Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Χωρίς Αντάλλαγμα...

   Πήγα για πρώτη φορά στο Χονγ Κονγκ, πριν πολλά χρόνια. Μου είχαν πει ότι ήταν το στολίδι της Ανατολής. Κι είναι αλήθεια. Ενθουσιάστηκα κυριολεκτικά με την ομορφιά του. Η θέα από το λόφο Βικτόρια είναι εκπληκτική, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή την ώρα της ημέρας. Είναι τόσο ήρεμα εκεί ψηλά πάνω από την πόλη και παράξενα ήσυχα (...)
  Μου άρεσε να κάθομαι εκεί, κάτω από ένα φανάρι του δρόμου, το δειλινό, κοιτάζοντας απ' τη μια μεριά τα εναλλασσόμενα χρώματα του λιμανιού κι από την άλλη τη βιασύνη εκατοντάδων επιβατών να γυρίσουν σπίτι τους.
  Ένα τέτοιο απόβραδο παρατήρησα έναν πολύ νέο άντρα, που καθόταν δίπλα μου στο ίδιο παγκάκι.
Διάβαζε απορροφημένος ένα βιβλίο κι ήταν σαν να αδιαφορούσε ολότελα για τη βουή του πλήθους και το ηλιοβασίλεμα. Στη βδομάδα που ακολούθησε, διαπίστωσα ότι, όποτε κι αν πήγαινα στο παγκάκι, θα έβρισκα τον νεαρό να διαβάζει.
  Ένα βράδυ, στράφηκε και μου είπε με πολύ σπασμένα αγγλικά:
-Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε να προφέρω αυτήν τη λέξη;
  Ανακάλυψα ότι το βιβλίο που διάβαζε με τόση προσήλωση, ήταν ένα Αγγλο-Κινέζικο λεξικό. Αφού τον βοήθησα στη λέξη, μου είπε ότι τον έλεγαν Βονγκ κι ότι προσπαθούσε να μάθει μόνος του αγγλικά. Το έκανε για να μπορέσει να βρει μια καλή δουλειά και να βελτιώσει τη ζωή του και τη ζωή της μεγάλης οικογένειάς του.
  Ο Βονγκ και εγώ γίναμε γρήγορα φίλοι. Μετά από αυτό το περιστατικό συναντιόμασταν, σχεδόν κάθε βράδυ, στο Σταρ Φέρρυ. Έγινε ο ξεναγός μου και με βοήθησε να γνωρίσω καλύτερα το Χονγκ Κονγκ. Εγώ έγινα ο δάσκαλος του στην εκμάθηση των αγγλικών.
  Η ιστορία του ήταν πολύ συγκινητική. Αυτός και η οικογένειά του, παρ' όλο που ήταν περήφανοι και πρόθυμοι να εργαστούν, ζούσαν στα όρια της απελπισίας. Ο Βονγκ ήταν ο μεγαλύτερος γιος μιας εντεκαμελούς οικογένειας κι ο μόνος που εργαζόταν. Με μοναδικό όπλο ένα λεξικό, οι προοπτικές  για μια καλύτερη ζωή έμοιαζαν με μακρινό όνειρο. Παρ' όλο που ταξίδευα με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, αποφάσισα να τον βοηθήσω. Πριν φύγω από το Χονγκ Κονγκ, κανόνισα να φοιτήσει σ'ένα ινστιτούτο αγγλικών.



  Έλειπα από τις ΗΠΑ δύο χρόνια περίπου. Όταν γύρισα, βρήκα ένα σημείωμα από τον Βονγκ. Έπαιρνε το πτυχίο του στα αγγλικά. Είχε βρει μια καινούργια, πιο καλοπληρωμένη δουλειά κι ήταν πια ικανός να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο της οικογένειας του. Μέσα στο γράμμα υπήρχε μια τραπεζική επιταγή μερικών δολαρίων, για την εξόφληση αυτού που θεωρούσε χρέος του απέναντί μου.
  Έστειλα πίσω τα χρήματα μ' ένα σημείωμα, το οποίο πάνω κάτω έλεγε: "Βονγκ, σε παρακαλώ πάρε αυτά τα χρήματα, πήγαινε στο Σταρ Φέρρυ κι όταν βρεις ένα νεαρό, να κάθεται κάτω από το φανάρι του δρόμου, προσπαθώντας να μάθει αγγλικά από λεξικό, δόστου τα εκ μέρους και των δυο μας, με αγάπη" 
  Ο Βόνγκ πήρε το μήνυμα. Ελπίζω να το μεταβίβασε κι ότι, όποιος το έλαβε, θα το μεταβιβάσει σε κάποιον άλλον"

   Λ. Μπουσκάλια , μια από τις τόσες υπέροχες ιστορίες του στο '"Λεωφορείο 9 για τον Παράδεισο"

φωτό: Julie De Waroquier
   Μια υπέροχη ιδέα ...κάνε ένα καλό χωρίς αντάλλαγμα και αυτός που θα το λάβει να κάνει το ίδιο με τη σειρά του σε κάποιον άλλον! Πόσο πιο όμορφος θα ήταν ο κόσμος μας αν κάναμε ένα καλό πού και πού χωρίς να μας ενδιαφέρει το προσωπικό όφελος...
Δεν είναι ανάγκη η προσφορά μας να είναι υλικής μορφής. Ένας καλός λόγος, μια συμπαράσταση, μια αγκαλιά, η παρουσία μας σε κάποιον που είναι μόνος.... Κάποτε δέχτηκα και εγώ μια βοήθεια από το πουθενά ... Θέλω να πιστεύω πως προσπαθώ με ανιδιοτέλεια να δίνω και εγώ με τη σειρά μου ό,τι μπορώ !

Δεν μου αρέσει να κουράζω με μεγάλα κείμενα. Έκρινα τον κόπο να αντιγράψω αυτή την ιστορία που με έχει αγγίξει βαθύτατα...Ελπίζω κι άλλους.

Καλημέρα σας,

@iris

PS: Απόψε στις 12,30 στο Star  έχει την ταινία Pay it Foward ( στα ελληνικά: Χωρίς Αντάλλαγμα) μια ταινία που σαν θέμα έχει το σχέδιο ενός 11χρονου πιτσιρικά. "Βοήθησε τρεις ανθρώπους χωρίς να απαιτήσεις αντάλλαγμα και μετά ζήτησέ τους να κάνουν το ίδιο σε τρεις άλλους συνανθρώπους"  Μην τη χάσετε!

Κριτική ταινίας 

20 σχόλια:

  1. υπέροχη η ιστορία σου !!! :-)
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα , καλημέρα , καλημέρα,αν το 1/3 τον ανθρώπων κάνανε αυτό...μια πράξη ανθρωπιάς φαντάσου καλή μου τι όμορφος που θα ήταν ο κόσμος...

    τα φιλιά μου και μια καλή μέρα με χαμόγελα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ..ή μάλλον καλησπέρα...έτρεχα ...ήμουν εκτός pc πολλή δουλειά σήμερα και πάλι θα ξαναφύγω!
      Ένα διαλειμματάκι ίσα να δώσω τους χαιρετισμούς μου...
      Η συνήθεια που έγινε λατρεία!
      Ας κάνουμε εμείς λοιπόν λίγο πιο όμορφο τον κόσμο!
      Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  3. Είμαι πολύ πολύ χαρούμενη και συγκινημένη για αυτή την ανάρτηση που έκανες!! Τα τελευταία 2 χρόνια η φιλοσοφία της ζωής μας και της δουλειάς μας είναι περίπου η φιλοσοφία αυτής της ταινίας..Pay it Forward.Προς μεγάλη μας έκπληξη όμως ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται και έχουμε ζήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Συμφωνώ με το προηγούμενο σχόλιο απόλυτα,αν το 1/3 το έκανε αυτό ο κόσμος μας θα ήταν πιο όμορφος.
    Χαίρομαι πολύ που σε γνώρισα έστω και εδώ μέσα..Με τη σημερινή σου ανάρτηση βεβαιώθηκα πόσο αξιόλογος άνθρωπος είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) Λες να οφείλεται λιγάκι και στην επιστήμη μας που έτυχε να είναι η ίδια...άσχετα αν πια δεν την εξασκώ, τουλάχιστον όχι επαγγελματικά!
      Δεν είναι τυχαίο που ανήκουμε στα λειτουργήματα νομίζω!
      Μου αρέσει να βοηθάω και θα συνεχίσω να το κάνω ακόμα κι αν δεν αναγνωρίζεται πα΄ντα η προσφορά!
      Τέλος τα αισθήματα είναι αμοιβαία! Είσαι θετικός άνθρωπος και ξεχειλίζει στο blog σου η αύρα σου !
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  4. πολύ ωραία η σημερινή ιστορία σου! το καλό χωρίς ανταλλάγματα το κάνουμε αλλά και το κακό χωρίς ανταλλάγματα το κάνουμε επίσης, το θέμα είναι οι αντιδράσεις :) αν το κάνουμε για τις αντιδράσεις είμαστε λάθος
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!
      Το θέμα είναι να μην υπάρχει προσωπικό όφελος!
      Αν και πιστεύω ότι στο τέλος αυτός που προσφέρει βγαίνει έτσι κι αλλιώς κερδισμένος! Το έχω νιώσει αυτό το συναίσθημα...
      Φιλάκια πολλά! :)

      Διαγραφή
  5. Καλό σαββατοκύριακο όμορφη ψυχή. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχη ανάρτηση, συγκινητικό το μήνυμα που περνάει...Από αυτά που θα ΄πρεπε, ούτως ή άλλως, να αποτελούν στοιχεία του εαυτού μας και να μην πρέπει να υπενθυμίζονται...Καλό σου απόγευμα :0)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ταινία αυτή που προτείνεις, είναι ένα μήνυμα που χρειάζεται πολύ θάρρος για να το κάνει κάποιος κτήμα του.
    Αν όμως το κάνει κτήμα του, του αλλάζει όλη την νοοτροπία.

    Η ταινία έχει να κάνει με στάση ζωής. Για αυτό το λόγο την έχουμε προτείνει και εμείς από το Dream.

    Δεν είναι τυχαίο που οι προβολές της το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί.

    Πολλά μπράβο για την ανάρτηση.

    Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως μιλάμε για μια στάση ζωής!
      Θα πάω από το Dream life να δω το αφιέρωμα στην ταινία!
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλό ΣΚ !

      Διαγραφή
  8. ω....ενα παραμυθι
    ξερεις Αϊρις ο κινηματογραφος μας διδασκει μεσω τις υπερβολης των γεγονοτων και της υποβολης των συναισθηματων
    στην κανονικη ζωη εδω εξω τα πραγματα ειναι αλλιως και ευτυχως..... η εξελιξη στην αγρια φυση ποτε δεν ηταν χαμηλων και κινηματογραφικων τονων
    επιβιωνει ο ισχυροτερος μεχρι να γινει κι αυτος βορα με την σειρα του....αεναος κυκλος
    τωρα εμεις οι ανθρωποι τι στο καλο θελουμε αναμεσα να το παιζουμε διαιτητες και θεοι ... δεν μπορεσα ποτε να το καταλαβω..... καλη η φιλολογια αλλα για την βιβλιοθηκη να περναμε ωραια τα βραδυα του χειμωνα και να λεμε φιλολογικες διδαχες με καλο κρασακι και καλη παρεα........μονο σ αυτο διαφερουμε απο το νομο της ζουγκλας που ακομα και μεις εφαρμοζουμε..........και μην μου πει κανεις πως δεν το κανει θα ειναι ψεμα.....
    δεν θα δω καμια ταινια....προτιμω να ζωγραφιζω τις νυχτες και δεν μου αρεσει να μου υποβαλουν ιδεες κινδυνευω να γινομαι παθητικος δεκτης και φερεφωνο.....μπορω και θελω να τις ανακαλυπτω μονος μου....τις αρχες μου.....δεν χρειαζομαι και πολλες...λιγες και καλες,καληνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Issale! Ο κινηματογράφος είναι κινηματογράφος ( δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου), η ζωή είναι ζωή και ο Μπουσκάλια ήταν αυτός που ήταν. Δεν περιμένω ούτε και εγώ να μου εμφυσήσει κάποιος άλλος τις αρχές μου ...όμως ο ωχαδερφισμός δεν μου ταιριάζει εμένα προσωπικά.... Για αυτό θαυμάζω κινήσεις τέτοιου σθένους ... θαυμάζω αυτόν που σηκώνεται από την πολυθρόνα του όχι μόνο για να φάει ή για να πηδήξει, αλλά και για να βοηθήσει κάποιον που έχει ανάγκη ! Θα μπορούσα να είχα μιλήσει με προσωπικό παράδειγμα ... ( Σκοπός μου δεν ήταν η προσωπική μου προβολή! Θα πίστευες περισσότερο ή θα με έλεγες τρελή;
      :) Καλό Σαββατοκύριακο!
      ΥΓ: Εγώ ζωγραφίζω τις μέρες ;-)

      Διαγραφή
  9. Ωραία η ταινία που προτείνεις.
    Όλα φαίνονται πιο απλά και αληθινά μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.
    Δυστυχώς, εμείς μεγαλώσαμε και "αλλάξαμε" μάτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως είπα και στο προηγούμενο σχόλιό μου ...μια ταινία είναι μια ταινία...Μπορεί να απέχει με διαστημικές αποστάσεις από την σκληρή πραγματικότητα....
      Αυτό το "δυστυχώς " που έγραψες θα ήθελα απλά να μπορούσαμε να το αλλάξουμε ...κάποτε !
      Καλημέρα!

      Διαγραφή