Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Γράφω γιατί θέλω να με αγαπούν!-Και γιατί γράφετε;
-Επειδή αυτό τον τρόπο έχω βρει για μοιράζομαι τα συναισθήματά μου με τους άλλους. (...)
-Γιατί γράφω;  Γράφω γιατί θέλω να με αγαπούν!
(...) Ένα ποίημα με έκανε να καταλάβω ότι γράφοντας, δείχνοντας τον αόρατο κόσμο μου, μπορούσα να ανταγωνιστώ επί ίσοις όροις τον ορατό κόσμο των φίλων μου: τη σωματική δύναμη , τα μοντέρνα ρούχα, τα αυτοκίνητα, την υπεροχή στα αθλήματα.


Π. Κοέλο, απόσπασμα από το Ζαχίρ      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το Ζαχίρ, είναι μια ιστορία αγάπης, απώλειας και τυραννικού πάθους. 
Ένας διάσημος συγγραφέας που, όπως και ο Πάουλο Κοέλο, γράφει για την πνευματικότητα και που επίσης έχει διανύσει το δρόμο τυ Αγίου Ιακώβου, ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του η Εστέρ, πολεμική ανταποκρίτρια, τον εγκατέλειψε χωρίς να αφήσει ίχνη. 
Στην αναζήτηση της Εστέρ, ο συγγραφέας αναγκάζεται να περιπλανηθεί σε πολλούς δρόμους ακολουθώντας διάφορα στοιχεία. Σαν σύγχρονος Οδυσσεάς, πρέπει να αντισταθεί σε πειρασμούς και να βρει τους ανέμους που θα τον οδηγήσουν στο θεμελιώδες κλειδί: την ξεκάθαρη ανακάλυψη του εσωτερικού του εγώ. 
Αφήγηση γεμάτη σχόλια και σκέψεις για το χρήμα, τη φήμη και το γάμο, το Ζαχίρ συνοδεύει το συγγραφέα, που βυθίζεται στην έμμονη ιδέα του, στο άγχος να βρει τους λόγους που ώθησαν την αγαπημένη του να τον εγκαταλείψει. 
Έργο με συναρπαστικούς παραλληλισμούς μεταξύ της ζωής του συγγραφέα Πάουλο Κοέλο και της ζωής του ήρωά του, που κάνουν την ανάγνωση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα το Ζαχίρ είναι εμπνευσμένο από την ισλαμική παράδοσηκαι το διήγημα ΤΟ ΑΛΕΦ του Μπόρχες.
Από εκεί πηγάζει και η έννοια του Ζαχίρ, αυτής της παρουσίας που καταλαμβάνει ολοκληρωτικά το πνεύμα και την ύπαρξη όσων ξέρουν ότι είναι αδύνατο να αντισταθεί κανείς στην αγάπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου