Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Χρειάζεται να μάθεις την αγάπη.....

Η λέξη “Αγάπη” στα κινεζικά, περιέχει τρεις λέξεις: Ανάσα, Καρδιά και Κίνηση!
Η Αγάπη φυσά Ζωή στην Καρδιά και έτσι Χαρίζει Χάρη και Κίνηση στο Σώμα.



Κάποτε έγραψα για τους Ωραίους Ανθρώπους. Μου άρεσε αυτή η ανάρτηση πολύ. Γέμισα με πολύ όμορφα συναισθήματα γράφοντας για κάτι τόσο όμορφο που για μένα προσωπικά αποτελεί κίνητρο, στόχος , όνειρο, πείτε το όπως θέλετε! Σήμερα θέλω να γράψω για κάτι το αντίθετο. Δεν ξέρω αν έχουν ονομασία. Αν θα τους πω μίζερους, μικρούς, ή ελάχιστους, ξέρω μόνο πως θα ήθελα να αναφερθώ σε μια κατηγορία ανθρώπων διαφορετική.Να μιλήσω για αυτούς που είναι γεμάτοι θυμό, οργή, αρνητισμό.Που πιστεύουν ότι όλα τους πάνε στραβά, πως η ζωή τους χρωστάει, που διαρκώς τα βάζουν με την τύχη τους. Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτά που γράφω είναι έτσι. Είναι η δική μου ταπεινή άποψη. Δεν είναι επιστημονικό κείμενο θέλω να πω, δεν βασίζομαι παρά μόνο στην προσωπική μου θεώρηση.
Για μένα δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που προξενούν μεγάλο κακό στη ζωή τους ή μάλλον στις ζωές άλλων ανθρώπων. Οι φυλακές έχουν μέσα αυτούς που παραβιάζουν νόμους ή αφαιρούν ζωές και για όλους μας θεωρούνται πολύ κακοί άνθρωποι. Δεν είμαι βέβαιη ότι αυτοί οι έγκλειστοι θα μπορούσαν να μπουν σε ένα τσουβάλι με την ονομασία "κακοί"! Εδώ, έξω, στην ελεύθερη κοινωνία μας, κυκλοφορούν ίσως πολύ χειρότεροι. Όμως θεωρώ ότι ακόμα και αυτοί, οι χειρότεροι, έχουν μέσα τους κάτι καλό. Υπάρχει γύρω τους κάποιο σύστημα υποστήριξης κι αποδοχής. Έχουν φίλους, οικογένεια, ίσως σύντροφο, κάποιος τους αγαπάει, για κάποιον ίσως είναι σημαντικοί!
Μετά από πολύ ψάξιμο και με την εμπειρία μου στο χώρο της υποστηρικτικής συμβουλευτικής, έχω καταλήξει να πιστεύω ότι οι άνθρωποι βγάζουν έξω αυτό που τους βοηθάμε εμείς να βγάλουν προς τα έξω. Αν για παράδειγμα πιστεύω σε σένα και σε αποδέχομαι με αγάπη, θα κάνεις τα πάντα για να δείξεις ότι αναγνωρίζεις την πίστη μου αυτή. Αν εγώ σου φερθώ σκάρτα, ανάλογη θα είναι και η συμπεριφορά σου προς εμένα. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνώρισαν τι είναι αγάπη , δεν αγαπήθηκαν από την τρυφερή τους ηλικία , υπάρχουν άνθρωποι που γνώρισαν από νωρίς την απόρριψη , τη βία και τον πόνο. Πόσο εύκολο είναι σε αυτούς τους ανθρώπους να δείξουν κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν; Αυτοί μεγαλώνοντας πώς θα βοηθηθούν να ωριμάσουν; Η διαρκής  απόρριψη σε γεμίζει αρνητικά συναισθήματα, σε γεμίζει φθόνο για το διπλανό σου που χαμογελάει, που ίσως στα δικά σου μάτια φαντάζει να ευημερεί. 
Χρειάζεται να μάθεις την αγάπη. Να τη διαδαχτείς. Όχι σαν μάθημα με βιβλία, τετράδια, ασκήσεις. Αν και η αγάπη χρειάζεται άσκηση. Και μάλιστα δ ι α ρ κ ή ς άσκηση. Χρειάζεται να δώσεις, να ανοίξεις διάπλατα τη ψυχή σου, χρειάζεται να πονέσεις κι όμως να μην το βάλεις κάτω, χρειάζεται να πιστέψεις , να εμπιστευτείς. Να μην περιμένεις από τους άλλους!
Αυτό "το περιμένω πρώτα τον αδερφό να πράξει και εγώ τότε θα συμμετέχω " είναι η αιτία πολλών δεινών! Πρώτα από όλα είναι η ανημπόρια που νιώθεις! Εξαρτάσαι από τις κινήσεις του άλλου, σημαίνει ότι δεν έχεις την ευθύνη σου, άρα βυθίζεσαι στην απραξία και στο τ έ λ μ α! Μην απορείς έπειτα γιατί η ζωή σου δεν προχωράει, γιατί η ζωή σου δεν λάμπει, γιατί οι άλλοι πάντα χαμογελούν ακόμα κι όταν τσακίζονται!

Δεν καταλήγω κάπου. Αυτές είναι οι δικές μου απόψεις! Θα χαρώ πολύ να δω κι άλλες απόψεις . 
Εκείνο που θέλω να πω κλείνοντας είναι μην αποκλείετε ανθρώπους από τη ζωή σας με το πρώτο τους ατόπημα. Δώστε αγάπη γύρω σας, πιστέψτε στον άνθρωπο. Είναι ικανός για το χειρότερο αλλά και για το καλύτερο. Αν παρ' ελπίδα δίνετε αγάπη και σας επιστρέφεται "όχι αγάπη", θα ξέρετε ότι εσείς προσπαθήσατε. Δεν αλλάζουν όλοι. Σημασία έχει η προσπάθεια! 

Προχωράμε δυνατά με ό,τι αξίζει σε αυτή τη ζωή!
Τα φιλιά μου και την καλημέρα σε όλα τα καλά φιλαράκια που περνάνε από τα μέρη μου!
@ριστέα

Ή αγάπη όλα τα μπορεί

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα Αριστέα!
    Συμφωνώ εκατό τοις εκατό με τις απόψεις σου! Κανένας μα κανένας άνθρωπος δε γεννιέται κακός, μίζερος, κλπ.
    Θεολόγος δεν είμαι, αλλά πιστεύω ότι ο Θεός δε γίνεται να δημιουργήσει κακούς ανθρώπους! Η κακία δυστυχώς είναι αποκύημα πολλών παραγόντων που (συνήθως) δημιουργούνται και αφήνουν βαθιά τα σημάδια τους στην παιδική ηλικία κυρίως αλλά και μεταγενέστερα.

    υγ: Και για να θέσω και λίγο διαφορετικά το ζήτημα: εμείς (ανεξάρτητα του αν είμαστε καλοί ή κακοί -δεν είμαστε κριτές ούτε πρέπει να αυτοπροσδιοριζόμαστε) δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο πιστεύω και εγώ. Ο Θεός δεν γίνεται να δημιούργησε κακούς ανθρώπους! Προκύπτει στην πορεία και όπως λες πολύ όμορφα και εσύ είναι αποκύημα πολλών παραγόντων.
      Δεν θέλω να υποοήσω ότι βάζω τον εαυτό μου στο απυρόβλητο...ότι εγώ δεν είμαι αυτό που περιέγραψα! Ϊσα ίσα που πιστεύω ότι μπορώ να γίνω άνετα αυτό που απεύχομαι ( ή και να είμαι) αν δεν δίνω αγάπη και δεν εισπράττω αγάπη.
      Καλή σου μέρα κι από εδώ Σεβάχ! Σε ευχαριστώ πολύ για την άποψή σου! :)))

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη κι ανθρώπινη(όπως πάντα) δημοσίευση.Η αγάπη είναι το πιο όμορφο ανθρώπινο συναίσθημα.Και ποιος δε θα ΄θελε να τη γνωρίσει!Αλλ΄ είναι όπως τα λες:"Χρειάζεται να μάθεις την αγάπη".Γιατί εάν δεν την έχεις μάθει δε μπορείς και να τη δώσεις.Κι όσοι δεν τη γνώρισαν και την ανακάλυψαν, πολύ δύσκολα θα τη νιώσουν.Όσοι όμως τη γνώρισαν δεν έχουν καμιά δικαιολογία να μην τη χαρίσουν.Καλημέρα με χαμόγελο!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σοφία μου!
      Πιστεύω απλά ότι πρέπει να προσπαθούμε. Να μην εγκαταλείπουμε εύκολα. Να βοηθάμε ο ένας τον άλλον να εξασκηθούμε κι άλλο στην αγάπη!
      Νομίζω ότι είναι το μόνο φάρμακο για όλα!
      Να έχεις μια υπέροχη μέρα! :)))

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα καλή μου @iris...η ανάρτησης σου είναι μοναδικές.. πάντα έχουν νότες αισιοδοξίας..και πράγματα για να γίνουμε καλύτερη άνθρωποι...τα φιλιά μου και να έχεις μια υπέροχη μέρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα precious! Σε ευχαρσιτώ πολύ καλέ μου! :))
      Φιλάκια.
      Καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
  4. Kαλησπέρα..έχεις απόλυτο δίκιο..πολύ όμορφες σκέψεις!
    με κάλυψες απόλυτα..:)
    καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου!
      Και επίσης να σε ευχαριστήσω και δημόσια γιατί έχεις έναν πολύ όμορφο και ήρεμο τρόπο να βοηθάς τον άλλον να ξεκαθαρίζει τις (μπερδεμένες) σκέψεις του!
      Σου εύχομαι ολόψυχα καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Αν και θα προτιμούσα τους "Ωραίους Ανθρώπους" συμφωνώ με όσα λες. Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι θα προτιμούσαμε δίπλα μας του Ωραίους ανθρώπους ;-) Είναι ευτυχία να τους συναναστρέφεσαι, σε γεμίζουν όμορφα συναισθήματα !
      Καλό βράδυ γλυκιά μου και σε σένα!

      Διαγραφή
  6. @iris μου αυτοί οι κακοί άνθρωποι υπάρχουν δυστυχώς γύρω μας και όπως σωστά λες δεν γεννήθηκαν κακοί. το πάθος, τους κάνει κακούς.. όταν πχ τρέφουν τη ζήλια και το φθόνο μέσα τους γιατί δεν ξέρουν την αγάπη. φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ουπς! Μου ξεφυγε αυτη η αναρτησουλα και ηταν τοοοσο ζουμερηηη!!!
    Νομιζω καλυπτεις τα παντα γυρω απο το θεμα...
    Τι γινεται ομως οταν εμεις δινουμε αγαπη και εισπραττουμε κακια? και τι πρεπει να γινει οταν αυτο συμβαινει διαρκως?
    Εγω ειμαι εντελως κοπανος σε αυτο το θεμα! Δεν μπορω ουτε τον εαυτο μου να προφυλαξω...εκει, σαν το χαζο παντα να τρεχω απο πισω! ο αντρας μου με βριζει..."ως ποτε θα καθεσαι να σε πληγωνουν ανθρωποι που δεν νιωθουν τιποτα καλο μεσα τους, παρα μονο χαιρονται με το κακο που προκαλουν?"
    Δεν ειμαι "too good to be true", καθε αλλο...εχω μεγαλα περιθωρια βελτιωσης!τεραστια... απλα, πιστευω οτι ολοι εχουν εναν καλο εαυτο να βγαλουν και εγω πεισμωνω! Θελω να τους βοηθησω σε αυτο...ε, οι συνεπειες δικες μου! :οp
    Αμα, μεγαλωσω κι αλλο ισως μαθω...τι λες?

    vailie* (ποια αλλη θα σου εγραφε ολα αυτα...!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είσαι η μόνη! Πρέπει να την πατήσω αρκετές φορές μέχρι να βάλω μυαλό......
      Αχ αυτό πιστεύω κι εγώ : ότι όλοι έχουμε το καλό μέσα μας , αρκεί να βοηθηθούμε να το βγάλουμε!
      Αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν...
      Ας μην απογοητευόμαστε...αλλά ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί !
      Φιλάκια πολλά πολλά! :)

      Διαγραφή