Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο Οκτώβρης βάφτηκε ροζ!


Ιούνιος 2012
Ξυπνώ κάποιο Σάββατο πρωί με πόνο στον αριστερό μαστό.
Δεν δίνω αρχικά σημασία. Συμβαίνει πολλές φορές στη ζωή μιας γυναίκας ένας μικρός οξύς πόνος που περνάει. Καθώς συνέχιζα να πονώ, αφηρημένη σχεδόν τον ψηλαφίζω. Είχα καιρό να κάνω την τακτική μου αυτοεξέταση. Και τότε παγώνω. Ποτέ ξανά δεν είχα εντοπίσει ογκίδιο στο στήθος. Ανησυχώ. Συνεχίζω την αυτοξέταση. Από το μυαλό μου έχουν περάσεις οι πιο άσχημες σκέψεις.
Η καρδιά χτυπάει τρελά. Δεν μπορεί να συμβαίνει σε μένα! Πέρασα ένα οδυνηρό διήμερο περιμένοντας να ξημερώσει η Δευτέρα για να τηλεφωνήσω σε γιατρό. Σκεφτόμουν την κυτταρολόγο μου... Κάθε φορά που πήγαινα για το τεστ Pap σχεδόν με μάλωνε που είχα ξεπεράσει τα 40 χωρίς να έχω κάνει μαστογραφία ποτέ. Κάθε φορά μου τόνιζε ότι οι γιατροί πλέον ζητούν μία τουλάχιστον μαστογραφία μετά τα 35! 
Δευτέρα κλείνω ραντεβού άμεσα για μαστογραφία. Ήμουν τυχερή καθώς οι μέρες του κύκλου ήταν οι ευνοϊκές για την εξέταση. Προσπαθούσα να δείξω ήρεμη. Όπως κάνω πάντα.Ευτυχώς στο πλάι μου είχα την κολλητή μου. Φυσικά γελούσα! Έλεγα αστεία σε όλη τη διάρκεια της αναμονής και αυτοσαρκαζόμουν! Η ψυχούλα μέσα έδινε τη δική της μάχη με το φόβο.
Η ανακούφιση όταν ακούς από το στόμα του γιατρού ότι είναι κάτι άλλο κι όχι καρκίνος δεν περιγράφεται. Βγαίνω με τα αποτελέσματα στο χέρι και σχεδόν χορεύω! Δυο βήματα πιο πέρα από το ιατρείο είναι η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Μπαίνω, ανάβω κερί και ευχαριστώ το θεό. Πραγματικά νιώθω σαν να μου χαρίστηκε ξανά η Ζωή!

Αγαπητή φίλη που με διαβάζεις. Εγώ υπήρξα τυχερή. Δεν συμβαίνει πάντα και το ξέρεις. Πολλές φορές η γυναίκα εντοπίζει το πρόβλημα πολύ αργά. Όταν ο καρκίνος έχει πια προχωρήσει. Πολλές γυναίκες χάνουν τη μάχη με το θάνατο τόσο νωρίς, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. 
Μην αμελείς την αυτοεξέταση σου κάθε μήνα. Είσαι η μόνη που γνωρίζεις τη φυσιολογία των μαστών σου αν αυτο-εξετάζεσαι τακτικά. Μην αμελείς την επίσκεψή σου σε γιατρό μετά τα 35.


Ο Οκτώβρης λοιπόν βάφεται κάθε χρόνο ροζ. 
Όχι γιατί είναι κοριτσίστικος, ούτε από έρωτα και ρομαντισμό.
Έχει καθιερωθεί ο μήνας αυτός να αφιερώνεται στην ενημέρωση 
και στην πρόληψη εναντίον του καρκίνου του μαστού.
Μην αμελείς το κομμάτι της πρόληψης.
Βοήθησε στην ενημέρωση κι εσύ!


Η Κορίνα και η Ευη ξεκίνησαν ένα tag ευαισθητοποίησης. Ένα tag αληθινό. Για τον καρκίνο του μαστού. Για όλο το μήνα Οκτώβριο. Θα βοηθήσεις; Στο χέρι μας είναι να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες.  Σε προσκαλώ, λοιπόν, να μοιραστείς αυτή την ανάρτηση, ώστε να τη δουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Σε προσκαλώ να γράψεις τις δικές σου σκέψεις, τα δικά σου μηνύματα, τη δική σου εμπειρία. Εάν είσαι blogger, δες το ως TAG,όπως έκανε και η Εύη και η Κορίνα. Εάν δεν είσαι, μπορείς να γράψεις το κείμενο σου και να το στείλεις στην αγαπημένη σου blogger να το δημοσιεύσει. Ή μπορείς να το αναρτήσεις στο facebook με το hashtag #επιστήθια_φίλη . Αρκεί να πεις τις αλήθειες σου.
Ευχαριστώ



Καλή σας μέρα
και καλή εβδομάδα να έχουμε!
@ριστέα

73 σχόλια:

  1. Δυστυχώς στην Ελλάδα δε δίνουμε σημασία στην πρόληψη!
    κι εγω το έχω αμελήσει .....τρέχουμε για όλους κι όχι γι εμάς Αριστέα μου! Θα πάω κι εγω μέσα στο μήνα,χτες το συζητούσα!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νάσια μου! Δυστυχώς είναι αλήθεια αυτό που λες. Αν και τα τελευταία χρόνια με το διαδίκτυο, την ενημέρωση και τις κινητές μονάδες ,κάτι έχει αρχίσει να γίνεται!
      Άντε να μην το αμελούμε!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα,μικρό μου!
    Και θα συμπληρώσω,ως "βετεράνος" καθώς με τον καρκίνο γνωριστήκαμε το 2009 ενώ συγκατοικούσαμε 5 χρόνια....
    Οι εξετάσεις να γίνονται σε νοσοκομεία εξειδικευμένα και να αξιολογούνται απο ογκολόγους!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μιλάω εκ πείρας,καθώς σε γνωστό "ξενοδοχείο" βρήκαν τη μαστογραφία μου καθαρή.....
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου,σε όλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κορίνα μου!
      Μια βαθιά υπόκλιση!
      Δεν έχω άλλα λόγια!
      Σε ευχαριστούμε και για τις απαραίτητες επισημάνσεις!
      Να είσαι πάντα γερή, δυνατή κι αισιόδοξη χαρά μου!
      Την απέραντη εκτίμησή μου σου στέλνω!

      Διαγραφή
  3. Αριστέα μου καλημέρα ....πολλά πολλά μπράβο για την ανάρτηση τη σημερινή !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου, σε ευχαριστώ πολύ χαρά μου!
      Καλή εβδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  4. Πολλά μπράβο σου που έκανες αυτή την ανάρτηση. Πρέπει να μιλάμε για αυτά τα θέματα και να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας. Η πρόληψη σώζει ζωές και πολύ πολύ πολύ σημαντικό και ο γιατρός. Έχω μεγάλη εμπειρία από τέτοια θέματα. Η μαμά μου έχει κάνει μαστεκτομή και υστερεκτομή. Και όταν αναγκάζεσαι να ζεις τέτοιες καταστάσεις, ε, είναι λαχείο να πέσεις και σε γιατρό χασάπη. Μεγάλο θέμα....... Πολύ χάρηκα που τελικά δεν ήταν τίποτα. Μην σταματήσεις την αυτοεξαίτασή σου και δεν είναι κακό να κάνεις υπέρηχο στήθους μια φορά το χρόνο....ανεξάρτητα με το καθε πότε θα σου πει ο γιατρός σου να κάνεις μαστογραφία... Φιλιά πολλά και πάντα με υγεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για όλα γλυκιά μου!
      Με ένα ιστορικό επιβαρυμένο, (κι η δική μου η μαμά με υστερεκτομή) φοβάμαι αρκετά.
      Είμαι υπέρ του υπέρηχου κι όχι τόσο της μαστογραφίας!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  5. Αριστάκι πολλά πολλά μπραβο και σε σένα για την αναρτηση και σατ υπόλοιπα κορίτσια.
    Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι μια απλή εξέταση μπορεί να μας σώσει την ζωή!
    Δεν είναι κλισε είναι η πραγματικότητα!!!!!
    Πραγματικά μπορεί να σωθείς αν προλάβεις!!
    Καλημέρα και μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ κοπέλα μου, να'σαι καλά!
      Όντως δεν είναι κλισέ!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Η πρόληψη ειναι το Α και το Ω. Σώζει ζωές! Πρεπει να μάθουμε εμεις οι γυναίκες οτι ειναι απαραίτητη και η μαστογραφία και η ψηλαφηση, να ενημερωθούμε , γιατι έτσι απλά μπορούμε να γλιτώσουμε τον εφιάλτη.

    Καλημέρα Αριστεα μου και μπράβο για την προώθηση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Στελλίτσα μου!
      Βοηθάμε τον εαυτό μας, ενημερώνουμε και όλες τις γνωστές μας!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Αριστέα μου, πράγματι η πρόληψη σώζει ζωές!!!
    Μπράβο! γι' αυτή την ανάρτηση που με τη δική σου εξομολόγηση, δίνεις κίνητρο για προληπτικό έλεγχο και φροντίδα!!!
    Να είσαι πάντα καλά γλυκιά μου και υγιής πάνω απ' όλα σε όλα τα επίπεδα!!! Τα φιλιά μου πολλά και δεδομένα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
      Να'σαι καλά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Σήμερα “μ’ έστειλες”!!!
    Την ίδια αγωνία πέρασα με τη γυναίκα μου πριν από 2 χρόνια. Κάνει κάθε χρόνο τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία. Όταν «ξεχνιέται» (το συνηθίζετε οι γυναίκες) της το θυμίζω.
    Πρόπερσι οι εξετάσεις δεν ήσαν καλές. Κάτι διαγνώστηκε επάνω δεξιά. Ήταν η πρώτη φορά που έκανε ψηφιακή μαστογραφία, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν προϋπήρχε ή εμφανίστηκε τότε. Το πόρισμα του μαστολόγου ήταν ό,τι έπρεπε να αφαιρεθεί ολόκληρο το εύρημα και να σταλεί για βιοψία.
    Η γυναίκα μου «στον κόσμο της». Τέεεεερας ψυχραιμίας σχεδόν χαμογελούσε και έδινε και σ’ εμένα κουράγιο που είχα καταρρεύσει. Ο γιατρός γέλαγε με την πάρτη μου.
    Τελικά όλα πήγαν καλά. Επρόκειτο για κάτι σύνηθες. Από τα λίγα που κατάλαβα παρόμοια ευρήματα εμφανίζονται σε πολλές γυναίκες και έχουν να κάνουν με τους γαλακτοφόρους αδένες, ή κάτι τέτοιο. Μη με παρεξηγήσεις, δεν ήμουν σε φάση για να καταλάβω ακριβώς τι μας είπε και είμαι πολύ χέστης για να ρωτήσω και να το ξανακούσω!
    Δυστυχώς θεωρούμε όλοι την υγεία μας ως δεδομένη. Θεωρούμε πως ο καρκίνος, το έμφραγμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση κλπ προσπερνάνε τις δικές μας πόρτες και χτυπάνε μόνο τις διπλανές.
    Αυτό το “όταν χάσεις κάτι τότε καταλαβαίνεις την αξία του” δυστυχώς με την υγεία δεν ισχύει. Γιατί ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο μου, σήμερα "με έστειλες" κι εμένα. Δεν περίμενα σε μια τέτοια ανάρτηση, τόσο γυναικεία, τη συμμετοχή ενός "άρρεν" και χαίρομαι αφάνταστα για αυτό! Πολύ σημαντικό και το δικό σου παράδειγμα που μοιράστηκες μαζί μας!
      Αυτό που θεωρούμε την υγεία μας δεδομένη είναι από τα μεγαλύτερο λάθη που κάνουμ εστη ζωή μας.
      Ξέρεις κι από παλιότερες δημοσιεύσεις ότι προσέχω πολύ τη διατροφή μου. Έχω αποκλείσει οτιδήποτε σε junk food κι επεξεργασμένα. Έχω ακούσει πολλά αστεία εις βάρος μου. Μπορώ να πω ότι καθημερινά με περιγελούν όσοι αντιλαμβάνονται τη σταθερότητα στο πρόγραμμά μου. Ακόμα κι οι δικοί μου άνθρωποι. Θεωρούν ότι το κάνω για λόγους ομορφιάς. Καμία σχέση. Είναι κι αυτό μια μορφή πρόληψης. Μπορεί να μην αποφύγω κάποια στιγμή τον καρκίνο, καθώς έχω πολύ βαρύ ιστορικό. Τουλάχιστον θα ξέρω ότι έχω κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μου για να καθυστερήσω κάποιες εξελίξεις.
      Σε ευχαριστώ από καρδιάς!
      Εύχομαι ολόψυχα πάντα υγεία! :)))
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Δυστυχώς εμένα οι μαστοί μου, είναι τόσο ανομοιόμορφοι που δεν μπορείς να εντοπίσεις κάτι διαφορετικό εύκολα. Γιατρός τους χαρακτήρισε σαν εντελώς ανομοιόμορφο σφουγγάρι.
    Έτσι λοιπόν αφήνομαι μόνο στην εξέταση από γιατρό την οποία όμως δεν παραλείπω. Όλοι μας είμαστε πιθανά θύματα του καρκίνου. Ευτυχώς που υπάρχουν μερικοί που ο άνθρωπος κατάφερε να τους βρίσκει όσο ακόμη είναι αδύναμοι...
    Ας ελπίσουμε πως με επαγρύπνιση και συχνή εξέταση θα μηδενίσουμε τις πιθανότητες να μας πεθάνει άδικα ένας καρκίνος του μαστού.
    Το αφιέρωμά σου αυτό είναι συγκλονιστικό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πασταφωρίτσα μου, χαίρομαι που δεν αμελείς τις επισκέψεις σου στο γιατρό. Αυτό πρέπει να το φωνάξουμε δυνατά: Όλοι μας είμαστε πιθανά θύματα του καρκίνου!!!
      Όλοι έχουμε κάποιον δικό μας που "έφυγε" από την "παλιαρρώστια"!
      Σε ευχαριστώ που ενώνεις σήμερα μαζί μας τη φωνή σου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. είναι κρίμα να χάνονται ζωές, γιατί αμέλησαν μια απλή εξέταση να κάνουν! πάνσοφο το "προνοείται ίνα μη μετανοείτε"... με τη ζωή μας δεν παίζουμε ΠΟΤΕ, τουλάχιστον όσο είναι στο χέρι μας...

    Αριστέα μου, να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!
    χαίρομαι που σε βρίσκω και στο χώρο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίκυ μου καλώς όρισες! Χαίρομαι πολύ για την παρουσία σου εδώ, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα!
      Ως το βράδυ θα έχω έρθει κι από το δικό σου χώρο!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. φυσικα και θα βοηθησω και εγω με τη σειρα μου. θα κανω αναδημοσιευση αμεσα το συγκεκριμενο θεμα. ολοι πρεπει να συμμετασχουμε σε αυτη την ανθρωπινη αλυσιδα.

    καλη εβδομαδα Αριστεα μου! φιλακιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και χαιρομαι Αριστεα μου που πηγαν ολα καλα με σενα και ηταν κατι αλλο! φιλιαααα

      Διαγραφή
    2. Πολύ χαίρομαι Κική μου! Να ενώσουμε όλες τις φωνές μας!
      Καλή εβδομάδα και σε ευχαριστώ για τις ευχές!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Μπράβο σας Αριστέα μου για την πρωτοβουλία αυτή της διάδοσης !Ελπίζω να το διαβάσουν όσοι περισσότεροι γίνεται ! Όσο για την αυτοεξέταση ,σκέψου πως αισθάνεσαι όταν κάνεις ντούς στην παραλία να ξεπλυθείς απο το θαλλασινό νερό με 40 βαθμούς ,είσαι 24 ,είσαι με φίλους και ανακαλύπτεις εκείνο το "γρομπαλάκι " ....
    Εύχομαι σε όλους να προλαμβάνουν και να μην αμελούν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολυμπία μου, σε ευχαριστώ πολύ!
      Δεν θα ήθελα (αλλά και ποιος θέλει να μου πεις) να μπω ποτέ σε αυτή τη θέση! Αν κατάλαβα καλά αυτή η 24χρονη ήσουν εσύ;
      Εύχομαι να είσαι πάντα μαχήτρια! Και πάντα υγεία!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  13. Μακάρι να γίνει συνήθεια σε όλες μας η πρόληψη...
    Ας μην αμελούμε καμία εξέτασή μας και ας τις κάνουμε όλες ως ρουτίνα, χωρίς ποτέ να εμφανιστεί λόγος, ούτε καν για την παραμικρή ανησυχία...
    Όπως και να 'χει, η γνώση, η ενημέρωση και η διάδοσή τους μετράει πάντα...
    Φιλάκια, Αριστέα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Γιάννα μου που ένωσες κι εσύ σήμερα εδώ τη φωνή σου! Ας μην αμελούμε!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  14. Σε καταλαβαίνω απόλυτα
    είχα κι εγώ ένα προβληματάκι στο παρελθόν
    ευτυχώς δεν ήταν καρκίνος απλά μια κύστη
    Μέχρι όμως να εξακριβωθεί πήγα στον άλλο
    κόσμο και γύρισα
    Πρόληψη πρόληψη πρόληψη τίποτα άλλο


    φιλιά και χαίρομαι που ανέδειξες το θέμα αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σε ευχαριστώ που ενώνεις κι εσύ εδώ τη δική σου φωνή και τη δική σου εμπειρία που και για σένα ήταν ευτυχής η κατάληξη!
      Εύχομαι από καρδιάς πάντα υγεία!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Έκανες πολύ καλά που μας το υπενθύμισες και σ' ευχαριστούμε πριγκίπισσα!
    Σορρυ που χάθηκα,έχω κάτι τρεχάματα τώρα τελευταία..
    φιλιά πολλά :))
    Kwnnie!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιτσιρίκα μου, χαίρομαι που σε βλέπω εδώ :))
      Να'σαι πάντα καλά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και μπορεί να σώσει ζωές, όντως. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται, και να αντιμετωπίζεται ως μια (σημαντική) μηνιαία συνήθεια/ρουτίνα. Δεν κοστίζει κάτι και μπορεί να γίνεται στην ησυχία του σπιτιού μας, με την άνεσή μας, από εμάς τις ίδιες. Αν δεν ξέρουμε τον τρόπο, ο γιατρός μας μπορεί να μας δείξει.
    Και, πέρα από το στήθος, οφείλουμε στον εαυτό μας να κάνουμε το τεστ Παπ ανελλιπώς, για τους ίδιους ακριβώς λόγους...
    Μπράβο σου γι΄αυτή την ανάρτηση! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη μου, σε ευχαριστώ πολύ για όλα!
      Να'σαι καλά!
      Χαίρομαι που επισημαίνεις και το τεστ Παπ! :))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Νομίζω κι η δική μου η περίπτωση έχει πολλά να πει! :)))
    Για αυτό και τη μοιράστηκα.
    Να'σαι καλά μικρή μου ομορφιά! :))
    Καλή εβδομάδα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. χεχε! Πιθανότατα δεν παίζει το player από το κινητό άρα δεν εμποδίζεται το ταχυδρομείο :))
    Φιλάκια κουκλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εχω περάσει παρόμοια φρίκη!
    Κάτι ψηλάφισα....
    Στη μαστογραφία έπεσα σ' έναν βλάκα που έγραψε υπερβολές.
    Οταν έφτασα στη γυναικολόγο μου, έμαθα πως ήμουν η τρίτη τρομαγμένη από βλάκες που έγραφαν υπερβολές στη μαστογραφία.

    Θυμήθηκα πως είναι καιρός για test pap και μαστογραφία...

    Φιλάκια πολλά:)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφάκι μου κι εγώ πρέπει να επισπεύσω κάτι ραντεβού!
      Το νου μας λοιπόν!
      Πάντα υγεία εύχομαι!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  20. Σήμερα με έκανες να έχω τύψεις... :(( Έχω ενάμιση χρόνο να κάνω εξετάσεις. Έτσι κάνω πάντα και στο τέλος παθαίνω πανικό και τρέχω και εξετάζω μέχρι και τις ρίζες των μαλλιών μου! (κυρίως αυτές!! αχαχαχα!!!) Το θέμα είναι πολύ σοβαρό κι έχω να πω μόνο, θερμά συγχαρητήρια σε σένα και σε όσες/ους το προωθούν, αλλά και σε όσες/ους είναι συνεπείς με θέματα υγείας. Σε φιλώ γλυκά χαρά μου! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ! Πέτυχα το σκοπό μου! Μπρος αύριο τελέφωνα και ραντεβού! Κι εγώ μαζί σου ναι;
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια....ας κάνουμε ό,τι μπορούμε λοιπόν!

      Αυτό με τις ρίζες...να το πάρω σοβαρά;
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  21. Πωπω! Λαχταρα που περασες κι εσυ! ΠΑΝΤΑ η καλυτερη θεραπεια ειναι η προληψη. Αλλα ειμαστε αμελεις οι ανθρωποι που να παρει η ευχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bingo Χριστινάκι μου! :)))
      Όλοι θα αμελήσουμε κάποια στιγμή! Κακώς ! Ας το θυμόμαστε λοιπόν αυτό το κακώς πιο συχνά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  22. Δύο χρόνια παρά δύο μήνες πριν, μια κόκκινη σταγόνα στην δεξιά θηλή, με έκανε σε μιαν άυπνη νύχτα, να συντάξω (στο μυαλό μου) διαθήκη, να γράψω γράμματα στα παιδιά μου (για την περίπτωση που δεν θα προλάβω να τα δω να μεγαλώνουν) και να γεράσω τον άντρα μου δέκα χρόνια!
    Απουσία ψηφιακού μαστογράφου στο νησί, και με τον υπέρηχο (ΠΡΟΣΟΧΗ) να ΜΗΝ μπορεί να αποκλείσει όλες τις μορφές καρκίνου, την πρώτη απάντηση έδωσε η ταχυδρομική αποστολή των κόκκινων δακρύων της θηλής μου για κυτταρολογική εξέταση. Πέντε άυπνες νύχτες μετά, πήρα το "καλό μαντάτο", σαν απονομή χάριτος. Το πρώτο διαθέσιμο Σάββατο, ταξίδεψα και στην Αθήνα για την μαστογραφία.
    Με αυτήν την εμπειρία νωπή, ικέτεψα μια συνομήλικη φίλη μου, (πάνω από 40) να μην αρκεστεί στον αρνητικό υπέρηχο αλλά ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κάνει την μαστογραφία που αμελούσε. Ευτυχώς με άκουσε. Πριν περάσει μήνας, είχε παλέψει με το θηρίο και το είχε νικήσει.
    Να γιατί, όπου βρεθώ, φωνάζω:
    Τα συμπτώματα στο στήθος, τις πιο πολλές φορές δεν κρύβουν καρκίνο. Ελέγξτε, χωρίς πανικό.
    ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Τα αρχικά στάδια του καρκίνου ΔΕΝ δίνουν συμπτώματα.
    Από τα 40 και μετά, είναι απαραίτητη η ετήσια μαστογραφία. Ιδανικό είναι η μαστογραφία να συμπληρώνεται από υπέρηχο ( βελτιώνονται οι δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης) με τον γιατρό που κάνει τον υπέρηχο, να χρησιμοποιεί την μαστογραφία σαν χάρτη.
    Συγγνώμη για την (πολύ) πολυλογία, αλλά εσύ μου έδωσες το θάρρος ("στείλε το κείμενό σου στην αγαπημένη σου μπλογκερ... ") :-))
    Πολλά πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή την απονομή χάριτος ...πόσο τη νιώθω!!!!!!
      Χαίρομαι που ως γιατρός Αννούλα μου παρατήρησες όσα παρατήρησες!
      ΕΠΡΑΞΕΣ ΑΡΙΣΤΑ! Και πολύ σε ευχαριστώ γι αυτό! :)))
      Αμέτρητα φιλιά και πάντα με υγεία αγαπημένη μου ♥

      Διαγραφή
    2. πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες της Άννας και ισχύουν! Η μητέρα μου παρόλο που ήταν ένα στάδιο πριν την μετάσταση δεν είχε συμπτώματα, ούτε καν ένιωθε τους δύο όγκους που εμφανίστηκαν 9 χρόνια μετά την πρώτη της μαστεκτομή. Δεν θέλει εφυσηχασμό αλλά ούτε και πανικό.

      Διαγραφή
  23. Με μια ανάσα διάβασα το κείμενό σου. Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά στο τέλος. Κι έκανες πολύ καλά που το υπενθύμισες.
    Πάντα υγεία, Αριστέα μου. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ καρδούλα μου!
      Να'σαι καλά!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα Αριστέα μου!! Να σαι πάντα καλά κι όλος ο κόσμος ειδικά από τέτοιες μάστιγες!! Ένα τεράστιο μπράβο σε όσους το πάλεψαν ,το παλεύουν καθώς και στις οικογένειές γιατί τέτοιες στιγμές νοσούν όλοι κι έχουν ανάγκη στήριξης και κουράγιου!
    Να σαι πάντα καλά! Σε φιλώ γλυκά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρί -Έλενα!
      Κι εγώ έχω το μπαμπά από δεκαετίας νικητή με βοήθεια τη θετική σκέψη, το θεό και την ηλικία του :)
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  25. Είναι ίσως η μόνη μορφή καρκίνου που με την έγκυρη γνώση, θεραπεύεται και καταπολεμάται πολύ ευκολότερα από άλλες μορφές.
    Χαίρομαι πολύ που το υπενθύμισες, είναι ένα θέμα που δε θα έπρεπε να παραμελείται! Αγαπώ τον εαυτό μου, σημαίνει γνωρίζω το σώμα μου και το προσέχω!
    Συναισθάνομαι την αγωνία σου, είχε βγάλει ο Άλεξ έναν όγκο στο χέρι και μέχρι να πάμε για ειδικές εξετάσεις είχαμε παραλύσει... Ευτυχώς που δεν ήταν τίποτα σοβαρό για κανέναν! Ούτε για εσένα, ούτε για εκείνον!
    Φιλάκια πολλά!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα :))) σμουυυυυτς :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ αγγελούδι μου! :)
      Σε ευχαριστώ πολύ για όλα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  26. Σκιάχτηκα λίγο στην αρχή... Ευτυχώς όλα καλά!
    Έχω ζήσει παρόμοια εμπειρία, από κακή διάγνωση σε... "ξενοδοχείο" όπως πολύ σωστά το λέει η Κυριακή πιο πάνω. Έκανα διαθήκες, σενάρια και όλα τα συναφή...
    Δεν παραλείπω να κάνω τον ετήσιο έλεγχο και μάλιστα ο μαστολόγος μου είπε πρόσφατα, ότι υπάρχει πλέον και καρκίνος μαστού σε άνδρες. Σπάνια ακόμα μορφή, αλλά υπάρχει.
    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!
      Υγεία εύχομαι πάνω απ' όλα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα Αριστάκι μου!
    Πολλά μπράβο για την ανάρτησή σου!
    Εύχομαι σε αυτή τη χώρα κάποτε να υπάρξει η πρόληψη... φαίνεται να έχει αφαιρεθεί από το λεξικό η σημασία της όσον αφορά τα ιατρικά...
    Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά για σένα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αριστέα μου θα μου επιτρέψεις λόγω εμπειρίας να διορθώσω κάτι! Πλέον η μαστογραφία πρέπει να ξεκινάει πριν τα 35, όχι μετά.. Δεν είναι υπερβολή, είναι σωστή πρόληψη! Προσωπικά επειδή έχω πολύ αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσω λόγω κληρονομικότητας οι γιατροί μας είπαν ότι σε 2 χρόνια στα 30 μου πρέπει να ξεκινήσω. Μπράβο για την ανάρτηση καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α με συγχωρείς, μετά τα 40 καλό είναι να γίνεται έλεγχος ανά εξάμηνο διότι έχει παρατηρηθεί αρκετές γυναίκες να εμφανίσουν 2-3 μήνες μετά την εξέταση..Οπότε για να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια( μετάσταση) προληπτικά μετά τα 40 ας γίνεται έστω και η απλή εξέταση πιο συχνά!

      Διαγραφή
    2. Κατερίνα μου, έχεις απόλυτο δίκιο για τις επιβαρυμένες λόγω ιστορικού περιπτώσεις! Όπως εγώ κάνω κάθε εξάμηνο τεστ παπ!
      Όσον αφορά το στήθος όσο πιο συχνά το αφουγκραζόμαστε και το ψηλαφίζουμε τόσο καλύτερα!
      Σε ευχαριστώ για όλα!

      Τις καλύτερες ευχές μου για τη μανούλα :)

      Διαγραφή
    3. Μπράβο που κάνεις κάθε εξάμηνο!!
      Το πιστεύεις ότι δεν αρκεί η ψηλάφιση γιατί μερικοί όγκοι δεν φαίνονται και ας είναι σε προχωρημένο στάδιο; Της μητέρας μου τώρα ήταν δύο όγκοι σε μέγεθος καρφίτσας ένα στάδιο πριν την μετάσταση, Το καλύτερο είναι άνω των 40 πρώτα μαστογραφία κ το επόμενο εξάμηνο υπέρηχο! Συγνώμη για τις παρεμβάσεις μου!! Φιλάκια

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ για όλα όσα μοιράστηκες μαζί μας!
      Να'σαι καλά Κατερίνα μου! :)

      Διαγραφή
  29. Πολύ σωστή η πρωτοβουλία σου Αριστέα μου γιατί αφορά όλες τις γυναίκες και η πρόληψη σώζει ζωές! Να μην αμελούμε ,είναι σημαντικό να παρακινούμε τις φίλες μας , μερικές στέκονται τυχερές με την έγκαιρη διάγνωση , κάποιες άλλες όμως όχι!!
    Ευχαριστούμε Αριστέα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Νικόλ μου! Αυτή είναι η ουσία της δημοσίευσης: παρακίνηση!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  30. Μπράβο σου Αριστεα μου για αυτή την ανάρτηση!
    Η πρόληψη σώζεο ζωές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινα σε ευχαριστώ. Εσύ ήσουν για μένα η αρχή του νήματος!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  31. Πανέμορφη ανάρτηση Αριστέα μου!
    Έχεις τόσο μα τόσο δίκιο! Μακάρι όλες οι γυναίκες να φροντίζουμε και να προσέχουμε περισσότερο τον εαυτό μας για να μην συμβαίνουν τα χειρότερα...
    Ροζ, λοιπόν, για υπενθύμιση και προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Περιττό να σου πω πως στην αρχή με κοψοχόλιασες...παρόλο που είδα την ημερομηνία, όσο σε διάβαζα αγωνιούσα...χόρεψα μαζί σου από την ανακούφιση που έδωσαν τα αποτελέσματα...
    Πόσο δίκιο έχεις σε όλα!
    Μπράβο για την καταπληκτική ανάρτηση...
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μαρία μου...πόσο με συγκίνησες! Χόρεψες μαζί μου! Οι φίλοι χαίρονται στη χαρά σου!
      ΣΛ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  33. Δυστυχώς δεν έχουεμ ακόμα συνηδητοποιήσει το πόσο σημαντικό είναι η πρόληψη. Το ξεχνάμε, από φόβο μήπως; Θυμάμαι πριν κάποια χρόνια, είχα ακούσει (κατά λάθος) τη μάνα μου να μιλάει στην Θεία μου και να της λέει ότι υπαρχει περίπτωση να έχει Καρκίνο του Μαστού και περιμένει τα αποτελέσματα και τι θα γίνει που τα παιδιά θα μείνουμε μόνοι μας.... τρόμαξα, αλλά την επόμενη μέρα έμαθα (τώρα όχι καταλάθος) ότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Δεν μας είπε ποτέ τίποτα!
    Ευχαριστούμε @ριστέα για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Έχω χάσει πολύ αγαπημένα πρόσωπα απ' αυτή την κωλοαρρώστεια. Ήμουν μικρή και μου στοίχισε αρκετά. Όσο σκέφτομαι ότι ο κίνδυνος ελοχεύει,ανατριχιάζω,είναι μεγάλο "αγκάθι" μέσα μου.
    Δεν πρέπει να αμελούμε τίποτα που αφορά στην υγεία μας. Είναι το πολυτιμότερο αγαθό και δυστυχώς,πολλές φορές το συνειδητοποιούμε όταν είναι πια αργά.

    Φιλιά πολλά,όμορφή μου Αριστέα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που από μικρή είσαι (θέλοντας και μη) ευαισθητοποιημένη!
      Φιλάκι πολλά!
      Υγεία σου εύχομαι πάνω απ' όλα!

      Διαγραφή
  35. Πολύ χρήσιμη η υπενθύμισή σου, Αριστέα... Ειδικά για εμένα, που τις γυναικολογικές (ειδικά) εξετάσεις πρόληψης τις αμελώ. Για να μην αναφέρω πως δεν ξέρω να κάνω ψηλάφιση μαστών, αν και μάλλον ανήκω σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Σε λίγες ημέρες είναι το ετήσιο ραντεβού μου με τον γυναικολόγο μου, οπότε θα του ζητήσω να μου δείξει - αυτός είναι μάλλον ο κατάλληλος, ε;
    Καλό σου βράδυ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω! Φυσικά και μπορεί να σου δείξει ο γιατρός ! Να το επιδιώξεις :)
      Εύχομαι υγεία πάντα χαρά μου!
      Φιλιά και καλό ξημέρωμα να έχεις!

      Διαγραφή