Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

"ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ" 1η ανάρτηση συμμετοχών του 4ου παιχνιδιού (2ου κύκλου)

 

Αγαπημένοι φίλοι του Παιχνιδιού μας! Αγαπημένοι φίλοι αναγνώστες.
Έφτασε η μέρα που οι συμμετοχές στο 4ο Παιχνίδι του 2ου κύκλου δίνονται σε όλους εσάς προς βαθμολόγηση, για να αναδείξετε την ιστορία της προτίμησής σας.
Θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν την αγαπημένη μου Φλώρα που με εμπιστεύτηκε εν λευκώ, για να την ξαλαφρώσω από την κούραση που ακολουθεί μια τέτοια διοργάνωση, αλλά και για να μπορέσει κι αυτή να έχει τη χαρά της βαθμολόγησης.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσοι έστειλαν συμμετοχή σε αυτό το 4ο Παιχνίδι μας, γιατί με εμπιστεύτηκαν και ξόδεψαν χρόνο και σκέψη για να γράψουν και να λάβουν μέρος σ' αυτό. 
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι λέξεις που έδωσε ο νικητής του προηγούμενου Παιχνιδιού δυσκόλεψαν σημαντικά τους επίδοξους γραφιάδες μας! 
Οι 14 συμμετοχές αποδεικνύουν πώς λίγοι θέλησαν να τα βάλουν με τις λέξεις που επιλέγηκαν αυτή τη φορά. Όμως έχω τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσω σε όλους εσάς δεκατέσσερις εξαιρετικές συμμετοχές. Θα μοιραστείτε μαζί μου σίγουρα την ίδια ευχαρίστηση διαβάζοντας, θα εντυπωσιαστείτε μα και θα δυσκολευτείτε πολύ να ψηφίσετε!

Οι κανόνες για τη βαθμολόγηση είναι οι εξής:
Μπορείτε να βαθμολογήσετε με 3, 2 και 1 ξεκινώντας από 3 για την καλύτερη και φθάνοντας στο 1 για την τρίτη  κατά σειρά στην προτίμησή σας.
Όπως και τις προηγούμενες φορές, για αποφυγή αδικιών,
είναι πλέον υποχρεωτικό να βαθμολογήσετε τρεις ιστορίες.
Δεν μπορείτε να δώσετε σε 2 ιστορίες ίδιο βαθμό. 
Δεν μπορείτε να βαθμολογήσετε ανώνυμα.
Δεν μπορείτε να βαθμολογήσετε τη δική σας ιστορία.
Εγώ δεν θα βαθμολογήσω για ευνόητους λόγους...

Τις βαθμολογίες σας θα τις στείλετε με σχόλιό σας στο τέλος των  αναρτήσεων. 
Χαρά δική μου αλλά και των συμμετεχόντων φαντάζομαι, θα ήταν να ακούσουμε τα σχόλιά σας, θετικά ή αρνητικά για τις ιστορίες ή για κάτι που πήγε ή δεν πήγε καλά σ' αυτό το παιχνίδι, ώστε στο επόμενο να έχει διορθωθεί. 
Καλό θα είναι διαβάζοντας να κρατάτε και σημειώσεις με τους αριθμούς των κειμένων που σας εντυπωσίασαν και στο τέλος να επιστρέψετε για μια 2η ανάγνωση όσων ξεχωρίσατε, ώστε να πάρετε τη σωστή απόφαση για τη βαθμολογία που θα δώσετε.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΕ 
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/12 /2013

Το Σάββατο  21/12/13
θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα της βαθμολογίας σας 
και θα ανακηρυχθούν οι 3 νικητές του  4ου παιχνιδιού του 2ου κύκλου.
Ως τότε εσείς να στέλνετε με σχόλιο τις βαθμολογίες σας,
Στο 4ο παιχνίδι του 2ου κύκλου
μαζεύτηκαν  14 ισυμμετοχές

ιστορίες και ποιήματα
 βασισμένες στις λέξεις:


Μακροθυμία, Καλοσύνη,
Αγαθότητα,
Πραότητα,Εγκράτεια


και μοιράστηκαν σε δύο αναρτήσεις, που θα βρείτε παρακάτω.
Για τη διευκόλυνση σας, δίπλα, στα αριστερά του μπολγκ 
πατώντας πάνω στις δύο εικόνες του Παιχνιδιού θα μπαίνετε απευθείας
στην πρώτη ή στη δεύτερη ανάρτηση.

Ελπίζω όλα να πήγαν καλά!
Αν δείτε ότι μου ξέφυγε κάποιο λάθος ειδοποιείστε με εγκαίρως!
Επίσης να πω ότι η ιστορία 10 (εσωτερικός μονόλογος) είχε άλλη μορφή 
η οποία δεν έβγαινε κατά τη μεταφορά της.
Ελπίζω να μην τη "τσάκισα" πολύ!
Προσπάθησα σε όλους να κρατήσω τις αποστάσεις και τις παραγράφους
που είχαν
Εύχομαι το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί!

Καλή σας ανάγνωση!
Καλά να περάσετε!
Και καλή βαθμολόγηση! 

1.Για όλα φταίει ο Ανταίος

Μόλις οι λέξεις σκάσανε, μου ‘φυγε το τσερβέλο
και τον Ανταίο με κλωτσιές να κυνηγήσω θέλω.
Σαν άνθρωπος φημίζομαι πως καλοσύνη έχω
αλλιώς σανίδα θα πιανα ξοπίσω του να τρέχω.

Με απορία σκέφτομαι τι στοίχημα έχει βάλει
να μας τρελάνει ξαφνικά του ήρθε στο κεφάλι.
Οι λέξεις δεν είναι πρόκληση είναι διαστροφή
και αν καταπιαστώ μ’ αυτές θα ναι καταστροφή.

Τέρμα και η εγκράτεια, τα νεύρα μου τσατάλια
στο διάολο να πάν μαζί  βραβεία και μετάλλια.
Και αν πατώσω τελικά από βαθμολογία 
απ’ όλα αξίζει πιο πολύ η ψυχική υγεία.

Για μια καρφίτσα έπαθλο αξίζει τάχα  τον κόπο
 συνδυασμό των λέξεων να ψάχνω εγώ  και  τρόπο,
που ούτε ως αρχιεπίσκοπος  δεν θα τα καταφέρω,
κείμενο με όλες αυτές σε πέρας να το φέρω.

Και να που απ’ τη σύγχυση ξεσπώ στα θύματά μου
μες’ στο ψυγείο με σπρώχνουμε  τώρα τα βήματά μου.
Κι ορμάω ασυγκράτητα τώρα στα αλμυρά 
κι έπονται στη συνέχεια και όλα τα γλυκά.

Tην πρώτη λέξη διάβασα που είναι μακροθυμία 
κι ευθύς να γράψω μου κόπηκε κάθε επιθυμία. 
 Παρά την αγαθότητα  που με χαρακτηρίζει 
πόσο ν’ αντέξει ο άνθρωπος στο τέλος σιχτιρίζει.

Ανταίε  μ’ όλη  την ηρεμία μου και την πραότητά μου
έξω απ’ τα ρούχα μ’ έβγαλες κι από τα λογικά μου.
Με τις μεγαλεπήβολες ιδέες και εμπνεύσεις 
το διασκεδάζεις φαίνεται και θες να μας παιδεύσεις.  

Λες και δεν έφτανε η φωτιά που η Φλώρα έχει ανάψει,
τη φαντασία με το στανιό που θέλει να μας εξάψει,
ήρθες και το δυσκόλεψες και το ‘κανες βουνό
και το μυαλό δεν λειτουργεί όσο κι αν το κουνώ.

Γι αυτό κι εγώ αποχωρώ η δόλια χαζοβιόλα
και σας χαρίζω από καρδιάς και τα βραβεία όλα. 
Κι εύχομαι σ’ όλους εσάς που ‘στε  δεξιοτέχνες
τιμές και δόξες και χαρές φίλοι μου λογοτέχνες. 

2.Η Κάρτα 14


Είχα πολύ καιρό ν΄ανοίξω το τελευταίο συρτάρι της παλιάς κομότας, αυτό που έχω ονοματίσει «συρτάρι των  αναμνήσεων» κι είναι γεμάτο φωτογραφίες, προγράμματα θεάτρου και συναυλιών, ένα βελούδινο κουτί που περιέχει το  βαφτιστικό μου σταυρό , μία χρυσή ταυτότητα με χαραγμένο το όνομά μου, ένα μενταγιόν ,  όλα δώρα της νονάς μου .
Η νονά μου, δεν μου δώριζε ποτέ παιχνίδια,  στα γενέθλιά μου  προτιμούσε να περάσουμε μαζί ένα απόγευμα πηγαίνοντάς με σε συναυλίες ή σε παραστάσεις μπαλέτου, κουβέντιαζε πολύ μαζί μου , ζητούσε τη γνώμη μου, μου αγόραζε συνήθως βιβλία,  χρώματα ζωγραφικής , υλικά χειροτεχνίας και επέμενε να με βγάζει  πολλές φωτογραφίες.
Την παραμονή των 10ων γενεθλίων μου , αφού φάγαμε το μεσημέρι στο πολυτελές  εστιατόριο ενός Ξενοδοχείου ,  πήγαμε να επισκεφθούμε τη  Madame Oly, συμμαθήτρια και στενή φίλη της μητέρας της.
΄Ητανε μία μεγαλόσωμη και ευτραφής κυρία, με έντονο μακιγιάζ, ντυμένη με ένα εντυπωσιακό βαθυπράσινο γυαλιστερό καφτάνι, με χρυσά κεντήματα.
 Αφού μας πρόσφερε τσάι και γλυκά,   περάσαμε σε ένα μικρότερο δωμάτιο με μία εντυπωσιακή βιβλιοθήκη, τοίχους γεμάτους πίνακες σε χρυσωμένες κορνίζες και βαριές σκουροκόκκινες βελούδινες κουρτίνες στα παράθυρα.
Η Madame Oly κάθισε στη βαθειά  πολυθρόνα της πίσω από το σκαλιστό γραφείο και άρχισε να απλώνει μπροστά της τα χαρτιά μιάς παράξενης τράπουλας . Μιλούσε χαμηλόφωνα και με είχε συνεπάρει η εικόνα  των περιποιημένων χεριών της,  με τα κατακόκκινα βαμμένα νύχια, που κινούνταν τελετουργικά απλώνοντας και ανακατεύοντας τις κάρτες της τράπουλας.
 Με καλέσανε να πλησιάσω , αμέσως η Madame Oly έβαλε μπροστά μου την τράπουλα και με προέτρεψε να τραβήξω μία κάρτα, την αναποδογύρισε και είπε : Ω! Η κάρτα 14, η Εγκράτεια!  έπειτα έπιασε απαλά την παλάμη μου, χάϊδεψε το εσωτερικό της και βύθισε το  βλέμμα της στο δικό μου.
΄Αρχισε να  μιλάει με απαλή υποβλητική φωνή, αλλά αυτά που έλεγε ήτανε εντελώς ακατανόητα για μένα, «Αυτή η κάρτα  μικρή μου, δηλώνει μετριοπάθεια, υπομονή, έλλειψη εγωκεντρικών κινήτρων κι αυτό το τελευταίο να θυμάσαι, μας ανεβάζει, έστω και πρόσκαιρα , στο επίπεδο των αγγέλων.
Ω! Πόσο προικισμένη ψυχή έχεις….. με μακροθυμία, σπάνια αρετή η ανεκτικότητα απέναντι στα σφάλματα και τα ελαττώματα των άλλων, με αγαθότητα και καλοσύνη, με πραότητα, τι πιό θαυμάσιο από την εσωτερική γαλήνη, να θυμάσαι μικρή μου ότι η υπομονή και η πραότητα είναι δύναμη , πραγματικά πράοι, μπορούνε να είναι μόνο άνθρωποι με δυνατό χαρακτήρα.
Υστερα έσκυψε και φίλησε απαλά το χέρι μου, το ακούμπησε στο στήθος της στο μέρος της καρδιάς και μου είπε « Μην το ξεχάσεις ποτέ : Είσαι μεσολαβητής μεταξύ γής και ανώτερων πεδίων, δείξε αδιαφορία στη μικρότητα και πορέψου με ευελιξία, οι ήρεμοί σου τρόποι και η ευκολία προσαρμογής θα είναι σπουδαία εφόδια στη ζωή σου….»
Δεν κατάλαβα και πολλά τότε, θυμάμαι όμως  πως στη συνέχεια πήγαμε στη Λυρική ,όπου με τύλιξε η μαγεία του Καρυοθραύστη !!! ΄Εχω φυλάξει  το πρόγραμμα αυτής της παράστασης, όπως και την  ανάμνηση των 10ων γενέθλίων μου μαζί με τη θύμιση της αγαπημένης μου νονάς και  τα λόγια της Madame Oly  που είναι για πάντα χαραγμένα στην καρδιά μου….

3. ΑΓΩΝΑΣ  ΓΟΝΙΜΟΣ

  Το λιόγερμα, σαλαγούσε τις τελευταίες ηλιαχτίδες κατά τη Δύση. Η μαύρη σκιά όρθωσε το πονεμένο κορμί μ' ένα στεναγμό . Στηρίχθηκε στην αξίνα και καθώς έριξε μακριά το βλέμμα, μπορούσες να διακρίνεις την καλοσύνη, που ανάβλυζε απ' τη ματιά του, φωτίζοντας, θαρρείς τα δασιά φρύδια και την ατίθαση γενειάδα. Σκούπισε με την φαρδομανίκα τον κάματο από το μέτωπο και, μετρώντας με το μάτι την φτενή σοδειά, πήρε βαθιάν ανάσα.  Την έβγαλε μ' ένα :"Δόξα τη Μακροθυμία Σου Κύριε!"· και τα στάχυα συγκατάνευσαν στο απαλό φύσημα του αέρα.
Ξέλυσε από την μέση του το φθαρμένο ράσο, για να ξαναγίνει από Ζευγάς, Παπάς.
   Ήταν το ίδιο εκείνο ράσο, που φορούσε τότες, που τον κάλεσε ο Επίσκοπος για να τον επιπλήξει. Γιατί δεν απέδιδε τα έσοδα της ενορίας στην "μητέρα" Επισκοπή. Με ποιο δικαίωμα τα σπαταλούσε, για να δώσει στέγη στις "κοινές" και στα παιδιά τους, αυτούς τους "σπόρους της αμαρτίας", που "ο Θεός έχει καταραστεί".
"Κάπως αλλιώς αντιλαμβάνομαι εγώ την Αγαθότητα του Μεγαλοδύναμου" , συλλογίστηκε, μα δεν μίλησε. Είχε πικρήν εμπειρία από την "πραότητα" του Επισκόπου. Εξάλλου, είχε ασκηθεί από μικρός στην εγκράτεια.
  Λίγες μέρες αργότερα, διάβασε για την μετάθεσή του. Μάταια αναζήτησε την έδρα της νέας ενορίας στο χάρτη. Το χωριό το είχε ξεχάσει ο χαρτογράφος όπως κι όλοι οι άνθρωποι.
Φθάνοντας, βρήκε, στον μυχό μιας χαράδρας, σκόρπια σπίτια, σκόρπια κατσίκια, σκόρπια παιδιά, ένα γεφύρι ξύλινο, έτοιμο να σκορπίσει κι αυτό.
Κι ένα Σκολειό κλειστό, με  φαφούτικα παράθυρα. Ένα δύσκολο ταξίδι ξεκινούσε.............................................................................
  Ο Ζευγάς - Παπάς, γνώρισε από μακριά την μικροσκοπική φιγούρα, που πηδούσε ανυπόμονα από τό'να πόδι στ'άλλο , μπρος στο κατώφλι  της φτωχικής κάμαρας του ιερέα . Το παιδάκι, κουνούσε ζωηρά τα χέρια και τον φώναζε:
-Παπά Θωμάα ! Παπά Θωμάααα!!
-Τί ' ναι μωρέ Στελλάκη;
-Ήρτε! Η Δασκάλα ήρτε! Την είπα ότι είναι τυχερή, που βρήκε το  Σκολειό με παραθύρια και σόμπα. Την είπα  ότι κάθε πρωί έχει γάλα και ψωμί και ζάχαρη για όλους. Και χαρτιά και βιβλία κι απ' όλα. Και για το καλό γεφύρι την είπα, για να μη φοβηθεί και φύγει. Κι είπε ότι θέλει να κάτσει κι ότι θέλει και σένα να συνεχίσεις να μας  μαθαίνεις πράματα μαζί της και....
Ο μικρούλης θα συνέχιζε για πολύ ακόμα, αν δεν είχε προβάλλει μια μικροκαμωμένη καστανή κοπέλα, με φωτεινά μάτια.
-"Καλησπέρα Πατέρα". Κι η φωνή της έτρεμε.
  Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο παπά-Θωμάς, έσφιγγε στην αγκαλιά  του έναν από τους πιο  αγαπημένους του "σπόρους της αμαρτίας", που είχε τόσο σπαραχτικά αποχωριστεί πριν λίγα χρόνια.
  Τα μάτια του παπά Θωμά,  γέλασαν. Η ψυχή του ξαπόστασε.
Κι αν το χωριό
το ξέχασε ο χαρτογράφος,
                                δεν το ξέχασε
                                             ο Θεός...


4.Η διάγνωση

Την πρώτη φορά ήταν 18. Ο πατέρας του είχε γυρισμένη την πλάτη κρατώντας σφιχτά το χαρτί. Γύρισε και με υποτυπώδη εγκράτεια τον κοίταξε στα μάτια σκίζοντας επιδεικτικά την αίτηση για την Καλών Τεχνών.
«Πέταξε τα σκουπίδια πριν καθίσεις για φαγητό και πλύνε τα χέρια σου», του είπε τρώγοντας κρέας με όρεξη.
Δεν ακούμπησε το πιάτο του. Το βράδυ έπεσε  στο κρεβάτι με πόνους στη κοιλιά. Πριν χαράξει άδειασε το περιεχόμενο του στομάχου του πάνω στο μαξιλάρι.
Μια άλλη φορά τον έπιασε πριν τα 35. Αγαπούσε μια κοπέλα αλλά τα λόγια του πατέρα του ήταν τελεσίδικα:
«Θα πάρεις την Λ. Είναι  μεγαλύτερή σου αλλά έχει καλή προίκα. Άσε τις αγάπες και τους έρωτες κατά μέρος».
Αντιμετώπισε με πραότητα τον απολυταρχικό πατέρα και δέχτηκε την απαίτησή του. Τη νύχτα του γάμου στριφογύριζε στο κρεβάτι αφήνοντας βαριές και κοφτές ανάσες. Η γυναίκα του, κάθε τρεις και λίγο τον σκούνταγε:
«Σταμάτα πια να κοιμηθώ! Όλο παράπονα είσαι. Τίποτα δεν έχεις πέσε και κοιμήσου.»
Στην δουλειά, εργατικός και πρόθυμος να εξυπηρετήσει και να καλύψει όποτε χρειαζόταν τους συναδέλφους του.
«Οι καλοσύνες κύριε Ευγενόπουλε δεν θα σας βγουν σε καλό», του λεγε ο προϊστάμενος. «Εδώ είναι χώρος εργασίας. Όχι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Τελευταία φορά που σας κάνω παρατήρηση. Μην ξεχάσω, θα ήθελα σαν βοηθός μου να πάρετε αυτή τη λίστα και να ανακοινώσετε την απόλυση στους κάτωθι… »
Γύρισε σπίτι με πονοκέφαλο. Μπήκε για ντους να χαλαρώσει και καθώς λουζόταν διέκρινε στα δάχτυλα των ποδιών τούφες από τα μαλλιά του.
«Γυναίκα! Τρέξε!..», φώναζε κι οι φλέβες στην καρωτίδα του πάλλονταν με απόγνωση.
Η γυναίκα τον αντίκρισε με δάκρυα στα μάτια να της δείχνει το σιφόνι.   
«Κοίτα πόσες τούφες…! Μαδάω. Τα δάχτυλά μου… Ξεφλουδίζουν. Κοίτα.», της έλεγε και πέταγε κάτω κομμάτια αφυδατωμένης σάρκας.
Εκείνη κοίταζε αλλά δεν έβλεπε τίποτα.
«Θα πάμε στο γιατρό αύριο να σε δει εντάξει; Είσαι κουρασμένος. Τίποτα δεν έχεις.»
Ο ένας γιατρός διαδεχόταν τον άλλο.
«Κύριε Ευγενόπουλε πείτε μου τι νιώθετε; Σας βλέπω απόλυτα υγιή».
«Ησυχάστε κύριε Ευγενόπουλε δεν έχετε τίποτα. Οι εξετάσεις σας είναι απολύτως φυσιολογικές.»
«Φυσικά και ξέρω τι σας λέω κύριε Ευγενόπουλε.  Άγχος έχετε. Η μάστιγα της εποχής μας. Πάρτε αυτά τα χάπια κι ηρεμήστε».
Τους πίστεψε με την αγαθότητα και την ευκολοπιστία που ήταν ποτισμένα τα κύτταρά του. Δεν είχε λόγους να αμφισβητεί τη διάγνωση.
Τελευταία φορά που είχε τα συμπτώματα ήταν όταν ήρθαν για τον πατέρα του.
«Δεν μπορείτε κύριε Ευγενόπουλε να τον φροντίσετε. Υπογράψτε εδώ και θα τον περιποιηθούμε εμείς. Δεν θα του λείψει τίποτα. Δεν μπορείτε να του παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα. Είναι για το καλό του! Θα σας ενημερώνουμε μηνιαίως για το λογαριασμό. Καληνύχτα σας κύριε Ευγενόπουλε».
«Καληνύχτα σας κύριε Ευγενόπουλε», είπε ο ηλικιωμένος άντρας στον άγνωστο που έβαλε με μακροθυμία την υπογραφή του.
Πριν ξαπλώσει τράβηξε με δύναμη τη σάρκα που απέμεινε, από το κεφάλι προς τα πόδια κι έκρυψε το δέρμα του στο συρτάρι. Η γυναίκα του ποτέ δεν κατάλαβε τη διαφορά.

Ακόμα και τώρα καμιά φορά τις νύχτες, παίρνει το δέρμα του και σκεπάζει τον άγνωστο που κοιμάται στο κρεβάτι του. 

5.Απολογισμός Ζωής


Απ' το εκτυφλωτικό φως, που πήγαζε απ' το λευκό τούνελ, και διέλυε το πυκνό σκοτάδι που επικρατούσε, άρχισαν να ξεπροβάλλουν δύο αστραπόμορφοι με μακριά χρυσά μαλλιά. Απαράμιλλη ανέκφραστη ωραιότητα. Ωστόσο ξεχείλιζαν αγάπη, η αγαθότητά τους παρέλυε και μετάγγιζε ζεστασιά. Ήταν ο Προστάτης Άγγελος κι ο Άγγελος Υποδοχής, που ζύγωσαν κοντά στην ψυχή του κεκοιμημένου, κι έδιναν την δική τους υπερπροσπάθεια, να την προστατεύσουν και να την σώσουν απ' τα δαιμόνια.

Δαιμόνια που άλλαζαν συνεχώς την μορφή τους, και φοβέριζαν την ψυχή. Πότε άγριοι λύκοι, που έτειναν λυσσασμένα. Πότε σκύλοι, που το γαύγισμά τους ξεκούφαινε. Πότε δίμετροι, γεροδεμένοι μελαμψοί άντρες, που προσπαθούσαν να κάνουν την ψυχή να χάσει κάθε ελπίδα για την σωτηρία της. Αδυσώπητες κατηγόριες, ψευδείς κι αληθινές. Κατηγόριες που ακούγονταν με γνώριμες φωνές "Επιτέλους, γλιτώσαμε απ' αυτό το ανηλεές αφεντικό. Καμιά μακροθυμία και καλοσύνη. Μόνο εξεταστικά βλέμματα, ανικανοποίητες απαιτήσεις κι αλλεπάλληλες προσβολές, θαρρείς και ηδονιζόταν να μας ταπεινώνει." "Πολύ σπάταλος, ρε παιδί μου. Καμιά εγκράτεια πια. Άγγιζε τα όρια της επιδειξιομανίας η ασυδοσία του φορές φορές." "Αυτό που δεν τον χαρακτήριζε στα σίγουρα ήταν η πραότητα. Ακροβατούσε στο σχοινί της ευερεθιστότητας. Μπορούσε να γίνει εξαιρετικά σαρκαστικός, και να κινεί με περισσή επιδεξιότητα τους σπάγκους, μεταβάλλοντας τον οποιονδήποτε σε μαριονέτα, οδηγώντας τον στην πλήρη αποστροφή και βγάζοντάς τον εκτός εαυτού." [...]

Μία στάλα δάκρυ λαμπύριζε στην κόχη του ματιού της ψυχής. Όχι επειδή την βάραιναν με ανυπόστατες δηλώσεις, μα επειδή ήξερε ότι -πολλά απ' αυτά- ήταν η πάσα αλήθεια.
Ανυπολόγιστο το βάρος που απίθωνε στο ζύγι, αγνοώντας κώδωνες και προειδοποιήσεις. Μα τώρα ήταν αργά για αλάφρωμα της ζυγαριάς κι εξιλέωση μετά επανορθώσεων. Κι αυτό το γνώριζε καλά, και γι' αυτό... οδυρόταν.

6. "Για σένα"

Η πόρτα έτριξε καθώς την έσπρωξε για να μπει στο άδειο σπίτι, όπως έτριζε και το μυαλό του, βασανισμένο από τις αναταράξεις που είχε περάσει τα τελευταία "πέτρινα" χρόνια της ζωής του...
Καθώς περνούσε το σιδερένιο κιγκλίδωμα ένιωθε πως εισέβαλε στο σπίτι και στη ζωή μιας άγνωστης.... Μύρισε αμέσως την απουσία και σχεδόν ένιωσε τη μοναξιά να σέρνεται πάνω από τα σκονισμένα έπιπλα, πίσω από τις βαριές, μπορντοκόκκινες βελούδινες κουρτίνες...
Ποτέ του δεν τις συμπάθησε... Του ξέσκιζαν τα σωθικά, όπως το απόμακρο και δίχως συναισθηματισμούς περιβάλλον που μεγάλωσε...
Και τότε το είδε. Δεν ήταν εκεί που το θυμόταν, αλλά ήταν το ίδιο βενετσιάνικο σκαλιστό σεκρετέρ, με τη λευκή πατίνα. Θα το αναγνώριζε ανάμεσα σε εκατό άλλα....
Την είδε να κάθεται με την ολόχρυση πένα της και το δερματόδετο σημειωματάριο και να γράφει.... 'Ηταν οι μόνες στιγμές που τη θυμόταν να γλυκαίνει....
Περιέργαστηκε αφηρημένος τα μυστικά του συρταράκια ψάχνοντας για την πένα .... "Να έχω κάτι δικό της",  σκέφτηκε... Αντί για την πένα ένας φάκελος τον τάραξε επί τη εμφανίσει του!
"Για σένα" έλεγε με υπέροχα καλλιγραφικά γράμματα και ήξερε που απευθυνόταν…

" Πρώτη φορά στη ζωή μου δεν μπορώ να βρω πρόλογο. Δεν ξέρω αν θα το βρεις, αν έχω δικαίωμα να σου γράφω. Ξέρω πως μας χώρισαν πολλά... Πώς ίσως να μην σε συναντήσω ξανά και ποτέ να μη φιλιώσουμε εν ζωή...
Μα μια ανώτερη δύναμη, με κάνει να θέλω να σου γράψω ....μήπως κι εξιλεωθώ....
Πάντα ήθελα το σωστό στη ζωή μου. Έτσι μεγάλωσα εγώ. Έτσι έμαθα ότι πρέπει να μεγαλώνουν οι άνθρωποι. Μέσα στην εγκράτεια, το σεβασμό, την υπακοή. Η Τάξη μας δεν άφηνε περιθώρια για δημοκρατισμούς και φιλελεύθερες ιδέες. 
Δεν ήταν ότι δεν είχα καλοσύνη, είναι που δεν τη διδάχθηκα.
Δεν με δικαιολογεί που δεν ήμουν εκεί, δίπλα σου, όταν με είχες ανάγκη. Έσφαλα σε πολλά. Αλλιώς θα ήσουν εδώ. 
Από την αγαθότητα και την ευκολοπιστία σου οδηγήθηκες σε δρόμους κολασμένους. Στην αντίπερα όχθη. Κι εγώ, ποτέ δεν πέρασα απέναντι για να σε συναντήσω. Δεν έδωσα το χέρι μου όταν εκλιπαρούσες για βοήθεια... Με πόση πραότητα αντιμετώπισες τη δική μου τυπική παρουσία στη δίκη σου!
Ντρέπομαι. Εσύ είχες δάκρυα στα μάτια. Εγώ μίσος. Γιατί δεν θέλησες να γίνεις αυτό που ονειρεύτηκα για σένα. Δεν υπήρξα δάσκαλος κι αρωγός δίπλα σου. Μονάχα δικαστής κι αδυσώπητος τιμωρός. Δεν μ'ένοιαζε τότε.
Δεν ήξερα βλέπεις πόσο ακριβά πληρώνεται η αδιαλλαξία!
Εξέτισα την ποινή μου με πόνο βαθύ, βουβό... Μόνο που μαζί μου υπέφερες κι εσύ!
Για μας ίσως είναι αργά. Δεν είναι όμως για σένα.
Ο Χριστός δίδαξε τη μακροθυμία και τη συγχώρεση. Δείξε πίστη λοιπόν. Συγχώρεσε με μέσα σου!
Μην εκτίσεις το υπόλοιπο των δικών μου ισοβίων. Γύρνα πίσω στη ζωή....
Κέρδισε τη Ζωή!
Αυτή είναι η μόνη ευχή και διαθήκη μου.
             Η μάνα σου!"

Σκούπισε το δάκρυ που κύλησε...
Ήξερε ότι δεν μπορούσε πια να σώσει το παρελθόν. Μα είχε ένα παρόν στα χέρια του κι όφειλε να το ζήσει!
Άνοιξε τη πόρτα και βγήκε στο δρόμο πλημμυρισμένος συναισθήματα...
Είχε ραντεβού με τη Ζωή! Κι είχε αργήσει πολύ!



Εδώ τελείωσαν οι πρώτες 6 συμμετοχές
Στην επόμενη ανάρτηση συνεχίζουν άλλες 8.
Πάτα εδώ και μπες απευθείας.



102 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. :)) Με την ησυχία σου Χριστίνα μου!
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
    2. Αγωνας γονιμος 3 βαθμοι! Πολυ συγκινητικη ιστορια! Μακαρι οι ιερεις ολοι να ηταν ετσι! Για τη λειτουργια της επισημης εκκλησιας καμια η εκπληξη. Αλλο θρησκεια εξαλλου κι αλλο ΠΙΣΤΗ.
      Για Σενα 2 βαθμοι! Ως μανα και ως δασκαλα αυτα πολυ με αγγιζουν! Παντα υπαρχει χρονος να ζητησεις συγνωμη, να εξηγησεις, να λυτρωθεις και να λυτρωσεις!
      Τα ζωντανα ρολογια 1 βαθμος! Τιποτα δεν παει χαμενο και ολα μπορουν να γινουν αγαπη και αλληλεγγυη!
      Υπεροχες ιστοριες ολες μια προς μια για αλλη μια φορα συγχαρητηρια σε ολους και στη διοργανωτρια επισης!

      Διαγραφή
    3. Χριστίνα μου καλησπέρα. Σε ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολόγηση αλλά και για τις επεξηγήσεις σου! Νομίζω ότι οι δημιουργοί τα απολαμβάνουν!
      Φιλιά πολλά!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Μπράβο βρε παιδιά!
    3 βαθμούς στο 8.Μαζί!
    2 βαθμούς στο 7.«Τα ζωντανά ρολόγια»
    1 βαθμό στο 10.Εσωτερικός μονόλογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλημέρα. Σε ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολογία σου!
      Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις ! :))

      Διαγραφή
    2. Χθες ήταν η ώρα δύσκολή και δεν είπα πολλά. Να προσθέσω λοιπόν ότι αυτό το παιχνίδι είναι ίσως το καλύτερο από άποψης συμμετοχών. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Και σε αυτό ίσως συνέβαλαν και οι λέξεις που έβαλαν το μυαλό μας να δουλέψει και να πάει λίγο παραπέρα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Μαρία μου χαίρομαι απίστευτα που πέρασες ξανά!
      Μοιραζόμαστε τις ίδιες σκέψεις και την ίδια ικανοποίηση!
      Πραγματικά το επίπεδο είναι υψηλό κι έτσι το κέρδος για όλους μας ΤΕΡΑΣΤΙΟ!
      Σε φιλώ γλυκά κορίτσι μου!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Χμμμ! Διάβασα και θαμπώθηκα. Θαρρώ πως θα δυσκολευτώ όσο ποτέ, να ξεχωρίσω μόνο τρία. Μακάρι να μπορούσα να βάλω βαθμούς σε όλα, σε μια κλίμακα 1 έως 10. Όλα θα ήταν πάνω από το 7.
    Πάω να προσπαθήσω να συμμορφωθώ στους κανόνες. Θα ζοριστω και θα ξανάρθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου χαίρομαι όσο δεν μπορείς για το θάμπωμα σου!!!
      Δυσκολέψου ! Κι εγώ θα δυσκολευόμουν στη θέση σου! Μα το κέρδος μας είναι μεγάλο τούτη τη φορά ε;
      Καμαρώνω σαν μάνα που δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανένα από τα δεκατέσσερα παιδιά της!
      Σε φιλώ γλυκά!
      Καλό Σαββατοκύριακο! ♥

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα περήφανη κομάντο χόστες!!
    Ενός καλού θα πω μύρια έπονται!!!
    14 και να καίνε;;; Τσουρουφλίστηκα!!
    I'll be back για την
    βαθμολογία αλλά είναι η πιο δύσκολη ψηφοφορία μου εμένα προσωπικά μέχρις στιγμής!!!
    Μπράβο και στους 14 και εννοείται συγχαρητήρια για την άψογη χόστες μας!!
    Καλό σ/κ!! Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ κομάντο χόστες εκτός μάχης και τέζα μάλιστα! Μην νομίζεις ότι έχω κουραστεί από τα Παιχνίδια και τις δημοσιεύσεις...από το κλέψιμο των ξύλων!!!! ΣΚ βλέπεις άναψα το τζάκι και με έχει φάει το πάνω κάτω! αχαχα!
      14 και καίνε όλα Μαριλένα μου! Ακριβώς!
      Και νιώθω υπέροχα !!!
      Όντως πρέπει να σας είναι δύσκολο! Εγώ πάλι το γλεντάω! αχαχα!
      Φιλιά πολλά!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. καλημερα και απο εμενα!
    μολις τωρα καταφερω να τελειωσω την αναγνωση ολων των κειμενων και ομολογω πως μου αρεσαν ολα παρα πολυ!
    συτγχαρητηρια σε ολους τους συμμετεχοντες και σε σενα για την ομορφη διοργανωση και φιλοξενια!

    λοιπον ξεκινω με τους 3 βαθμους μου τους οποιους δινω στη συμμετοχη νουμενο 1 που μου αρεσε παρα πολυ γιατι με εκανε να χαμογελασω αλλα και με παρεμπεμψε σε κριτικες μαντιναδες που αγαπω ιδιαιτερα! δε μου αρεσε πολυ ο τιτλος για να ειμαι ειλικρινης αλλα εννοειτε πως αυτο δεν εχει καμια σημασια και γι αυτο δινω με χαρα το τριαρι μου σε αυτη τη συμμετοχη!

    το βαθμο μου με το νουμερο 2 τον δινω με πολυ χαρα στη συμμετοχη νουμερο 10 γιατι ξεχωρισε για καποιον λογο στη καρδια μου

    και τελος τον βαθμο 1 τον δινω επισης με χαρα στη συμμετοχη 11 για το λογω του οτι μου αρεσε το νοημα, το τιτλος και η δομηση των λεξεων!

    καλο σκ σε ολους! να ειστε παντα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα μου σε ευχαριστώ πολύ καρδιά μου για τα καλά σου λόγια αλλά και για τη βαθμολόγηση σου!
      Σε ευχαριστούμε πολύ και για τις επεξηγήσεις σου! Και μιλώ στον πληθυντικό γιατί ξέρω από πρώτο χέρι πόσο αρέσει στους δημιουργούς να διαβάζουν τα σχόλια σας!
      Φιλιά πολλά!
      Καλό Σαββατόβραδο!

      Διαγραφή
  6. Μόνο ένα διαγώνιο κοίταγμα πρόλαβα να κάνω και όντως φαίνονται όλα πολύ καλά! Θα επανέλθω ότι τα διαβάσω με ησυχία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το διαγώνιο για αρχή καλό είναι! Φαίνεται πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικές συμμετοχές!
      Θα σε περιμένω και για εις βάθους κοίταγμα!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Η βαθμολογία μου είναι η εξής:

      3 βαθμούς στο 6 ίσως γιατί βρήκα κάποια κομμάτια μου μέσα του
      2 βαθμούς στο 1 για το χιούμορ του
      1 βαθμό στο 8 για τη λυρικότητα και τον ερωτισμό του

      Περιττό να πω ότι ευχήθηκα να είχαμε δυνατότητα να δώσουμε βαθμούς σε περισσότερα..

      Καληνύχτα!

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα!
      Σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες και μας έδωσες τη βαθμολόγηση σου!
      Να'σαι καλά!
      Καλό υπόλοιπο Κυριακής να έχεις!

      Διαγραφή
  7. 3 βαθμούς στο 1
    2 βαθμούς στο 13
    1 βαθμό στο 6
    Με έχετε παλαβώσει με αυτές τις ιστορίες σας.
    Διαβάζω και ξαναδιαβάζω και κάθε φορά ανακαλύπτω κάτι άλλο που μου άρεσε και αλλάζω τους βαθμούς.
    Δεν ξέρω χριστιανή μου αυτά ψήφισα και σίγουρα αδίκησα πολλούς!!
    Ουφ!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχα! Ελενάκι μου , είναι σίγουρο ότι όλοι έτσι θα νιώθετε στο τέλος!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολόγηση σου!
      Να'σαι καλά!
      Τα φιλιά μου!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Μ αρεσαν ολες. Η καθε μια διαφορετικη. Για αλλη μια φορα συγχαρητηρια σε ολους ανεξαιρετως. Και σε σενα και στους συμμετεχοντες!
    λοιπον...
    3 στο 3 αγωνας γονιμος
    2 στο 14 το δασος
    1 Στο 1 για ολα φταιει ο ανταιος

    Καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το μικρό μου! Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου για τη βαθμολόγηση σου! Χαίρομαι απίστευτα που μια μαθήτρια ακόμα διαβάζει, απολαμβάνει και κρίνει!
      Είναι υπέροχο αυτό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Ήταν κι οι 14 υπέροχες τόσο σε σύλληψη
    και νοήματα όσο και σε δομή και λογοτεχνικότητα
    Ίσως τελικά οι λέξεις που δόθηκαν αν και δύσκολες
    τελικά να λειτούργησαν θετικά και να "παίδεψαν"
    ώστε οι συμμετέχοντες να προβούν σε μεγαλύτερη
    εμβάθυνση και ενδοσκόπηση
    Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους
    Μετά από τριπλή ανάγνωση
    κατέληξα να επιλέξω τα παρακάτω:
    3 βαθμοί στο 6 (για σένα)
    2 βαθμοί στο 14 (το δάσος)
    και ο 1 βαθμός στο 7 (τα ζωντανά ρολόγια)
    Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους αν και θεωρώ
    πως ο στόχος έχει επιτευχθεί

    πολλά φιλιά σε σένα Αριστέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου μοιαραζόμαστε ίδια συναισθήματα και σκέψεις!
      Η δυσκολία των λέξεων οδήγησε σε βαθιά μονοπάτια!
      Ο Ανταίος ( εξαφανισμένος δυστυχώς για άγνωστο λόγο) θα πρέπει να νιώθει υπερήφανος για την επιλογή που έκανε!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολόγησή σου!
      Να΄σαι καλά!
      Φιλιά πολλά!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
    2. (Μπήκα σφήνα: Ο Ανταίος μας διαβάζει σιωπηλά, παρακολουθώντας το χάος που προκάλεσε με τις τόσο δύσκολες λεξούλες του. Φοβάται και τις τόσες γυναικείες παντόφλες που είναι μαζεμένες εδώ μέσα. Χαζό τον περάσατε; Χα χα. Φιλί γλυκό!)

      Διαγραφή
    3. αχαχαχ! Δεν το είχα σκεφτεί έτσι!
      Ελπίζω να είναι καλά και να μην φοβάται τη δική μου παντόφλα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. 14 διαμάντια!! Μπράβο σε όλους!! Ήταν σαν να διάβασα επαγγελματίες συγγραφείς, πραγματικά!

    3 βαθμούς στην ιστορία ν7 " Τα ζωντανά ρολόγια",
    2 βαθμούς στην ιστορία ν8 " Μαζί".
    1 βαθμό στην ιστορία ν6 " Για σενα".

    Ανυπομονώ για τα αποκαλυπτήρια!
    Αριστούλα μου συγχαρητήρια, χαίρομαι πολύ που το φιλοξένησες!
    Δεν ξέρω αν ευθύνονταν οι λέξεις για την μικρότερη συμμετοχή.. Πάντως το θέμα είναι η προσπάθεια ανεξάρτητα από το αν δημοσιευτεί ή όχι..! Καλό σαββατοκύριακο και να ξεκουραστείς.. φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι μου, τα λόγια σου τιμούν όλους τους δημιουργούς αυτού του 4ου Παιχνιδιού!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολόγηση σου!

      Όντως η προσπάθεια μετράει! Κι όλοι προσπάθησαν για το καλύτερο!
      Σε ευχαριστώ για την ευχή!
      Φιλάκια πολλά!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Αριστέα μου,
    συγχαρητήρια για τη φιλοξενία του υπέροχου παιχνιδιού των λέξεων! :) Καλή επιτυχία σε όλους! Θα περάσω αργότερα να τα διαβάσω και να ψηφίσω!
    Καλή ξεκούραση! Φιλάκια και καλό Σαββατόβραδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ κοπέλα μου!
      Να'σαι καλά!
      Θα περιμένω με χαρά και τη δική σου βαθμολόγηση !
      Φιλάκια και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Τώρα τι να πω! Καταπληκτικά όλα και τόσο όμορφα! Μακάρι να μπορούσα να τα ψηφίσω όλα Αριστέα μου! Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! :)
      Δίνω 3 βαθμούς στο νούμερο 13. ΑΛΗΤΙΣΣΑ ΨΥΧΗ, με συνεπήρε η γραφή..
      Τους 2 βαθμούς στο νούμερο 5.Απολογισμός Ζωής, γιατί η μάχη αυτή είναι δύσκολη..
      Τον 1 βαθμό στο νούμερο 8. Μαζί!, το πρώτο κομμάτι μίλησε στο είναι μου..
      Τελικά ψηφίζω πολύ συναισθηματικά παιδί μου, πρέπει να το πάρω απόφαση! :-)
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα γλυκιά μου!

      Διαγραφή
    3. Σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά κι ευαίσθητη Κωνσταντίνα μου για τη βαθμολόγηση σου αλλά και για τις επεξηγήσεις σου!
      Να'σαι καλά!
      Καλό απόγευμα να έχεις!

      Διαγραφή
  12. Θα ξανάρθω Ζήκο!!
    Αρκεί να μου το υπενθυμίζεις, καθώς το μυαλό έχει φυράνει ελαφρώς.... Φιλάκια πολλά κοπελούδα μου! :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Εννοείται πως θα στου στέλνω κάθε μέρα υπενθύμιση γιατί ικανή σε έχω να έρχεσαι στο παραπέντε ή κατόπιν εορτής!
      Φιλούρες! :))

      Διαγραφή
  13. Ζήκος νο2 εδώ. Θα ξανάρθω αύριο παρέα με τον πρωινό καφέ.
    Καλό βράδυ και ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την καλύτερη δουλειά θα κάνεις Πέτρο μου!
      Κι εγώ με τον καφέ μου θα απολαύσω τη βαθμολόγηση σου!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. "Μόνο" 14 και όλα διαμάντια! Ευτυχώς που δεν συμμετείχα γιατί δεν θα ήξερα που να κρυφτώ!
      Πολύ όμορφες συμμετοχές και το να βαθμολογήσουμε μόνο 3 είναι άδικο, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

      Γέλασα με τη συμμετοχή νο1, ταξίδεψα με τη νο2 και τη νο14, η νο4 μου έφερε μια χαρμολύπη, η νο5 βαριά μα κατασταλαγμένη, η νο7 αναδίδει αγάπη και προσφορά, η νο11 υπέροχα ζεστή, η νο12 δεν παίζεται – εκτός συναγωνισμού, η νο13 γεμάτη μηνύματα.

      Με τα δικά μου υποκειμενικά κριτήρια (που συνήθως διαφέρουν εντελώς από των υπολοίπων) δίνω τη βαθμολογία:

      Βαθμοί 3: Συμμετοχή νο 3 (Αγώνας γόνιμος)
      Βαθμοί 2: Συμμετοχή νο 8 (Μαζί!)
      Βαθμοί 1: Συμμετοχή νο 6 (Για σένα)

      Το μεγαλύτερο μπράβο να πάει στην οικοδέσποινα παρακαλώ.
      (ακόμη καφέ πίνω κι ας μεσημέριασε...)

      Διαγραφή
    3. Πέτρο μου απόλαυσα το σχόλιο σου και τη βαθμολόγηση σου!
      Να'σαι καλά!
      Είναι όμορφο να διαβάζουν καλά λόγια κι άλλες συμμετοχές κι ας μην βαθμολογούνται! Ο καλός λόγος μετράει!

      Σε ευχαριστώ πολύ για όλα!
      Δύσκολο το έργο σας μα Υπέροχο το ταξίδι αυτή τη φορά ε;
      Φιλιά!

      Η οικοδέσποινα κοκκίνισε...ελαφρά!

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα Αριστεούλα μου... μπράβο για την παρουσιαση σου και που ξαλαφρωσες και τη Φλώρα μας λίγο..
    9, τρεις βαθμούς
    6 δύο βαθμούς
    3, ένας βαθμός
    καλή επιτυχία σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπημένο μου Δελφινούι!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια αλλά και για τη βαθμολόγηση σου!
      Να΄σαι καλά!
      Καλό σου βράδυ χαρά μου! ♥

      Διαγραφή
  15. Όλες οι ιστορίες όμορφες.
    Στην 13 δίνω το 3.
    Στην 10 δίνω το 2.
    Στην 3 δίνω το 1.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολόγηση σου κοπέλα μου!
      Να'σαι καλά!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  16. Μ' αρέσει που είπα θα μπω να διαβάσω κάτι πριν τον ύπνο να χαλαρώσω...στην μπρίζα τα μυαλά μου...άντε να διαλέξω μόνο τρία γίνεται?Εις το επανιδείν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχα! Ελπίζω να κοιμήθηκες καλά!
      Τα φιλιά μου και χρόνια σου πολλά! :))) Πολύχρονη κι ευτυχισμένη κοπέλα μου! ♥

      Διαγραφή
    2. Ήρθα κι ας άργησα!Ευχαριστώ για άλλη μια φορά Αριστάκι μου για τις όμορφες ευχές σου αλλά τώρα θα μπω κατευθείαν στο ψητό!
      3 βαθμοί στο 8 ( Μαζί )
      2 βαθμοί στο 7 ( Ζωντανά ρολόγια )
      1 βαθμός στο 13 ( Αλήτισσα ψυχή )
      ουφ μου ήταν τόσο δύσκολο να διαλέξω μέσα από τόσες αξιόλογες συμμετοχές!Άσε που τα διάβασα μονορούφι και όχι μόνο μία φορά!
      Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την πένα τους,συγχαρητήρια και σε σένα γλυκούτσικο,
      που τα κατάφερες άψογα για άλλη μια φορά!
      Φιλούμπες καλημερίσιες!

      Διαγραφή
    3. Ομορφιά μου!
      Σε ευχαριστώ από καρδιάς για όλα!
      Να'σαι καλά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Καλημερούδια καλημερούδια!! Εχω να κάνω μια δήλωση!!
    Οταν γίνουν τα αποκαλυπτήρια θα φάτε όλοι το ξύλο της χρονιάς σας!! Κι αυτό είναι απειλή !! Που θα με τρελάνετε εμένα!!! Διαβάζω ξαναδιαβάζω κι από απόλαυση έχει γίνει μαρτύριο!!! Ξύπνησε η στρίγγλα μέσα μου και πετάω καπνούς από τα αυτιά....
    Η πιο δύσκολη ψηφοφορία ever..Ακόμα κι από το συμπόσιο...
    ΟΛΑ τέλεια όμως... ΟΛΑ.. Κονταροχτυπήθηκαν όλες οι ιστορίες ισάξια και για τις τρεις θέσεις αλλά έπρεπε να ψηφίσω. Γέλασα,συγκινήθηκα και πια δίνω ψήφο εμπιστοσύνης :
    3 στην ιστορία 3 Αγώνας Γόνιμος!! Καταπληκτική ιστορία!! Ενιωθα να βλέπω μέσα από τα μάτια του παπά/ζευγά την κοπέλα να τον πλησιάζει...
    2 στην ιστορία 5 Απολογισμός Ζωής!! Θα μπορούσε κάλλιστα να ταν η πρώτη μου επιλογή όμως!! Με προβλημάτισε, με πόνεσε κι έχω και μια αδυναμία στα υπερφυσικά!! Μπράβο στον δημιουργό της !!
    1 στην ιστορία 8 Μαζί!! Υπέροχη ιστορία από το τίποτα στο μαζί!! Τι άλλο θέλουμε;;

    Λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπορώ να ψηφίσω κι άλλες!! Το 10 το λάτρεψα, το 11 έμμετρη πνοή, το 1 που γέλαγα με την ψυχή μου!! Συγχαρητήρια σε όλες μα όλες τις συμμετοχές βρε παιδιά!!!
    Σίγουρα κάποιες μας διαπερνάν την ψυχή λίγο παραπάνω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες χωλαίνουν!!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά και θα το φάτε το ξύλο σας στα σίγουρα!!! ;)))) Κι η χόστες που γελά αμέριμνη!!!!!!!! Χαχαχαχα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λατρεμένη μου Μαριλένα! Ναι είμαι από μεριά και το διασκεδάζω!!! αχαχαχα!!!
      Ξύλο θα φας κι εσύ μαζί μας! Όχι που θα τη γλιτώσεις νομίζεις!

      Το ξέρω ότι είναι η πιο δύσκολη ψηφοφορία ever!!! Και αυτό σημαίνει ότι ο πήχης είναι πολύ ψηλά! Άρα το κέρδος μας τεράστιο!!!
      Σε ευχαριστώ πολύ που κατάφερες να επιλέξεις τις τρεις προτιμήσεις σου!

      Να'σαι καλά και για τις επεξηγήσεις σου! Εγώ πάντως τις απολαμβάνω! :))
      Φιλάκια κοπελάρα μου

      Διαγραφή
  18. Χμμ.. πιο δύσκολες λέξεις αλλά και πιο εύκολη η βαθμολόγηση αυτή τη φορά! Θα δώσω 3 βαθμούς στην ιστορία νο 4 με τα ρολόγια, επειδή ήταν ένα ζωντανό ρεπορτάζ για εμένα που δεν ήμουν εκεί.
    Στη συνέχεια από 2 βαθμούς στην 7 κι από ένα βαθμό στην ιστορία
    2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα καλησπέρα ξενιτεμένο μου!
      Τα έκανες λιγάκι μαντάρα!
      Τα ρολόγια είναι το 7!
      Το 4 δεν διαπραγματεύεται ρολόγια!
      Πέρνα και δώσε ξανά βαθμολόγηση γαιτί δεν ξέρω τι να προσμετρήσω!
      Χαζούλι; Κουζουλάθηκες από την ανάγνωση;

      Μάκια!

      Διαγραφή
  19. 7, μετά 4, μετά 2.. Αυτά παθαίνω όταν δεν φορώ τα γυαλιά μου!
    Χα χα. Μπέρδεψα τους αριθμούς.

    Μου την είπες στα κρητικά; Χα χα. Ξέρεις πόσο το χάρηκα αυτό το σχόλιο; Ευτυχώς που μου έστειλες και e-mail :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν σίγουρη ότι μπερδεύτηκες! Ευτυχώς που έστειλα μέιλ!
      Να'σαι καλά μικρό μου!
      χεχε! Αυτό το κουζουλάθηκα μου αρέσει πολύ!
      Όπως κι έκφραση ...δεν ξέρω πράμα!
      Μη ζητήσεις άλλα! Ως εκεί ήμουν!
      Φιλάκια!

      Σε ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολόγηση σου αγάπη!

      Διαγραφή
  20. Ουφ! Ήρθα, ξαναήρθα... και λέω να ψηφίσω επιτέλους, γιατί θα τελειώσει η ψηφοφορία κι εγώ ακόμα θα το σκέφτομαι. :P

    Το λοιπόν. Έχομε και λέμε...

    [3 βαθμοί - 1. Για όλα φταίει ο Ανταίος] Γιατί μετά την Αγάπη, για μένα, έρχεται το Γέλιο. Ό,τι πιο πολύτιμο και ιαματικό για την ψυχή. Γι' αυτό ξεχώρισα και την συμμετοχή νο. 12.
    [2 βαθμούς - 6. "Για σένα"] Γιατί βρήκα κομμάτια μου σ' αυτή την ιστορία.
    [1 βαθμός - 7. «Τα ζωντανά ρολόγια»] Υπέροχο!!!

    Καθαρά συμβολικοί οι ψήφοι, βέβαια, γιατί όλα μου μίλησαν, με τον δικό του τρόπο το καθένα. Μπράβο σε όλους, guyz!!!!!!!!!

    Και μπράβο και σένα, αριστούδι μου, που έδωσες στέγη και ζεστασιά. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουφ! Το έκανες κι εσύ ! Έτσι! Να μαζευόμαστε! :))
      Λυσιππάκι μου σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου που κατέληξες και μας έδωσες τη βαθμολογία σου! Πολύ σημαντική η παρατήρηση σου: "συμβολικοί ψήφοι"!
      Να'σαι καλά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα!
    Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!
    Όλες οι ιστορίες είναι εξαιρετικές... αυτή τη φορά δυσκολεύτηκα να ψηφίσω περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
    Αν μπορούσα, θα έδινα βαθμούς σε όλες! Ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά... και Αριστέα μου, έχεις δίκιο, αυτό είναι κέρδος για όλους!

    Δίνω:
    3 βαθμούς: Νο 4, "Η διάγνωση" Βρήκα εξαιρετική την ιστορία, το θέμα της και την πλοκή της. Λάτρεψα το τέλος της.
    2 βαθμούς: Νο 7, "Τα ζωντανά ρολόγια". Με υπέροχο τρόπο, περιέγραψε μια υπέροχη δράση, στην οποία είχα και τη χαρά να συμμετέχω.
    1 βαθμό: Νο 1, "Για όλα φταίει ο Ανταίος". Γεμάτο χιούμορ, μου άρεσε πάρα πολύ! Οι λέξεις του Ανταίου δυσκόλεψαν πολλούς μεν (ανάμεσα σ΄αυτούς και εμένα), αλλά εξαιτίας αυτών ανέβηκε τόσο πολύ ο πήχης και διαβάζουμε τώρα αριστουργήματα!

    Καλή επιτυχία σε όλους, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Έλλη μου με το σχόλιο σου! Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που έτυχε να φιλοξενώ τόσο καλά κείμενα ! Κι εγώ θα έδινα σε όλες από ένα βαθμό!

      Σε ευχαριστώ πολύ και για τη βαθμολογία που έδωσες μα και για τις επεξηγήσεις!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  22. Εντάξει, αυτή τη φορά ο Ανταίος σας τάραξε καημένοι μου συμμετέχοντες!!! Δύσκολες λέξεις που έκαναν σχεδόν όλες τις ιστορίες έντονες.
    Οι ψήφοι λοιπόν πάνε ώς εξής:
    3 βαθμούς φυσικά στο 1 Για όλα φταίει ο Ανταίος γιατί είναι πανέξυπνο, αστείο και ο/η συγγραφέας του έκανε φοβερή δουλεία!
    2 βαθμούς στο 4 Η διάγνωση γιατί ήταν πολύ έντονο το δράμα του ήρωα και με συγκίνησε.
    1 βαθμό στο 12 Σκυλίσιο προξενιό, γιατί είχε πλάκα και το τέλος με το κουτάβι ήταν καλοοοοο.
    Φιλιά πολλά Αριστάκι μου γλυκό:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δημητρούλα μου!
      Νομίζω ότι έκανε εξαιρετική δουλειά τελικά ο Ανταίος! Εγώ προσωπικά δεν θέλω να τον κυνηγήσω αλλά να τον ευχαριστήσω θερμά!
      Σε ευχαριστώ πολύ για όλα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  23. Περασα να αφησω μερικα καλησπερολουλουδα,καλε κυρια.
    Μπορω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Άργησα αλλά επιτέλους ήρθα να βαθμολογήσω...
    Λοιπόν 3 με τόνο στο 4
    επίσης θα ήθελα να βάλω από 3 στο 6 και στο 8
    αλλά αφού δεν γίνεται δίνω 2 στο 6 και 1 στο 8.
    Καλά αποτελέσματα εύχομαι σε όλους
    Φιλιά σε σένα Αριστέα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πασταφλωρίτσα μου εύχομαι να το απόλαυσες με τη ψυχή σου αυτή τη φορά το Παιχνίδι !
      Σε ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολόγηση σου!
      Την αγάπη μου σου στέλνω!

      Διαγραφή
  25. Aγαπητές μου Αριστέα και Φλώρα,
    Ένα άριστα πρώτα στον Ανταίο, ο οποίος με τις λέξεις που πρότεινε, κατάφερε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα: Επειδή οι λέξεις γειτνιάζουν εννοιολογικά, «ανάγκασε» τους συγγραφείς να κινηθούν σε ένα στενό πλαίσιο, κι έτσι εμείς οι αναγνώστες απολαύσαμε την ομορφιά τής διαφορετικότητας των πνευμάτων. Να βλέπεις δηλαδή την πνευματική παραγωγή τόσων ανθρώπων που ενώ κινούνται στον ίδιο δρόμο, ο καθένας να δίνει κάτι πολύ διαφορετικό. Πόσο πληκτικό θα ήταν να ήμασταν όλοι σχεδόν ίδιοι.
    (Στο απώτατο μέλλον που οι άνθρωποι θα γεννιούνται μόνο με επιλογή, θα επικρατήσουν 5-6 κατηγορίες σχεδόν ομοίων χαρακτήρων που η ύπαρξη τους θα εξυπηρετεί απλώς και μόνο την εύρυθμη οικονομική ζωή τής παγκόσμιας κοινωνίας. Η κοινωνία αυτή βέβαια θα έχει τους λογοτέχνες της, αλλά η παραγωγή της θα είναι σαν την παραγωγή ενός και μόνο προσώπου).
    Βεβαίως η πρόταση του Ανταίου δυσκόλεψε τα πράγματα, και πολύ χαριτωμένα διαμαρτύρεται η υπ’ αριθμόν 1 συμμετοχή …
    Το δεύτερο άριστα σε σας που οργανώσατε το παραγωγικό αυτό παιχνίδι. Τα μπλογκ σας είναι πλέον φιλολογικά περιοδικά, στα οποία μπορούν να καταθέτουν την ψυχή τους τα ανήσυχα πνεύματα-μελλοντικοί ή σημερινοί λογοτέχνες. Μακριά από σκοπιμότητες, συμφέροντα, παρεΐστικα συνάφια και υπόγειες σχέσεις. (Χρειάστηκα αρκετά χρόνια να αντιληφθώ πόσα καθιερωμένα και βραβευμένα ονόματα ήταν μετριότητες που τα επέβαλαν στο πνευματικό στερέωμα και κυριάρχησαν ή κυριαρχούν ακόμα…).
    Το τρίτο άριστα στους συγγραφείς. Αλλά επ’ αυτού, μεθαύριο. Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Άρη!
      Σε ευχαριστώ από καρδιάς για κάθε λέξη που άφησες εδώ!
      Συγκίνηση μεγάλη νιώθω διαβάζοντας τα λόγια σου!
      Νομίζω πως όλες οι επευφημίες ανήκουν πρωτίστως στον κάθε ένα που πιάνει το μολύβι του ( ή το πληκτρολόγιό του) και χωρίς ντροπές αφήνει τη σκέψη του! Είναι υπέροχο αυτό που μοιραζόμαστε μια μεγάλη παρέα πλέον ( που όλο ένα και μεγαλώνει) με την υπέροχη ευγενή άμιλλα που μας διακρίνει!
      Τεράστια τα κέρδη μας!
      Σε ευχαριστώ εκ μέρους όλων των φίλων του Παιχνιδιού είτε έστειλαν είτε όχι συμμετοχή κι είναι πολλοί!

      Θα περιμένω με ανυπομονησία την επιστροφή σου και τη βαθμολόγηση σου ( που είναι ένα καθαρά τυπικό κομμάτι ) αλλά δίνει σε όλους χαρά !

      Την εκτίμηση μου σου στέλνω με την ευχή από το επόμενο Παιχνίδι να δούμε και δική σου συμμετοχή!

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα Αριστέα μου
    Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου σε όλους όσους έγραψαν αυτά τα 14 καταπληκτικά κείμενα και σε σένα Αριστέα μου για την άψογη φιλοξενία. Όσοι έγραψαν διαχειρίστηκαν τις λέξεις με πολύ ευρηματικό τρόπο.
    Και τώρα η βαθμολογία
    Δίνω τους 3 βαθμούς στην 8 "Μαζί" γιατί είναι μία ιστορία πολύ καλογραμμένη
    Τους 2 βαθμούς στην 3 "Αγώνας γόνιμος" γιατί έτσι θα έπρεπε να είναι κάθε ιερωμένος.
    Και τον 1 βαθμό στο 11 "Ζωές μετεωρίτες" ένα πολύ ωραίο ποίημα
    Επίσης μου άρεσαν και η 5η, η 1η και η 13η.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, σε ευχαριστούμε πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια, για τη βαθμολόγηση σου αλλά και τις επεξηγήσεις σου!

      Να'σαι καλά! Φιλιά πολλά και καλή σου εβδομάδα! ♥

      Διαγραφή
  27. Aριστέα μου επανέρχομαι με τη βαθμολογία μου (αναγκαστικά) τριών μόνο συμμετοχών, έτσι 3 βαθμούς στην υπέροχη Αλήτισσα ψυχή (Νο13) 2 βαθμούς στα Ζωντανά ρολόγια μία Ωδή αφιέρωμα στους ανθρώπους της προσφοράς πλημμυρισμένη ευαισθησία και τρυφερότητα μου έστειλε πολύ προσωπικά μηνύματα, 1 βαθμός στο 11 Ζωές μετεωρίτες με συγκίνησε πραγματικά όπως το 10 ο συγκλονιστικος Εσωτερικός μονόλογος και το 3 Αγώνας γόνιμος. Εξαιρετικό, ποιοτικό,έξυπνο χιούμορ απόλαυσα με το Σκυλίσιο προξενιό και το ποίημα Νο1 οπου ο/η συγγραφέας δίνει ρεσιτάλ..
    γνώμων παραμένω για όλουςτους συμμετέχοντες που μου έδωσαν τη χαρά και τους διάβασα, τους απόλαυσα,τους λάτρεψα !!! Συγχαρητήρια και σε σένα ευγενική πριγκίπισσα και οικοδέσποινα
    για την θαυμάσια φιλοξενία σου και στον Ανταίο που με την επιλογή των λέξεων επέτρεψε να αποκαλυφθούν κρυμμένοι θησαυροί !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαυδία μου σε ευχαριστώ πολύ για όλα τα καλά σου λόγια αλλά και για τη βαθμολόγηση σου!
      Χαίρομαι που έγραψες και επεξηγήσεις και σχόλια!
      Να'σαι καλά!
      Την αγάπη μου! ♥

      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  28. Airis ήρθα και εγώ να μπομπουνίσω την βαθμολογία μου και δίνω:
    3 βαθμούς στο 1 (Για όλα φταίει ο Ανταίος) γιατί……πράγματι για όλα φταίει ο Ανταίος και μπράβο σε αυτόν(-ην) που βρήκε το κουράγιο να τα πει και μάλιστα με…… ομοιοκαταληξία !χα,χα,χα
    2 βαθμούς στο 6 (Για σένα) γιατί μου άρεσε το ραντεβού με την ζωή που του ενέπνευσε η μάνα και ας άργησε πολύ(το ραντεβού).Εξάλλου ποτέ δεν είναι αργά για ένα ραντεβού με την ζωή.
    1 βαθμό στο 14 (Το δάσος) γιατί…. μα μάγεψε το κείμενο. Έτσι απλά.
    Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Xristin!Σε ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολογία σου και τις επεξηγήσεις αυτής!
      Να΄σαι καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  29. Υπέροχες όλες οι ιστορίες !!!!!! ΜΠΡΑΒΟ στους συμμετέχοντες !!!!!
    Πολύ δύσκολη η βαθμολόγηση !!!!!
    3 βαθμούς στο 6
    2 βαθμούς στο 1
    1 βαθμό στο 3
    Μου άρεσαν ΠΟΛΥ επίσης οι ιστορίες 2 , 7 και 12 και ζητώ συγνώμη που ίσως τις αδίκησα !!!
    Φιλάκια !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου καλησπέρα!
      Σε ευχαριστώ πολύ καρδιά μου που διάβασες και ψήφισες!
      Ξέρω ότι ήταν δύσκολο!
      Να'σαι καλά!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  30. Αγαπητές μου Αριστέα και Φλώρα,
    επανέρχομαι για τη βαθμολογία. Οφείλω προηγουμένως να ομολογήσω ότι δεν περίμενα μια τόσο υψηλή ποιότητα κειμένων. Έχω διαβάσει στο παρελθόν κάποια βραβευμένα, από επίσημες επιτροπές, διηγήματα και έχω απορήσει για τα κριτήρια των κριτών.
    Θα ήθελα να έχω επάρκεια χρόνου να έγραφα για το καθένα χωριστά. Ευχαριστώ και τους 14 για τα κείμενα που μας χάρισαν.

    3 βαθμοί στο υπ’ αριθμόν 6.
    «Δεν ήταν ότι δεν είχα καλοσύνη, είναι που δεν τη διδάχτηκα». Μια σπαρακτική παραδοχή σ’ ένα ξέσπασμα αυτοκριτικής μιας μάνας. Εντυπωσιακός χειρισμός ενός ακανθώδους ψυχολογικού ζητήματος. Γραμμένο με υποδειγματική πραότητα και μεγαλοθυμία.
    Με έναν ήρεμο επίλογο, μέσα από τον οποίο στέλνει το καίριο μήνυμα: Άφησε το παρελθόν και σπεύσε, η ζωή περιμένει.
    Εξαιρετικό απόσπασμα από ένα πιθανό μυθιστόρημα.

    2 βαθμοί στο υπ’ αριθμόν 3.
    Μια γλαφυρή διήγηση, από το παρελθόν, της δράσης ενός πραγματικού λειτουργού μέσα σε ένα περιβάλλον φτώχειας και αυταρχισμού.
    Λογοτεχνικό κείμενο, γραμμένο με τρυφερότητα και με πλούσια εκφραστικά μέσα. Θα μπορούσε να είχε γραφεί από τον μεγάλο Ζαχαρία Παπαντωνίου.

    1 βαθμός στο υπ’ αριθμόν 12.
    «Ως χαρίεν ο άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή». Στην έξοχη ρήση του Μενάνδρου με οδήγησε ο ευρηματικός αυτός διάλογος, που με έξυπνο τρόπο ερμηνεύει τις 5 λέξεις. Και ο απρόσμενος επίλογος με πήγε στην απελπισμένη διαπίστωση της Μαντάμ ντε Σεβινιέ: «Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τους σκύλους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Άρη καλησπέρα!

      Νομίζω ότι και οι 14 συμμετοχές αν διαβάσουν το σχόλιο σου θα πρέπει να αισθάνονται υπέροχα!!!
      Να'σαι καλά. Διάβασα κι απόλαυσα πραγματικά κάθε λόγο σου!
      Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που σε έχουμε στην παρέα μας και (τυπικά) ψηφίζεις! Κυρίως μας δίνεις δύναμη και χαρά να συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη και κέφι!

      Την απέραντη εκτίμηση μου σου στέλνω!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  31. Αριστέα μου με μεγάλη δυσκολία δίνω τη βαθμολογία μου, αφού συγχαρώ τους πάντες για τα μοναδικά αυτά κείμενα και ποιήματα. Δεδομένης της δυσκολίας των λέξεων, νομίζω πως έγινε μια εξαιρετική δουλειά απ' όλους. Στο δια ταύτα:
    Τους τρεις βαθμούς στο Νο 6. "Για σένα"
    Τους δύο βαθμούς στο Νο 13. ΑΛΗΤΙΣΣΑ ΨΥΧΗ
    Τον έναν βαθμό στο Νο 1.Για όλα φταίει ο Ανταίος

    Καλή επιτυχία σε όλους και μπράβο σου για την άψογη διοργάνωση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σου , όπως όλων. Έτσι ένιωθα κι εγώ κάθε φορά που λάμβανα μια ιστορία στο μέιλ μου!
      Σε ευχαριστώ για τη βαθμολόγηση σου!
      Να'σαι καλά!
      Τα φιλιά μου και την αγάπη μου σου στέλνω! :))

      Διαγραφή
  32. Να 'μαι και εγώ καταϊδρωμένη... :-)
    Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το αποτέλεσμα και το γεγονός πως δημιουργήθηκαν τόσο όμορφα κείμενα από τόσο δύσκολες αλλά πανέμορφες ομολογουμένως λέξεις!
    Συγχαρητήρια, λοιπόν, στους δημιουργούς!
    Η ψηφοφορία μου έχει ως εξής:
    3 βαθμοί στο 6. Για "σένα"
    2 βαθμοί στο 8. Μαζί και
    1 βαθμό στο 4. Η διάγνωση

    Γενικότερα τα κείμενα μας ξύπνησαν από τον λήθαργο που βρισκόμαστε και μας έδωσαν το έναυσμα να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας, πριν να είναι αργά και να κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε και μας κάνουν ευτυχισμένους!

    Πολλά φιλιά Αριστέα μου και μπράβο για την οργάνωση του διαγωνισμού αυτή την φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και τη βαθμολόγηση σου!
      Να'σαι καλά!
      τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  33. Αυτές τις μέρες έχω τόσο τρέξιμο που δεν αδειάζει πρώτο από όλα το μυαλό μου! Παρόλα αυτά, ήρθα γιατί δεν μπορώ να μην τιμήσω μια τέτοια διαδικασία από την οποία προέκυψαν 14 ξεχωριστές ιστορίες και μπράβο στους συγγραφείς τους! Ανέβασαν πολύ τον πήχη!
    Δίνω 3 βαθμούς στην ιστορία 3 "Αγώνας γόνιμος", την ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή, άψογη από κάθε άποψη! 2 βαθμούς στην ιστορία 10 "Εσωτερικός μονόλογος", γιατί δεν υπάρχει πολιτικός με τέτοιες κρίσεις αυτογνωσίας, οπότε αυτός/ή που το έγραψε πρέπει να έχει πολλή φαντασία, ανέφερε και τον Ξυλούρη... με τελείωσε!
    Και 1 βαθμό στην ιστορία 12 "Σκυλίσιο προξενιό", γιατί λέει αλήθεια και μ' έκανε να γελάσω! Μου άρεσαν επίσης οι ιστορίες 4 και 7!
    Καλό βράδυ σε όλους και σε σένα γλυκιά οικοδέσποινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου το έχω καταλάβει ότι τρέχεις ! Είσαι από τα γνωστά λημέρια εξαφανισμένη!
      Σε ευχαριστώ που βρήκες χρόνο διάβασες και ψήφισες!
      Να 'σαι καλά!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Πρέπει πια να ψηφίσω. Μα πόσο δύσκολο μου είναι! Να ξεχωρίσω μόνο τρία. Είναι σαν ν'απαρνιέμαι όλα τ'άλλα, που το καθένα τους μου πρόσφερε κι από έναν θησαυρό.
      Τέλος. Με πόνο ψυχής και με μιαν ανάσα (προτού το μετανιώσω) δίνω :
      3 βαθμούς στο 6 (για σένα). Απλά συγκλονιστικό.
      2 βαθμούς στο 8. Αυτό το "Μαζί", με πήρε μαζί του.
      1 βαθμό στο 12 (σκυλίσιο προξενιό).
      Με το πανέξυπνο, γάργαρο χιούμορ του, λειτούργησε σαν κάθαρση Αρχαίας Τραγωδίας.
      Φεύγω, πολύ λυπημένη, που δεν μπορώ να βάλω σε όλα 3,όπως και στα 5,7,10, 11,13,14. Και τα άλλα, ήταν ξεχωριστά.
      Πάντα τέτοια, Αριστέα και Φλώρα μας.

      Διαγραφή
    3. Αννούλα μου γλυκιά την καταλαβαίνω τη δυσκολία σου! Στη θέση σας πραγματικά δεν ξέρω τι θα έκανα. Μου άρεσαν όλες ανεξαιρέτως!
      Σε ευχαριστώ πολύ που κατάφερες και ψήφισες! Να'σαι καλά!
      Τα φιλιά μου και την αγάπη μου σου στέλνω!

      Διαγραφή
  34. Ουφ! Πάντα το ίδιο το κάνω! Πάντα αργώ κι εμφανίζομαι στο τσακ! Τεσπα! Πριν έρθουν τα μεσάνυχτα......:
    3 βαθμοί στο 1
    2 βαθμοί στο 7
    1 βαθμός στο 4
    10' στο τρελοκομείο μου!
    Πολλά φιλιά σε όλους και συγχαρητήρια!
    Πολύ καλές ιστορίες όντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πετρούλα μου γλυκιά σε ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολόγηση και για το 10αρι! Να'σαι καλά!
      Προλάβαινες και αύριο πάντως :)))
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  35. Καθυστερημένα κι εγώ, αλλά στένεψαν τα περιθώρια...
    Απλά δεν μπορούσα να καταλήξω...όλο άλλαζα βαθμολογία μια και όλα είναι καταπληκτικά!...
    3 βαθμούς στο 3 Αγώνας γόνιμος...γιατί πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αυτοί που θα προσφέρουν με την καρδιά τους κι ας βγαίνει "λειψό" το ταμείο που πρέπει να παραδώσουν στους θνητούς άρχοντες για να τα φάνε σε πολυτέλειες...είναι πάντα γεμάτο εκείνο του Θεού!

    2 βαθμοί στο 8 Μαζί για εκείνο το βλέμμα στο φως, για την αγάπη, για το αύριο!

    1 βαθμό στο υπέροχο 14 Το δάσος!
    Συγχαρητήρια σε όλους και φυσικά σε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλησπέρα!
      Σε ευχαριστώ πολύ καρδιά μου για τη βαθμολόγηση σου αλλά και τη δικαιολόγηση της!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  36. Αριστακι μου , ομορφακι μου αριστουργηματα φιλοξένησες τουτη τη φορα μπραβο σε ολους και σε ολες απο καρδιας
    δινω τους 3 βαθμους μου στο 4 την διαγνωση
    τους 2 στο 3 τον αγωνα γόνιμο
    και 1 βαθμο στο 14 το δασος .... της ζωής μας σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτια μου σε ευχαριστώ πολύ χαρά μου για όλα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  37. Νομίζω πως πρόλαβα και εγώ την ψηφοφορία! Αν και κατά τη γνώμη μου οι λέξεις αυτή τη φορά ήταν αρκετά δύσκολες, τα κείμενα είναι όλα φανταστικά!
    3 βαθμοί στο 3. ΑΓΩΝΑΣ ΓΟΝΙΜΟΣ. Τι να πρωτοσχολιάσω σε αυτό το κείμενο? Τη γραφή? Το περιεχόμενο? Το βρήκα εξαιρετικό!
    2 βαθμοί στο 4. Η διάγνωση. Χωρίς σχόλια. Το κείμενο μιλάει από μόνο του! Υπέροχο!
    1 βαθμός στο 7.«Τα ζωντανά ρολόγια». Το περιεχόμενό του με συγκίνησε... Αν μπορούσαμε και εμείς να μεταμορφώσουμε τα δεινά μας με τη δύναμη της αγάπης, ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος!
    Μπορώ να ψηφίσω ακόμα τρία κείμενα???
    Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Νομίζω αυτή τη φορά, αν και λιγότερες οι συμμετοχές, ήταν όλες φανταστικές και αυτό έκανε την επιλογή πολύ δύσκολη!
    Συγχαρητήρια και πάλι!
    Στέλνω τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ πρόλαβες ! Εμένα με κάνετε να τρέχω τελευταία στιγμή ;-)))))
      Σε ευχαριστώ πολύ χαρά μου για όλα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  38. Αργησα αλά είναι τόσο εξαιρετικές όλες !!
    Δίνω 3 βαθμούς στο Νο 13 , είναι καλογραμμένο και πολλά θα ήθελα να τά έχω!
    Τους 2 βαθμούς μου στο Νο 7 ΄΄Ζωντανά ρολόγια ΄΄που η γραφή τρυφερά περιγράφει τα συναισθήματα.
    Τον 1 βαθμό μου στο Νο 4 ΄΄η διάγνωση΄΄ με το ενοχικό μου ότι την αδικώ .
    Συγχαρητήρια Αριστέα μου για την άψογη διοργάνωση
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικολίτσα μου να 'σαι καλά!
      Σε ευχαριστώ πολύ χαρά μου για τη βαθμολογία σου!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  39. Αριστεα μου εχεις πολυ δικιο, ολα τα κειμενα ειναι πολυ δυνατα σε αυτο το κυκλο, θαρρεις οι δυσκολες λεξεις ηταν προκληση ουφ ....πολυ παιδευτηκα γιατι σταματησα σε πολλα, θα δωσω τους 3 βαθμους στο νουμερο 1 Για ολα φταιει ο Ανταιος γιατι και γελασα πραγματικα ...πηγαια ...αλλα εχει και μια τοσο μεγαλη τεχνη στις λεξεις, τοσο καιρια βαλμενες και κατανοητες αμεσα, μπραβο !!, 2 βαθμους στο 3 Αγωνας γονιμος γιατι με συγκινησε η ανθρωπια του και 1 βαθμο στο 7 Τα ζωντανα ρολογια γιατι παρα το οτι ειναι γραμμενο για ενα γεγονος που ξερουμε ολοι ειναι ενα τελειο λογοτεχνικο κειμενο πολυ τρυφερο και εξυπνα εκφρασμενο, μου αρεσαν πολυ και το Για σενα ....,Μαζι, Αλητισσα ψυχη ....τελειο !! Μπραβο σε ολους ειλικρινα ....και σε σενα Αριστεα μου νασαι καλα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου σε ευχαριστώ πολύ που διάβασες και ψήφισες τις ιστορίες. Η βαθμολογία σου είναι εκπρόθεσμη να σου πω ( ήταν έως τις 7 το απόγευμα).
      Ευτυχώς δεν επηρεάζονταν έτσι κι αλλιώς τα αποτελέσματα καθώς η ανάρτηση με τις βραβεύσεις είναι ήδη στον αέρα .
      Σε ευχαριστώ πολύ για όλα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  40. Απαντήσεις
    1. Αν διαβάσεις νομίζω ότι είναι κέρδος και χαρά όλων μας!
      :)))

      Διαγραφή
    2. Φυσικά τα διάβασα!
      Πολύ καλή προσπάθεια!

      Διαγραφή