Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

O γιατρός των φτωχών παιδιών


Αναδημοσίευση

Ο Έλληνας Γιατρός , Αυξέντιος Καλαγκός

Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει δώσει ζωή σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μοναδική του αμοιβή, το χαμόγελο που ξαναγεννήθηκε στα χείλη τους.
Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ, αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί.
Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών στο Λίβανο, στη Γεωργία, στη Σερβία, στην Κύπρο, στην Ινδία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Μαυρίκιο, στη Μοζαμβίκη, στην Ερυθραία, στο Κιργιστάν, στη Μαδαγασκάρη, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία και στην Μποτσουάνα.
Ο Ελληνας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός δεν απέκτησε τυχαία τον τίτλο του "γιατρού των φτωχών παιδιών". 

Στα 23 του αποφοίτησε από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και στα 40 του έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Αργότερα ήταν ο καλύτερος μαθητής του κορυφαίου καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ.
Ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος "Καρδιές για όλους", ο Έλληνας γιατρός από την Πόλη μαζί με την ομάδα του δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χειρουργεί καθημερινά δωρεάν όλα τα παιδιά στις φτωχές συνοικίες του κόσμου, μόνο και μόνο για να ξαναδεί το χαμόγελο στα χείλη τους.
"Μπορεί να ακουστεί κοινότυπο, αλλά είναι αλήθεια: η μόνη μου ανταμοιβή είναι το χαμόγελο των παιδιών που έχω σώσει και η χαρά που νιώθουν οι οικογένειές τους. Αυτά μου αρκούν" λέει περήφανος μιλώντας στην Espresso.
Οπουδήποτε στο κόσμο κι αν τον χρειαστούν, δηλώνει παρών. Δουλεύει δεκαοχτώ ώρες τη μέρα, όμως όπως λέει δεν κοιτάει ποτέ το ρολόι του.
"Οταν ταξιδεύω για φιλανθρωπικό σκοπό, είμαι ικανός να χειρουργήσω περίπου πενήντα περιστατικά μέσα σε δέκα μέρες, για να αυξήσω τον αριθμό των παιδιών που περιμένουν μήνες και χρόνια να υποβληθούν σε επέμβαση.
Υπερβαίνω τις δυνάμεις μου. Δουλεύω περίπου δεκαοχτώ ώρες την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα".
Ο πρώτος άνθρωπος που του έδειξε το δρόμο της φιλανθρωπίας ήταν -όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος- ο πατέρας του, κορυφαίος παθολόγος στην Κωνσταντινούπολη: "Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι ο πατέρας μου μου έλεγε να αφουγκράζομαι τον πόνο των ανθρώπων και ειδικά αυτών που ζούνε στη φτώχεια".
Τον ρωτάμε αν πιστεύει στον Θεό. Αν έχει κάποια βάση αυτό που λέμε όταν κινδυνεύει κάποιος δικός μας άνθρωπος: "Ο Θεός να βάλει το χέρι του".
Η απάντησή του είναι αφοπλιστική: "Πρέπει να ξέρετε πως κάθε φορά που χειρουργώ πάνω από το χειρουργικό τραπέζι δεν κάνω τίποτα άλλο από το να επικαλούμαι τον Θεό". Και συνεχίζει συγκινημένος: "Αμέσως μετά, όταν όλα πάνε καλά, σε κάθε ευκαιρία θαυμάζω το έργο του Θεού πάνω σε μας τους ανθρώπους. Ναι, λοιπόν, πιστεύω στον Θεό. Άλλωστε, ο παππούς μου ήταν ιερέας".
Ερχεται όμως κάποια στιγμή στη ζωή, όπως μας λέει ο κ. Καλανγκός, που όλοι οι άνθρωποι νιώθουν πως κάποια πράγματα είναι υπεράνω των δυνάμεών τους: "Θυμάμαι πριν από εννιά χρόνια είχα χειρουργήσει ένα δύσκολο περιστατικό στη Μοζαμβίκη.
Ενα παιδί 3 ετών με καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο όμως απεβίωσε τρεις ημέρες μετά την επέμβαση και ενώ νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα. Οταν πήγα να συζητήσω τις αιτίες του θανάτου με τη μητέρα του, έμαθα έκπληκτος ότι αυτή η γυναίκα ήταν έγκυος 7 μηνών και μόλις πριν από δύο μήνες είχε χάσει και τον σύζυγό της.
Είχε, λοιπόν, πουλήσει τα πάντα για να μπορέσει να μεταφέρει το άρρωστο παιδί της από το χωριό στην πρωτεύουσα, στο ιατρικό μας κέντρο, ενώ ταυτόχρονα την είχαν εγκαταλείψει φίλοι και συγγενείς. Το κλάμα και ο πόνος αυτής της γυναίκας που δεν είχε χρήματα ούτε για να θάψει το παιδί της με έκαναν να καταλάβω, με τον πιο σκληρό τρόπο, τι σημαίνει ζωή.
Της έδωσα αμέσως όλα μου τα χρήματα, όλο μου το μισθό και ζήτησα από τον διευθυντή του ιατρικού κέντρου να της δώσει δουλειά στο μαγειρείο της μονάδας, όπως και έγινε. Σήμερα είναι ευτυχισμένη. Γέννησε τελικά δύο παιδάκια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δουλεύει στο ίδιο κέντρο.
Είναι αυτές οι συνθήκες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που μου δίνουν την εντύπωση πως ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να είναι "υπεράνω των δυνάμεών μου", όμως ποτέ δεν λυγίζω.
Βέβαια, για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες πρέπει οι μεγάλες δυνάμεις να δουν διαφορετικά τις αιτίες της φτώχειας".
Η ευτυχία της προσφοράς
Παρά το γεγονός ότι έχει βραβευτεί δεκάδες φορές από διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα, όπως ο ίδιος λέει, δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις συνήθειές του και το χαρακτήρα του: "Σας λέω μετά λόγου γνώσεως πως όλα αυτά τα χρόνια όσο ακριβώς προχώρησα σε επιστημονικό και σε φιλανθρωπικό επίπεδο, άλλο τόσο προσπαθώ να είμαι ταπεινός, και αυτό είναι το μεγαλύτερο ιδανικό στη ζωή¨".
Τι κι αν έχει θυσιάσει το χρόνο του και την οικογενειακή του ζωή; Εκείνο που έχει σημασία -όπως λέει- είναι να είσαι χρήσιμος για τον διπλανό σου. Αυτό προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει και στα δύο παιδιά του - τις ελάχιστες ώρες που είναι κοντά τους.
Ομως, ο Αυξέντιος Καλαγκός δεν έχει μόνο τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο.
Εχει σαν παιδιά του 9.000 φτωχά αγγελούδια που δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία των χωρών που ζούσαν, στα οποία χάρισε αφιλοκερδώς το δικαίωμα να αναπνέουν και να μπορεί η καρδούλα τους να χτυπάει κανονικά.
Συνεχιστές του φιλανθρωπικού και του επιστημονικού έργου του ευτυχώς -όπως λέει- υπάρχουν.

ΑΝ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ 1000 ΑΤΟΜΑ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΦΕΛΗ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΑΧΛΟΦΑΤΣΕΣ
ΕΝΩ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΓΙΑΤΡΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ MAΣ..
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ Η ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;16 σχόλια:

 1. Πολύ ντρέπομαι αλλά ομολογώ οτι δεν τον ήξερα.
  Και χαίρομαι πολύ που έμαθα γιαυτόν τον Ανθρωπο. (με κεφαλαίο Α). Χαίρομαι επίσης πολύ που είναι πατριώτης μας και μακάρι το έργο του να είναι παράδειγμα για πολλούς γιατρούς στον τόπο μας που έχουν παρεξηγήσει το λειτούργημα που κάνουν.
  σ΄ευχαριστώ για την ωραία ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα να ντραπούμε μαζί! Ούτε εγώ γνώριζα μέχρι που διάβασα τη σχετική δημοσίευση!
   Θεώρησα λοιπόν ότι έπρεπε άμεσα να μοιραστώ ένα τέτοιο πολύτιμο έργο που προέρχεται κι από συμπατριώτη μας!
   Μπράβο του!
   Καλή σου ημέρα Μαρία!

   Διαγραφή
 2. Μήπως πρέπει αυτό να αφισοκολληθεί σε όλους τους διαδρόμους των νοσοκομείων μας;
  Μπράβο στον λαμπρό αυτό Άνθρωπο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι κρίμα που τέοτιες ειδήσεις περνούν στα ψιλά γράμματα!
   Χίλια μπράβο του! :)

   Διαγραφή
 3. Πολλά-πολλά Μπράβο! Αυτός είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
  Να είσαι καλά @iris για την ανάρτηση...
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τέτοιες δημοσιεύσεις αξίζουν να αναμεταδίδονται!
   Όποιος θέλει ας το αναδημοσιεύσει λοιπόν! :))
   Καλό ξημέρωμα!

   Διαγραφή
 4. Πολύ όμορφη κι ευαίσθητη δημοσίευση!Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι άγιοι άνθρωποι... και νομίζω ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι άγνωστοι-ανώνυμοι ευεργέτες κι ανθρωπιστές που δεν τους γνωρίζουμε και πιστεύω ότι δε θα τους μάθουμε ποτέ.Σε κάθε χέρι δεν ειν΄ όλα τα δάκτυλα ίδια.Ο ρόλος των χουντοκάναλων ειν΄ από καιρό γνωστός.Έχω κόψει τις ειδήσεις από καιρό, επειδή μ΄ ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι.Το θέμα είναι πως να ξεκολλήσεις αυτόν τον κόσμο να τρώει το χόρτο τους.Καλό βράδυ χαρά μου!:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ έχω χρόνια που δεν βλέπω ειδήσεις ...καλά καλά δεν βλέπω τηλεόραση! Μόνο ταινίες! :)
   Καλό ξημέρωμα χαρά μου!

   Διαγραφή
 5. ''ο πιο πιστός φίλος του σκύλου''12 Οκτωβρίου 2012 - 10:22 μ.μ.

  Πολύ απλά: άνθρωποι σαν αυτόν τον γιατρό, δεν είναι ματαιόδοξοι. Είναι ταγμένοι στο έργο τους κι επιτελούν λειτούργημα. Τι σχέση μπορεί να έχουν με τα ψώνια της ελληνικής ''showbiz'', μην ξεράσω...
  Στο δια ταύτα: Υπάρχουν πολλοί γιατροί στις μέρες μας που θυσιάζονται για τους ασθενείς τους κι ειδικότερα μέσα στα νοσοκομεία που τώρα πια, είναι για κλάματα λόγω έλλειψης υποδομών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιστέ φίλε του σκύλου!
   Χαίρομαι πάντα όταν σε βλέπω στα μέρη μου!
   Έτσι είναι .... η ιατρική είναι λειτούργημα!
   Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα Άνθρωποι !
   Φιλιά!

   Διαγραφή
 6. Αυτό θα πει Άνθρωπος, πραγματικά! Σπουδαίος μάλιστα, αξιοζήλευτος! Μακάρι να ακολουθήσουν πολλοί ακόμη το έργο του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. :) Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί που μας θυμίζουν ότι δεν γίνονται όλα σε αυτή τη ζωή για το Χρήμα!
   Καλό ξημέρωμα γλυκιά μου Εύη!

   Διαγραφή
 7. Όταν απογοητεύομαι από τους ανθρώπους (πολιτικούς, γιατρούς, γείτονες...οτιδήποτε)...ψάχνω να βρω φωτεινά παραδείγματα ανθρωπιάς για να μην με πάρει η μπάλα και τους βάλω όλους στο ίδιο τσουβάλι...(μόνο οι πολιτικοί εξακολουθούν να στριμώχνονται σαν τις γάτες στο ίδιο ...εκεί δεν υπάρχει φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς, το αντίθετο!!!!)...
  Αυτοί οι άνθρωποι δεν γίνονται γνωστοί γιατί απλούστατα δεν κάνουν ότι κάνουν για να "δειχτούν", δεν το κάνουν γιατί "αγαπούν το φακό και τη δόξα", αλλά γιατί αγαπούν τον άνθρωπο..είναι βαθιά ανθρωπιστές και σεμνοί...είναι Άνθρωποι!!!
  Φιλιά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συμφωνά απόλυτα μαζί σου!
  Και για τους πολιτικούς και για τους ανθρωπιστές κάθε φύσεως!
  Φιλιά! :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εχω ξαναδιαβασει για τον απιθανο αυτο ανθρωπο!
  Ο,τι κ να πω λιγο θαναι...
  Αυτο το "αφουγκραζομαι τον πονο του αλλου" θαπρεπε νατο ειχαμε πανω σε καθε γειτονια κ πλατεια!
  ποσο αλλιως θαταν τοτε ο κοσμος μας αλλα κ εμεις οι ιδιοι!
  Καλημερα,ομορφη! ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα ομορφιά μου!
   Επιτέλους βρέθηκε και κάποιος να τον ξέρει!
   Ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας τέτοιοι άνθρωποι!
   Φιλάκια!

   Διαγραφή