Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Άραγε πώς κρίνεται μια παρουσίαση βιβλίου επιτυχημένη;


Στον προηγούμενο τόνο σας άφησα σε αναμονή.
Κράτησε λίγο περισσότερο βέβαια απ΄όσο ήθελα και περίμενα, 
λόγω ανωτέρας βίας,
(ε, η ζέστη, τα λόγια του παπά.... βασικά ασθενώ μία βδομάδα)
αλλά να που επέστρεψα στον τόπο του εγκλήματος, 
για να προσθέσω και τη δική μου ματιά
στην παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της αγαπημένης φίλης

που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 Γράμματα.

Η πρώτη ματιά εδώ δοσμένη με πολύ χιούμορ κι αγάπη,
από την ίδια τη Μαρία.


Αλήθεια με ποια κριτήρια μπορεί να θεωρηθεί μια παρουσίαση 
πετυχημένη;

Πόσοι παραβρέθηκαν;
Ποιοι ήταν αυτοί;
Πόσα βιβλία πουλήθηκαν; 
Οι γνώμες και τα σχόλια που ειπώθηκαν κατόπιν;
Τα θετικά vibes στον αέρα και στις ματιές του ακροατηρίου;
Ο χώρος;
Κάποιο από αυτά τα κριτήρια;
Όλα μαζί ίσως;
Κάποιο που ίσως μου διαφεύγει; 


Προσωπικά κρατώ εικόνες, συναισθήματα 
αλλά και τις δονήσεις που πήρα τη βραδιά εκείνη 
πολύτιμο θησαυρό μέσα μου.
Μου είναι δύσκολο να τα βάλω σε λόγια σε μια ανάρτηση.
Κρατώ και ζυγίζω τη χαρά μου που φέραμε για μια ακόμα φορά την Μαρία μας
σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό της πόλης μας,
που μιλήσαμε με τη ψυχή μας για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί,
που ήμουν ειλικρινής και παρουσίασα κάτι που αγάπησα πολύ,
πέρα από την εκτίμηση και τη σχέση που έχω με την Μαρία.

Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω την άποψή μου για το βιβλίο, 
ως αναγνώστρια.

Το κουβάρι της ιστορίας ξεκινά από την γνωριμία δύο, όχι και τόσο νέων, ανθρώπων, σε έναν χώρο που θα περίμενες τελευταίο για μια τέτοια περίπτωση (μια προσκυνηματική εκδρομή)  και τη δημιουργία μιας σχέσης, με σοβαρό σκοπό, όπως θα έλεγαν με νόημα παλαιότερα κλείνοντας το ματάκι. Αρκετοί ίσως να υποθέσουν ότι πρόκειται για ερωτική νουβέλα. Το βιβλίο όμως δεν είναι ερωτικό μυθιστόρημα. Περισσότερο θα έλεγα ότι είναι κοινωνικό, στην πορεία όμως εξελίσσεται σε αστυνομικό θρίλερ, με την ανάλογη αγωνία να σε κρατά σε εγρήγορση, σε σημείο να μην θες να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Το παράδοξο είναι (και θέλω να το τονίσω αυτό) το μυθιστόρημα δεν ξεκινά με αυτές τις προδιαγραφές. Τίποτα δεν σε προϊδεάζει για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία. Μάλιστα στην αρχή διάβαζα και λίγο… μαγκωμένη θα πω. Μου φαινόταν λίγο αργή η εξέλιξή της ιστορίας, λίγο αδύναμο το πλέξιμο των επιμέρους ιστοριών. Έχοντας όμως σε καίρια σημεία δώσει δυνατές σκηνές, η Μαρία γραπώνει τον αναγνώστη της. Όπα! Εδώ είμαστε! αναφωνώ σε μια σκηνή στο Νοσοκομείο. Βλέπω τη σκηνή μπροστά μου σαν ταινία μάλιστα. Από κει κι ύστερα, με λύπη ομολογώ άφηνα το βιβλίο στην άκρη για να διεκπεραιώσω τα καθημερινά μου.

Νιώθω λοιπόν, σαν να ανέβηκα ένα βουνό. Στην αρχή αγκομαχούσα λίγο. Σταμάτησα να πάρω μερικές αναπνοές. Στην πορεία οι ανάσες και κυρίως το δέσιμο των ιστοριών μου έδωσαν δύναμη να συνεχίσω και κάποια στιγμή ομορφιές άρχισαν να απλώνονται μπροστά στα μάτια μου, φθάνοντας στην κορύφωση. Αισθήματα που δεν θα είχα νιώσει αν δεν είχα ξεκινήσει ποτέ τούτη την ανάβαση.

Διαβάζοντας λοιπόν τους Βίους Αγρίων κι Αδέσποτων Αγίων, βίωσα την κλιμάκωση που αριστοτεχνικά μας δίνει η Μαρία Κανελλάκη, παρέα με τους ήρωές της. Η ιστορία πλέκεται και περιπλέκεται σταδιακά, οι χαρακτήρες δένουν σιγά-σιγά, και τα συναισθήματα κλιμακώνονται, φθάνοντας λίγο πριν το τέλος στον υπέρτατο βαθμό. Έπειτα έρχεται η πολυπόθητη κάθαρση, το ησύχασμα που χρειάζεται κάθε ιστορία, για να κλείσεις έπειτα γλυκά και με χαμόγελο το βιβλίο.

Τολμώ να πω ότι η Μαρία πατάει στις αρχές της αρχαίας  τραγωδίας: υπάρχει Ύβρις, Νέμεσις, Τίσις. Και στο τέλος ακολουθεί και η αναμενόμενη κάθαρση. Η ψυχή του αναγνώστη  καθαίρεται, "αποτοξινώνεται" κατά κάποιον τρόπο από όλα τα φορτικά και δυσάρεστα που προηγήθηκαν και τη βάρυναν. Ο αναγνώστης ξαλαφρώνει κι ανακουφίζεται. Νιώθει κανείς όπως μετά την καταιγίδα, που ακολουθεί η ηρεμία, που μπορεί να χαμογελάσει ξανά, να κοιτάξει με αισιοδοξία πάλι μπροστά. Το τέλος δεν είναι του στυλ, και "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα" αλλά ένα τέλος ρεαλιστικό, εντελώς συνδεδεμένο με την πραγματική ζωή.

Η Μαρία μας είχε συνηθίσει ως τώρα στις μικρές φόρμες κειμένων. Ιστορίες μικρές, περιεκτικά δοσμένες, άλλοτε με την καυστική πένα της, άλλες πάλι φορές με πολύ γέλιο, ή αντιθέτως, με πολύ πόνο και  συναίσθημα, που ουδέποτε όμως έγινε μελό. Στο πρώτο μεγάλο της τόλμημα κέρδισε κατά τη γνώμη μου ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, χωρίς να ξεφύγει εντελώς από τις μικρές ιστορίες που όλοι όσοι την διαβάζουμε στο Απάγκιο της, γνωρίζουμε. Ένα στοίχημα δύσκολο. Να κρατήσει τον αναγνώστη της μέχρι την τελευταία της λέξη.
Νομίζω πως όσοι τη διαβάσουν ίσως δεν με βρουν στο τέλος υποκειμενική....

Σας φιλώ
@ριστέα

40 σχόλια:

  1. Ναι, αλλά τα κουλουράκια δεν τα άγγιξες! Πατατούλα δεν δοκίμασες! Και έστειλες και μια σειρά μεζέδες να υπηρετήσουν την πατρίδα, και ψήφισες και γύρο αδάγκωτο, χωρίς πίτα, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι, τι να πω! Στον ψυχολόγο θα μας στείλεις, καλέ!
    Κατά τ'άλλα, πολύ όμορφη παρουσίαση!
    Φιλάκια πολλά (και περαστικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Πίπη μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για το γέλιο που χαρίζεις απλόχερα!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Όχι δεν σε βρίσκω υποκειμενική ίσα ίσα θα πω ότι είσαι και αυστηρή. Αλλά επειδή εγώ διάβασα το βιβλίο, νομίζω από τους πρώτους, θα πω ότι έμεινα εντυπωσιασμένη όχι μόνο από το πώς εξελίσσεται η ιστορία, αλλά και πώς παρουσιάζεται. Και μάλιστα δεν βρήκα στην αρχή να κινείται, όπως γράφεις αργά. Έτσι είναι με τα μυθιστορήματα εξάλλου, ήρεμα μπαίνει ο αναγνώστης στη δράση του. Σκέψου ότι όταν το πήρα το βιβλίο στα χέρια μου και ενώ είχα δουλειές, κάθισα στην άκρη της πολυθρόνας να το ξεφυλίσσω....Όταν με φώναξαν, κοίταξα και είδα ότι ήδη ήμουν στη 43 σελίδα χωρίς να το πάρω είδηση...
    Το ξεκίνησα από την αρχή ξανά και μπορώ να πω ότι με πήρε ως αναγνώστρια από το χέρι, με έμπασε στους δρόμους της ιστορίας, γνώρισα τους ήρωες, ταυτίστηκα μαζί τους και βίωσα συναισθήματα σαν να τα ζούσα όλα. Αυτό είναι το ζητούμενο, να κατορθώσει ο συγγραφέας να πάρει τον αναγνώστη χέρι χέρι, να τον περπατήσει στις σελίδες του βιβλίου και να τον κάνει να νοιώσει. Η Μαρία κατά τη γνώμη μη μου επέτυχε αυτό ακριβώς. Μπράβο της. Και τα μηνύματα πολλά και τα θέματα που αγγίζει πάμπολλα. Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο, το αξίζει.
    Και η παρουσίαση θεωρείται επιτυχημένη όταν κατόρθωσε πιστεύω να κάνει τους επισκέπτες-θεατές να αγοράσουν το βιβλίο. Γιατί μόνο έτσι θα το γνωρίσουν
    Καλημέρα σου όλη μέρα
    Συγνώμη για το κατεβατό, δεν πήγαινα για σεντόνι με παρέσυρες
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που συμφωνούμε Αννούλα μου!
      Κι εμένα με συνεπήρε η εξέλιξη, αλλά με μάγεψαν οι επιμέρους ιστορίες και τα κοινωνικά θέματα που έθιξε η Μαρία.
      Το κείμενο το έγραψα για την παρουσίαση, οπότε ήθελα με λίγα λόγια να δώσω το γενικό στίγμα του βιβλίου, που τόσο αγάπησα!
      Σε ευχαριστώ πολύ για την κατάθεση και της δικής σου γνώμης!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Το βιβλίο το διάβασα και ενώ έκανα προσπάθεια να το διαβάσω αργά, για να μου κρατήσει πολύ και το κατάφερα μέχρι τη 230 σελίδα, από 'κει και πέρα δεν κρατήθηκα και το τελείωσα σε μια νύχτα, διότι με είχε πιάσει μια αγωνία για την εξέλιξη!
    Τώρα για το ποια θεωρώ ότι είναι πετυχημένη παρουσίαση.
    Πρωτίστως τα θετικά βάιμπς στον αέρα και στις ματιές του ακροατηρίου.
    Και να φεύγει ο κόσμος με χαμόγελο.
    Δευτερευόντως, ίσως να είναι το πόσα βιβλία αγοράστηκαν!
    Πάντως, αν κρίνω από τις φωτογραφίες εδώ και από εκείνες που παραθέτει η Μαρία στο βλογ της, λέω με σιγουριά ότι αυτή ήταν μια πολύ πετυχημένη παρουσίαση!
    Κίσιζ Άιρις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Αρτίστα μου. Κι εγώ όταν ένα βιβλίο μου αρέσει πολύ θέλω να κρατάει περισσότερο... Ίσως για αυτό και είμαι αργή ως αναγνώστρια; Δεν ξέρω, αλλά το τελείωσα σε 4 απογεύματα της Μαρίας. Η μαγεία του ευτυχώς ακόμα κρατάει....
      Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  4. Δεν το ξεκίνησα ακόμη, είναι τόσο.. ευκολοφόρετο που θα παραχώνεται άνετα στην τσάντα της βόλτας, της παραλίας, θα γυρνάει αργά τα φύλλα του σε ένα παγκάκι στη θάλασσα μπροστά, σε ένα ήσυχο καφέ συννεφιασμένες μέρες με τα πρόσωπά του παρέα.
    Στην παρουσίασή σου στέκομαι Αριστάκι που είναι τόσο δελεαστική αφενός, τόσο πηγαία κι αληθινή αφετέρου που καλείσαι να σκεφτείς σοβαρά το προμοτάρισμα μαζί με τη Γιούλη σαν δεύτερη δουλειά σας... όταν αγαπάτε το΄χετε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Αννετάκι μου!
      Είμαι σίγουρη ότι θα το ευχαριστηθείς. Ειδικά όταν θα δεις με πόση δεξιοτεχνία η Μαρία αγγίζει τα θέματα που αφορούν την Παιδεία (κι όχι μόνο!)
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Το βιβλίο είναι ακόμα σε λίστα αναμονής για ανάγνωση. Συνεπώς δεν έχω άποψη. Όμως όλες οι δικές σας γνώμες σε διάφορες παραθέσεις, αλλά και η δική σου τώρα Αριστέα, έρχεται να επιβεβαιώσει το προφανές.
    Η Μαρία δεν είναι τυχαία. Η γραφή της, ο κόσμος της έχουν δώσει καιρό εξετάσεις και έχουν αγαπηθεί.
    Θα μου πεις, εδώ σε ένα μυθιστόρημα, τα πράγματα αλλάζουν. Σίγουρα αλλά οι βάσεις είναι γερά δομημένες.
    Διάβασα ότι έχει και στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος. Αυτό, όπως καταλαβαίνεις Αριστέα μου, με εξιτάρει ακόμα περισσότερο.
    Όσον αφορά την παρουσίαση ενός βιβλίου και την αποτίμησή της αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Δεν έχω παραστεί ποτέ σε τέτοια εκδήλωση για να πω τη γνώμη μου. Μέσω βίντεο είδα μεγάλο μέρος της δικής σας εκδήλωσης εκεί αλλά και της πρώτης στην Αθήνα.
    Θεωρώ επιτυχία το πέρασμα του βιβλίου στους παρόντες σαν αύρα και συναίσθημα.
    Προχωράμε λοιπόν Αριστέα μου. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη περιμένω πώς και πώς τη γνώμη σου για το αστυνομικό κομμάτι καθώς πλέον θεωρείσαι ειδήμων! ☺ αχαχαχαχα!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Θαύματα κάνατε με τη Γιούλη και βοηθήσατε ώστε να έχει το Μαράκι μας μια υπέροχη παρουσίαση.
    Όταν τα βιβλία της, αγκαλιάζονται με τόση αγάπη, είναι δυνατόν να μην οδηγούν στην επιτυχία;!
    Φιλί γλυκό σε όλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς τη Γιούλη τίποτα δεν θα είχε γίνει!
      Ήταν ακριβώς αυτό: ένας τρομερός μάνατζερ (ράγκπι την αποκαλούσα χαριτολογώντας) που κατάφερε μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσει όλο το οργανωτικό μόνη της!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Η παρουσίαση στην Αθήνα ήταν μια "εύκολη" υπόθεση, αφού το βάρος της ευθύνης έπεφτε πάνω μου. Δεν βγήκα με συστάσεις φίλων και το κοινό ήταν γνώριμο. Το να στηθώ όμως μπροστά σε άγνωστους ανθρώπους, σε μια μη οικεία πόλη και με άγνοια των προσδοκιών τους, ήταν για μένα "άθλος". Που δεν θα είχε αποπειραθεί καν να γίνει, αν δεν παίρνατε εσείς το ρίσκο και την ευθύνη να με βάλετε στο "σπίτι" σας. Το αναγνωρίζω και το εκτιμώ πολύ. Κάποιες φορές, από αλλού περιμένεις την αποδοχή και το "χειροκρότημα" και τελικά, τα βρίσκεις εκεί που δεν πήγαινε ο νους σου.
    Όσα "ευχαριστώ" και να σας πω, λίγα θα είναι.
    Τα λόγια σου με τιμούν και χαίρομαι που οι ήρωες του βιβλίου (δεν είναι όλοι φανταστικά πρόσωπα), βρήκαν τους κατάλληλους αποδέκτες τους.
    Άσε που με τέτοια "περιποίηση", έχω το πιο δυνατό κίνητρο να στρωθώ για το επόμενο βιβλίο 😊
    ΣΛ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε νιώθω απόλυτα Μαρία μου!
      Οι ευχαριστίες εδώ περιττεύουν!
      Μεταξύ φίλων, μόνο αγάπη κι αγκαλιές!
      ♥ ΣΛ ♥

      Διαγραφή
  8. 1. Στην παρουσίασή σας, Αριστέα και Γιούλη, το κίνητρό σας ήταν η αγάπη για μια άξια συγγραφέα.
    Με αυτό το δεδομένο, η παρουσίασή σας θα ήταν πετυχημένη ακόμα και με έναν ακροατή. Γιατί, ό,τι γίνεται με αγάπη και ανιδιοτέλεια, είναι πετυχημένο στη συνείδηση αυτού που το κάνει, από την πρώτη στιγμή. Όταν παρευρεθούν και αρκετοί ακροατές, τότε η επιτυχία αφήνει και την απολαυστική αίσθηση της δικαίωσης.
    2. Το κείμενο της ανάρτησης αυτής, Αριστέα, με το οποίο συστήνεις το βιβλίο τής Μαρίας, θα μπορούσε να δημοσιευθεί σ’ ένα έγκυρο λογοτεχνικό περιοδικό. Δίνει με πληρότητα αυτά που θέλει να πληροφορηθεί ο αναγνώστης για μια νέα έκδοση.
    3. Από τα γραφόμενα και στης Μαρίας την ανάρτηση είναι εμφανείς οι ευτυχισμένες στιγμές που ζήσατε. Είναι τόσο ωραίο να αποθηκεύει κανείς τέτοιες πνευματικές συνυπάρξεις στο αρχείο τής μνήμης του. Αποτελούν ισόβιες πολύτιμες παρακαταθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από αυτό το σχόλιο τι να πω;
      Κοκκινίζω!
      Σε ευχαριστώ πολύ Άρη!
      Μεγάλη τιμή τα λόγια σου!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους.. Έχω παραστεί σε παρουσιάσεις αλλά και σε πάνελ και θα είμαι αντικειμενικός..
    Έφυγα κατευθείαν από τη δουλειά για τον Πύργο. Ταξίδι μιάμιση ώρα.. Τα τραγούδια στο δρόμο μου έφτιαξαν το κέφι.. Στη παρουσίαση έφτασα 5 λεπτά μετά την έναρξη γιατί δεν έβρισκα πάρκιν και έκανα βόλτες στο κέντρο της πόλης.. Η αίθουσα όμορφη και τα τραπεζάκια όλα γεμάτα κόσμο.. Ζήτησα καρέκλα σε τραπεζάκι πίσω και είχα εικόνα μπροστά μου όλους.. Στο πάνελ η Αριστέα, η συγγραφέας Κανελλάκη και η Γιούλη.. Ο κόσμος παρακολουθούσε με ενδιαφέρον. Η παρουσίαση ήταν πρωτότυπη και δεν κούρασε.. Αριστέα και Κανελλάκη φαίνονταν ότι είχαν κάνει πρόβες (μου το διέψευσαν..) και η Γιούλη είχε ευστοχότατες και ευρηματικές παρεμβάσεις που έδιναν χαλάρωση στην ατμόσφαιρα.. Προς το τέλος ζήτησαν να δοθεί το μικρόφωνο σε όλους για ερωτήσεις ή παρατηρήσεις.. Μέχρι εμάς δεν έφτασε γιατί η πρώτη σειρά ήταν πολυλογότατη (το ζούσανε έντονα..). Σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης δεν έφυγε κανένας..
    Άρχισε η Κανελλάκη να υπογράφει τα βιβλία και μικρά πηγαδάκια δημιουργήθηκαν.. Εγώ άγνωστος πλησίασα και έπιασα κουβέντα με πολλούς.. Τελικά διαπίστωσα ότι δεν ήταν στην παρουσία αδερφοξάδερφα αντίθετα υπήρχαν άνθρωποι από όλο το κοινωνικό φάσμα της πόλης ! Αυτό με εντυπωσίασε. Μίλησα με αρκετούς... Σημειώνω, εκδηλωτικότατος ο σύζυγος της Ελένης Φλογερά..
    Στη Μαρία πλησίασα σχεδόν τελευταίος, γνωριμία, αφιέρωση στο βιβλίο, φωτογραφίες.. Μετά μείναμε λίγοι και ήπιαμε ένα ποτό.. Μιλήσαμε χαλαρά. Εκεί εξέφρασα αυτά που και πάλι σήμερα επαναλαμβάνω ότι μου έμειναν..
    Τελικά ναι, ήταν μια άκρως πετυχημένη παρουσίαση έτσι την εισέπραξα, καλά προγραμματισμένη, με εκλεκτό ακροατήριο που γνώριζε γιατί πήγε..! Το χάρηκα, το έδειξα, και εύχομαι και σε άλλα βιβλία της Μαρίας μας..
    Στο γυρισμό τα σκεπτόμουν όλα και ούτε κατάλαβα πως έκανα λάθος και δεν έστριψα και πήγα ευθείαν στη Κυπαρισσία.. Στο περίπτερο μια νεανική παρέα ευθυμούσε, κατέβηκα αγόρασα μία σοκολάτα, σχολίασα σκωπτικά τη γκάφα μου και συνέχισα δίχως κάποιο άλλο απρόοπτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάσο, σε ευχαριστούμε πολύ για όλα:
      Το ταξίδι, την τιμή που έκανες προς όλες μας, τα καλά σου λόγια!
      Να'σαι πάντα καλά!

      Διαγραφή
  10. Εκανες μια περιεκτικότατη παρουσιαση για τους Βίους αγρίων και Αδέσποτων Αγίων εδω ...Αριστακι μου και νομίζω οτι την αξιζε και με το παραπανω το Κανελλακι μας καπου παραπανω σε ενα σχολιο διαβασα οτι αυτη η παρουσιαση θα ταιριαζε σε ενα εγκυρο λοηοτεχνικο περιοδικο συμφωνω και επ αξανω αγαπη μου..τι ωραια που γραφεις !!
    Εγω παντως απο την αρχη μεχρι το τελος με πήρανε μαζι τους οι ηρωες της και εγινα ενας απο αυτους.!!!
    Μπράβο σε σενα και στο Γιουλάκι.. για ολα..!!
    Φιλακια και στις δυο.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το βιβλίο το άρχισα το πρωί και το τελείωσα μετά τα μεσάνυχτα κι ομολογώ ότι με λίγα βιβλία το έχω πάθει, να μην μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου!
    Φυσικά θα το ξαναδιαβάσω αργά αργά για να το απολαύσω .
    Μπράβο Μαράκι μου για το ωραίο βιβλίο που έγραψες, μπράβο και σε σένα Αριστέα μου για την ωραία ανάρτηση και γισ όλη τη δουλειά που κάνατε στον Πύργο μαζί με τη Γιούλη.
    Μόνο που είχε εσάς τις δυο, ηταν επιτυχημένη η παρουσίαση .
    Ανυπομονώ να σε δούμε και στη Θεσσαλονίκη Μαρία μου.
    Να είστε όλες καλά και φιλάκια πολλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου, μας ξεπέρασες όλες! Μέσα σε μια μέρα ( κι όχι ολόκληρη);; Πωπω!
      Η Γιούλη κι εγώ σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. Αφου ευχηθώ και πάλι να είναι καλοτάξιδο το βιβλιο της Μαρίας μας, θα ήθελα να πω ότι και μόνο το γεγονός ότι πριν βγεις στον "εξω κόσμο" οι φίλοι προσωπικοί και διαδικτυακοί φτιάχνουν ένα ειλικρινές δίχτυ ασφαλείας γύρω σου, αγκαλιάζουν το δημιούργημά σου και στολίζουν όμορφα το δρόμο σου για να διαβείς μαζί με αυτό και προς το άγνωστο δύσκολα να αποτύχει τούτο το εγχείρημα.
    Η καλή διάθεση και η αγάπη συνδυασμένη με την ξεχωριστή γραφή της Μαρίας μας, που τόσες και τόσες φορές μας έχει κόψει την ανάσα, δεν μπορεί παρά να ταξιδέψει το πόνημά της σε κάθε γωνιά που οι άνθρωποι τέρπονται με την ομορφιά του πνεύματος.
    Αυτά προς το παρός και μόλις το διαβάσω θα σας μαρτυρήσω και τις δικές μου εντυπώσεις...

    Αριστέα μου, περαστικά σου, συγχαρητήρια για τη φίλη σου μα και για τον ενεργό σου ρόλο σε όλα τουτα τα όμορφα που μας περιέγραψες.

    Σε φιλώ με αγάπη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Σταυρούλα μου!
      Από καρδιάς σε ευχαριστώ για όλα!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  13. Οι φωτογραφίες και από το σπιτικό της Μαρίας, μίλησαν χορταστικά και άφησαν πολλά χαμόγελα!
    Μπράβο Αριστέα και Γιούλη για την άψογη οργάνωση που άφησε όλους πολύ ευχαριστημένους!
    Πολλά πολλά χαμογελαστά ΑΦιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μπράβο όλα στη μάναντζερ Γιούλη... Χωρίς αυτήν
      τίποτα δεν θα είχε οργανωθεί τόσο καλά κι εγκαίρως :)))
      Σε ευχαριστούμε πολύ μαγισσούλα μου για όλα!
      Φιλιά καρδιάς!

      Διαγραφή
  14. Ακόμη κι αν δεν είσαι της γειτονιάς, ακόμη κι αν περιφέρεσαι εδώ και κει σε αναζητήσεις οι εντυπώσεις και τα σχόλια για το βιβλίο της Μαρίας καθ’ ομολογία είναι άριστες.
    Αριστέα, χωρίς να είμαι ειδήμων θα προσθέσω, εξαιρετική η παρουσίασή σου η οποία ελκύει τον αναγνώστη να γνωρίσει μια χαρισματική και ταλαντούχα συγγραφέα με ήθος και γραφή που αγγίζει την ψυχή. Ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε περισσότερα αφού διαβάσω το βιβλίο. Πάντως της εύχομαι καλοτάξιδο.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Άννα για τα καλά σου λόγια!
      Εύχομαι να το απολαύσεις το βιβλίο της Μαρίας!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Σας καμαρώνω και θα ήθελα πολύ να είμαι στην παρέα σας!!
    Όλα δείχνουν ότι η παρουσίαση ήταν απόλυτα πετυχημένη και η παρουσίαση σου Αριστέα μου για το βιβλίο της Μαρίας μας, εξαιρετική!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μαρία ! Πόσο τέλεια θα ήταν να ήσουν κι εσύ στην παρέα μας;
      Εύχομαι κάποια στιγμή να φέρεις την Κανελλένια μας και στην πόλη σας!
      (Για την οργάνωση ζήτα τον μάναντζερ Γιούλη. Είναι τρομερή!)
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα Αριστέα!Το πιο σίγουρο είναι οτι θα με ξέχασες μετά από πολύ πολύ καιρό απουσίας (δηλαδή η παρουσία μου ηταν πάντα χλιαρή ή και αδιάφορη) οι αναρτήσεις είναι δυνατές και με ενδιαφερον η δε τελευταία σου μου διέλυσε τους ενδοιασμούς μου για το βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη και σίγουρα θα φροντίσω να το προμηθευτώ Τα σχόλια λένε όλα όσα ηθελα να ακούσω για ενα βιβλίο που θα μου εξαπτει την φαντασία και θα με παρασύρει μακρυά από τα δικά μου που είναι τόσο μα τόσο θλιβερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!
      Δεν ξεχνάω τόσο εύκολα Έφη μου!
      Εύχομαι ολόψυχα να απολαύσεις το βιβλίο!
      Πολλά γλυκά φιλιά και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  17. Πρώτα από όλα να ευχηθώ Καλοτάξιδο το βιβλίο της Μαρίας! Ωραία η παρουσίαση που κάνεις για το βιβλίο, άκρως κατανοητή. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αριστέα μου, είμαι απόλυτα βέβαιη ότι η γνώμη σου δεν είναι υποκειμενική. Δεν ήξερα τι πραγματεύεται το νέο βιβλίο της Μαρίας μας και σ' ευχαριστώ πολύ για την όμορφη παρουσίαση. Πραγματικά μου κίνησες το ενδιαφέρον. Όσο και αν υπάρχει έλλειψη χρόνου, θα προσπαθήσω να το διαβάσω άμεσα. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και Φυσικά μια πορουσίαση είναι επιτυχημένη αν ο/η συγγραφέας συνοδεύεται από την Αριστέα και τη Γιούλη θέλει κι ερώτημα; Με τέτοια κερκίδα η επιτυχία είναι σίγουρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χεχε!!!
      Σε ευχαριστούμε πολύ Χριστίνα!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  20. Πες τα, Χριστίνα μου! Χαχα
    Πλάκα κάνω..
    Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για τα καλά σας λόγια!
    Χωρίς την Αριστέα μας,δεν θα είχα γνωρίσει την Μαρία και όλους σας!
    Να είστε πάντα καλά!
    (Γιούλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και χωρίς εσένα τίποτα δε θα έπαιρνε σάρκα κι οστά!
      Θα ήμασταν τρεις και ο κούκος!
      Φιλάκια πολλά κοριτσάρα!
      Ή να πω καλύτερα...μάναντζερ ράγκπι; ☺

      Διαγραφή