λάτρευα μικρή, τώρα ούτε να το δω. Δεν πολυπροσέχω την διατροφή μου σε γενικές γραμμές. Το μόνο καλό είναι πως μειώνω σταδιακά την ζάχαρη στον καφέ μου!
    Να έχεις μια όμορφη μέρα! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μέρα δεν ήταν καλή αλλά δεν πειράζει!
      Τώρα είμαι καλύτερα! Αυτό έχει σημασία!
      Να ξέρεις μόνο ως ζάχαρη δεν είναι μόνο αυτή που βάζουμε στον καφέ μας άντε στα γλυκά μας!
      Πολλές τροφές γίνονται ζάχαρη μέσα μας ...όπως επίσης οι επεξεργασμένες-συσκευασμένες τροφές των σούπερ μάρκετ έχουν ζάχαρη μέσα!
      Είμαι ορκισμένος διώκτης της ζάχαρης αν κατάλαβες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Καρυδια με μελι!!! Μμμ!!! Αγαπημενη γευση!!! :-P
    Αλλα τον καφε μου τον πινω ακομη γλυκο! Χρειαζομαι την ενεργεια του λογω ....αυξημενων υποχρεωσεων! Ειναι εθιστικο οντως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα! Μα και μένα μου αρέσει γλυκός!
      Πάιζω με ζαχαρίνες και καστανή ζάχαρη!
      Τελευταία υιοθετώ τη στέβια!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Κάπου είχα διαβάσει κάποτε (δυστυχώς δε θυμάμαι που) πως η ζαχαροπλαστική είναι η τέχνη του να σκοτώνεις τα υλικά (ή τα θρεπτικά συστατικά τους) και αυτό γιατί η τόση ζάχαρη κάνει απλά μόνο κακό.
    Όχι μόνο δεν έχει κανένα θρεπτικό συστατικό, αλλά "κλέβει" και τα χρήσιμα από τον οργανισμό..
    Ευτυχώς δεν είμαι πολύ των γλυκών..σε ότι φτιάχνω βάζω πάντα λιγότερη ζάχαρη από όσο λέει η συνταγή(μια στο τόσο δεν κάνει πολλή ζημιά, η κατάχρηση σκοτώνει), αν και θα προτιμούσα να μπορώ να παίρνω ακόμα ακατέργαστη που χρησιμοποιύσα πριν αντί για αυτό το άθλιο κατασκεύασμα που με έκανε η κρίση να παίρνω πια..
    Το μέλι πάντως είναι η καλύτερη τροφή...ωραία ανάρτηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που μοιράστηκες μαζί μας Μαρία!
      Έχεις δοκιμάσει καστανή στα γλυκά ε; Μπράβο σου! Όντως είναι ακριβή !
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή