Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Τρόπος ζωής #2

πηγή

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης σήμερα, αν και με άλλο θέμα ήθελα να ασχοληθώ. Βάζουμε στο ψυγείο λοιπόν το ένα θέμα και βγάζουμε από το φούρνο το άλλο! Αλλά πήγα στο νούμερο δύο, γιατί εσείς μου το ζητήσατε!
Προτού θυμώσεις όμως σκέψου καλά! Δεν είναι απαραίτητο  να συμφωνείς. Κι αν τα λεγόμενα μου πάνε κόντρα στον τρόπο ζωής σου....αποχωρείς τώρα όσο είναι καιρός κι έλα αύριο που θα είναι διαφορετικό το θέμα μου!
Κι αφού τα συμφωνήσαμε προχωρώ ( και θα φάω τα μούτρα μου, το βλέπω)!

Καταρχήν, δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι διατροφολόγος, γυμνάστρια, τίποτα από όλα αυτά. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αμέτρητα sites & blogs στα οποία μπορείτε να διαβάσετε άπειρες πληροφορίες περί υγιεινής διατροφής.Δεν ακολουθώ θεωρίες, δεν τρελαίνομαι με τους ειδικούς. Ενημερώνομαι και προσαρμόζω στα μέτρα μου αυτό που θεωρώ ωφέλεια για τον οργανισμό μου. Κι είναι και ευαισθητούλης πανάθεμά τον!
Είμαι απλά κάποια που έχει επιλέξει τη ζωή. Ακόμα και μέσα από τη διατροφή της. Αυτό είναι  για μένα το βασικότερο κίνητρο. 
Επιλέγοντας τη ζωή, μελετώ θέματα υγείας και πρόληψης.Στο διαδίκτυο, σε βιβλία, σε περιοδικά που ασχολούνται με την υγεία. Και προσπαθώ να τα εφαρμόζω. Γιατί δεν αρκούν η μελέτη, ο θαυμασμός, οι ευχές. 

Χτες καταθέσαμε λίγο πολύ ο καθένας διάφορες απόψεις. Αρκετοί συμφωνήσαμε!
Οι περισσότεροι γνωρίζουν πλέον αρκετά  γύρω από τη διατροφή. Το θέμα είναι γιατί από τη γνώση δεν περνάμε στην εφαρμογή;

Τι είναι αυτό που κάνει την Μαιρούλα να μην αντιστέκεται σε ένα βάζο μερέντα, την Λένα να τρώει μεγάλες ποσότητες τηγανητών, τον Σπύρο να παραγγέλνει πίτσες κάθε βράδυ συνοδεύοντας τες με δύο κουτιά αναψυκτικά; Γιατί η Ρένα δεν μπορεί να σταματήσει τα πιτόγυρα, η Δήμητρα τα παγωτά και ο Αντρέας τα γαλακτομπούρεκα;

Μπορεί να μην διδάχτηκαν να τρέφονται σωστά από την οικογένεια τους. Μπορεί να συνήθισαν σε αυτό το στυλ. Μπορεί να τα βρίσκουν μπροστά τους και με μεγάλη ευκολία να τα επιλέγουν. Μπορεί πάλι να τρώνε με τύψεις. Αλλά τα τρώνε. Μπορεί τέλος να τρώνε από άσχημη ψυχολογία. Από κατάθλιψη. 
Δεν θα πάω καθόλου στην περίπτωση της βουλιμίας όπου το φαγητό που καταναλώνεται, έπειτα εξάγεται! Όχι στο εξωτερικό φυσικά! 
Θα ασχοληθώ με τους φαινομενικά υγιείς ανθρώπους. Και λέω φαινομενικά γιατί αν τρως άτσαλα και διαρκώς λιπαρές τροφές, εσωτερικά το σύστημα θα διαβρωθεί, πόσο να αντέξει το δόλιο, θα έχει φθορές και σιγά σιγά θα χαλάει όλο και περισσότερο ! Μια εξέταση στα τριγλυκερίδια, στο ζάχαρο, στη χοληστερίνη θα ήταν ενδιαφέρουσα!

Τι είναι αυτό που εμένα προσωπικά με καθοδηγεί;
Ο σεβασμός.
Ο σεβασμός δεν είναι μία λέξη απλά. Δεν είναι ένας όρος. Είναι μια έμπρακτη απόδειξη

(Μια αναγκαία παρένθεση: Αν τρως διαρκώς διατροφικά σκουπίδια  εν γνώση σου τότε συγγνώμη θα είμαι σκληρή: δεν σέβεσαι τον εαυτό σου! Αν σε ενοχλεί το μέγεθος της κοιλιάς σου, αλλά άνετα κατεβάζεις junk food τότε δεν σέβεσαι τον εαυτό σου ούτε και το δώρο που σου δόθηκε: τη ζωή σου!
Θυμώστε όσο θέλετε μαζί μου! Αλλά μερικές φορές χρειάζεται να θυμώσουμε για να δούμε κατάματα κάποια πράγματα! θυμώστε μαζί μου λοιπόν! )

Θα συνεχίσω για αυτούς που με ρώτησαν τι ακριβώς επιλέγω-τι αποφεύγω. 
Όλα ξεκινούν από το τι ψωνίζω. Αν εγώ βάλω μέσα στο καλάθι μου μπισκότα, κέικ, κρέμες γάλακτος, αλλαντικά, αναψυκτικά κι από την άλλη όχι φρούτα και λαχανικά ποιος θα μου φταίει όταν θα πεινάω ή θα έχω λιγούρες στο σπίτι;
Αν δεν έχω σοκολατοειδή, δεν θα φάω σοκολατοειδή. Αν έχω καρύδια, θα φάω καρύδια! Για μένα είναι τόσο απλά. Όπως το 1+1 κάνουν δύο.

Λοιπόν πάμε για ψώνια παρέα; Πάρε καροτσάκι και πάρε με από πίσω! Παίξτο αδιάφορος-η αλλά ρίξε ελεύθερα ματιές μέσα στο καρότσι μου όταν δεν θα κοιτάζει κανείς! Ναι;


πηγή

Μέσα στη βδομάδα μου θα χρειαστώ λαχανικά. Φυσικά υγιεινό είναι να προτιμούμε πάντα τα λαχανικά εποχής. Κι αυτό κάνω σε όλα εκτός της τομάτας που δεν την αποχωρίζομαι, παντός καιρού, λόγω του κόκκινου! (Κόκκινη φυσική τροφή: πλούσια σε αντιοξειδωτικά ! Άλλες κόκκινες φυσικές τροφές...πιπεριές κόκκινες και Φλωρίνης, φράουλες, φρούτα του δάσους, cranberry,μούρα, κόκκινο κρασί). 
Μαρούλια, πράσινες σαλάτες, πράσινα μήλα, μπρόκολο ( μία από τις σπουδαιότερες σε διατροφική αξία τροφή) κολοκυθάκια, πιπεριές είναι μέσα στις επιλογές μου. Όταν μπορώ και βρίσκω βιολογικής καλλιέργειας τα προτιμώ. Και κοιτάζω πάντα την προέλευση να είναι Ελληνική.
Θα προμηθευτώ επίσης στήθος κοτόπουλου, ταχίνι,γαλοπούλα σε φέτες, νιφάδες βρώμης- το γνωστό κουάκερ- τόνο, σολωμό ίσως, δημητριακά ολικής άλεσης -συγκεκριμένης μάρκας, χωρίς πρόσθετα σοκολάτας και ξηρών καρπών- μακαρόνια ολικής άλεσης, ρύζι καστανό, άγριο κι αναποφλοίωτο, πολύσπορο αλεύρι - αφού ενίοτε ζυμώνω- κόκκινο κρασί , γιαουρτάκια 2% λιπαρά,καρύδια κι αμύγδαλα χωρίς αλάτι και τέλος ριζογκοφρέτες για ώρα ανάγκης. 

Δεν θα αγοράσω επουδενί επεξεργασμένες τροφές όπως μπισκότα, κρουασάν, κέικ, φρυγανιές, παξιμάδια, μπάρες δημητριακών.Ούτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Όλα αυτά έχουν συντηρητικά στην ετικέτα τους. Έχουν είτε ζάχαρη,είτε αλάτι, είτε κι από τα δύο.
Εννοείτε ότι δεν ψωνίζω αλλαντικά, έτοιμα φαγητά ή κατεψυγμένα σακουλάκια με γρήγορο φαγητό.
Δεν θα προμηθευτώ ντρέσινγκ για σαλάτες αφού ένα σπιτικό ντρέσινγκ με γιαούρτι ή μπαλσάμικο και μέλι είναι το ίδιο νόστιμα και σαφώς πιο υγιεινές επιλογές!

Έμαθα να διαβάζω προσεκτικά τις ετικέτες. Ο χρόνος που χάνω διαβάζοντας κερδίζεται σε υγεία. Τα Ε στις ετικέτες τα αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα διάφορα Ε είναι ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ. Γιατί τα ρίχνουμε μέσα μας; Γιατί τα δίνουμε με ευκολία στα παιδιά μας;

Φυσικά θα φάω κι άλλα φαγητά, όπως μπιφτέκια και μοσχάρι,επίσης μία φορά στις 15 θα φάω και τις άπαχες μπριζολίτσες μου, θα φάω και τα μαγειρεμένα λαχανικά και τα χόρτα της μανούλας μου, εκείνα δε τα τραγουδιστικά φασολάκια (τα καναρίνια ντε) είναι η αδυναμία μου. Και  τα μακαρόνια μου με τον κιμά μου θα φάω (ολικής πάντα) αλλά θα τα φάω και με απλή σκέτη σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξω με όλα τα μυρωδικά από τον κήπο μας.
Έχω την τύχη να έχουμε αλανιάρες κότες κι η διατροφή μου να περιλαμβάνει επίσης καθημερινά αυγά, δικά μας κοτόπουλα, κι αρκετά φρούτα και λαχανικά δική μας παραγωγής. 
Τέλος δύο φέτες από πολύσπορο ή ολικής άλεσης ψωμί υπάρχουν πολύ συχνά στο πρωινό μου εναλλάξ με τα δημητριακά -που προσπαθώ να αποφεύγω!

Πίνω πολύ νερό, καθημερινά πράσινο τσάι και κρασάκι! Δεν λέω όχι στην μπίρα που την πίνω χωρίς τύψεις αραιά και πού αφού η βύνη που περιέχει από το κριθάρι κάνει καλό!
Τρώω μικρά γεύματα ανά τρίωρα περίπου και ποτέ δεν τσιμπολογώ ενδιάμεσα, αφού δίνω το χρόνο που χρειάζεται στη διαδικασία της πέψης για να πραγματοποιηθεί. 
Δίνω τη μεγαλύτερη βάση στο πρωινό μου, τρώω πάντα ένα ωραιότατο σκληρό πράσινο μήλο για δεκατιανό, τσιμπάω ελαφρά για μεσημεριανό, απολαμβάνω το βραδινό μου που είναι πάντα νωρίς,πολύ νωρίς για βράδυ, εκτός κι αν βγω για φαγητό έξω.

Λάθη που κάνω (σιγά μην δεν έκανα!) Δεν συμπαθώ τα ψάρια καθόλου. Κακώς! Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, κυρίως η σαρδέλα που θεωρείται μαζί με το μπρόκολο τροφή-θαύμα! Έχω υποσχεθεί όμως κάποια στιγμή να κάνω την καρδιά μου πέτρα και να αρχίσω να τις τρώω. Κάποιες φορές χάνω κι εγώ τον έλεγχο, στις υγιεινές επιλογές μου, καταναλώνοντας αυξημένες ποσότητες και τότε παίρνω τα 2-3 κιλάκια μου τα οποία όταν σοβαρευτώ τα χάνω αβίαστα. 

Πιθανόν να υπάρχουν αντιρρήσεις. Ακόμα και για το ποια είμαι εγώ που γράφω. Μην ξεχνάς πώς καταθέτω απλά τη γνώμη μου. 
Όλα αυτά που ανέφερα αφορούν εμένα. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στρατιωτάκια στη διατροφή μας. Από καιρό σε καιρό μπορούμε να χαλαρώνουμε βεβαίως και τις ατασθαλίες μας να κάνουμε! (Εγώ δεν τις κάνω).
Υπάρχουν κι αυτοί που λένε λίγο από όλα! Θα συμφωνήσω αν αφορά τη μεσογειακή κουζίνα. Αν η διατροφή σου βασίζεται στα φρέσκα λαχανικά, στο ελαιόλαδο, στα φρούτα, ναι, το λίγο από όλα ισχύει.
Μην το ακούσω όμως και για τις λιπαρές τροφές ή τα γλυκά, γιατί πέρα από την ουρανίσκο μας δεν προσφέρουν τίποτα άλλο στον οργανισμό μας! 
Το λίγο από όλα είναι το εύκολο σκαλοπάτι για να χάσεις τον έλεγχο. Αν μπορείς και δεν το χάνεις... μπράβο σου! Το θέμα δεν είναι όμως τα κιλά. Το θέμα είναι τι βάζεις μέσα σου.

Πιθανόν κάποιοι να θελήσουν να υπερασπίσουν τις δικές τους διατροφικές συνήθειες. Η διατροφή όμως δεν είναι θέμα σύγκρισης, ποιος κάνει τις καλύτερες επιλογές. Καθένας νομίζω ξέρει τι κάνει.Κι οφείλει να σέβεται το σύστημα μέσα του. Ό,τι κι αν πούμε εδώ στην πράξη φαίνονται όλα!

Κλείνοντας ας θυμόμαστε ότι όταν βάζουμε μέσα μας κάτι βλαβερό αργά ή γρήγορα θα την πληρώσουμε! 
Πριν φάω σκέφτομαι. Εσύ;

Σας φιλώ !
Καλή σας μέρα!
Καλή εβδομάδα!
@ριστέα


πηγή


____________________________________________________


"Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: αν θέλουμε γερά κορμιά,σφύζουσα υγεία και υψηλά επίπεδα ενέργειας θα πρέπει να βάζουμε στο κορμί μας μόνο τις καλύτερες πρώτες ύλες. Δεν είναι λογικό;
Είναι δυνατόν να επιλέγουμε τα καλύτερα λιπαντικά για το αυτοκίνητό μας και να μην κάνουμε το ίδιο για το σώμα μας; 
Δεν νομίζω!

Δεν χρειαζόμαστε ξένα σώματα στο σώμα μας για να ανακατεύονται ανεξέλεγκτα με τη φυσιολογία μας.
Αν τρώμε junk οι επιδόσεις μας και η υγεία μας θα είναι junk!
Oι τροφές δεν είναι μόνο πηγές θερμίδων αλλά και πληροφοριών. Δώστε στα γονίδια σας τις σωστές πληροφορίες.
Μια σπουδαία συμβουλή με πολλή αγάπη:
Μη χρησιμοποιείτε το μέγεθος της απόλαυσης σαν κριτήριο για το τι θα φάτε".

Χρήστος Στρογγύλης
http://totalfitness-christos.blogspot.gr/

58 σχόλια:

  1. καλημέρα Αριστέα μου..πολύ σωστά αυτά που γράφεις τα γνωρίζω,τα δέχομαι,τα ασπάζομαι ,τα ακολουθώ ....αλλά δυστυχώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή μας και το σώμα μας ..
    Δυσυτχώς το έχω βιώσει αυτό πολύ έντονα ...θα έγραφα σελίδες ολόκληρες γι'αυτό το θέμα γιατί είναι ένα θέμα που πονάει ...μέχρι τα 30 μου ήμουν ανάμεα στα 52- 57 κιλά μετά έκοψα το τσιγάρο (για 13 χρόνια) και έπεσαν και οι δύο εγκυμοσύνες και νάσου 115 κιλά σε 3 - 4 χρόνια ....διάιτες, ινστιτούτα , ομοιοπαθητική..μέχρι και βελονισμό έφτασα να κάνω ...τίποτε απολύτως ( γύρω στα 15 κιλά λιγότερο..) όλοι σήκωναν τα χέρια ψηλά ..μιλάμε για προσπάθεια 10 χρόνων και βάλε ...απογοητεύτηκα φυσικά και σταμάτησα ,,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσέχω τί τρώω ( φυσικά χολιστερίνες και τέτοια ποτέ δεν υπήρξαν ...καταλαβαίνεις τί εννοώ...) εκε'ίνο που με πειράζει τώρα είναι ότι κάποιοι που δεν με ξέρον καλά μου λένε "τρως" οι υπόλοιποι που με ζουν καθημερινά λένε ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό...τελος πάντων αρκετά σε ζάλισα ..απλά θεωρώ ότι έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφεις αλλά δεν ισχύουν για όλους τους ανθρώπους.....φιλάκια
    ΥΓ εχθές έλειπα όλη σχεδόν την ημέρα και δεν σε "επισκέφτηκα" ελπίζω να το κάνω συντόμως :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου, καλησπέρα! Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις κι αρρώστιες αλλά αυτά που γράφω αναφέρονται στο σύνολο. Αν φορτώσεις κιλά είναι ακόμα πιο δύσκολη έπειτα η προσπάθεια να τα χάσεις. Απελπίζεσαι εύκολα, εγκαταλείπεις, επιστρέφεις , ταλαιπωρείς τον μεταβολισμό, τον τρελαίνεις και στο τέλος καταλήγει φαύλος κύκλος. Έχω δικό μου άτομο που για είκοσι χρόνια κάνει λίγο πολύ τα ίδια με σένα. Κι αποτέλεσμα κανένα. Ακούω για δίαιτες διαρκώς. Έχει αλλάξει όλους τους διαιτολόγους κι όλα τα ινστιτούτα! Κι ακόμα δίαιτα κάνει.
      Όμως πώς να δει αποτέλεσμα όταν σαμποτάρει τον εαυτό της διαρκώς; Όταν εγκαταλείπει πριν δει αποτέλεσμα; Όταν ανάμεσα στις δίαιτες πέφτει σε χοντρές ατασθαλίες;
      Πώς να δουλέψει ένα ταλαιπωρημένο σύστημα;

      Οι δύο αναρτήσεις μου δεν είχαν σκοπό να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα!
      Εγώ δεν στάθηκα στην εμφάνιση!

      Μίλησα για υγεία άσχετα από κιλά! Αν ξέρεις πως τρως υγιεινά άσε τα κιλά στην άκρη! Να χαίρεσαι τη ζωή λοιπόν! :)))

      Φιλάκι πολλά πολλά!
      Κι άσε τους άλλους να λένε! ♥

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα..διάβασα με προσοχή το κείμενο σου...ότι έγραψα στην ανάρτηση νούμερο 1 ισχύει και εδώ..δε ξέρω τι άλλο να γράψω :) φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω κορίτσι μου γλυκό!
      Φιλάκια πολλά πολλά! :))

      Διαγραφή
  3. Χαχα..σε τρόμαξα χτες?
    Δε θυμώνω με σένα..μια χαρά τα λες εσύ..κι όλα αυτά που αναφέρεις πρέπει να αποφεύγονται..
    Από την άλλη μπορώ να σου απαντήσω για τη μερέντα που είναι δική μου αγάπη, αν και προτιμώ τη μαύρη σοκολάτα γενικότερα..
    Αποφεύγω να την πάρω γιατί ξέρω πως θα πάρω κουταλάκι και θα ορμήσω...αλλά μια στο τόσο μου το επιτρέπω κι αυτό!!...όχι συχνά, μπορεί δυο φορές το χρόνο, αλλά θα το κάνω...και ειλικρινά δεν πιστεύω πως θα μου δημιουργήσει πρόβλημα...
    Όσο για πιτόγυρα, δεν είναι βέβαια στο καθημερινό μενού, ούτε καν, αλλά είναι η καλύτερη λύση όταν είσαι έξω και πρέπει κάτι να τσιμπήσεις...μπορεί να φαίνεται τελείως λάθος, αλλά είναι πολύ καλύτερη λύση από κάτι άλλα τελείως πλαστικά που κυκλοφορούν και που δεν θα τα έβαζα στο στόμα μου ακόμα κι αν με πλήρωναν...ούτε αυτό μου έχει γίνει εμμονή, αλλά δεν μου το απαγορεύω κιόλας για όποτε τύχει ή όποτε μου έρθει η επιθυμία..
    Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να τρέφομαι όσο πιο σωστά μπορώ, αλλά χωρίς να γίνω υστερική..
    Η μεσογειακή κουζίνα είναι η καλύτερη..και συνήθως στην Ελλάδα την τιμούμε οι περισσότεροι..δεν υπάρχει καλύτερο από το ελαιόλαδο που είναι η βάση για την μεσογειακή κουζίνα..
    Καλή σου μέρα..φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχα! Αν με τρόμαξες λέει; Φοβήθηκε το μάτι μου! Περίμενα διαδικτυακή κατραπακιά! ;-)
      Μωρ' καλά κάνεις και προτιμάς τη μαύρη σοκολάτα! Μακάρι να μπορούσα κι εγώ! Αλλά δνε μπορώ! Γιατί δεν είναι συμβατή με το εντεράκι μου εξού και αποσιώπησα τα οφέλη της!

      30 γραμμάρια την ημέρα μαύρης σοκολάτας επιτρέπονται!!!!!!!!!!!!!

      Μία στο τόσο θα κάνω κι εγώ τις σαχλαμαρίτσες μου Μαρία! Εσύ παίρνεις το βάζο με τη μερέντα εγώ το βάζο με το ταχινόμελο! Με το κουτάλι της σούπας παρακαλώ!

      Το θέμα μου δεν είναι τι κάνουμε μία στις τόσες αλλά τι επιλέγουμε ως βασική μας διατροφή !
      Ναι στο ελαιόλαδο και στη μεσογειακή κουζίνα!
      Αρκεί να μην χάνουμε τον έλεγχο!
      Φιλιά πολλά πολλά!



      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Αριστέα μου!! Διάβασα και την προηγούμενη δημοσίευση. Δεν θα πω πως έχεις άδικο να προσέχουμε την διατροφή μας και στεναχωριέμαι πολύ που μεγαλώνοντας τα παιδιά μου άλλαξαν διατροφικές συνήθειες. Θα συμφωνήσω με την Γεωργία στο πρώτο σχόλιο ότι καμιά φορά είναι και άλλοι παράγοντες που δεν εξαρτώνται από την διατροφή μας.
    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα : Στα 25 μου χρόνια μου βρήκαν χοληστερίνη. Τα κιλά μου κανονικά με το σώμα μου βάρος. Η διατροφή μου μεσογειακή( ποτέ δεν έτρωγα διάφορα ντρέσινγκ, οτιδήποτε φουλ στα λιπαρά κτλ, δεν ήξερα τι σημαίνει φαστ φουντ ) και πολλά λαχανικά και φρούτα. Τότε ακολούθησα μια αυστηρή δίαιτα ενός μήνα. Η γιατρός μου στα αποτελέσματα δεν μπορούσε να πιστέψει πως αντί να πέσει είχε αυξηθεί ελαφρώς. Στην περίπτωσή μου η κληρονομικότητα έπαιξε και συνεχίζει να παίζει την μεγαλύτερη βαρύτητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορώ να τρώω ανεξέλεγκτα τα πάντα!! Πρόσφατα είχα βγει για φαγητό με δυο φίλες. Η μια γιατρός που μόλις τις είχα δείξει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων που είχα μαζί μου . Αφού είχε δει τα χάλια μου με ακούει έκπληκτη να παραγγέλνω γαρδούμπα! Η αντίδρασή μου εκείνο το βράδυ και η ψυχολογία μου με έκαναν να δοκιμάσω κάτι που είχα να φάω πάνω από είκοσι χρόνια. Φυσικά έφαγα ελάχιστο! Οι τύψεις δεν με άφησαν να το ευχαριστηθώ καθόλου!
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα σημείωση: Γαρδούμπα μια φορά είχα ξαναφάει!!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Παρασκευούλα μου. Κάποιες φορές κάποια πράγματα δεν πάνε καθόλου σωστά κι ένα από αυτά είναι η κληρονομική χοληστερίνη. Σε νιώθω και κατανοώ ότι είναι άδικο!
      Όσο άδικο είναι για μένα να μην μπορώ να βάλω τυράκι στο στόμα μου ( είμαι αλλεργική στη λακτόζη)!
      Εγώ το έχω πάρει απόφαση και με έπεισα ότι ίσως έτσι είναι για το καλό μου!
      Φιλιά πολλά πολλά! ♥

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Αριστέα!
    Γενικά όλα τα φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (φράουλες, κεράσια, ντομάτες, γκρέιπ φρουτ...) είναι φοβερά αντιοξειδωτικά! Και για τα Ε είχα διαβάσει πως όσο μικρότερο είναι, τόσο και πιο επιβλαβές!
    Επίσης αυτό που λες για την μπύρα το έμαθα κι εγώ στη σχολή και είχα εκπλαγεί, καθώς θεωρούσα πως η μπύρα παχαίνει, εξ ου και λένε "μπυροκοιλιά".. Βέβαια άμα πιεις και 4 λίτρα, λογικό να λειτουργήσει αρνητικά...
    Καθησυχάστηκα λίγο, γιατί βλέπω πως οι διατροφές μας δεν απέχουν πολύ, οι διαφορές που εκ πρώτης διακρίνω είναι πως τρελαίνομαι για ψάρια και πως τρελαίνομαι για σοκολάτα, την οποία δεν μπορώ να κόψω με τίποτα, ακόμα και σε περιόδους που έκανα αυστηρή διατροφή και παρ' ότι γυμνάζομαι καθημερινά.
    Πάντως μπράβο σου για την ανάρτησή σου, βοηθάει πολύ! Σίγουρα θα το έχω σαν γνώμονα στο εξής. Και αυτό που περισσότερο όλων μ' αρέσει είναι που μας δίνεις ένα γερό χαστούκι με τη λέξη "σεβασμός"! Με ταρακούνησες!
    Καλή εβδομάδα να έχεις! Φιλιά! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αλέξανδρε!
      Είδες που δεν είχα τίποτα φοβερό να αποκαλύψω; Πέρα από το γεγονός ότι όλα ξεκινούν από την έννοια του σεβασμού!

      Σέβομαι! Κι επειδή σέβομαι ενημερώνομαι. Προσέχω όσο μπορώ ! Προσπαθώ να μην αρρωστήσω Ίσως ακούγομαι άρρωστη αλλά αν κάποιος έχει υποφέρει από τις κακές επιλογές που δεν ταίριαζαν με το πρόβλημά του μετά προσέχει διπλά!

      Το Αναστασάκι που έχει πάνω κάτω το ίδιο θέμα με μένα θα μάθει με τον καιρό! Ο ίδιος της ο οργανισμός θα την καθοδηγήσει! Όταν θα δει ότι δεν την παίρνει άλλο !

      ΥΓ: Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Να'σαι καλά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα!Τελικά αν και ήθελα να δω πολύ, τι είναι αυτά που βάζεις στο στομάχι σου, δεν είναι διαφορετικά από αυτά που βάζω εγώ, στο δικό μου.Αν δεν φάω ψωμί και μακαρόνια δεν θα πεθάνω κι όλας, όμως με τα ολικής και τα ντίνκελ, έχω φιτάξει ότι μπορείς να φανταστείς, ακόμα και αυτοσχέδιο παστίτσιο!
    Η δική μου εμμονή είναι η μαύρη σοκολάτα, η οποία υπάρχει πάντα στο ψυγείο, έστω κι αν θα είναι ένα κομματάκι, ίσα να μου περάσει η λιγούρα.
    Κατ΄άλλα τηρώ σχεδόν όλους τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής.
    (ξεφεύγουμε λίγο στην συχνότητα του κόκκινου κρέατος, αρέσει πολύ στην οικογένεια - προσπαθώ να είναι μοσχάρι, τουλάχιστον).
    ...και αφού μια χαρά μας έβαλες στο κλίμα της υγιεινής διατροφής, μήπως... λέω μήπως, θα μπορούσες να μας βάλεις και στης γυμναστικής?....γιατί εκεί πραγματικά, πάσχω πολύ!!!
    Να έχεις μια όμορφη & αρμονική εβδομάδα.Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χεχε ! Σας την έσκασα! Σιγά τα μυστικά!
      Η επιμονή και το κουράγιο να λέω όχι στα νόστιμα μεν επιβλαβή δε με διαφοροποιούν λιγάκι μόνο!
      Καλά κάνεις για τη μαύρη σοκολάτα αρκεί να μην περνάς τα 30 γραμ την ημέρα!
      αχαχα! αν βάλω και γυμναστική Ζωρζέτ θα με κυνηγήσουν!
      Γράψε μου σε mail για αυτό!
      Φιλιά! :)))

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα σου Αριστέα μου :)
    Κατ'αρχάς, να πω πως δε χρειάζεται να είσαι διατροφολόγος, γυμνάστρια, ειδικός για να ψαχτείς και να δεις τι σε βλάπτει και τι σε ωφελεί! Εσύ είσαι αξιέπαινη, σου το είπα και εχθές, είσαι πολύ συνειδητοποιημένη!
    Έχω πολλά να σου πω και να σε ρωτήσω, θα σου τα στείλω με mail ευθύς αμέσως, μην τα γράφω εδώ πέρα!
    Φιλάκια πολλά!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς τα είπαμε ιδιωτικά !
      Τεράστιο φιλί!
      Και μπράβο σου που προσέχεις ομορφιά! ♥

      Διαγραφή
  8. Kαλημερα Αριστεα!!Καταχρην μην αισθανεσαι οτι πρεπει να απολογηθεις,την αποψη σου λες οσον αφορα την διατροφη που ακολουθεις,ο καθενας ξερει να κρινει!!σχετικα με την διατροφη,εγω γενικα ακολουθω ενα μεσογειακο διατροφολογιο με οσπρια,λαχανικα,ψαρια και εχουμε ελαττωσει και το κρεας.Ετσι εμαθα απο την μητερα μου και το κανω.Δεν τρωμε ετοιμο φαγητο πλην ελαχιστων εξαιρέσεων,αν θελουμε πιτσα φτιαχνω σπιτικη,τον τελευταο καιρο ειπαμε να κοψουμε και τα επεξεργασμενα αλλαντικα,λουκανικα.Ομως σε μια σοκολατιτσα,ενα παγωτακι δεν μπορω να αντισταθω...θαυμαζω την αυτοσυγκρατηση σου!! Για τα φρουτα και τα λαχανικα βεβαια πρεπει και να προσεχουμε να μην ειναι και φουλ στις ορμονες και στα φυτοφαρμακα,αλλα αν δεν τα καλλιεργεις ο ιδιος αντε να εισαι σιγουρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο σας γλυκιά μου! Χαίρομαι πολύ που έχετε βρει το δρόμο σας! :))) Η αλήθεια είναι πως είναι όλα τόσο πολύ φορτωμένα που και τα υγιεινά φοβάσαι να τα πλησιάσεις!
      Καλό πλύσιμο σε αυτά συνιστώ και ξεφλούδισμα όπου μπορώ!
      Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Αριστέα μου αυτά ακριβώς καταναλώνουμε στο σπίτι , πολλά λαχανικά , φρούτα και κυρίως ψάρι .
    Πάντα φρούτα και λαχανικά εποχής , νομίζω όταν συνηθίζεις έτσι δεν σου λείπει τίποτα . Για την υπογλυκαιμία μου βέβαια λίγη μαύρη σοκολάτα απαραίτητη. Από μικρό παιδάκι δεν είχα αγάπη στα γλυκά , έτσι σπανίως θα φάω κάτι.
    Είναι επιλογή τι θα βάλει κάποιος στο στομάχι του πχ τα αλλαντικά τα απεχθάνομαι στην κυριολεξία.
    Εμένα αυτού του είδους η διατροφική συνήθεια μου προσέφερε πρώτον απομάκρυνση των ενοχλήσεων του εντέρου και δεύτερον σταθερό σωματικό βάρος 60 κιλά βρέξει χιονίσει με ύψος 1.67. Ετσι τη λέξη δίαιτα δεν την γνωρίζω καν.
    Το σημερινό μου γεύμα είναι ρεβύθια με σπανάκι στο φούρνο.
    Καλή μου όρεξη, μάλλον δεν θάρέσει σε κάποιον , αν ναι κοπιάστε.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα είναι θέμα συνήθειας Νικόλ μου!
      Ακόμα και τι επιλέγεις από το σούπερ μάρκετ είναι θέμα συνήθειας . Η αλλαγή είναι δύσκολη πάντα!
      αχαχαχα! Γελάω με τη σημερινή σου επιλογή! Ελπίζω να το ευχαριστήθηκες!
      Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Κοριτσάκι μου!!!
    Τί όμορφες αναρτήσεις και αυτή και η χθεσινή!!!
    Το σημαντικότερο νομίζω είναι να έχεις συνειδητοποιήσει τί θέλεις εσύ... Οκ, αν σου επιβάλλουν να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες, προφανώς θα ακολουθήσεις τις συμβουλές των ειδικών, όμως κάτι μέσα σου θα σε "τρώει".
    Όταν το επιλέξεις εσύ και είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος στο πώς και στο γιατί, τότε είσαι σίγουρα νικητής!!!
    Σε φιλώ πολύ-πολύ!!!
    Καλό μεσημέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου, σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
      Φυσικά ότι ξεκινάει σαν δική σου επιλογή γίνεται πιο ευχάριστα! Το κακό είναι ότι μαθαίνουμε λάθος από το σπίτι μας, τους γονείς μας!
      Για αυτό κι αυτές οι αναρτήσεις: να μάθουμε τα απιδιά μας να σέβονται τον εαυτό τους και τη ζωή!
      Φιλάκια κοπέλα μου! ♥

      Διαγραφή
  11. Ο κυριότερος (για να μην πω μοναδικός) λόγος που επιλέγουμε να τρώμε διάφορες παχυντικές και βλαβερές αηδίες είναι η γεύση! Κανένας δεν τρώει παγωτά ή τηγανιτά ή χοιρινές κλπ για τη διατροφική τους αξία. Το όλο θέμα είναι υπόθεση 8-10 εκατοστών. Μόλις το φαγητό γίνει πολτός και πάρει το δρόμο του οισοφάγου δεν καταλαβαίνουμε πια τη γεύση του. Στο στομάχι δε, γίνονται μια μάζα.

    Τα βιολογικά είναι (σχετικά) πανάκριβα. Και ο κόσμος δεν έχει. Άσε που πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως κάποιοι πουλούσαν κηπευτικά για βιολογικά, ενώ δεν ήσαν.

    Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός έκοβε η μάνα μου ντομάτα στη κουζίνα και μύριζε όλο το σπίτι. Σήμερα πετάς τη ντομάτα στο τοίχο και ξανάρχεται!

    Θεωρώ πως θα έπρεπε το κράτος (το ποιο;) να έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις κεντρικές λαχαναγορές και στις λαϊκές. Όποιος ξεπερνούσε τα επιτρεπόμενα όρια σε φυτοφάρμακα να του έκοβαν τον ….

    Μπράβο σου (και το εννοώ!) που καταφέρνεις να τηρείς ένα τέτοιο διαιτολόγιο. Εγώ μπερδεύτηκα με τόσα που διάβασα και απορώ πως τα θυμάσαι.
    Ερώτηση: Τις φορές που τρως «από τα άλλα» είναι γιατί ξέχασες όλο αυτό το κατεβατό;;;

    Καλό σου βράδυ.


    ΥΓ: Το ούζο θέλει γαύρο. Με μπρόκολο δεν πάει κάτω…!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχα! Τις φορές που θα φάω " κι άλλα " είναι γιατί παίρνω και κάνα πιάτο από τη μαμά αφού δεν βγαίνει να μαγειρεύω όλες τις μέρες για πάρτη μου! Αλλά έχει λάβει αυστηρές οδηγίες! Τις οποίες είδα κι έπαθα για να ακολουθήσει! Κάποιες φορές "τσινάει" απεργία αλλά συμμορφώνεται εύκολα! Του έχω βάλει σε τάξη!
      Αλλά η μαμά ως επί το πλείστον μαγειρεύει μεσογειακή κουζίνα! :))

      Δεν ξεχνάς ποτέ αυτό που σου γίνεται βίωμα! Όταν περνώ από τα ράφια ξέρω πια που θα απλώσω στο χέρι !

      Ναι τα βιολογικά είναι πανάκριβα! Κι εγώ δυσκολεύομαι ! Προσπαθώ πάντως!

      ΥΓ: Το μπρόκολο για τον ουρανίσκο μου είναι ότι για τους άλλους το παγωτό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Πολύ τη χάρηκα αυτή την ανάρτηση Αριστέα!
    Ισως γιατί νόμιζα πως ήμουν πολύ πίσω!!
    Πολλά φρούτα και λαχανικά τρώω και εγώ.
    Πιστεύω είναι θέμα ανατροφής.
    Από μικρή, τότε που τρώγαμε και οι τρεις στο τραπέζι ποτέ δεν έλειπε η σαλάτα και το φρούτο!
    Φρούτα πολλά, έχουμε και δέντρα με φρούτα στο εξοχικό!
    Καλό πρωινό!!!!
    Βασικό!
    Γιαούρτια 2%, απαραίτητα.
    Εεε....κάνω το λάθος βέβαια και δεν τρώω επεξεργασμένα ρύζι και μακαρόνια.Δεν τα τρώω όμως συχνά.
    Τρώω οπωσδήποτε μια φορά την εβδομάδα ψάρι που μ' αρέσει πολύ.
    Από κρέας μόνο κοτόπουλο.
    Μια φορά το μήνα θα κάνω το κοκκινιστό μοσχαράκι.
    Πολύ συχνά μπρόκολο(θύμισε μου να σου πω σαλάτα υπέροχη), χόρτα, τομάτες(έχουμε και δικές μας στον κηπάκο στο εξοχικό.
    Σήμερα το πρωί που πήγα σούπερ μάρκετ σε θυμήθηκα χαχα
    Από κάποιο σημείο και μετά δε χρειάζεται σκέψη στο τι θα ψωνίσεις!
    Αυτά που σου αρέσουν.
    Αυτά που σου αρέσουν είναι υγιεινά.....το έχεις συνηθίσει.

    Δεν φτιάχνω ψωμί...
    Αλλά τρώω μια δυο λεπτές φέτες πολύσπορο την ημέρα, όχι πάντα!
    Το τρώω το πρωί με λίγο μέλι που μου στέλνουν από το χωριό.
    Αν φάω δημητριακά δεν τρώω ψωμί.
    Πίνω καφέ...γαλλικό....
    Δε ζω χωρίς την κούπα του καφέ.
    Και το καλοκαίρι φτιάχνω ice tea με δικό μου τσάι του βουνού(ή πράσινο)...βράζω λίγο και γεμίζω το υπόλοιπο ποτήρι με πάγο! Πολύ δροσιστικό!
    Συγνώμη για το...σεντόνι!

    Φιλάκια πολλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλώστε σεντόνια άφοβα! Σας καμαρώνω! :)) Αυτά είναι φίντες με δαντέλες!
      Είδες που δεν κάνω κάτι φοβερό πέρα από ότι είμαι σκυλί σε δυο-τρία θέματα που έχω αποφασίσει; ( έχω πει όχι λευκό αλεύρι-όχι γλυκά ...δεν θα τα βάλω στο στόμα μου λοιπόν! Τέλος)
      Μια χαρά όλα και μπράβο σου!

      ΥΓ: Κι εγώ το καφεδάκι μου το θέλω...μόνο που εγώ πίνω έναν ελληνικό την ημέρα! Διπλό! :)))
      Πραγματικά δεν έχω να πω κάτι πέρα από μπράβο!
      Φιλιά πολλά πολλά!
      Keep walking κυρίως γιατί απολαμβάνεις αυτά που τρως! Δεν νιώθεις στέρηση!

      Διαγραφή
  13. Ξέρεις κάτι; Δεν είναι αυτά που γράφεις, αλλά ο τρόπος που τα περνάς. Προσωπικά, με βοήθησες πολύ.
    Και σ' ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες και κάθησες να μας γράψεις λεπτομέρειες. Για τυχόν απορίες και διευκρινίσεις, θα ξέρω πού να απευθυνθώ στο εξής...

    Φιλιά γλυκιά διατροφολόγε μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου χαίρομαι πάρα πολύ! Δεν είμαι ειδικός, δεν θέλησα να περάσει γνώσεις. Θέλησα να περάσω κίνητρα, τρόπους σκέψης, ενθάρρυνση και προτροπή! Αυτούς τους μηχανισμούς θέλω να πιστεύω ότι κατέχω!
      Ο,τι άλλο θελήσεις και μπορώ μέσα από την εμπειρία μου και μόνο στη διάθεσή σου!
      Καλό βράδυ! :))))

      Διαγραφή
  14. Για όσους δεν μπορούν να συγκρατηθούν στα παγωτά:

    "Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να "πιάσουν στον ύπνο" τους καταναλωτές.
    Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών στην αντιμετώπιση της ζέστης.
    Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά. Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας- "παγωμένο γλύκισμα". Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν τη διαφορά που αξίζει να τη δούμε αναλυτικότερα:

    Η διαφορά είναι τεράστια...
    Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

    Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε (και τους συμφέρει). Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο. Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε γρήγορα). Το καρυδέλαιο, το ξέρετε πιστεύω πολλά χρόνια από τα αντηλιακά. Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος του χαλκού). Πιστεύω να μη σας πειράζει αν ο εντερικός σας σωλήνας λαμβάνει το "επιθυμητό μαύρισμα" εσωτερικά χωρίς κόπο...

    Τα υπόλοιπα εδώ:
    http://ipaideia.gr/prosoxi-megali-apati-me-ta-pagota.4182126a4188cf3e8b05603eda3e230f.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης, δεν λιώνει με τίποτα αυτό το "παγωτό" λες και είναι...ταριχευμένο!!! Ήρθα...χορτάτη να σου πω πως αυτά που κάνεις, είναι απλά τα πιο σωστά και υγιεινά, δεν αμφιβάλω καθόλου. Αλλά εγώ ειδικά σήμερα έχω πάθει πολύ λαιμαργία και τρώω βλακείες! Μη με μαλώσεις όμως ε; ;( Τα βιολογικά είναι ακριβά κι όταν τίθεται θέμα επιβίωσης, αυτά πάνε περίπατο, δυστυχώς... Γενικώς μια διαπίστωση είναι, όχι δικαιολογία. Σε φιλώ τρελοκομείο μου και σε καμαρώνω! :)))

      Υ.Γ "Τρώω είδη...υγιεινής"!!! 'Άντζελα Δημητρίου !!!

      Διαγραφή
    2. αχαχα! Για σένα το έβαλα αυτό για το παγωτό!
      Όταν παθαίνεις κάτι και ε πιάνει λαιμαργία έχεις δοκιμάσει να ξεσπάσεις αλλού; πχ γυμναστική; χορό; γράψιμο;
      αχαχχα έτσι ξεσπάω εγώ! Ή φτιάχνω συρτάρια και ντουλάπες!
      Το ΥΓ το θυμάμαι και πήγα να το γράψω κι εγώ για να γελάσουμε άλλα είπα άστο μη το γελοιοποιήσω τόσο σοβαρό θέμα!
      Φιλάκια χαρά μου!

      Διαγραφή
    3. Το διάβαζα αυτές τις ημέρες το συγκεκριμένο άρθρο!
      Όλα στο βωμό του κέρδους! Όλα! ...

      Διαγραφή
    4. Αθλιότητες!
      Κι όμως πολλοί που θα το διαβάσουν ή θα τους το μεταφέρεις θα συνεχίσουν να τρώνε.... :(

      Διαγραφή
    5. το ειχα διαβασει και πιο παλια αυτο(μετα το παιδι εχει πεσει πολυ μελετη..χαχα) και απο περυσι φτιαχνω παγωτο στο σπιτι ή παιρνω απο εργαστηριο που ξερω(οσο γινεται) οτι ειναι φτιαγμενο με γαλατακι.Καλη σου μερα!!!!

      Διαγραφή
    6. Α! Μπράβο σου! Παράδειγμα προς μίμηση είσαι!
      Τελικά για καλό είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζονται!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Σε διάβασα εχθές Αριστέα μου αλλά αφού έγραψα ένα σωρό δεν δημοσιεύτηκε. Ξανά παίρνω το θάρρος να ξανά δοκιμάσω κι ελπίζω να είμαι πιο τυχερή.

    Ανήκω κι εγώ στην δική σου κατηγορία της διατροφής, φυσικά με διάφορες μικρές αλλαγές. Είναι πολύ μεγάλο το θέμα, η διατροφή αυτή δεν είναι για ολους, χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση για τον έλεγχο της υγείας, των βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

    Είναι το κυριότερο πράγμα να εκτιμούμε και να σεβόμαστε τον εαυτόν μας, εκείνο που θεωρώ κοροϊδία είναι όταν ναι μεν τον σεβόμαστε και τρώμε υγιεινά αλλά στην μέση του φαγητού ανάβουμε τσιγάρο η η υγιεινή τροφή μας συνοδεύεται από μισό μπουκάλι κρασί η από οινοπνευματώδεις η και ζαχαρούχα ποτά.

    Πολύ ωραίες οι αναρτήσεις σου και ελπίζω να ωφεληθούν πολλοί αναγνώστες.

    Καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά έκανες και ξανατόλμησες! Χαίρομαι!
      Αν προσέχεις και τρως απ΄όλες τις κατηγορίες τροφίμων όλα καλά! Φυσικά σε περίπτωση που υπάρχουν αρρώστιες δεν γίνεται έτσι από μόνος σου να ακολουθείς μόνο το ένστικτό! Για αυτό υπάρχουν οι διατροφολόγοι κι οι γιατροί!
      Μίλησα σε γενικές γραμμές τι θα ήταν καλό να προσέχει ένας υγιής άνθρωπος. Που σέβεται τη ζωή, το σώμα του, την υγεία του!
      Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου και για το κάπνισμα και το αλκοόλ!
      Χαρούμενη εβδομάδα και σε σένα εύχομαι! :))

      ΥΓ: Πάω να σε βάλω κάτω στα ιστολόγια που διαβάζω να μην χάνω δικές σου αναρτήσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Aααα εγω δεν ξερω τιποτα,καρδια μου.
    Με μελανα ζωμο θρεφομαι...
    'couse this is Sparta!

    Καλην εσπεραν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι πώς πάει η ζωή , εκεί θα γυρίσουμε όλοι!
      Κι όχι από επιλογή μας!
      Σπαρτιατικές συνθήκες, σκληρές!
      Καλησπερολούλουδο! ✿ ❁ ✿

      Διαγραφή
  17. Τι σκλυρο καρύδι είσαι εσυ! Στρατιώτης του εαυτού σου!
    Εγω κατα βάση τρέφομαι υγιεινά αλλά κάνω και πολλες πολλες ατασταλιες. Εχω εμμονή με τον εχθρό. Τα γλυκά .... Ελπίζω κάποια στιγμή να βάλω σε τάξη τον εαυτό μου.
    Εσένα πάντως σε θαυμάζω :)

    Τέλος θέλω να σου πω ... πολυ ωραίες οι αναρτήσεις, η χθεσινή και η σημερινή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκυλί συνηθίζω να με χαρακτηρίζω, για το πείσμα μου! Όταν πω όχι όχι!
      Από επιλογή, Κι αυτή η επιλογή δεν με καταπιέζει! Με γεμίζει απίστευτη χαρά !
      Ήμουν γλυκατζού! Πολύ! Δεν ζούσα χωρίς σοκολάτα!
      Τώρα πια απλά δεν μου λείπουν!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Καλό βράδυ! ♥

      Διαγραφή
  18. Μπράβο Αριστέα,μακάρι να μπορούσα να το κάνω κι εγώ για πολύ καιρό,γιατί για λίγο μόνο τα καταφέρνω.Φιλάκια και να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καροτσάκι! Εκεί να έχουμε το νου μας! Από το καλάθι μας ξεκινά το πολύ ή το λίγο που θα ακολουθήσουμε! Μετά έρχεται και παγιώνεται η συνήθεια!
      Ελπίζω να τα καταφέρεις !
      Φιλιά! :)))

      Διαγραφή
  19. Με τρόμαξες χθες αλλά σήμερα ησύχασα!!!!!
    Στο σπίτι υπάρχουν πάντα λαχανικά και φρούτα τους έμαθα να τρώνε μαύρα ζυμαρικά και ψωμί(τώρα θα τους βάλω και το ρύζι)Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου κρέμες γάλακτος και τροφές με λιπαρά.Προσπαθώ στα γλυκά να χρησιμοποιώ αλεύρι ολικής (όπου μπορώ ή έστω μισό μισό)και μαύρη ζάχαρη.Γενικά το προσπαθούμε!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχα! Καλημέρα Δέσποινα!
      Είδες; Όλα είναι πιο απλά τελικά. Το καστανό ρύζι δε είναι τόσο υπέροχο που και να ήθελα δεν θα μπορούσα να φάω ξανά λευκό! Το λευκό είναι θάνατος, το καστανό είναι φυτική πρωτεϊνη...η μέρα με τη νύχτα!
      Δες εδώ:

      http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2010/12/blog-post_6.html

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  20. Λοιπόν δεν γράφω πολλά από σεβασμό σε αυτά που λες εσύ.
    Εγώ μπορεί να μην τα καταφέρνω στη δίαιτα αλλά τα καταφέρνω θαυμάσια να μαγειρεύω υγιεινά με σωστά υλικά για μένα και την οικογένειά μου, ώστε να μην καταφεύγουμε συχνά σε έτοιμα προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.
    Αν τύχει δε και δοκιμάσεις το δικό μου παγωτό που έχει μόνο γάλα φρέσκο, ζάχαρη και βανίλια άρωμα.... δεν θα θέλεις να ξαναφάς παγωτό απ' έξω. Η επιβάρυνση είναι μόνο η ζάχαρη έτσι είμαι πιο ήσυχη να το τρώνε στο σπίτι ακόμη και σε διπλές ποσότητες.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο πασταφλωρίτσα μου! Έτσι κι αλλιώς εστίασα στην υγεία όχι στα κιλά! Συνέχισε για όλη την οικογένεια τη μεσογειακή κουζίνα!
      Φιλάκια!
      ΥΓ: Μακάρι να μπορούσα να φάω παγωτό και μάλιστα το δικό σου!. Αλλά δεν το σηκώνει ο οργανισμός μου δυστυχώς!

      Διαγραφή
  21. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Ακολουθείς μια συγκεκριμένη υγιεινή διατροφική συνήθεια. Μπράβο σου και καλά κάνεις. Το ότι δεν το κάνει η πλειονότης των ανθρώπων, είναι γιατί είτε δεν το θέλει, είτε γιατί δεν δύναται!

    Η βουλιμία είναι ισχυρό πάθος που χρειάζονται πολλά ψυχικά αποθέματα για πολεμηθεί αφενός και αφετέρου για κάποιους η μακροζωία και η καλή υγεία δεν είναι δυνατά κίνητρα!

    Μην ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο η καλή διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε, αλλά και η εν γένει καλή διαβίωση, κάτι που εν πολλοίς είναι ανέφικτο. (Μολυσμένο περιβάλλον, αγχωτικοί ρυθμοί, απάνθρωπα οικον. συστήματα κλπ, κλπ)

    Περί του σεβασμού, (τι να πρωτοπώ γι' αυτό το θέμα σ' ένα σχόλιο...) είναι κάτι που γενικώς ατονεί ως αξία! Ειδικά σε μια «προοδευμένη» κοινωνία που αναπτύσσεται ο δυτικός ατομικισμός... Δεν σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας, θα σεβαστούμε τον εαυτό μας; Μπορεί να ενυπάρξει ο σεβασμός με τον εγωισμό; Δύσκολα... (το θέμα χωράει περαιτέρω ανάλυση...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Με κάλυψες απόλυτα σε όλα!
      Από τη μια η βουλιμία από την άλλη η έλλειψη σεβασμού, βάλε και την έλλειψη κινήτρων...έκλεισε το πακετάκι για το γρήγορο ταξίδι στην άλλη ζωή!
      Καλά να περνάς!

      ΥΓ: Για το σεβασμό και κυρίως τον αυτο-σεβασμό λέω να ασχοληθούμε κάποια στιγμή χωριστά !

      Διαγραφή
  22. Βασικό που ποτέ δε ξεχνώ : μη πας στο σούπερ μάρκετ πεινασμένος !! Φάε πρώτα κάτι και μετά.
    Ετικέτες είναι καλό να διαβάζουμε για να ξέρουμε και τι τρώμε έτσι; Αλλά γενικώς ότι βρίσκεται σε κουτί, συνήθως δεν είναι καλό.. Το ταχίνι το παίρνουμε και μεις, έχω βρει και almond butter -κατά το φυστικοβούτυρο- χωρίς αλάτια και τέτοια και είναι πολύ καλό!
    Φιλάκια Αριστάκι **

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχ! Σωστή από μία άποψη! Εγώ πάντως και πεινασμένη να πάω στο σούπερ μάρκετ δεν θα παρεκκλίνω πια ..είναι θέμα συνήθειας σε ποιους διαδρόμους θα μπω, τι θα ψωνίσω!
      Είπες με άλλα λόγια ότι λέω εγώ: ότι είναι συσκευασμένο δεν είναι καλό!
      Μοιάζουμε διατροφικά κοριτσάκι!
      Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  23. Γλυκιά μου, εγώ θα σου το ξαναπώ, μπράβο για τις επιλογές σου - τις θαυμάζω. Τρώω τα πάντα κι έτσι θα μπορούσα να ακολουθήσω εύκολα το δικό σου διατροφικό πρόγραμμα... αλλά δε ζω μόνη μου. Και ιδού το πρόβλημα:
    Όταν γνώρισα τον άντρα μου, έτρωγε μόνο μακαρόνια, ρύζι (επεξεργασμένα), πατάτες και κρέας. Καθόλου λαχανικά, τίποτα. Το τι καβγάδες ("με το γάντι" ως νύφη) έχω κάνει με την πεθερά μου, δεν περιγράφεται, γιατί σε ένα πολύ μεγάλο μέρος ευθύνεται εκείνη για τη διατροφή που τον συνήθισε από μικρό (ό,τι πει ο γιος...) και αυτό της το έχω πει και το έχει παραδεχτεί. Πλέον, ο άντρας μου έχει μάθει (με λίγη βοήθεια από μένα, κρύβοντας, "μαστορεύοντας" γεύσεις...) να δέχεται γευστικά τα κολοκυθάκια, τα φασόλια, τον αρακά, τις μελιτζάνες... αλλά έχουμε δρόμο ακόμη. Σκέψου πως από το πολύ κρέας όλες οι άλλες τροφές του φαίνονταν άνοστες (είχε αναισθητοποιήσει πλήρως τους γευστικούς του κάλυκες, σ΄αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει)... Αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν να του βάλω τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι να τρώει πράσινες τροφές, ήταν καθαρά η υγεία του. Δεν γίνεται να τρως μόνο κρέας!
    Εύχομαι στο μέλλον να τον βοηθήσω περισσότερο και κάποια στιγμή, να μπορούμε να στραφούμε προς τις δικές σου επιλογές, οι οποίες δεν είναι και τόσο περίεργες και σαφώς, είναι υγιεινές.
    Αν έχεις προτάσεις θα χαρώ να τις διαβάσω... Αναγκάστηκα να μαγειρεύω όπως μαγειρεύεις στα παιδιά, κρύβοντας τα συστατικά από δω κι από κει. Του το λέω μετά, αλλά δεν είναι πρόθυμος να τρώει λαχανικά καθημερινά και νομίζω ότι ούτε σωματικά τα δέχεται εύκολα μετά από τόσα χρόνια αποχής.
    Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο... Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχ! Γελάω! Σόρρυ ε; Τα ίδια έχει τραβήξει και τραβάει η αδελφούλα μου 26 χρόνια παντρεμένη με τον άντρα της!
      Σε αυτούς τους ανθρώπους οι αλλαγές δεν γίνονται δραστικά από τη μια στιγμή στην άλλη! Πολλές φορές δεν γίνονται και ποτέ ......μέχρι που θα το ζητήσει ρητά ένας γιατρός- γιατί αλλιώς πεθαίνει!

      Βασικά , όταν θα είστε μαζί, λογικά τρώει ό,τι υπάρχει! Εννοώ αν δεν έχει κάτι άλλο τι θα κάνει; Άρα για όσο διάστημα θα είσαι κοντά του φέρεις την αποκλειστική ευθύνη τουλάχιστον μέσα στο σπίτι!
      Προγραμματίσου ανάλογα!

      Εγώ στη θέση σου θα έφτιαχνα τα δικά μου! Αν δεν του άρεσαν θα σήκωνα τους ώμους ...γλυκά! Κάποια στιγμή θα μάθαινε! Δε μπορεί! (Η νέα Αριστέα ...γιατί παλιά καθόλου δεν ήμουν έτσι! αχαχαχαχα)

      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Καλά, κι εγώ γελάω -και κλαίω μαζί- με την κατάσταση, μη νομίζεις!!
      Εννοείται ότι δεν μπορείς να εφαρμόσεις απευθείας δραστικές αλλαγές. Παίρνεις και το ρίσκο να γίνει η μάχη του Ελ-Αλαμέιν στο σπίτι!!!
      Όσο δεν είμαι εκεί, αναλαμβάνουν οι 2 μαμάδες με τα τάπερ και με αυτό, δεν μπορώ να βγάλω άκρη (μη μας πουν και αχάριστες). Όταν θα πάω όμως... θα κάνω τα δικά μου.
      Πάντως, είναι ατιμούλικος κι αυτός - αν δεν έχει φαγητό που να τρώει, τη βγάζει και με σκέτο ψωμί και δεν τον πειράζει κιόλας...
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
    3. αχαχαχαχα! Έχω λιώσει γιατί το είχα σκεφτεί ακριβώς έτσι το σενάριο: μαμάδες με τάπερ κι έξτρα περιποίηση! :))))
      αχαχα! Και αφνατάζομαι μετα από τόση στέρηση πόσο θες να τον περιποιηθείς και να τον έχεις στα ώπα ώπα! !!!
      Αυτό είναι που λένε να θες να αγιάσεις και αν μην σε αφήνουν!
      Θα βρεις την άκρη ! Το θέμα είναι....πότε;;;;;;;;;;;

      Φιλί τεράστιο!!!!!!!

      Διαγραφή
    4. Φοβού την Ελληνίδα μάνα και τάπερ φέρουσα...!!!
      Εννοείται πως θέλω να τον περιποιηθώ, αλλά έχει να φάει καμουφλαρισμένο πράσινο... που θα γίνει χαμός τώρα το καλοκαίρι!!!
      Για να βρω την άκρη θα πρέπει πρώτα να επιστρέψω εκεί, κι αυτό αργεί ακόμη...
      Τεράστιο φιλί κι από εμένα!!

      Διαγραφή
    5. αχαχαχαχαχα!!!!!!! Γελάω με το καμουφλαρισμένο πράσινο!
      Εν τω μεταξύ γράφω το αυριανό μου κι απαντώ μόνο εδώ καθώς διαλειμματώ για να μην χάσω τον ειρμό μου!
      Είναι τόσα πολλά που πρέπει να ξεδιαλύνω για να γραάψω τα σημαντικά!
      Σβήσε-γράψε είμαι διαρκώς! ♥

      Διαγραφή
  24. Εχεις δικιο. Δεν το συζητω.
    Κοιτα, να φτασω στο απολυτο σωστο σημειο σαν και σενα, το βλεπω χλωμο. Αλλα γενικα προσεχουμε. Τρωμε πολλα λαχανικα κ φρουτα. Πατατακια κλπ τετοια δεν ψωνιζω ποτε. Κανα μπισκοτακι για τα παιδια παιρνω αλλα το εχω για καμια βολτα ή εκτακτη περισταση. Δεν τρωμε καθολου τηγανητα ουτε πολλες σαλτσες. Κρεας 1 φορα τη βδομαδα. Ψαρι μια φορα τη βδομαδα κ κοτοπουλο αλλη μια. Οσπρια 2 φορες. Σαλατες κ φρουτα καθημερινα. Γενικα προσπαθω να αποφευγω τη ζαχαρη κ ειδικα στα παιδια. Οχι πως δεν τρωμε γλυκα αλλα προτιμω να φτιανχω εγω παρα να παιρνω ετοιμα. Αναψυτικα κ ετοιμους χυμους δεν πινουμε καθολου. Ευτυχως ειναι κ ο Στρατος της ιδιας κ καλυτερης νοοτροπιας κ το παμε καλα.
    Διαβασα τις συμβουλες σου γλυκα μου. Θα προσπαθω να ειμαι προσεκτικη. Αληθεια. Εχεις δικιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρούλα μου είστε σε πολύ καλό δρόμο! Απλά για τα παιδιά να έχεις το νου σου στα συσκευασμένα έξω από το σπίτι... Τα χημικά πρόσθετα είναι θάνατος!
      Φιλάκια πολλά πολλά! :))

      Διαγραφή